Nyhetsbrev 27 MARS 2014

Vänstersväng i kallt New York

Sverige vidöppet i propagandakriget


Obama – Eid al-Fitr och den judiska påsken


Svenska universitets krympande anseende


Nya rekord i minskad brottslighet


Svenska politiker i New York


”God hates Consul General Wastberg”


Stockholmarna vill bo i New York


Den skandinaviska folkspillran i Brooklyn


New York – ostronstaden


Newyorker’s i Stockholm


Svenskt i New York

Vänstersväng i kallt New York


Är just nu i ett ovanligt kallt New York. Den långa, kalla vintern i USA ses som en av förklaringarna till att BNP-siffran inte blev lika hög som prognosen. Aktiviteten lamslogs och infrastrukturen klarade inte av all snö och kyla, vilket dämpade ekonomin.

Annars är ett av de politiska samtalsämnena i New York att nye borgmästaren Bill de Blasio förbjuder häst och vagn i Central Park.
http://www.centralpark.com/guide/activities/horse-drawn-carriages.html

Hästdroskorna har funnits i evigheter och kört turister i parken. I primärvalskampanjen lovade de Blasio djurskyddsgrupper att införa ett förbud. Han fick stöd av dem och nu levererar han. Djurvännerna har länge fört kampanj om hästarna, vilket lett till att de är de enda i USA som har lagstadgad 5 veckors semester/grönbete samt garanterad tandvård.

De Blasio framträder som en av de ledande vänsterpopulisterna i amerikansk politik och hans popularitet inom det demokratiska partiet växer. Många demokrater hoppas på ”The Millenial Generation”, de som är 18-33 år: De är den enda generation där fler kallar sig liberala än konservativa, de är radikala i sociala frågor och är anhängare av en aktiv stat:
http://tinyurl.com/o3m6sds

Fast själv tror jag att demokraterna – som nu kan glädjas åt republikanernas impopularitet och marsch högerut – lever farligt om de gör en stark vänstersväng i stället för att hålla sig kvar i den clintonska mitten.

Sverige vidöppet i propagandakriget


Den ryska erövringen av Krim har omgetts av stor propagandaaktivitet. Ett exempel är att västerländska tidningar la ut bilder av ukrainare som sades köa vid den ryska gränsen för att fly. Det visade sig sedan vara en gammal bild av ukrainare som köade vid polska gränsen för att köpa billigare varor.

Det var ett flagrat exempel, men betydligt mer långsiktiga och svårupptäckta operationer har bedrivits. Den som vill fördjupa sig i den ryska informationskrigföringen kan göra det genom denna studie:
http://fmso.leavenworth.army.mil/documents/Russianvuiw.htm

Sverige ligger tyvärr vidöppet i propagandakriget. När erfarenheterna av nazistisk propaganda och sovjetiskt maktövertagande i öst låg nära i tiden ingick det i skolans läroplan att lära eleverna källkritik. Idag, med nätets likställande av sanning och lögn, borde uppgiften vara än större. 2008 lade den nuvarande regeringen ner det civila psykförsvaret i Sverige.

Jag skriver i Svenska Dagbladet mer utförligt om behovet av att återupprätta ett civilt svenskt psykologiskt försvar. Vi ska naturligtvis inte ha någon propagandamyndighet, men vi behöver i fredstid studera och följa utländsk propaganda riktad mot Sverige och vi behöver en beredskap för kris- eller krigsläge:
http://tinyurl.com/pqtpx8b

Obama – Eid al-Fitr och den judiska påsken


Den judiska påsken inleds i år den 14 april. Barack Obama har gjort det till en tradition att ha en sedermåltid (judisk påskmåltid med speciell mat som ska erinra om slaveriet i Egypten och flykten från farao). Tillsammans med sin familj, judiska vänner och lärda äter han sedermåltid, i vilken det kan ingå ganska mycket läsning ur skriften.
http://www.nytimes.com/2010/03/28/us/politics/28seder.html?_r=0

Men Obama, liksom föregångaren George W Bush, uppmärksammar också Eid al-Fitr, den stora muslimska högtiden som bryter fastan.
http://tinyurl.com/l99cb6o

Det är just så folkets främsta företrädare i en pluralistisk demokrati ska agera – positivt uppmärksamma att medborgarna har olika religion och sedvänjor. I tidningen Totally Stockholm blev jag, tillsammans med en rad andra stockholmare ombedda att ge en glimt av Stockholm 2039. Jag svarade just på detta tema:

”In the end of the 2030s, June 6 has at last been established as a Swedish ”Thanksgiving”. We have adopted the American way of looking at new citizens. Sweden has become a country where you are a Swede if you have Swedish values of tolerance and acceptance. The Swedish king honours big holidays for all religions: Christian, Jewish, Muslim etcetera, just as American presidents have long done. And on June 6 we all thank each othe for being in this country. As in America – when the pilgrims invited native Indians to the first thanksgiving dinner – Swedes now try to open their homes for other people – regardless of their background.”
http://totallystockholm.se/uncategorized/stockholm-2039/

