Räntesänkning räcker inte mot svensk deflation
Starka kronan försvårar svensk återhämtning
Vilket EU vill vi ha?
Vattenfall korrumperar staten
Dåligt för tidningarna – också i USA
Privata pengar utvecklar samhälle och kultur – i USA
USA:s idrottspublik mer civiliserad
Sista chansen nominera till Raoul Wallenberg-priset
Tretusenårig parallell
”Conceptual Department Store” på Manhattan
Kultur hos Kristoffer Dan Bergman i Tribeca
Krognytt, New York
Svenskt i New York
Räntesänkning räcker inte mot svensk deflation
Paul Krugman, nobelprisbelönad ekonomiprofessor och ledande vänsterdebattör i USA, har ägnat flera bloggposter och en krönika i New York Times åt den svenska penningpolitiken, främst Riksbankens räntepolitik.
Krugman menar att Sverige klarade den ekonomiska kris som startade 2008 bra, men att därefter har ”sadomonetaristerna” tagit över, d v s att Riksbanken hållit räntan för hög och att Sverige nu hotas av en japansk situation med deflation och långvarig stagnation. Det är både en förenkling och en överdrift.
http://tinyurl.com/mc5bxyf
http://tinyurl.com/o2eqngp
http://tinyurl.com/p275kcr
Jag har inte stämt in i kören mot Riksbankens räntepolitik, främst därför att den svenska räntan historiskt sett är mycket låg och att en nollränta gör att Riksbanken gör sig av med sin handlingsfrihet om läget skulle bli än värre.
Men nu har Sverige deflation, d v s sjunkande priser. Deflationen beror inte på låg svensk efterfrågan, utan är främst importerad – d v s att viktiga importvaror som elektronik blir allt billigare. Allt fler tjänster på den svenska marknaden utförs också utomlands av löntagare med lägre ersättning än svenska.
Innebörden blir ändå att företagen får mindre betalt och att låns värde ökar. I kombination med tydliga produktivitetsökningar i industrin (”den nya maskinåldern”, d v s robotiseringen) och en dyr svensk krona kommer det att bli svårt att få bukt med arbetslösheten. Risken för inflation ligger långt bort. Därför kommer säkert Riksbanken att sänka räntan ytterligare.
Effekterna lär dock bli måttliga eftersom ränteläget redan är så lågt. Finanspolitiken, alltså statens budget, måste ta en större del av ansvaret för att öka konsumtionen och få fart på hjulen. Den tävlan om minsta möjliga underskott som just nu bedrivs mellan socialdemokraterna och moderaterna är därför destruktiv för ekonomin. Flera bidragssystem – bl a bostadsbidrag och barnbidrag – har inte alls hållit takt med den ekonomiska utvecklingen. Och denna typ av kostnader för staten vet vi går rakt ut i konsumtion.
Starka kronan försvårar svensk återhämtning
En stark krona brukar sätta press på exportföretagen att rationalisera och krympa kostnader. Anställda har sedan kunnat gå till företag där de gjort större nytta. Skillnaden mot tidigare perioder med stark krona är att vi nu har betydande arbetslöshet. Företagen genomgår en snabb robotisering, men det finns för få ställen för dem som får sluta – eller som inte anställs – att ta vägen.
Kronans styrka mot den skakiga euron är lätt att förklara. Styrkan mot dollarn är lite mer svåranalyserad, men slår hårt mot exportindustrin. Rimligen innebär den goda amerikanska ekonomin att dollarn kommer att stärkas i takt med att stimulansåtgärderna från Fed, den amerikanska centralbanken, minskar.
Men kronkursen är ytterligare en faktor som pressar arbetsmarknaden.
Vilket EU vill vi ha?
Den 25 maj är det val till EU-parlamentet. Intresset är måttligt och kunskaperna om EU-parlamentets roll och funktion små – trots att valet avgör nästan lika många frågor som riksdagsvalet.
Nationalekonomen Birger Möller var i slutet på 1950-talet ordförande i det liberala studentförbundet och kom att bli en av pionjärerna för europatanken i Sverige.
