Nyhetsbrev 29 NOVEMBER 2014

Köphelgen i USA säger något om världsekonomin

Blinkande röda ljus för världsekonomin


Kina större, men USA bättre


USA och Sverige: Samma politiska låsningar


Taiwan – en demokratisk utpost i Kina


Ung svensk smyckekonst på Museum of Arts and Design


Mycket bra med återupprättat generalkonsulat – om man gör rätt


Svenskundervisningen utomlands räddad


John O’Keefes nobelpris


New York bygger som aldrig förr


Chans till newyorkstipendium!


Ny ekologisk, skandinavisk krog


Pastis i New York har fått en efterträdare


Biff Butler: Ett klassiskt recept


Svenskt i New York

Köphelgen i USA säger något om världsekonomin


Nationalekonomerna brukar tala om ”anekdotiska bevis”, d v s det man ser med blotta ögat men som inte nödvändigtvis finns belagt i statistiken. Att vara i New York över den största köphelgen – Thanksgiving – ger kanske en överdriven bild. Men nog märks det att konsumtionen i USA tagit fart. Och för första gången sedan 2007 anser en majoritet av amerikanerna att landet är på rätt väg.

Det stämmer med statistiken: Privat efterfrågan ökar. USA:s BNP steg tredje kvartalet med 3,9 procent, vilket är betydligt högre än prognosen.

USA är alltså ljuspunkten i världsekonomin. De hot som finns är dels att framgångarna gör dollarn ännu dyrare – och därmed minskar exporten. Och att omvärldens efterfrågan är låg. Dessutom kan den ekonomiska anpassningen till bättre tider, främst genom att räntan höjs, innebära att efterfrågan dämpas. Hushållen är svårt skuldsatta.
 

Blinkande röda ljus för världsekonomin


Storbritanniens premiärminister skriver en alarmistisk artikel om världsekonomin i The Guardian: ”De röda varningsljusen blinkar än en gång på världsekonomins instrumentbräda.”
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/nov/16/red-lights-global-economy-david-cameron

Vad det handlar om är att länderna i eurozonen utvecklas ekonomiskt åt fel håll, att Japan inte kommer igång, att Rysslands ekonomi närmar sig det katastrofala samt att Kina inte längre drar.

Många länder gränsar till deflation. Och när man inte tror att priserna kommer att öka lönar det sig inte att investera – och då sackar ekonomin långsiktigt.

Till det kommer att världen är oroligare än på mycket länge med krig i Afghanistan, Syrien, Irak och på andra ställen samt ett allt mer aggressivt Ryssland.

För Sverige har det hittills gått hyggligt, men vi är mer beroende av världsekonomin än de flesta länder.

Kina större, men USA bättre


Kina har nu gått om USA som största ekonomi (totalt, inte per capita). Det har fått en del kommentatorer att återigen tala om att ”det amerikanska imperiets tid är slut”.

Men USA är idag världens starkaste ekonomi, världens starkaste krigsmakt och har världens främsta universitet. Just dominansen inom kultur och utbildning (Hollywood och Harvard) är det som brukar kallas ”soft power”.

Jag talar om detta i en podinspelning på ”Kongressen”, med avsnittstiteln ”En döende supermakt?”.
https://itunes.apple.com/se/podcast/kongressen/id830478210?l=en&mt=2

Till vad jag säger där kommer att levnadsförhållandena i USA för de allra flesta under de senaste tjugo åren blivit så radikalt bättre: Nedgången i kriminalitet, bilolyckor, konsumtion av alkohol och tobak, giftiga utsläpp har varit stor.
http://tinyurl.com/qgvbj5q

USA och Sverige: Samma politiska låsningar


Det finns likheter mellan utgången i de svenska och det amerikanska valen i höst. I båda fallen har de resulterat i olika politisk tyngdpunkt i den verkställande och den lagstiftande/beslutande makten. Och resultatet blir likartat: Låsning.

I Sverige har minoritetsregeringen Löfven svårt att få igenom sin politik. Och i USA blockerar presidenten och kongressen varandra. Det finns de som tycker att det inte är så dumt att färre politiska beslut fattas. Men läget blir allvarligare i Sverige där ungefär halva ekonomin är offentlig – och alltså styrs av politiska beslut – än i USA där den offentliga andelen (om man tar bort försvaret) är knappt 30 procent.

