Risken ökar i världsekonomin
Bättre att äta ur ladorna
Gängbrottslighet i Sverige och New York
Kompromisser nödvändiga, men väljarstödet ger makt
Över 100 nedlagda lokalredaktioner
Svensk platsmarknadsföring
Thielska – ett tittskåp in i förra sekelskiftet
Halloween i Stockholm
En amerikansk matresa
Obama-vin
Rooftop basr också i höstmörkret
Några krognotiser
Svenskt i New York
Risken ökar i världsekonomin
I USA och Storbritannien går ekonomin åt rätt håll. I övriga världen åt fel. Också tillväxtländer som Brasilien känner nu av de minskande investeringarna i bl a Kina. De sjunkande råvarupriserna är ett tecken på minskad ekonomisk aktivitet. Det nya är också att den tyska ekonomiska motorn börjat hacka. Dessutom för Tyskland en politik som innebär att de möjliga stimulanserna för den europeiska ekonomin bromsas.
Samtidigt växer den finansiella ekonomin. Centralbankerna gör vad de måste: Trycker pengar. Det finns alltså kapital, men färre investeringsmöjligheter. Jättelika pensionsfonder och försäkringsbolag måste placera sina pengar och få avkastning. Eftersom räntorna är rekordlåga dras kapitalet till mer riskfyllda placeringar.
Det ökar risken i hela ekonomin och gör börserna mer volativa. När dåliga signaler dyker upp flyr kapitalet till likviditet – för att snart börja ta risk igen.
Den som vill få en grundkurs i de senaste sex årens ekonomiska katastrofer och vad man bör göra för att förebygga nästa ska läsa världens sannolikt mest inflytelserika analytiker, Financial Times Martin Wolfs nya bok ”The Shifts and the Shocks: What We’ve Learned-and Have Still to Learn-from the Financial Crisis”
http://tinyurl.com/pcx3ppw
Bättre att äta ur ladorna
Nya finansministern Magdalena Andersson anser att de svenska finanserna befinner sig i ”ett bekymmersamt läge”. Det tillhör den normala retoriken för tillträdande finansministrar. Inte minst därför att en ny majoritet – oavsett om den är rödgrön eller om det var alliansen – består av politiker som drivit olika reformkrav under många år och nu vill förverkliga dem.
Siffrorna som redovisas från finansdepartementet visar inte på stora bekymmer. Tvärtom framstår de som alltför optimistiska för kommande år. Mer bekymmersamt är att den ekonomiska aktiviteten är låg och att deflation hotar. Riksbanken har dessutom i stort sett tömt ut sina möjligheter till penningpolitisk stimulans.
I detta läge borde det vara rätt att överge målet om överskott i de offentliga finanserna. Det var ett bra mål i mitten på 1990-talet. Idag dämpar det ekonomin på ett olyckligt sätt. Vi borde byta det mot ett mål om balans i finanserna över en längre tidsperiod. Men oppositionen vill tyvärr inte bjuda regeringen på att kunna göra reformer med lånade pengar, trots att vi har en av de lägsta offentliga skulderna i världen.
Att i nu tvingas finansiera nödvändiga reformer med höjda skatter och dessutom kräva amorteringar på individers lån kommer att ytterligare minska efterfrågan i ekonomin. Vilket kan leda in i en negativ spiral.
Gängbrottslighet i Sverige och New York
Svensk polis har publicerat en lista över 22 orter där kriminella gäng håller på att ta över. Rapporterna om hur polisen inte vågar sig in, hur människor skräms till tystnad är skrämmande.
http://drugnews.nu/2014/10/25/kriminella-gang-aven-mindre-orter/
Sverige borde lära av New Yorks lyckade polisarbete. På drygt 20 år föll brottsligheten med 78 procent. Och det har inte med demografi eller nationella trender att göra. Gängbrottsligheten har minskat drastiskt. En av effekterna är f ö att det i New York sitter färre människor i fängelse än på ett århundrade. Färre brott, färre dömda.
http://nypost.com/2014/09/28/new-yorks-crime-fighting-leadership/
Den som vill titta på den övertygande statistiken kan göra det här:
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf
Om brottsligheten legat kvar på 1990 års nivå hade över 30.000 fler människor blivit mördade, mer än 18.000 fler kvinnor blivit våldtagna.
Kompromisser nödvändiga, men väljarstödet ger makt
Just nu är svensk politik tämligen stökig. Jag skulle tro att den kommer att så förbli, även om jag också tror att Stefan Löfven kommer att gå till val som statsminister 2018.
För regeringen gäller det att finna bra och fungerande samordningsmekanismer. Det tog de borgerliga flera regeringar innan man fann det, så lätt är det inte.
