Nyhetsbrev 26 SEPTEMBER 2014

De ”små” regeringsbesluten avgör

Europa inför en tredje nedgång – Tripple Dip


Skulle du klara att bli amerikansk medborgare?


USA öppet för muslimer


Bra valdeltagande – men ändå brister i demokratin


Utlandssvenskars röster


Allt fler ersätts av maskiner


Indonesien och framtidens högre utbildning


Nu kan man också läsa svenska tidskrifter på nätet


The HighLine fullbordad


New York-roman


Obamas restaurangval i New York


Husesyn i New York


Skandinavisk mat i New York


Rainbow Room öppnar på nytt!


Svenskt i New York

De ”små” regeringsbesluten avgör


I ett klassiskt uttalande 1985 sa New Yorks guvernör Mario Cuomo: ”You campaign in poetry. You govern in prose.” Nu bildar Stefan Löfven regering och det lär inte bli så poetiskt. Många spår att regeringen blir ”svag”. Jag tror dock att det kan komma att gå rätt bra. Visserligen blir en minoritetsregering tämligen defensiv. Många förslag den skulle vilja lägga fram hamnar i skrivbordslådorna, eftersom det inte finns någon majoritet för dem.

Men det är ändå tämligen få frågor som går till den splittrade riksdagen. ”Regeringen styr riket” heter det i grundlagen. Det innebär att en regering fattar cirka 10.000 beslut varje år – som aldrig går till riksdagen: Utnämningar, nya utredningar och direktiv, ordföranden i universitetsstyrelser, beslut om att delta i internationella militärövningar, regleringsbrev och uppdrag till myndigheter, s k regeringskanslibeslut – och mycket annat.

Åtskilligt av detta kan framstå som ”små” frågor, men regeringen har ändå möjlighet att lägga om kursen. Om en båt avgår från Cardiff kan någon grad i kursen leda till att den landar i permafrost i norra Kanada eller i Karibiens sol. De små förändringarna i styrningen av landet kan tillsammans bli mer betydelsefulla än de stora reformerna.

Europa inför en tredje nedgång – Triple Dip


Det hopp som fanns om Europas ekonomi för några månader sedan börjar nu falna. Italien och Frankrike har växande ekonomiska problem. Arbetslösheten i Spanien viker inte. Euro-zonens samlade bruttonationalprodukt stagnerade under andra kvartalet i år. Även de delar av världsekonomin som ökar, främst USA, går på låg växel.

Till detta kommer sanktionerna mot Ryssland som naturligtvis drabbar Ryssland värst, men också Finland och Tyskland. 

I Europa hotar nu en stagnerande produktion och minskad efterfrågan och därmed ökande arbetslöshet. I spåren av detta finns stigande risker för politisk extremism. Vi kan stå inför en ”Triple Dip”.

Den svenska kronan stärks, samtidigt som våra exportländer inte klarar att efterfråga vår export. 75 procent av svensk handel går till EU-länderna. Detta är en huvudfråga för den tillträdande svenska regeringen.

Riksbanken har i stort sett uttömt sina möjligheter att stimulera ekonomin. En del av de åtgärder som nu diskuteras för att minska svenskarnas belåning kommer snarast att strama åt ekonomin och öka arbetslösheten.

”Krona för krona” är i detta perspektiv knappast receptet i Sverige. Inget politiskt parti borde politiskt utnyttja en omsvängning av den ekonomiska politiken i riktning mot större tillfälliga budgetunderskott.

Sveriges relativa ekonomiska styrka borde i det här läget användas för att stimulera ekonomin – och göra det på ett sätt som direkt ökar efterfrågan. Bostadsbidrag, barnbidrag och höjd arbetslöshetsersättning är bra sätt att få ut pengar i konsumtion.

Skulle du klara amerikanska medborgar-testet?


Medborgarskap ska vara inkluderande, ett sorts bevis på en permanent och ömsesidig lojalitet mellan en stat och en individ. Och vi bör i Sverige, liksom i USA, ha ett värderingarnas medborgarskap, inte ett arvets och blodets.

USA har ett medborgarskapstest som har bidragit till att göra USA till ett inkluderande samhälle. Den som vill bli amerikansk medborgare genomgår ett tämligen okomplicerat test på engelska. Sedan är man inte ”andra generationens medborgare” eller vad det skulle kunna heta, utan bara ”an American”.