Han har skrivit en mycket upplysande bok om EU – starkt läsvärd inför valet: ”Vad är EU – och vad kan det bli?”
http://tinyurl.com/kscaaoq
Den bästa genomgång av hur våra EU-parlamentariker skött sig under de senaste åren läste jag i Expressen:
http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-svenskarna-i-europas-maktspel/
Vattenfall korrumperar staten
Nuon-affären – där statliga Vattenfall förlorat tiotals miljarder – har stått i politikens centrum några veckor. Diskussionen har handlat om vad stats- och finansministrarna vetat. Dock finns det två viktigare frågor.
Ska statliga företag göra affärer utomlands? Är det rimligt att ett svenskt statligt företag bedriver elproduktion med brunkål i andra länder? Svenska universitet får inte etablera sig utomlands, svenska kommuner måste hålla sig inom kommungränsen – men staten tycks gränslös i sin affärsverksamhet.
Staten har ansvaret för att reglera svensk energiproduktion. Det handlar om kärnkraftens framtid, om alternativa energikällor och mycket annat. När staten samtidigt äger den största kommersiella aktören uppstår betydande risker för att besluten påverkas. Det är en form av korruption som hotar. Det är ytterligare ett motiv för att Vattenfall inte bör ägas av staten. Inför regeringsskiftet 1991 var jag med i en arbetsgrupp som förberedde utförsäljning av statliga företag som verkade på en konkurrensutsatt marknad – däribland Vattenfall. Det blev dock inget av med den saken, tyvärr.
http://www.svensktidskrift.se/?p=68527
Dåligt för tidningarna – också i USA
USA:s ekonomi går uppåt. Men det gäller inte för de amerikanska tidningarna. Annonsintäkterna föll förra året med 8,6 procent. Försöken att tjäna pengar digitalt går dåligt. Tidningsföretagen visar genomgående förluster.
Ändå är inte allt nattsvart. Trots att upplagorna sjunker ökar intäkterna från själva tidningsförsäljningen.
Bilden i USA för de traditionella tidningarna är samma som i Sverige. Allt tunnare tidningar på vardagarna och en större satsning på helgerna. Risken är att man sedan släpper de tryckta tidningarna på vardagarna och satsar på webben. Vilket sannolikt är början till slutet för den tryckta produkten.
http://www.naa.org/Trends-and-Numbers/Newspaper-Revenue.aspx
Nästan 500 fasta journalistjobb försvinner per år i Sverige. Samtidigt utbildas nästan tusen journalister varje år. Effekten blir att många som vill skriva journalistik får dra sig fram på lågavlönat frilansjobb.
Den bästa bloggen om tidningsutvecklingen i USA är, enligt min mening, den med det drastiska namnet:
http://newspaperdeathwatch.com
Privata pengar utvecklar samhälle och kultur – i USA
När man i Sverige talar om filantropi, d v s privata gåvor till olika ändamål vill man ofta att det ska vara kompletteringar till offentlig verksamhet. Inte minst på kulturområdet.
I USA är det annorlunda. De förmögna personer som ägnar sig åt filantropi vill ofta stötta det som inte kan få stöd på annat sätt, vara föregångare. En av USA:s rikaste, förre New York-borgmästaren Michael Bloomberg lade för någon dag sedan ut texten kring detta.
http://tinyurl.com/m7ba7w9
Privat stöd gör att amerikanska kulturinstitutioner ofta har flera möjliga finansieringskällor och därför vågar stöta sig med dem som håller i pengarna. I Sverige har vi numera superrika personer, men inte alls samma tradition av att de stödjer olika projekt för att utveckla samhälle och kultur.
I slutet av maj blir det dock ett svenskt-amerikanskt symposium på Moderna museet i ämnet:
http://www.filantropi.eu
USA:s idrottspublik mer civiliserad
Efter en fotbollsmatch i Helsingborg blev en djurgårdssupporter nyligen ihjälslagen. Gång på gång inträffar våldsamheter i samband med matcher.