Taiwan – en demokratisk utpost i Kina


Taiwan har medborgerliga rättigheter för homosexuella, och parlamentet väntas säga ja till samkönade äktenskap. Medan situationen för homosexuella är svår i flera asiatiska länder, inklusive Kina, framstår Taiwan som gayvänligt. Taiwan är en modern demokrati med fria val, organisationsfrihet och fri opinionsbildning. Och är dessutom en välfärdsstat.
http://www.nytimes.com/2014/10/30/world/asia/taiwan-shines-as-beacon-for-gays-in-asia.html?_r=0

Taiwan har full kontroll över sitt territorium och en stark försvarsmakt. Taiwan försöker upprätthålla goda relationer till Kina, men exemplet HongKong, där nu demokratisträvandena kvävs, visar att systemet med ”ett land, två system” knappast har någon framtid med dagens Kina. Kina förtrycker ju dissidenter och ockuperar Tibet.

Skulle vi inte erkänna Taiwan som stat? Nej, den frågan reser ingen.

Ung svensk smyckekonst på Museum of Arts and Design


Tre av Sveriges främsta unga smyckekonstnärer – Hanna Hedman, Catarina Hällzon och Märta Mattsson – finns nu representerade på Museum of Arts and Design.
www.madmuseum.org

Inger Wästberg, som är medlem av museets Global Leadership Council, har länge arbetat för att göra detta möjligt och i veckan kunde hon överlämna smyckena till museet.
https://www.facebook.com/ContemporarySwedishArtJewellery?fref=ts
 

Mycket bra med återupprättat generalkonsulat – om man gör rätt


Under sitt besök här i New York i förra veckan gjorde statsminister Stefan Löfven klart att ett fullt generalkonsulat ska återupprättas i New York. Det var ett glädjande besked. Carl Bildts beslut att lägga ner generalkonsulatet ledde till att Sverige var ett av fyra länder utan full representation och det har inte varit till gagn för Sverige i en stad som är ett skyltfönster för kultur, form, reklam och mycket annat.

Det lilla konsulatet med den honoräre (helt oavlönade) generalkonsuln David Dangoor i spetsen har gjort storverk, men det krävs mer i en av världens viktigaste städer. Frågan är om regeringen också inser att den nye generalkonsuln måste flytta in på det gamla generalkonsulsresidenset på 600 Park Avenue. Det är det arbetsinstrument som krävs. Utan 600 Park blir beslutet en halvmesyr.

Svenskundervisningen utomlands räddad


I ett ogenomtänkt och dåligt berett förslag föreslog regeringen att svenskundervisningen i utlandet skulle lägga ner. Lyckligtvis backade man efter kritik.
http://www.dn.se/debatt/andra-beslutet-att-slopa-stod-till-svenskundervisning/

En god sak med debatten blev dock att kunskaperna om undervisningen utomlands i svenska språket och om svenskt samhälle och kultur ökade. Detta bedrivs på 228 universitet i 39 länder. 38.000 studenter läser svenska.

Jag menar att det är ett värde i sig att det svenska språket på så sätt sprids. Men svenskundervisningen har också betydelse för bilden av Sverige, för kulturutbyte och för svenska företag. För en billig penning får vi 38.000 sverigeambassadörer.
http://pekpinnar.wordpress.com/2014/10/29/svenskundervisningen-i-utlandet/

John O’Keefes nobelpris


Av årets 13 nobelpristagare är bara tre knutna till amerikanska universitet – vilket är den lägsta utdelningen på många år. John O’Keefe – som är en av medicinpristagarna – är verksam vid University College i London, men kommer från The Bronx. Bronx High School of Science är f ö den highschool i världen som fostrat flest blivande nobelpristagare.

O’Keefe gick dock på Regis High School. En katolsk skola som alltid tagit emot många nyinvandrade. Idag är 40 procent av eleverna invandrade – främst från Latinamerika och Afrika. Och den är fortfarande en mycket bra skola.

New York bygger som aldrig förr


I närheten där vi brukar bo färdigställs nu en 96 våningar hög bostadsskrapa, det högsta bostadshuset på västra halvklotet.
http://432parkavenue.com/

Och ytterligare sju bostadshus över 80 våningar har fått tillstånd utmed 57th Street.
Man säljer till ”Latin American Tycoons, Russian metal barons, Arab royalty and Asian billionairs”, som NYT uttrycker det.

