Nyhetsbrev 18 DECEMBER 2014

Jul, osäkerhet och politik

Valdeltagande – i Sverige och USA


Black Friday sålde dåligt, men mer säljs


Läsningen förändras – men till det sämre?


Demokratiutredningen gör mycket – följ!


Amerikaner tror de ligger bättre till än svenskar


New York Times dödsrunor


Jerry Brown omväljs vid 76. Åldern ingen fråga


New York – världens turistdestination


Forskningen har räddat mitt liv


Crown Heights – från kravaller till hipsters


Två nya krogar: Sushi och cross-over


Dirty French – krog som kan rekommenderas


Svenskt i New York 20 december 2014 – 29 januari 2015

Jul, osäkerhet och politik


I slutet av julhelgen fattar regeringen beslut om nyval. Det kommer efter en sällsam dramatisk period i svensk politik efter att en regering för första gången fått sin budget fälld. Den 22 mars blir det extra val.

Det har skett tre gånger förut i svensk historia. 1887 ledde tullfrågan till extraval. Frihandlarna vann. 1914, efter borggårdskrisen, ledde extravalet till konservativ seger och förlust för de demokratiska krafterna.

Efter demokratins genombrott har vi haft ett extraval, pensionsvalet i juni 1958. Orsaken var att en folkomröstning hade givit ATP-pensionsförslaget flest röster (men inte majoritet), medan det inte fanns stöd för att genomföra ATP i riksdagen.  Valet förändrade inte situationen i riksdagen, men ATP vann genom avhopp av en fp-riksdagsledamot.

Den valkampanj vi nu står inför blir den längsta i svensk historia. Svenska väljare har blivit allt mer rörliga och bestämmer sig allt senare. För några decennier sedan lade politikerna stor vikt vid vårkampanjer. Nu är det de sista veckorna som gäller.

I årets valrörelse började man på de flesta håll affischera den 16 augusti. Sedan var det fyra veckor till valet.  Nyvalskampanjen kommer sannolikt att bli längre – och segare.

Det gör också att valresultatet är närmast omöjligt att förespå. Först kommer julen då politiken läggs ner. Sedan blir det tio veckor då allt kan hända: oväntade skandaler, opinionsundersökningar med sensationella resultat, utspel som slår fel eller rätt.

Till detta kommer att valdeltagandet är svårt att sia om. I en vanlig valkampanj är kärnan bland valarbetarna de som har eller eftersträvar kommunala uppdrag. Nu väljs ju inte kommuner, landsting och regioner. Dessutom kan vädret i slutet av mars vara föga inbjudande.

Slutsatsen är att allt är öppet inför den 22 mars.

Valdeltagande – i Sverige och USA


I det svenska valet blev valdeltagandet 85,8 procent. I det amerikanska 36,1.  Skillnaden är slående, men kanske ska man jämföra med det svenska EU-parlamentsvalet i våras, 42,5 procent. Men också i det amerikanska presidentvalet för två år sedan var valdeltagandet lågt: 58,6.
http://www.electproject.org

Orsakerna är många: I USA är det komplicerat att rösta. Man måste registrera sig i förväg. Valdagen är en vardag och många får löneavdrag för att gå och rösta. Köerna till vallokalerna är långa, ofta ute i regn. Dessutom betyder politiken långt mindre i USA än i Sverige. Jag har varit på orter där det som sker i Washington eller i delstatshuvudstaden är helt irrelevant.

Lägst var valdeltagandet i Indiana (28,0), Texas (28,5) och New York (28,8). I New York, där demokraterna brukar få omkring 80 procent av rösterna, är det alltid lågt valdeltagande.

Resultatet är att det finns valda till kongressen med mindre än 20 procent av väljarna bakom sig. Det ger en tveksam legitimitet. Dock förekommer nästan ingen debatt i USA om valdeltagandet.

Bruno Kaufmann, ursprungligen journalist med bakgrund i USA och numera kommunalpolitiker (mp) i Falun, är en av de främsta svenska förespråkarna för att medborgarna ska ha inflytande på politiken hela tiden, också mellan valen. Han skriver intressant om detta i en artikel i Time:
http://time.com/3558705/boost-voter-turnout-sweden-america/

Black Friday sålde dåligt, men mer säljs


I förra nyhetsbrevet skrev jag om alla konsumerande människor på New Yorks gator kring Thanksgiving. När siffrorna räknats ihop visar det sig att helgen inte slog något rekord.