Något liknande händer sällan i USA. Amerikansk sportpublik är högljudd och aktiv – men läktarvåld eller bråk efter matcher är sällsynt. I shopen på Yankee Stadium säljer man basebollträn, knappast något som skulle rekommenderas i Sverige. Vi har en märklig brist på civilisation.
Sista chansen nominera till Raoul Wallenberg-priset
Raoul Wallenberg räddade i Budapest tiotusentals judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede. Han uppmärksammas över hela världen med parker, gator, skolor, statyer och priser. I Sverige är den 27 augusti Raul Wallenbergs dag.
Den dagen delas det svenska Raoul Wallenbergpriset ut. 1 maj är sista dagen för nominering. I dessa dagar är det viktigt att uppmärksamma dem som arbetar för tolerans och mänskliga rättigheter!
Läs om priset och nominera:
http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergpriset/
Tretusenårig parallell
Greklands ekonomi ligger i ruiner, människor tvingas utvandra från södra Italien, Libyen, Syrien och Egypten skakas av revolter och utländska grupper intervenerar på olika sätt. Människor flyr till Jordanien och Turkiet – som fruktar att oroligheterna ska sprida sig. Iran står på krigsfot. Läget 2014? Visst, men också 1177 f Kr.
För tre tusen år sedan fanns en civilisation där olika stater från Afghanistan till Sicilien var nära sammanknutna i effektiva handelsnät. De olika härskarna sände depescher och diplomater mellan sig. Man talar om den första globaliserade ekonomin. Men under några årtionden kollapsade bronsålderscivilisationerna. Riktigt varför vet vi inte.
Historien upprepar sig inte och historiska paralleller är riskfyllda.
Men för den som, liksom jag, är intresserad av den förantika historien kan få några roande, bildande och givande timmar med den nya boken ”1177 BC – The Year Civilization Collapsed” av Eric Cline, George Washington University:
http://tinyurl.com/k9p4eec
”Conceptual Department Store” på Manhattan
Så kallas Dover Street Market på 160 Lexington Avenue (vid 30:e gatan). Den är en lite ungdomligare och hippare variant på Jeffrey i Meatpacking District. Sex små våningar med allt från Louis Vuittonväskor till Comme des Garçons varierande kreationer.
http://newyork.doverstreetmarket.com
Det svenska vi såg var exklusiva regnrockar från Stutterheim (Åsögatan 132).
Kultur hos Kristoffer Dan Bergman i Tribeca
Den 9-11 maj går en på ett sätt typisk newyorkisk kulturhändelse av stapeln. Sådana sker hela tiden: Enskilda tar initiativ, har ett budskap och bjuder in. Ofta med hög kvalitet.
Och hög kvalitet blir det säkert på Kristofer Dan Bergmans ”UnObserved” i hans studio på 437 Washington Street i södra Tribeca ett gammalt – en gång maffia-dominerat – område som nu står inför total förvandling. Alldeles över gatan ligger svenska Fika, Tribeca.
Kristofer Dan Bergman är svenskfödd fotografikonstnär som fått en rad belöningar senaste åren.
www.KristoferDanBergman.com
Det blir utställning, jazz, readings – i studion och på taket. Förhandsanmälan krävs:
http://tinyurl.com/lgybl2q
Krognytt, New York
Betony, 41 W 57th Street, uppfyllde, när vi var där för några veckor sedan, de goda omdömena i pressen. Krogen öppnade förra året. Fin inredning – om man gillar råa tegelväggar etc. Intressant mat som inte är alldeles main-stream som görs av ett team som kommit från Eleven Madison Park.
http://www.betony-nyc.com
I vissa områden blir restauranger hypade bara för att de öppnar. Det gäller Orchard Street, som blir allt mer populärt. Senaste tillskottet är Contra, på nummer 138 Orchard. Inget fel på stället och trevlig stämning. Men knappast ”värt en omväg”.
http://www.contranyc.com
Riktigt trevligt är Toro i Chesea. Ligger på 85 Tenth Avenue (15th Street). Ett tapas-ställe med rätt hög ljudvolym.
www.toro-nyc.com
Innan eller efteråt kan man försöka komma in på baren Bathtube Gin, 132 9th Ave (between 18th St & 19th St). Inga skyltar. Man går genom ett enkelt pizzahak och öppnar dörren rakt fram.
