Nyhetsbrev 27 FEBRUARI 2014

Tillväxtländer i kris

Fyra källor till amerikansk ekonomisk framgång


Vi kommer inte att få bukt med arbetslösheten


Staten borde förbättra företagsklimatet inte styra företagen


Nybyggarkommissionen: Vi behöver bygga mycket mer


New York – hyresregleringens förlovade stad


Svensk diplomatisk närvaro i Jerevan – men inte i New York


The Bronx’ svenska rötter


New Yorks skolor öppna i snöstormen


Den skandinaviska folkspillran i Brooklyn


Kristofer Dan-Bergman belönad


”Amerikanen” Zorn ställs ut i New York


Klara Kristalova tillbaks i New York


Liten svensk representation på Armory Show


The Lion, Bill’s och King Cole Bar


Svenskt i New York


Till sist…

Tillväxtländer i kris


Valutorna faller i en rad länder som tidigare kallats ”tillväxtländer”: Turkiet, Indien, Sydafrika, Ryssland. Allra värst är det i Argentina, som återigen tycks gå mot kollaps.

Första gången jag var i Argentina var 1989 då landet hade en inflation på 2000 procent. Det var en förskräckande upplevelse av hur människors besparingar försvann och levnadsmöjligheterna minskade. Nu tycks peson tappa sitt värde och inflationsprognosen är 100%!

Argentina har en dyster ekonomisk historia. 1920-talets Argentina var ett av världens rikaste länder. Skyskrapor byggs i Buenos Aires; stadens biltäthet var en av de högsta i världen.  Det var i början av seklet som Evert Taube kom till Argentina och skrev om Samborombon. Fritiof Andersson friar till Carmencita, men får svar: ”Nej, Fritiof, Ni förstår musik,
men jag tror inte Ni kan stå i en butik.”  Sverige var ett fattigt land i den globala ekonomins utkant. Därifrån kommer en glad gamäng. Han kan dansa, men alla förstår att han inte har rätt bakgrund i ett rikt och utvecklat land, att han inte skulle kunna hålla tider och sköta sig. Det känns igen!

Populistisk politik som använde statskassan till att stödja de regerandes klienter blev, då som nu, landets fall. Liksom bristande tillit vilket, då som nu, gjort att investeringar hamnat i andra länder.
http://tinyurl.com/oa87z63

Fyra källor till amerikansk ekonomisk framgång


Jag skrev i förra nyhetsbrevet om Josef Joffes bok ”The Myth of America’s Decline”, som skärskådar alla undergångsmyter kring den amerikanska ekonomin.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=341#section2

Sedan dess har jag också i Dagens industri skrivit om USA:s nuvarande styrka i jämförelse med allt tal om Kina: ”USA har några enkla saker: Rule of Law, yttrandefrihet, förtroende för myndigheter.”
http://www.di.se/artiklar/2014/2/1/debatt-usa-ar-starkare-an-kina/

Nu har Joel Kurtzman, tidigare redaktör för Harvard Business Review, skrivit boken ”Unleashing the Second American Century: Four Forces for Economic Dominance”, som målar USA:s framtid i riktigt ljusa färger: stark produktionsapparat, kreativitet, nya energikällor och ett oerhört ekonomiskt kapital som väntar på att hitta bra investeringar. Detta kommer att föra USA-ekonomin till nya höjder.
http://tinyurl.com/mf3j9eq

Vi kommer inte att få bukt med arbetslösheten


Det är dystert för den traditionella svenska industrin. En rad faktorer samverkar: Dyr svensk krona hämmar exporten. Kina har slutat importera stål, utan exporterar nu. Våra nära marknader i Europa har varit svaga i flera år.

Samtidigt tycks vi se början på ett nytt tekniskt språng. Google-chefen Eric Schmidt varnade nyligen för att det ”pågår ett race mellan datorer och människor”. Ny teknik – mer avancerade och rörliga robotar, mini-drönare och annat ersätter människor inom industrin.

Den historiska erfarenheten är tydlig: Ny teknik skapar nya jobb – men inte åt samma människor. Nu ökar bilproduktionen i USA igen, men det hjälper inte bilarbetarna i Detroit. De har i begränsad utsträckning kunskaper för de produktionsmetoder som nu växt fram.