Jag tror att de flesta som läser det här nyhetsbrevet skulle klara det. Här kan man göra en test:
http://tinyurl.com/o5ckslm

USA öppet för muslimer


USA torde vara världens bästa land för muslimer – inklusive de flesta muslimska länder. Muslimer i USA är – generellt sett – väl integrerade (åtskilliga är för övrigt konverterade amerikaner), har hyggliga inkomster och accepteras i det amerikanska samhället. Man ska självfallet inte romantisera. Efter 11 september har det blivit svårare att vara muslim. Men USA är ett öppet och inkluderande samhälle.

Vid den stora sorgehögtiden på Yankee Stadium efter terrordåden den 11 september 2011 stod presidenten (George W Bush) på scenen omgiven av tre kristna präster, två rabbiner – varav en kvinnlig – och två imamer. Relativt få ifrågasätter att muslimer är en del av det amerikanska samhället, har rätt att bygga moskéer, att rösta etc.
http://tinyurl.com/pp4pc7o

Bra valdeltagande – men ändå brister i demokratin


Det svenska valdeltagandet blev rekordhögt, 85,8 procent.  Det är ett gott betyg åt den svenska demokratin. Mycket tyder dock på att få i vissa grupper röstat: människor med funktionshinder, utlandsfödda och andra. Statistiska centralbyrån har fått i uppdrag att göra en detaljerad undersökning.
http://tinyurl.com/qjhepe7

Som jag berättat i nyhetsbrevet leder jag 2014 års demokratiutredning, som bland mycket annat ska ta upp marginaliserade gruppers deltagande i demokratin. Vi har nu en preliminär hemsida:
http://www.sou.gov.se/sb/d/18884

Utlandssvenskars röster


I förra riksdagsvalet röstade bara var femte utlandsboende. Hur det blev i år får vi så småningom veta. Men eftersom åtskilliga som läser det här nyhetsbrevet bor i andra länder vore det toppen att få reda på eventuella svårigheter att kunna utöva rösträtten. Berätta gärna genom att svara på det här mailet.

Allt fler ersätts av maskiner


Efter boken The New Machine Age av forskarna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee har robotiseringen uppmärksammats. Nu är det en helt ny kategori jobb som står på tur att ersättas med maskiner: bokförare, fotomodeller, lastbilschaufförer. En liten föraning har vi genom de populära robotgräsklipparna. I USA säljs nu fönsterputsarrobotar och man börjar måla höga hus med hjälp av droner. Om detta har jag skrivit nyligen:
http://www.tidningen.nu/ledare/27-andraledare/569-putte-i-maskinskogen

Maskinerna och robotarna tar bort trista och tunga arbetsmoment. De är egentligen människornas bästa vän, som Financial Times Peter Thiel skriver. Men omställningen kommer att bli svår för många.
http://tinyurl.com/l32h7kk

Indonesien och framtidens högre utbildning


Jag har just varit i Indonesien – världens tredje största demokrati med ett nyligen genomfört lyckat presidentval. Tillväxten är hygglig och det finns anledning att tro att Indonesien kommer att spela en viktig roll i framtiden. Landet inser att man måste hårdsatsa på högre utbildning för att klara sig i framtiden.

Detta var skälet till att jag var där i egenskap av styrelseordförande i STINT (Stiftelsen för högre utbildning och forskning) tillsammans med en rad universitetsrektorer. Det är dessutom intressant att se vilken roll det spelar för Sverige att det finns studenter och forskare som varit några år på svenska universitet. De blir fantastiska ambassadörer för Sverige.

STINT har nu lagt om sin strategi. Självfallet spelar USA fortfarande en huvudroll för svenska forskare, men vi satsar nu bland annat på tillväxtländerna.
http://tinyurl.com/lg27g3p

Nu kan man också läsa svenska tidskrifter på nätet


Tidigare var det svårt för utlandsboende att följa med vad som händer i Sverige. Nu finns alla TV-program och tidningar på nätet. En ny tjänst gör att man för en billig penning kan läsa flera dagstidningar och många vecko- och månadstidningar.
www.readly.com

The HighLine fullbordad


The HighLine är gamla järnvägsspår som förvandlats till en park och en turistattraktion. Ett lyckats projekt, helt privatfinansierat. HighLine startar på Gansevoort Street.
www.thehighline.org/

Nu har den sista delen av The HighLine öppnats så att den nu sträcker sig till 34:e gatan och ger helt nya perspektiv över Hudson River.
http://tinyurl.com/nd8uagm

New York-roman


Det kommer ständigt romaner som utspelar sig på New Yorks scen. Den kända bloggaren Emily Goulds debutroman Friendship blev hyllad i början av sommaren.