Allt finns i New York. På allt mer krog- och cafétäta Bowery har man nu öppnat ett katt-café. Alltså ett ställe där man kan dricka sin latte i The Cat Lounge omgiven av ett tjugotal katter som stryker runt benen. Katterna är herrelösa och syftet är att få besökarna att adoptera dem.
http://ny.eater.com/archives/2014/04/cat_cafe_new_york_city.php
Svenskt i New York
Som vanligt går det snabbt att uppdatera sig på svenska händelser i New York genom svenska generalkonsulatet på Facebook och Twitter:
http://www.swedennewyork.com
Dag Sebastian Ahlander, tidigare svensk generalkonsul i New York, prersenterar sin nya bok ”Older and Happier! Inspiring, Amusing, and Useful Advice for Men of a Certain Age” på Scandinavia House den 7 maj.
http://ow.ly/w8jy0
http://tinyurl.com/kl8tf8t
Martin Wickström visar utställningen Perfume River på ansedda Mike Weiss Gallery, 520 West 24th Street. Fram till 10 maj.
http://mikeweissgallery.com/exhibitions
Anders Knutsson medverkar i utställningen Intimate Forest på Tabla Rasa Gallery i New York. Utställningen visas fram till den 7 juni.
http://tablarasagallery.com/html/press_intimate_forest.html
Tomas Bannerhed medverkar, liksom Linn Ullman, med samtal och uppläsning i årets PEN World Voices Festival of International Literature mellan den 28 april och 4 maj.
http://worldvoices.pen.org
Den 30 april blir det en paneldiskussion på Columbia University om möjligheter för amerikanska studenter att studera i Sverige och att arbeta för svenska företag.
http://ow.ly/w8gHk
Flöjtspelaren Elsa Nilsson och hennes kvintett framför ”World Jazz” på Blue Note Jazz Club den 2 maj.
http://ow.ly/w8nrN
Den 7 maj visas Lukas Moodyssons film ”Vi är bäst!” på Brooklyn Academy of Music (BAM) i samband med deras filmserie ”Punk Rock Girls”. Filmen följs av en Q&A med Moodysson.
http://www.bam.org/film/2014/we-are-the-best
Konstutställningen ”Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People” öppnar på Scandinavia House den 10 maj. Svenska konstnärerna Rose-Marie Huuva and Britta Marakatt-Labba medverkar i utställningen.
http://www.scandinaviahouse.org/events_exhibitions_upcoming.html
Från den 17 maj visar Virva Hinnemo nya målningar på Ille Arts, 216a Main Street i Amagansett
www. virvahinnemo.com
http://www.illearts.com
Den 19 maj anordnas en staged reading av Lars Noréns 3.31.93 i regi av Sofia Jupither, med efterföljande panelsamtal med bland annat Ulrika Josephsson, Reine Brynolfsson och Marita Lindholm Gochman på Culture Project, 45 Bleecker Street.
http://cultureproject.org
Designern Lotta Jansdotter visar två svenska illustratörer – Ingela Arrhenius och Maria Raymondsdotter – i sin studio i Brooklyn med start den 23 maj.
http://jansdotter.com
Gunhild Carling Big Band spelar 22, 24 och 25 maj i bl a Central Park.
www.gunhildcarling.net
Den 17 maj öppnas utställningen ”Exteriors” på LongHouse Reserve East Hampton. Gustav och Ulla Kraitz – som finns representerade på flera ställen i New York, främst med Raoul Wallenbergmonumentet på First Avenue – finns med:
http://www.longhouse.org/exteriors
Svenska sopranen Nina Stemme – flitigt förekommande på Metropolitan – fick i början av april The Opera News Award.