Jag är rädd att vi i Sverige kommer att ha en ökad strukturell arbetslöshet. De dugliga stål-, pappers- och skogsarbetare som blir arbetslösa går inte så lätt att flytta till högteknologiska jobb i storstäderna. Den växande servicesektorn är samtidigt en låglönesektor.

Slutsatsen är dels att vi inte kommer att få ner arbetslöshetstalen, dels att de som idag går i skolan måste få en kvalificerad utbildning för ett flexibelt arbetsliv.
http://tinyurl.com/lbf3zfp
 

Staten borde förbättra företagsklimatet inte styra företagen


De icke-socialistiska partierna har en principiellt skeptisk hållning till statens möjligheter vad gäller företagande. Ändå har de valt selektiva åtgärder av olika slag. Försöken att konstruera stöd för den ena eller andra gruppen eller branschen misslyckas ofta och vi har fått en djungel av insatser. Partierna har gått till val på att allmänt förbättra företagsklimatet – men har i praktiken tyckt att det bästa är att statliga tjänstemän ska bestämma.

Att få fler nya företag är centralt. Erfarenheten visar att rådgivning från i dag aktiva företagare är det som fungerar bäst för att få i gång nya. Ändå har regeringen hållit stödet nere till de enskilda organisationer (t ex NyföretagarCentrum som varje år får igång ca 10.000 företag) som hjälper företag att sjösättas. I stället har den öst miljarder över statliga myndigheter.

Jag skrev – med talande exempel – om detta i Svenska Dagbladet. Statliga Almi försvarade sig med att de nu hade ägande i 350 bolag. ”Här finns Sveriges mest intressanta potentiella tillväxtbolag.” Så den här regeringen menar att det är bra att en statlig myndighet äger tillväxtbolag?

Ska det generella företagsklimatet förbättras kräver det en helt ny inriktning från både alliansen och socialdemokraterna.
http://tinyurl.com/kmtpezc

Nybyggarkommissionen: Vi behöver bygga mycket mer


Bostadsbyggande har seglat upp som en av de viktigaste frågorna inför valet. Med all rätt. Bristen på bostäder har blivit ett direkt tillväxthinder. Ungdomar avstår från de universitetsstudier de skulle vara mest lämpade för eftersom de inte får bostad. Företagen kan inte rekrytera de bästa medarbetarna.

Vi bygger för lite och vi bygger för dyrt; Sverige har EU:s högsta byggkostnader.

Byggnadsfrågorna är komplexa. Jag har – tillsammans med Göran Persson och Agneta Dreber – under det senaste året ingått i Nybyggarkommissionen (finansierad av Nordea, NCC och Tyréns i samarbete med informationsföretaget JKL). Vi har arbetat fram ett program som i 63 punkter täcker hela området.
http://tinyurl.com/okp6opg

Den svenska, mycket omfattande, byggbyråkratin är ett konkurrenshinder. När det kan ta ett decennium att gå från markanvisning till färdigt hus kan bara de största företagen ta risken. Och få utländska vågar sig hit.

Våra förslag handlar mycket om enklare regler. Men också om friare kreditgivning, bättre konkurrens, öppnare marknad och tar några, mycket försiktiga, steg mot bättre marknadsanpassning.

Vi skrev om förslaget i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/debatt/vi-har-ingen-bostadsbubbla-sverige-har-en-bostadsmur/

New York – hyresregleringens förlovade stad


Genomsnittshyran på Manhattan och delar av Brooklyn är drygt 3000 USD/månaden.

Samtidigt bor 2,3 miljoner newyorkare i hyresreglerade lägenheter. ”Rent controlled” innebär oftast att lägenheten är mycket billig. Vilket gör att värdarna vill ha ut hyresgästerna. Den som inte bor i sin lägenhet kan bli uppsagd – och värden kan hyra ut med marknadshyra, ibland upp till 15 gånger högre.