Jag har just läst den. Må vara att jag läst bättre romaner, men den ger en inblick i  två unga kvinnors Brooklyn-liv, med svårigheter att hitta någonstans att bo, att betala hyran, att finna ett jobb och en relation. Den ger en hel del av dagens New York.
http://tinyurl.com/pr2u34v

Obamas restaurangval i New York


I samband med FN:s generalförsamling gick Barack och Michelle Obama ut på en egen middag på den lilla, mycket uppskrivna och relativt billiga, restaurangen Estela, på 47 E Houston Str.

Nu lär det bli ännu svårare att få bord där:
http://estelanyc.com

Husesyn i New York


En rolig New York-upplevelse är att vara med på New York Open Houses den 11-12 oktober. Man måste anmäla sig till de olika turerna och arrangemangen. Genom Open Houses får man gå på guidade turer, se byggnader som vanligen är stängda för allmänheten och också komma in i enskilda hem.
http://www.ohny.org

Skandinavisk mat i New York


Annika Sundvik har kämpat i New York hela sitt vuxna liv. Med galleri och två krogar. Nu står hon bakom Nordic Preserves Fish & Wildlife som säljer skandinaviskt, ekologiskt på La Marqueta, Park Avenue/115st och Essex Market, 120 Essex St.
http://www.nordicpreserves.com

Rainbow Room öppnar på nytt!


Efter att ha varit stängd länge öppnar nu en av New Yorks mest klassiska restauranger på nytt: The Rainbow Room högst upp i Rockefeller Center. Det sägs att man ska undvika krogar med utsikt, för de lockar inte främst med maten. (Det är inte alltid sant. New Yorks bästa korean, Gaonnuri, ligger på 39:e våningen med strålande utsikt.)

När det gäller Rainbow Room är det 30-talsinredningen och utsikten som lockar. Och historien. Rainbow Room heter så därför att det ursprungligen fanns en orgel som projekterade ljus i regnbågens färger när man spelade på den.

Restaurangen kommer bara att vara öppen för allmänheten för middag måndagskvällar. Deras klassiska Sunday Brunch med ostron återkommer. Cocktailbaren är öppen varje dag.
http://www.rainbowroom.com

Svenskt i New York


Som vanligt pågår mycket svenskt i New York. Ett bra sätt att hänga med att kolla det svenska konsulatets hemsida:
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/New-York/
http://www.facebook.com/swedennewyork

Hanna Hedman och Johanna Törnqvist, internationellt uppmärksammade svenska smyckekonstnärer, är med på grupputställningen Wear It Loud på Reinstein Ross Gallery, 30 Gansevoort Street fram till 16 oktober.
www.hannahedman.com
http://www.johannatornqvist.com/

Svenska konstnären Florance Montmares fotoutställning Illuminations visas på Ivy Brown Gallery till den 18 oktober.
http://ivybrowngallery.org/florencemontmare.html

Dag Sebastian Ahlanders andra bok om pensionärstillvaron har nu översatts – Older and Wiser! Det blir book signing på The Corner Bookstore i hörnet av Madison och 93:e gatan, 6 oktober kl 18 och i Scandinavia House dagen efter kl 13.

Lykke Li spelar med Mapei som förband på Radio City Music Hall den 8 oktober.
http://www.lykkeli.com/tour

Per Tengstrand spelar piano på Scandinavia House, 11 okt och 13 nov.
http://www.scandinaviahouse.org/events_concerts_upcoming.html

Nils Lindstedt på Skanska och Sander Schuur från White arkitekter deltar i en paneldiskussion på temat Resilient Cities 1 okt.
https://www.eaccny.com/events/?event_id=297

Jazzmusikern Elsa Nilsson spelar tillsammans med Jon Cowherd på Rockwood Music Hall den 7 oktober.
http://www.ticketfly.com/event/640789

Eva Hilds andra soloutställning på Nancy Margolis Gallery pågår mellan 16 okt – 15 nov.
www.evahild.com
http://nancymargolisgallery.com/?tag=eva-hild

Ruben Östlunds film Force Majeure (Turist) har biopremiär den 24 oktober.
http://www.magpictures.com/forcemajeure/