USA blir viktigare som exportmarknad
Amerikansk arbetslöshet sjunker – långsamt
Nationaldag och nya medborgare
Terrorväldet i Irak drabbar kristna
Europa behöver ständig integration
Den unika Almedalsveckan
Öppna gator – i New York och Stockholm
Nu har Jonas Bronck, The Bronx, blivit på flaska
Närproducerat rycker fram – från Fårö till New York
Svensk midsommar i USA
Svensk sommar i New York
Nästa nyhetsbrev
USA blir viktigare som exportmarknad
Svenska kronan är stark. Tidigare var kronan en konjunkturregulator. När vi fick svårare att exportera sjönk den i värde och exporten underlättades genom att svenska varor blev billigare utomlands. Men nu spelar finansmarknaderna huvudrollen och valutainvesteringar har sökt sig till Sverige, eftersom vår ekonomi under ett antal år varit bättre än euroområdets. När Europa återhämtar sig bör också svenska kronan försvagas. Att riksbanken sänker räntan hjälper till.
USA:s ekonomi är på väg uppåt och få ifrågasätter nu dollarns roll som reservvaluta, d v s grunden för världshandeln. Dessutom är det sannolikt att amerikanska riksbanken FED kommer att höja räntan när stimulansåtgärderna avvecklats i slutet av året. Det bör leda till att dollarn stärks.
Under det senaste decenniet har USA:s betydelse som exportmarknad för Sverige minskat. Sannolikt vänder det nu.
Amerikansk arbetslöshet sjunker – långsamt
Arbetslösheten i USA har nu sjunkit till den lägsta nivån på mer än fem år. (6,3 procent, mot 8,7 i Sverige.) Allt som förlorades under den långa recessionen har tagits tillbaka.
USA har ungefär samma debatt som i Sverige. Obama-administrationen pekar på de sjunkande arbetslöshetssiffrorna och att fler är i arbete än någon gång sedan 2008. Den republikanska oppositionen kontrar med att USA fått 15 miljoner nya invånare i arbetsför ålder och jobben har inte blivit fler. Vi känner igen diskussionen.
Nu när den amerikanska arbetsmarknaden återhämtat sig ser vi samtidigt att antalet jobb sjunker i tillverkningsindustrin och i den offentliga sektorn (främst försvaret). Det innebär samtidigt att breda medelklassjobb försvunnit och att löneinkomsternas andel av ekonomin minskat.
Man kan inte räkna med snabbt fallande arbetslöshetssiffror i USA, trots att ekonomin går bra. Incitamenten att ”tillhöra arbetskraften”, d v s vara aktivt sökande och registrera sig är mycket lägre i USA än i Sverige eftersom arbetslöshetsersättningen inte är generell. Detta leder till att arbetslöshetssiffrorna sjunker långsammare i USA, eftersom stigande sysselsättning motiverar människor att söka sig tillbaka till arbetskraften.
Nationaldag och nya medborgare
Vi har just firat nationaldag i Sverige. Utan att svenskarna egentligen vet varför vi valt just den 6 juni. Det finns tre skäl: Den nationella frigörelsen (Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Kalmarunionen upphörde), konstitutionalismen (1809 års grundlag gjorde slut på enväldet), kodifieringen av demokratin och parlamentarismen (6 juni 1973 beslutade riksdagen om den nya regeringsformen).
Numera välkomnas också nya medborgare just den 6 juni. Det är en viktig symbol. Man blir ”svensk” genom att bli medborgare – inte genom religion eller ursprung. Det är medborgarskapet som leder till rättigheter och skyldigheter.
Att vilja komma till vårt land och att vilja bli en del av dess framtid genom att bli medborgare är positivt. Jeb Bush – republikan, tidigare guvernör och kanske presidentkandidat – sa nyligen när han pläderade för att illegala invandrare skulle kunna bli amerikanska medborgare: ”Yes, they broke the law, but it’s not a felony. It’s an act of love, it’s an act of commitment to your family.”
http://tinyurl.com/p8umr4u
Terrorväldet i Irak drabbar kristna
Skräckväldet breder ut sig i det redan svårt drabbade Irak. Isis (The Islamic State in Iraq and Syria), erövrar område efter område, inför hårt tolkade sharialagar, avrättar, torterar, korsfäster kristna, förbjuder kvinnor visa sig ute ensamma, förbjuder flickor att gå i skolan. David Brooks skriver i New York Times om bakgrunden och USA:s felsteg:
http://tinyurl.com/px3q6nv
Vad som alltför lite uppmärksammats är hur den kristna, assyriska ursprungsbefolkningen hotas av etnisk rensning. Över hela Mellanöstern är kristna svårt utsatta: Egypten, Gaza, Syrien, Irak. Ninos Maraha och jag skriver om detta i Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article19044533.ab
Europa behöver ständig integration
2014 är på många sätt ett minnesår: Det är tio år sedan EU utvidgning österut. 2004 blev Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Estland, Lettland, Litauen, Cypern och Malta medlemmar. 2014 är det 25 år sedan järnridån föll, 75 år sedan andra världskriget bröt ut och 100 år sedan första världskriget.