I ett fall nyligen hävdade hyresvärden att hyresgästen inte bodde i lägenheten eftersom hon använde så lite elektricitet. Hon hävdade då att hon bara åt sushi och aldrig satte på spisen. I första instans vann hyresgästen, men förlorade sedan.
http://tinyurl.com/97dt452

De flesta hyresreglerade lägenheter är ”rent stabilized”. Då bestämmer en nämnd om hyreshöjningar. Den som tjänar mer än 175.000 USD mister rätten att ha lägenheten hyresreglerad – vilket skapar saftiga marginaleffekter.
http://fastighetsnytt.se/2014/02/hyresregleringens-forlovade-stad/

Svensk diplomatisk närvaro i Jerevan – men inte i New York


Utrikesminister Carl Bildt meddelade i utrikesdeklarationen häromdagen att Sverige under 2014 kommer att öppna ambassader i Jerevan, Baku och Doha, samt etablera svensk diplomatisk närvaro i Ghana, Myanmar och Peru. Det är utmärkt. Aldrig så intensivt arbete på internet kan inte ersätta närvaron av utsända svenskar.

Trots det fantastiska arbete som den honoräre generalkonsuln David Dangoor och hans lokalanställda medarbetare gör i New York borde Sverige rimligen inte tillhöra de mindre än en handfull länder utan diplomatisk närvaro i New York. Stefan Löfven har lovat att redan under hösten – om han blir statsminister – fatta beslut om ett nytt konsulat i New York. Varför gör inte regeringen det?
 

The Bronx’ svenska rötter


Få vet att stadsdelen The Bronx i New York har ett namn som stammar från Komstad utanför Sävsjö i Småland. Jonas Jonasson Brunck föddes där i början av 1600-talet, gick till sjöss, blev kapten, gifte sig med en holländska, emigrerade 1639 till Amerika. Han dog efter fyra år men hade skapat en gård och var en rik man. På hans gård hölls ett förhandlingsmöte mellan holländarna och indianerna. Hans betydelse visas av att floden som gick genom hans stora ägor kallades Bronck’s River. Att The Bronx är den enda stadsdelen med bestämd form är att den egentligen hänvisar till Broncks farm.

En grupp entusiaster i Sävsjö, liksom förre stadsarkivarien i New York Brian Andersson, förbereder nu 375-årsjubileet i augusti i år av Jonas Broncks ankomst till Amerika.
www.jonasbronck.se
http://tinyurl.com/nn5zugp

New Yorks skolor öppna i snöstormen


Fortfarande ligger New Yorks parker täckta av snö efter en av de kallaste vintrarna i mannaminne. När det snöar och stormar domineras New York totalt av just det. Många arbetsplatser stänger; ofta stänger skolorna. För en svensk är det märkligt att se vad några cm snö ställer till med.

Nye borgmästaren Bill de Blasio vägrade stänga skolorna under senaste snöstormen häromveckan. Och fick kritik. Att hålla skolorna öppna och gärna längre på eftermiddagen är dock en del av de Blasios politik, liksom att införa allmän förskola. I syfte att ge underprivilegierade barn trygghet och ett ordentligt mål mat varje dag.
 

Kristofer Dan-Bergman belönad


Den svenske fotokonstnären Kristofer Dan-Bergman, som levt hela sitt vuxna liv i New York, har på sistone fått en rad nomineringar och pris. Senast Graphis Photography Annual 2014.
http://www.graphis.com/entry/0f069d59-e7ed-40da-b636-68ca541f1cc0/

Kristofer är en intressant, i Sverige alltför lite uppmärksammad, konstnär.
http://www.kristoferdanbergman.com

”Amerikanen” Zorn ställs ut i New York


Anders Zorn vistades långa tider i USA och hade stor framgång. Liksom sin samtida amerikanske kollega John Singer Sargent målade han flera amerikanska presidenter. Hans porträtt av William Taft hänger fortfarande i Vita huset.

Min efterträdare som generalkonsul i New York, Ulf Hjertonsson, arbetade intensivt för en Zornutställning. Amerikanska kulturinstitutioner har ofta en framförhållning på uppåt tio år, och nu kommer Zorn till New York, via San Fransisco där svenska honorärkonsuln Barbro Osher spelat huvudrollen för att få utställingen till stånd.

Zorn förblev stor vän till USA och var en av grundarna till Sverige-Amerika Stiftelsen 1919. (Där jag själv har glädjen att sitta i styrelsen.)