Svenska universitets krympande anseende


Att två svenska universitet åkt ut från de hundra bästa i Times Higher Education Reputation Index är en allvarlig signal. Det är en speciell undersökning som inte mäter den faktiska kvalitén hos lärosätena, utan just anseendet.
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2014/reputation-ranking

Vad undersökningen visar är att svenska universitet har svårt att hävda sig i den allt skarpare internationella konkurrensen. För en sådan konkurrens finns – om de bästa forskarna, lärarna och de mest lovande studenterna.
http://tinyurl.com/qxpwprl

Tillsammans med styrelsen för STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning) besökte jag nyligen universitet i Qatar, Abu Dhabi, Dubai, Ras Al Khaimah och Sharjah. I dessa länder ser vi vad som håller på att hända. De försöker ta ett jättekliv in i modernitet (dock inte in i demokratin). Därför satsar de bl a på ett kunskapslyft. Som en del av det har man inbjudit utländska prestigeuniversitet – som Georgetown, New York University, Sorbonne – att etablera sig. Ett bevis på att också universitet lever på en global marknad. Något vi måste ta åt oss också i Sverige. Det pågår ett paradigmskifte som Sverige inte deltar i.
http://tinyurl.com/o7tz58y

Nya rekord i minskad brottslighet


De första tio veckorna 2014 sjönk brottsligheten i New York med två procent, från en redan låg nivå. Antalet mord minskade med en femtedel. För första gången sedan statistiken började hade New York tio dagar utan ett enda mord.
http://nypost.com/2014/03/13/good-news-on-crime/

En del säger att den senaste nedgången beror på kylan, som dämpat all sorts aktivitet och hållit också bovar hemma. Men New Yorks brottsbekämpning – som går ut på att förhindra nya brott – har gett resultat med nedgångar varje år i mer än 20 år. Antalet mord har minskat med 85 procent sedan 1994, då den nya politiken inleddes.
www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

Svenska politiker i New York


Genom åren har åtskilliga svenska politiker, eller f d politiker, bott i New York. T ex bodde Jonas Sjöstedt – som medföljande till svensk diplomat på FN-delegationen – flera år i New York.

Svenska politiska partier har dock sällan varit aktiva. Inför euro-omröstningen 2003 bedrev Ja-sidan en del informationsverksamhet. Och inför valet 2002 delade ungmoderater ut flygblad i samband med midsommarfirandet.

Nu har dock Miljöpartiet öppnat en lokalavdelning i New York och onsdagen den 2 april kommer språkröret Gustav Fridolin och informerar på FIKA i Tribeca.
https://www.eventbrite.com/e/fika-med-fridolin-tickets-11039259723

”God hates Consul General Wastberg”


Den knäppe sydstatspastorn Fred Phelps har dött.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Phelps

Han ställde till en utrikespolitisk kris när han skulle bränna koranen. Och han hade ett särskilt horn i sidan till Sverige, främst därför att Sverige skulle vara ”homovänligt”. Allt som skedde tolkades på det sättet. Lite som när ryska Putin-vänliga medier idag utmålar Ukrainas vilja att närma sig EU som ett steg mot samkönade äktenskap och kallar Frihetstorget i Kiev för Gayeuromaidan.

Phelps ansåg att Tsunamin var ett straff för att Sverige accepterat samkönat partnerskap. Efter det att pingstpastorn Åke Gren dömts för hets mot folkgrupp (han friades sedan i högre instans) efter några svårartat homofoba uttalanden – och jag försökt förklara bakgrunden i amerikanska medier – lät Phelps dela ut flygblad utanför det svenska konsulatet. Flygbladen avslutades med ”God hates Consul General Wastberg!”. Det var att tillskriva gud ett starkt detaljengagemang.

Så här skrev Fredrik Virtanen om saken då:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,527328,00.html

Stockholmarna vill bo i New York


En undersökning som Stockholms handelskammare beställt visar att 25 procent av stockholmarna helst skulle vilja bo i New York. Staden uppfattas som den mest attraktiva i världen.
http://www.chamber.se/nyheter/stockholmare-tycker-att-new-york-ar.htm

Det speglar naturligtvis att New York är inne och kan erbjuda det mesta. Men det har också då och då gjorts undersökningar som frågat svenskarna vart de skulle fly, om de tvingades till det. USA dominerade som svar. Det spelar säkert också en roll för inställningen till New York: Vissheten om att USA står emot diktatursträvanden och angrepp.

Den skandinaviska folkspillran i Brooklyn


Idag flockas många kreativa svenskar i Brooklyn. Men det finns också en helt annan sorts skandinaver kvar. För en del år sedan besökte vi Danish Athletic Club i Bay Ridge, Brooklyn, en av de få skandinaviska utposter som finns kvar i det en gång så skandinaviskt dominerade Brooklyn. På 1950-talet fanns det fortfarande svenska klubbar, svenska kyrkor, svenskt BB i Brooklyn. Och delar av Atlantic Avenue – nu arabiskt dominerade – kallades Swedish Avenue och delar av Åttonde Avenyn Lappskojs Boulevard.