Samtidigt råder närmast inbördeskrig i Odessa – en vacker kuststad där av tradition kristna, muslimer och judar kunnat leva sida vid sida. Liksom en gång i Sarajevo. Det som hänt i Odessa – och tidigare i Sarajevo – visar att historien inte ger skydd mot etniskt och religiöst våld. Enbart integration och ständigt fredsarbete kan göra det.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/odessas-judar-redo-att-fly_3549108.svd
Den unika Almedalsveckan
Almedalsveckan är en unik manifestation av svensk öppenhet. I år kommer veckan i Visby – 29 juni-6 juli – att locka ca 28.000 människor till drygt 3300 evenemang.
Publiciteten handlar mest om partiledarnas tal. Men viktigast är alla de tusentals seminarierna. (Och de informella mötena.) Dessutom är ledande politiker, forskare, journalister m fl tillgängliga på ett ovanligt sätt. Det är vad som brukar vara mest slående för utländska besökare.
Själv har jag åtta olika sorts framträdanden – i paneler och som moderator – i olika sammanhang.
http://www.almedalsveckan.info
www.almedalen.net
Öppna gator – i New York och Stockholm
New Yorks myndigheter har alltid varit generösa med att stänga av gator för olika aktiviteter. Med Michael Bloomberg som borgmästare började New York med ”Summer Streets”, där gator stängs för trafik. Från Brooklyn Bridge, över Lafayette Street, Astor Place och Park Avenue upp till 72nd Street kommer det att vara bilfritt och aktivitetstätt under tre sommarlördagar
http://www.nyc.gov/html/dot/summerstreets/
Den 28 juni inviger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt Stockholms ”Open Streets” som innebär att Götgatan, mellan Folkkungagatan och Ölandsgatan, under sommarens helger blir bilfri och fylls av olika kulturaktiviteter och gatufester.
http://www.stockholm.se/trafikstadsplanering/gator-och-torg/Open-Streets/
Teater, dans och musik i New Yorks parker
Under sommaren blommar New Yorks parker – och kulturinstitutioner – upp med ett stort utbud av teater, dans och musik. Här bara ett urval.
I varenda park i New York sker någonting:
http://www.cityparksfoundation.org/summerstage/
Klassikern är årliga Shakespeare-föreställningar i Central Park. Man kan komma tidigt och ha med sig eller köpa pick-nic:
www.shakespeareinthepark.org
I år spelas också Shakespeare på en parkeringsplats på Lower East Side:
www.shakespeareintheparkinglot.com
Särskilda program med sommarmusik finns runt om i New York på bl a
www.lincolncenterfestival.org
www.madisonsquarepark.org
www.bluenotejazzfestival.com
http://tinyurl.com/n4e9d9a
River-to-River-festivalen bjuder på konst, dans och musik. Den brukar vara den mest vitala av stadens alla sommarevenemang:
http://lmcc.net
Till Fringe-festivalen i augusti kommer 200 teatrar och grupper från hela världen för att spela på mer än 20 platser:
www.fringenyc.org
Metropolitan Museum har varje år en sommarinstallation på taket. Ofta en stor upplevelse med stadens skyline i bakgrunden:
http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2014/dan-graham
Sedan finns den speciella företeelsen roof top films, där man sitter på tak i kvällsvärmen och ser film. En upplevelse.
www.rooftopfilms.com
http://www.thrillist.com/entertainment/new-york/outdoor-movie-nyc-calendar
Ät och drick på taken
Hettan i new-york-sommaren inbjuder till att sitta ute. Och ”roof top” restauranger och barer blir bara fler:
http://tinyurl.com/ol6lsb3
http://tinyurl.com/magtktk
http://www.timeout.com/newyork/bars/rooftop-bars-in-nyc
http://www.thrillist.com/drink/new-york/rooftop-bar-nyc
Nu har Jonas Bronck, The Bronx, blivit på flaska
Jag har tidigare skrivit om Jonas Bronck från Komstad som på 1600-talet utvandrade och så småningom gav namn åt The Bronx.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=342#section7
Den 23-24 augusti blir det Jonas Bronckfestival i Sävsjö, med artister och utställningar.
http://www.jonasbronck.se
Sedan en tid finns ett Jonas Bronck Center i Sävsjö och nu har också det lokala företaget Havsjö Delikatesser och Fisk producerat ett brännvin, Jonas Bronck’s spirit. Kryddat med björksav.