Det innebär inte att den privata konsumtionen minskar, men att den har ändrat form. Allt fler människor handlar på nätet – där det ofta är ständig rea och lätt att jämföra priser. Det gör att de tillfälliga rea-dagarna i varuhusen inte blir lika attraktiva.

I New York bor många i hus med portvakt. Det gör att det som köpts på nätet levereras direkt till dörren och lätt kan returneras.

Demokratiutredningen gör mycket – följ!


Demokratiutredningen har varit igång mindre än ett halvår, men vi har hunnit med mycket: Vi har haft ett antal seminarier, träffat partisekreterarna i riksdagspartierna, vår expertgrupp och vår parlamentariska referensgrupp. Vi har dessutom lagt ut fjorton uppdrag till forskare. Om sådant kan man läsa om man följer oss på facebook och twitter eller skaffar Demokratiutredningens nyhetsbrev:
http://demokratiutredningen.info

Läsningen förändras – men till det sämre?


Litteraturhistorieprofessorn Lars Furuland har skrivit om hur det under 1800-talet skedde en förskjutning från intensiv till extensiv läsning. Skalden Per Daniel Amadeus Atterbom mindes med saknad den eftertänksamma bokläsningen i sin barndom till skillnad från 1840-talets ”själsutmärglande mångläseri”.

Sådana tankar kommer igen i annan form inför e-böcker och nätets dominans. Men i själva verket innebär digitaliseringen att vi skriver och läser mer än någonsin.

Visst förändras bokutgivningen och allt är sannerligen inte positivt. Men den som vill läsa en historiskt bildad och i grunden internetpositiv essä om ”The Future of the Book” kan göra det i Economist:
http://tinyurl.com/mrxks4l

Amerikaner tror de ligger bättre till än svenskar


En undersökning visade nyligen att 68 procent av svenskarna tror att de är fattigare än de är, d v s att de uppskattar sin relativa inkomst fel. De tror helt enkelt att andra tjänar mer. Det är en självbild som kan skapa missnöje.

Jag såg en liknande undersökning i USA för en del år sedan Den visade på motsatsen, d v s att amerikaner sätter sig själva högre i relation till andra än vad som verkligen är fallet.

Det är ett exempel på kulturskillnader. Den amerikanska kulturen är tämligen positiv, människor tror att det gått bra för dem och att det kommer att gå ändå bättre.

Naturligtvis är det en förenkling. Olika människor bedömer tillvaron olika. Men skillnaden är ändå talande.
http://tinyurl.com/n2x43u8
https://www.dn.se/ledare/signerat/lonerna-overtraffar-dikten/index.html
 

New York Times dödsrunor


New York Times chefredaktör Dean Baquet, sa nyligen att de hetaste debatterna på de dagliga ”förstasides-mötena” är om och i så fall vilka nekrologer över avlidna man ska puffa för.

Minnesorden i New York Times skrivs av journalister, inte av vänner eller anhöriga. De är inte sällan kritiska till den dödes livsgärning.

Bara en av familjesidans rubriker får innehålla ordet ”dies”. Varje redaktionsmöte avhandlar vem som ska ”get the verb” och därmed anses ha varit mest intressant.

Jerry Brown omväljs vid 76. Åldern ingen fråga.


I det amerikanska valet för en dryg månad sedan omvaldes Kaliforniens guvernör Jerry Brown till en ny fyraårsperiod. Det innebär att han fyller 80 år under sin ämbetsperiod. Han vann med stor marginal över sin 41-årige republikanske motståndare.

Brown är f ö både den äldste och yngste som blivit vald till guvernör i Kalifornien. 1975 blev han som 37-åring guvernör och satt de möjliga två perioderna. Efter att ha varit borta i 28 år ställde han på nytt upp och blev vald.

Åldern spelade ingen roll i valkampanjen. Vilket är tämligen typiskt för USA.

New York – världens turistdestination


Det är inte bara svenskarna som har New York som sin främsta storstadsdestination. Sedan år 2000 har utländsk turism till New York ökat med två tredjedelar.

Sysselsättningen kom snabbare tillbaka i New York än i övriga landet efter recessionen. Det berodde på turismen. Det är tjänstesektorn – inte minst hotell och restauranger – som vuxit. Utländska turister gör per capita av med mer pengar i New York än någon annan stans, bortsett från London.

Också kultursektorn sysselsätter allt fler. T ex är 23 procent av teaterbesökarna utlänningar på tillfälligt besök.