För oppositionen är det viktiga att partierna återfinner sin identitet efter ett långt samregerande. Nära samarbete suddar ut ett partis egen profil och partier kan inte sällan komma att förväxla kompromissen med sin ursprungliga uppfattning.
Frågar man väljarna vill de ha mindre tjafs och gräl i politiken och mer samarbete. Men när de ska rösta är det tydlighet som gäller. Kompromisser, koalitioner och uppgörelser är nödvändiga i en demokrati. Men de måste ske utifrån en ideologisk styrkeposition. Om detta har jag nyligen skrivit.
http://tidningen.nu/ledare/27-andraledare/604-naera-samarbete-suddar-ut-profilen
Över 100 nedlagda lokalredaktioner
De traditionella mediernas kris är en allvarlig fråga. Den styrs av att läsare, tittare och lyssnare väljer annat. Men effekterna blir att den breda demokratiska informationen försvinner och att arenor för diskussion, upplysning och granskning stängs. Uppåt 120 lokalredaktioner har lagts ner på tio år och utvecklingen accelererar. Om detta talade jag nyligen på Journalistförbundets kongress.
http://www.journalisten.se/nyheter/journalister-ar-en-lokal-hygienfaktor
Det står inte i Demokratiutredningens direktiv något om medierna, men jag ska ”identifiera samhällsförändringar som kan påverka det demokratiska deltagandet” och medieutvecklingen är otvivelaktigt en sådan. Vi kommer naturligtvis inte att kunna ta det breda greppet på medieutvecklingen, men just frågan om den demokratiska arenan ska vi ta upp.
Utredningen har f ö en ny och aktiv hemsida:
www.demokratiutredningen.info
Svensk platsmarknadsföring
Sedan några år har jag varit engagerad i ”Placebrander of the Year” – en tävling som syftar till att professionalisera platsmarknadsföringen, vilket behövs. I år utsåg vi i juryn ”Caught by [Umeå]” till segrare. Den bygger på att Umeå var kulturhuvudstad och lyckas ut föra en spännande bild av staden i Europa.
http://placebrandersday.se/nominerade-placebrander-year-2014/
Välförtjänt hedersomnämnande fick Luleå som framgångsrikt arbetar med att omforma bilden av Luleå från en ren industriort till en modern kunskapsstad.
http://tinyurl.com/nab79o6
Thielska – ett tittskåp in i förra sekelskiftet
Thielska Galleriet på Djurgården är en svensk pärla, ett tittskåp in i sekelskiftets konstliv, en sorts tidsbubbla. Under fem år har galleriet befunnit sig i hetluften. Jag avgick själv som styrelseordförande för tre år sedan efter en konflikt med styrelsemajoriteten. Sedan dess har regeringen sparkat min efterträdare och bytt ut hela styrelsen. Tre intendenter har passerat på lika många år.
Men nu tycks Thielska ha funnit en ny rytm och inriktning. Nye intendenten Patrik Steorn har beslutat att koncentrera verksamheten till just vad den representerar: svenskt sekelskifte. Just nu visas en utställning kring sekelskiftets samspel mellan natur och begynnande modernitet (med inslag av Ernst Billgren) – men det bästa är själva museet. Gå dit!
www.thielska-galleriet.se
Halloween i Stockholm
Den gamla allhelgonahelgen har blivit Halloweenhelg i Sverige. Amerikafödde Bill Schacht har genom träget arbete lyckats skapa en svensk Halloweenparad, ”Shockholm”, och tre dagar med aktiviteter i Kungsträdgården, på Kulturhuset, Grand Hotell och andra ställen.
http://shockholm.se
Dessutom blir Globen en monsterpumpa under helgen:
http://www.alltomstockholm.se/stadsliv/article4112571.aos
En amerikansk matresa
Om journalisten Martin Gelin har jag skrivit många gånger. Han är en av dem som har den bredaste och djupaste förståelse av USA. Han bor sedan många år i Brooklyn, men reser över hela USA. Hans insikter sträcker sig från politik till mat. Nu har han och journalisten Emil Arvidson ätit sig genom USA i boken ”Den nya amerikanska maten”. Det är ingen kokbok, utan just en bok som visar hur USA blivit världens kanske bästa och mest varierade matland. Från fine dining till allt bättre food trucks.
https://www.adlibris.com/se/bok/den-nya-amerikanska-maten-9789127138322
Obama-vin
President Obama är omvittnat måttlig med alkohol. Dock har Vita huset släppt att en chardonnay från Santa Rosa i Kalifornien är Vita husets favoritvin. Det är det som oftast används på officiella middagar. Även Ronald Reagan gillade just det vinet, som heter Kendall-Jackson. Det smakar friskt och finns på svenska systembolaget.
tinyurl.com/ofanq79
Rooftop bars också i höstmörkret
Jag gillar ju rooftop bars. Naturligtvis trevligast i den ljumma newyorknatten, men också på vintern finns det en rad ställen som är öppna:
http://www.thrillist.com/drink/new-york/rooftop-bars-still-open-in-nyc-fall-winter-things-to-do-in-new-york
Ett trevligt exempel är den kitschiga baren Upstairs at The Kimberly på 145 East 50th Street.