http://jonasbroncksspirit.com
Närproducerat rycker fram – från Fårö till New York
När vi sommarflyttade till Fårö för tio år sedan var det svårt att få tag i lokalt lammkött – trots att ängarna var fyllda av lamm. ICA levererade lammkött från Nya Zeeland till affären. Men trenden med närproducerat har slagit igenom också här. Gotländska barn får gotländsk potatis skolan. Senast har familjerna Gabrielsson och Dagerås vid Lansa fått öppna ett eget gårdsslakteri och säljer fina lammprodukter.
http://www.farolamm.se
I New York är just närodlat ett försäljningsargument för restauranger. Nya, uppskrivna, Narcissa ägs av André Balaz som har en gård i Hudson Valley och hämtar råvaror därifrån.
http://www.narcissarestaurant.com
Och likaledes nya Blenheim i West Village är knuten till, Blenheim Hill Farm i Catskills. Gården och krogen ägs f ö av norsk-svenske Morten Sohlberg, som har restaurangerna Smörgås Chef på Manhattan.
http://www.blenheimhill.com
Svensk midsommar i USA
Ett 50-tal svenska midsommarfiranden går av stapeln över hela USA. I det här kalendariet finns listan:
http://www.nordstjernan.com/calendar/
På midsommarafton ordnar det svenska konsulatet i New York tillsammans med Battery Park City Parks Conservancy traditionsenligt midsommarfirande på Manhattans sydspets.
http://tinyurl.com/l2g6s27
Svensk sommar i New York
Icona Pop spelar tillsammans med Tiesto på Terminal 5 den 17 juni.
http://www.terminal5nyc.com/event/588087-tiesto-new-york
Filmen ”Out in the night” kommer att visas på Human Rights Watch Film Festival i New York, 18 och 20 juni. Arvid Steen och Johan Edström har gjort de animerade sekvenserna och all grafik i filmen.
http://www.outinthenight.com/
Cecilia Lorenz-Palma ställer påpassligt ut sina brasilianska foton med start den 19 juni på Meg Cohen Design Shop, 59 Thompson Street.
Folding Legs, frontad av svenska sångerskan Katharina Stenbeck, spelar på Cake Shop den 19 juni och på Cameo Gallery den 10 juli.
http://www.folding-legs.com/#!shows/c1ftu
Anders Malm’s soloutställning på Artifact Gallery, på alltmer galleridominerade Orchard Street, pågår fram till den 23 juni.
http://www.artifactnyc.net/exhibitions/current/
Scandinavia House visar den svenska filmserien ”Crimes of Passion” med Tuva Novotny, Linus Wahlgren och Ola Rapace den 25 juni till 8 augusti.
http://www.scandinaviahouse.org/events_films_upcoming.html#death-loved
Alexander Ekmans koreografi ”Cacti” framförs på Lincoln Center av Boston Ballet mellan den 25 och 29 juni.
http://lc.lincolncenter.org/shows/209384?show_date=2014-06-26%2019:30:00
17-åriga svenska rapparen Yung Lean spelar på Webster Hall den 9 och 10 juli.
http://noisey.vice.com/blog/yung-lean-new-york-city-concert-webster-hall
Lincoln Center Out of Doors presenterar José Gonzalez på Damrosch Park Bandshell den 31 juli.
http://lcoutofdoors.org/events/jose-gonzalez
Petter Ringboms nya dokumentärfilm ”Shield and Spear” har USA-premiär på Film Society of Lincoln Center den 5 augusti.
http://shieldspear.com/
Det svenska bandet Gibrish, med sin nyproggiga blandning av visor och rock, spelar i New York den 10, 11 och 14 augusti:
http://gibrish.se/index.php
Robyn och Röyksopp spelar tillsammans på Hudson River Park’s Pier 97 den 20 augusti.
http://www.hudsonriverpark.org/events/series/jbl-live-at-pier-97
Utställningen Sami Stories på Scandinavia House visas fram till den 23 augusti. Medverkande är konstnärerna Rose-Marie Huuva och Britta Marakatt-Labba.
http://www.scandinaviahouse.org/events_exhibitions_current.html#sami-stories
Svenska konsulatet i New York brukar ha koll på vad som händer. På deras hemsida kan du också signa deras Facebook och Twitter:
http://www.swedennewyork.com
Berätta gärna för mig – helst en månad i förväg – om du känner till någon svensk kulturyttring eller liknande som är på gång i New York. Du kan göra det genom att svara på detta mail.
Nästa nyhetsbrev
Nyhetsbrevet gör sommaruppehåll. Nästa brev kommer i slutet av augusti.
T R E V L I G S O M M A R!