När vi tidigt på morgonen kom till The Danish Athletic Club satt där några äldre män som nog druckit öl sedan kvällen. Att klubben överhuvudtaget överlevt beror på att man nu öppnat den också för en mer nyanländ minoritet: Spansktalande från Puerto Rico.

New York Times hade nyligen en upplysande artikel om just detta:
http://tinyurl.com/o4jbljq

New York – ostronstaden


Om man – som jag – gillar ostron är New York helt rätt. För några år sedan kom t o m en bok om ostronens kulturhistoria i New York: The Big Oyster. History of the Half shell.
http://www.amazon.com/The-Big-Oyster-History-Shell/dp/0345476395

Nu har det blivit populärt med Happy Hour med billiga ostron. Här en lista på hela 50 krogar och barer med Oyster Happy Hour:
http://www.thrillist.com/eat/new-york/50-amazing-oyster-happy-hours-in-nyc

Klassiskt, men ganska turistiskt, är The Oyster Bar i Grand Central Station. De har nyss också öppnat en filial i Park Slope, Brooklyn.

Själva var vi häromdagen på nyöppnade The Clam på Hudson Street. Den drivs av samma gäng som har två andra trevliga krogar i trakten: Market Table och Little Owl.
http://theclamnyc.com

Nyöppnade Black Crescent på 76 Clinton Street är ett nytt koncept, en ”Oyster and cocktail bar”.

Men det vimlar av ostronställen. T ex

– PJ Clark’s, som numera finns i sitt klassiska läge på Third Avenue och i nya vid Lincoln Center och i Wall-Street-området.
– L’Absinthe på 67th mellan andra och Tredje Avenyn. Rätt dyr men trevlig kvarterskrog.

Newyorker’s i Stockholm


Musikern Oliva Stevens, som bor i New York men är född i Stockholm, uppträder med en självbiografisk show på Orionteatern 31 mars/1 april: Passion – en skådis resa in i ljuset.
http://www.oliviastevens.com/
http://www.orionteatern.se/pa-scen/passion–en-skadis-resa-in-i-ljuset/

Magnus Mårtensson, musiker och estradör, finns 25-26 april på Teater Lederman på Gästrikegatan med showen Extra benutrymme till flygeln, tack.
http://maestromartensson.com
https://www.facebook.com/pages/TeaterStudio-Lederman/270968742915777

Svenskt i New York


Som vanligt går det snabbt att uppdatera sig på svenska händelser i New York genom svenska generalkonsulatet på Facebook och Twitter:
http://www.swedennewyork.com

Det svensk-amerikanska pop-up-galleriet Simon/Neuman2:s första utställning pågår fram till den 20 april, med Pablo Frisk som en av tre konstnärer.
http://www.simonneuman2gallery.com

6 och 7 april spelar Mattias Jacobsson solo gitarr på Metropolis Ensembles konsert Cymbeline på Le Poisson Rouge på Bleeker Street.
http://www.lepoissonrouge.com/lpr_events/cymbeline-april-6th-2014/

Folk-popbandet Solander spelar på Pianos & Cake Shop den 27 mars och på Union Hall i Brooklyn den 29 mars.
http://ow.ly/uLgLH

Pantomimteatern gör ett gästspel med föreställningen Charlie’s Kid på Brooklyn Academy of Music den 29 och 30 mars. Det är en till pantomimteater anpassad version av Charlie Chaplins The Kid från 1921.
http://www.bam.org/kids/2014/charlies-kid

Konstutställningen En dag för livet har vernissage på Svenska kyrkan den 3 april. Delar av den har tidigare visats av Färgfabriken i Stockholm
http://endagforlivet.blogspot.com

Popduon Icona Pop är förband till Miley Cyrus på Barclays Center, Brooklyn 4 april.
http://www.songkick.com/concerts/18600864-miley-cyrus-at-barclays-center

Fotbollsfilmfestivalen Kicking + Screening visar Fredrik Gerttens film True Blue 2: The Way Back den 10 april.
http://tinyurl.com/ne8tbhm

Tribeca Film Festival pågår mellan 16 – 27 april och visar två svenska filmer i år. Broken Hill Blues visas (i kategorin Viewpoints Section) och Something Must Break (i kategorin World Narrative Competition).
http://tribecafilm.com/festival

Pianisten Per Tengstrand uppträder tillsammans med gästmusiker på Scandinavia House den 17 april.
http://www.scandinaviahouse.org/events_concerts_upcoming.html

Svenska duon I Break Horses spelar på Rough Trade i Brooklyn den 18 april.
http://www.roughtradenyc.com/event/479501-i-break-horses-brooklyn

August Strindbergs pjäs To Damascus, a trilogy, part 1, kommer att framföras av The August Strindberg Repertory Theatre på Gene Frankel Theatre med start den 18 april.
http://www.strindberg.org/

Och till sist från strax söder om New York: Ett år framåt finns utställningen Do you know Pippi Longstocking på American Swedish Historical Museum i Philadelphia.
http://www.americanswedish.org/frames.htm