Bland de viktigaste orsakerna till turistboomen är att brottsligheten minskat med 83 procent sedan 1990.

Människor kommer inte till New York för några speciella sevärdheter eller för klimatet. Utan för att det är en fungerande, livlig och mänsklig stad.
http://www.city-journal.org/2014/24_4_nyc-tourism.html

Forskningen har räddat mitt liv


Jag är född med ett medfött hjärtfel, en defekt hjärtklaff. Det ledde till att jag för drygt 30 år sedan genomgick en stor hjärtoperation och fick en artificiell hjärtklaff, en uppfinning av den svenske kirurgen Viking Olof Björk. 23 år senare tvingades jag genomgå en mycket omfattande ny operation. Det ska sägas att jag, vid sidan av operationerna, inte begränsats av mitt hjärtfel.

I båda fallen överlevde jag därför att forskningen kommit så långt den gjort. Kanske är det därför jag alltid tyckt det varit angeläget med stöd till kvalificerad forskning.

Den som vill läsa mer om detta kan göra det hos Hjärt- och lungfonden:
http://www.hjart-lungfonden.se/-Nyheter-/Konstgjord-hjartklaff-raddade-Olles-liv/

Crown Heights – från kravaller till hipsters


Säg Crown Heights till en medelålders newyorkare och associationen går direkt till raskravallerna 1991, bland de svåraste i stadens moderna historia.

Men New York förändras. Nu håller Brooklynstadsdelen på att bli populär. Starbucks har öppnat – vilket alltid är ett tecken på att ung medelklass flyttat in. Dessutom har några hyggliga restauranger öppnat, senast Pacifico. Människor tar sig från Williamsburg och Park Slope för att äta gott på t ex Berg’n Market, där det finns flera krogar som fått fina omdömen.
www.bergn.com

Två nya krogar: Sushi och cross-over


Tidigare har jag skrivit om utmärkelser som gått till två tämligen nya newyorkkrogar: Cecil och Sushi Nakazawa. Nu har jag fått tillfälle att gå på båda.

Sushi Nakazawa, i West Village, har förnyat sushi. Dyrt, men bra.
www.sushinakazawa.com

The Cecil ligger i Harlem, på 118th Str. Tidningen Esquire utsåg den nyligen till årets bästa nyöppnade restaurang. Köket är ”cross over”: Afrikanskt, asiatiskt och amerikanskt i blandning. Klart värd ett besök.
www.thececilharlem.com

Alldeles i närheten ligger f ö Marcus Samuelssons Red Rooster och Morgan Larssons Boulevard Bistro.
www.redroosterharlem.com
www.boulevardbistrony.com

Dirty French – krog som kan rekommenderas


Dirty French har på goda grunder snabbt blivit en populär krog, svår att få bord till. Köket är franskt med inslag från tidigare franska kolonier: Vietnam och Marocco. Den ligger i Hotel Ludlow, på 180 Ludlow Street.

Dessutom finns en trevlig lobbybar med brasa.
www.dirtyfrench.com

Svenskt i New York 


Den som snabbt vill uppdatera sig om vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på facebook, instagram och twitter. De går att nå via:
http://www.swedennewyork.com

Karin Mamma Anderssons ”Behind the Curtain”, en stor soloutställning med helt nya verk, visas på David Zwirner Gallery 8 januari – 14 februari.
http://www.davidzwirner.com/exhibition/mamma-andersson/
 
Neneh Cherry gör sitt första New York-framträdande på The Highline Ballroom 9 januari.

http://highlineballroom.com/show/2015/01/09/neneh-cherry/

Cirkus Cirkör uppträder på NYU Skirball Center for the Performing Arts 10 januari.
http://nyuskirball.org/cnice

Ruben Östlunds retrospektiv ”In Case Of No Emergency” visas på The Film Society of Lincoln Center 14 – 22 januari. Samtliga Östlunds tidigare verk, inklusive bioaktuella ”Force Majeure (”Turist”), finns med:
http://tinyurl.com/oam8fj4

Svenska artisten Tove Styrke släpper sitt debutalbum 2015 och spelar på The Westway 22 januari.
http://www.ticketfly.com/event/737721

Ami Skånberg är en av de utvalda med sin film Dance in the Sun på Dance on Camera, Lincioln Center, 20 januari – 3.februari.
http://tinyurl.com/luj4gmm

                                                      G O D   J U L   O C H   G O T T   N Y T T    Å R !