Utställningen ”Anders Zorn: Sweden’s Master Painter” kommer på National Academy på Fith Ave/89th Str den 27 februari till den 18 maj.
http://www.nationalacademy.org/anders-zorn-swedens-master-painter/

Klara Kristalova tillbaks i New York


Klara Kristalova, med sina gränsöverskridande keramiska verk, såg vi för första gången i New York för tre år sedan. Därefter blev det en stor utställning av hennes konst på Bonniers konsthall. Nu visas flera av hennes verk på The Museum of Art and Design på Columbus Circle.
 
Från den 27 februari finns Klara Kristalovas utställning Big Girl Now på Lehmann Maupins nya galleri på 201 Chrystie Street.
http://tinyurl.com/p2p6ysl
 

Liten svensk representation på Armory Show


The Armory Show på Pier 92/94 är New Yorks stora årliga konsthändelse, dit gallerister och handlare från hela världen flockas. Det är dyrt att vara med, men svenskarna brukar ändå visa framfötterna. För två år sedan var åtta svenska gallerier representerade.  I år endast två: Wetterling och Andréhn-Schiptjenko.

Svensk samtidskonst blomstrar och det finns fler gallerier i Stockholm än någonsin tidigare. Det vore trist – inte minst för konstnärerna – om galleristerna drar sig in under nationstäcket.
http://www.thearmoryshow.com/
 

The Lion, Bill’s och King Cole Bar


The Lion, heter den nya krog som öppnades förra året på gamla The Villagers adress, 62 W 9th Street. Det är en fantastisk lokal med en kupol, jättespis och väggar fyllda med blandad konst. The Lion har snabbt blivit omskriven och populär – kanske mer för stämningen och lokalen än för maten.
www.thelionnyc.com

Samma ägargrupp – med samma inredare – har nyöppnat en av New Yorks legendariska krogar som länge varit stängd för renovering: Bill’s  (f d Bill’s Gay Nineties).På 57 E 54ths Street.
www.bills54.com

Och den ägargruppen har – i kvarteret bredvid  – öppnat King Cole Bar & Salon i St Regis Hotel (2 E 55th S). Där låg en gång Red Snapper, som serverade världens första Bloody Mary – vilket är den typiska drinken på stället också nu.
www.kingcolebar.com

Svenskt i New York


Som vanligt mycket svenskt på kulturfronten i New York. Håll koll via:
http://www.swedennewyork.com
http://www.facebook.com/swedennewyork
http://www.twitter.com/swedennewyork   

Nestorn bland svenska konstnärer i New York, Siri Berg, 92,  ställer ut med Hionas Gallery på Volta Show 6-9 mars.
http://voltashow.com/Siri-Berg.8038.0.html

David Molander medverkar i utställningen Metro som visas fram till den 19 april på Julie Saul Gallery i Chelsea.
http://tinyurl.com/nnogtpx

Till den 26 april visas utställningen Darkness & Light: Contemporary Nordic Photography på Scandinavia House, där Tova Mozard  (just nu utställd på Artipelag i Stockholm) och JH Engström (just nu på Hasselblad Center i Göteborg) medverkar.
http://www.scandinaviahouse.org/events_exhibitions_current.html

Hur många kramar finns det i världen?, regisserad av Lena Koppel, visas på ReelAbilities filmfestival mellan 6 – 11 mars.
http://newyork.reelabilities.org/films/view/its-all-about-friends

Pianisten Per Tengstrand uppträder tillsammans med gästmusiker på Scandinavia House den 25 mars, 17 april, 15 maj och 29 maj.
http://tinyurl.com/kh9qo57

Dennis Lyxén från Refused uppträder med sitt band The (International) Noise Conspiracy på Mercury Lounge den 27 mars.
http://tinyurl.com/lp6vqfg

Pantomimteatern uppträder med föreställningen Charlie’s Kid på Brooklyn Academy of Music den 23, 29 och 30 mars.
http://www.bam.org/kids/2014/charlies-kid

First Aid Kit spelar på Webster Hall den 11 juni. Biljetterna släpps den 28 februari.
http://www.ohmyrockness.com/shows/121223-first-aid-kit-willy-mason-webster-hall

Till sist…


… har jag blivit utförligt intervjuad i en podcast. Nästan lite memoaraktigt:
http://goodrelations.se/2014/02/06/nyfiken-pa-olle-wastberg/