Några krognotiser
Jag skriver oftast om nya krogar i New York – men man ska inte glömma de utmärkta klassikerna som t ex Freemans och Balthazar.
Det har nog inte undgått någon intresserad svensk att Aquavit fick två michelainstjärnor för några veckor sedan. De som fick tre stjärnor var de förväntade: Chef’s Table at Brooklyn Fare,?Eleven Madison Park,?Jean Georges, Le Bernardin,?Masa, Per Se.
Tidningen Esquire har varje år en uppmärksammad lista på ”Best New Restaurants”. Den krog som, överraskande, utsågs till Restaurant of the Year, var The Cecil i Harlem vars meny kallas ”thrillingly unique”. De kallar sig själva för ”New York City’s first Afro-Asian-American brasserie”.
http://thececilharlem.com
Svenskt i New York
Som vanligt är det mycket svenskt på gång i New York. En del aktiviteter som fortfarande pågår fanns omnämnda i mitt förra nyhetsbrev: https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=349#section15
På det svenska generalkonsulatets hemsida, facebook och twitter kommer löpande information om det svenska i New York:
http://www.swedennewyork.com
http://www.facebook.com/swedennewyork
http://www.twitter.com/swedennewyork
Svenskägda Zibetto Espresso Bar har kommit in på Harper´s Bazaar lista ”The 10 Chicest Coffee Shops in New York”
http://www.harpersbazaar.com/culture/travel-dining/best-coffee-shops-new-york-city
http://www.zibetto.com
Ytterligare någon dag kan man se en av Sveriges främsta keramiska konstnärer, Mårten Medbo, som är med på en utställning på Venus over Manhattan Gallery, 980 Madison Ave.
http://venusovermanhattan.com
Den av Henrik Nordström producerade filmen ”I am Eleven” finns nu både i Sverige och USA. En svensk 11-åring tillhör de intervjuade.
http://www.iameleven.com/usa
Anders Malms konst visas fram till 4 november på The Amsterdam Whitney Gallery tillsammans med andra konstnärer som utforskar naturen.
http://amsterdamwhitneygallery.com/current-exhibitions/
En nytolkning av August Strindbergs ”Fröken Julie”, förlagd till Louisiana under Mardi Gras, spelas till den 8 november på Gene Frankel Theatre.
http://www.genefrankeltheatre.com/currentshow2014/missjulie.html
Den 30 oktober lanseras Sthlmnyc på Center for Architecture. Det är ett samarbete mellan arkitekter i New York och Stockholm om hållbar arkitektur
http://www.sthlmnyc.org
Svenska Rönninge Show Chorus, 130 kvinnor, uppträder 1 november på Carnegie Hall på Manhattan tillsammans med svenska barbershopgrupperna Ringmasters, The Growing Girls och The Vocality Quartet 1 november.
http://www.carnegiehall.org/Calendar/2014/11/1/0600/PM/Barbershop-Magic-on-Broadway/
http://www.ronningeshow.com/
Hiphop-artisten Timbuktu spelar tillsammans med funkbandet Damn! på Marcus Samuelssons Ginny’s Supper Club i Harlem 1-2 november.
http://www.ginnyssupperclub.com/event/693173-timbuktu-damn-new-york/
The International Studio & Curatorial Program’s (ISCP) ”Fall Open Studios” visar i Brooklyn 34 konstnärer, däribland Kristina Matoush och Lotta Törnroth, 7-9 november.
http://www.iscp-nyc.org/events/current/1381.html
Svenska soul-/pop-/jazzsångerskan Lola Regenthal spelar på The Bitter End i Greenwich Village 9 november.
http://tinyurl.com/mtl5vfv
Andra upplagan av musikfestivalen ”Sweden Makes Music sker 11 november med de svenska artisterna Beatrice Eli, Baba Stiltz, Beldina, Mr. Tophat & Art Alfie, Merely, Hot Baby Karl.
www.swedennewyork.com/makesmusic
Blommingdale’s – som inte bara är ett varuhus i New York – utan finns över hela USA – har nu tagit in det svenska klockmärket Daniel Wellington i sitt sortiment.
http://www.danielwellington.com/se/nowatbloomingdales
Dokumentärfilmen ”Penthouse North” av Johanna St. Michaels, om Agneta Eckermyrs kamp för att behålla sin lägenhet, visas på DOC NYC 16 november.
http://www.docnyc.net/film/penthouse-north/