För säkerhets skull: Höga hus är kännemärke för New York, Dubai och en rad asiatiska städer. Andra städer som Paris, Köpenhamn och Stockholm har sin attraktivitet och karaktär i sin täthet och skala.

Från ett hustak i New York intervjuas jag av ekonomikanalen EFN just om byggandet i Sverige och USA.
https://www.efn.se/2014/11/21/studio-12-1545-21-nov-2014/

Chans till newyorkstipendium!


Kvinnoorganisationen Swea i New York har ett stipendium – namngivet efter nyligen avlidna eldsjälen Mona Johnsson.

Det går till en man eller en kvinna med anknytning både till Sverige och New York och syftar till utveckling och främjande av svensk kultur, det svenska språket och kunskaper om det svenska samhället. Det ska sökas senast den 15 december.
http://newyork.swea.org/nu-ar-det-dags-att-lamna-ansokan-arets-stipendium/

Ny ekologisk, skandinavisk krog


Norskfödde Morten Sohlberg driver sedan många år restaurangerna SmorgasChef på Stone Street och i Scandinavia House.

Han har också en stor gård uppe i Catskills i norra New York. Nu har han öppnat en ny, helekologisk krog med råvaror i huvudsak från gården. Blenheim ligger i West Village, 283 West 12th Street, och är väl värd ett besök. Fräsch och god mat.
www.blenheimhill.com

Pastis i New York har fått en efterträdare


En av New Yorks mest populära restauranger, Pastis i Meatpacking District, lades ner i våras. Samma team – som dessutom äger  förträffliga Balthazar och Schillers Liquor Bar – har nu öppnat Cherche Midi på den allt intensivare restauranggatan Bowery. En riktig fransk krog, både till inredning och meny. Alldeles utmärkt.
www.cherchemidiny.co

Biff Butler: Ett klassiskt recept


Jag har ju lite då och då matrecept i nyhetsbrevet. De finns samlade här: https://www.wastberg.se/recept.php

Det har varit ”egna” recept. Den här gången tänkte jag dock förmedla ett recept från en trevligt nostalgisk bok av skådespelaren och underhållaren Sven Melander. Boken heter ”Upp i vikt kvickt”.
https://www.adlibris.com/se/bok/upp-i-vikt-kvickt-9789186527181

Det är en kul bok med recept från många av de stora svenska kockarna för 40-50 år sedan. En av mina egna introduktörer till matkonsten var Carl Butler, med Svensson & Butler, på Rörstrandsgatan. Sven Melander återger hans klassiska Biff Butler:

4 utskurna biffar
200 gr champinjoner
1 dl vitt vin
3 vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
3 dl vispgrädde

Krydda biffarna med salt och peppar och stek dem. Lägg dem i folie. Skiva champinjonerna och fräs dem lätt. Häll på vinet och pressa vitlöken som tillsätts tillsammans med senap och grädde. Kokas till såsen blir trögflytande och häll över biffarna och servera.

Svenskt i New York


New York-legendaren Siri Berg är med på ”21st Anniversary Benefit Show” fram till 20 december på The Painting Center?547 West 27th Street.
www.thepaintingcenter.org
www.siriberg.com

Eva Hilds utställning på Nancy Margolis Gallery är förlängd till 3 januari
www.evahild.com
http://nancymargolisgallery.com/?tag=eva-hild

Svenska hiphopartisterna Yung Lean & Sad Boys framträder på  Webster Hall 1 december.
http://tinyurl.com/nkvtvkc

Swedish Energies Festival New York, en tre kvällar lång festival för experimentell elektronisk musik och ljudkonst av svenska konstnärer, pågår på Issue Project Room i Brooklyn 4-6 december.
http://issueprojectroom.org/program/swedish-energies-2014-ems-50

CLP, Const Litterary Prewiew med en rad svenska författare (och musik) kommer till Soda Bar, 629 Vanderbilt Ave i Brooklyn den 3 december.
http://tinyurl.com/m6nn2ec

Svenska producenten och DJ:n HNNY spelar tillsammans med Jacques Renault på Glasslands i Brooklyn på torsdag den 18 december.
http://www.theglasslands.com/event/669245-lets-play-house-hnny-brooklyn/

Svenska artisten Kissey spelar tillsammans med TK Wonder på Glasslands i Brooklyn, fredag den 19 december.
http://www.theglasslands.com/event/705259-tk-wonder-kissey-brooklyn/

Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. De går att nå via:
http://www.swedennewyork.com