Nyhetsbrev 23 JANUARI 2014

Dollarn bör bli starkare

”Världsekonomins sjuke man”


Nej, USA är inte slut den här gången heller


Slösa vann över Spara


New York: Större risk dö i badkaret än att bli mördad


Bloomberg: Dyr och framgångsrik borgmästartid


De romska tiggarna och Rumänien


Raoul Wallenbergbok på engelska


Södermalm internationellt resmål…


Nu kan man besöka The Bronx


Att presentera Sverige


Värmande barer i New Yorks kyla


Var ska man äta i New York 2014?


Svenskt i New York

Dollarn bör bli starkare


Rätt ofta har jag i det här nyhetsbrevet skrivit om valutakurser. Dels för att jag sysslat en hel del med valutafrågor, dels för att valutautvecklingen är ekonomiskt central. Naturligtvis är jag medveten om att valutaprognoser är vanskliga.

Sverige har vid flera tillfällen – allra viktigast när tillväxten tog fart i början av 1950-talet – gynnats av en svag valuta. Just nu lider svensk exportindustri av den dyra kronan, som gör det svårare att sälja. Länder som Japan och Schweiz arbetar på att sänka värdet på sin valuta. Den stora dollardominansen och röran i den amerikanska politiken har lett till ett behov att kunna sprida valutariskerna. Det har i sin tur gjort euron orimligt dyr.

USA:s ekonomi går bra. Världshandeln – som i hög grad sker i dollar – ökar. USA:s långräntor stiger. Allt detta talar för att dollarna kommer att öka i värde under 2014.

”Världsekonomins sjuke man”


För drygt hundra år sedan kallades det Osmanska riket (Turkiet) för ”Europas sjuke man”. Det sammanfallande Osmanska riket drog ner hela Europa och det tidigare relativt toleranta riket blev skådeplatsen för ett av de värsta folkmorden i världshistorien, det på armenier och assyrier 1915.

Idag är Europa världsekonomins ”sjuke man”. Nästan alla nyårskommentarer av ekonomiska analytiker har varit samstämmiga i att uppgången i USA kommer att hålla i sig, att Japans stimulanspolitik kommer att fortsätta, att Kinas främsta bidrag till världsekonomin 2014 kommer att vara osäkerhet – och att Europa inte kommer att komma ur sin stagnation i år heller.

Till detta kommer att EU-fientliga, nationalistiska och inåtvända politiska partier har framgång över hela Europa. Det är en utveckling att vara oroad över.

Nej, USA är inte slut den här gången heller


Chefredaktören för tyska Die Zeit, Josef Joffe, är en av Europas mest USA-kunniga, med flera böcker bakom sig. Nu har han i nyutkomna ”The Myth of America’s Decline” analyserat hur olika föreställningar om att USA gjort sitt som stormakt kommit upp med jämna mellanrum. När Sputnik sändes upp 1957 var det Ryssland som höll på att ta över, sedan Japan och nu Kina.

Kina, med sin enorma befolkning, kommer att gå om USA i total BNP – men fortsatt ligga långt efter i BNP per capita. Dessutom talar demografin emot Kinas fortsatta växt. USA har, tack vare invandringen, en yngre befolkning än Kina, där enbarnspolitiken nu straffar sig.

Framtidens viktigaste maktfaktor är utbildning. Shanghai och Hongkong ligger högt i PISA-studierna. Men Kina utanför dessa två städer finns inte med i undersökningen. Och USA dominerar totalt när det gäller världens bästa universitet.

Joffe skriver: ”Only the United States can bring down the United States”, som nästan skedde i det Amerikanska inbördeskriget. Och kongressmajoriteten har gjort sina försök på sistone.

Boken är läsvärd för den som är intresserad av USA och historiens erfarenheter:
http://tinyurl.com/ppalz36

Slösa vann över Spara


Det sägs då och då att Bildt-regeringen 1991 införde ”missriktade” sparstimulanser. Ekonomin och konsumtionen sjönk, och därför var höll sparandet tillbaka tillväxten. Sparstimulanserna var dock ingen större framgång – sparkvoten 1991-94 låg nära noll, från att åren innan legat på minus.

Jag är part i målet, eftersom jag var statssekreterare i finansen då, men jag tycker fortfarande att vi gjorde rätt. Lågt individuellt sparande leder dels till att det blir färre alternativ i ett samhälle, t ex för den som vill starta företag, dels till mindre individuell frihet.  Att ingen, i detta valår vi nu går in i, tycks vilja driva sparfrågan är trist.

Vi har på 50 år fått en kulturförändring i Sverige. Slösa vann över Spara. Och jag tror att vi allmänt sett i Sverige överdriver politikens betydelse; det behövs en värderingsförändring hos medborgarna. Möjligen kan politiken hjälpa till när det gäller ränteavdrag och sparandebeskattning.

Om detta lägger jag ut texten i en lång intervju på siten Balansakten:
http://balansakten.com/2013/december/viljan-att-spara-maste-komma-underifran.html

New York: Större risk dö i badkaret än att bli mördad


Det är sannolikare att en newyorkare blir dödad i en jordbävning, i en flygolycka eller i sitt eget badkar än av en främling. Det visar ny statistik:
http://tinyurl.com/o57fxxp

334 människor mördades i New York förra året, vilket är rekordlågt; för 20 år sedan var antalet mord närmare 2000. Endast 29 av offren 2013 kände inte mördaren.

Det bästa beviset på brottsbekämpningens effektivitet är att antalet personer i fängelse i New York fortsätter att sjunka. Eftersom färre brott begås, kommer färre i fängelse.

New York fortsätter att vara USA:s – och en av världens – tryggaste storstad. Här finns mer detaljerad statistik på olika brottstyper:
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

Bloomberg: Dyr och framgångsrik borgmästartid


Michael Bloomberg är den mest förmögne borgmästare New York någonsin haft, sannolikt den rikaste amerikanske politikern någonsin. Under sina tolv år som borgmästare betalade han 650 miljoner dollar ur egen ficka till staden i form av att de som arbetade i stadshuset bjöds på näringsriktig frukost varje dag, privatplan för att han och medarbetare inte skulle behöva vara borta så länge från familjerna när de var på möten utanför staden och mycket annat.

Att ha nästan omätliga tillgångar har naturligtvis underlättat. Men också hans politiska motståndare hyllar Bloombergs borgmästartid.
http://nypost.com/2013/12/30/mike-the-mensch/

De romska tiggarna och Rumänien


Det finns nu flera tusen romer från Rumänien som tigger på gatorna i svenska städer. Bilden är densamma över hela Europa. Dessa människor lever under usla förhållanden i Sverige och tvingas till förnedring varje dag. Såväl de journalister som kontrollerat tiggarnas berättelser som polisen tycks övertygade om att det inte handlar om ”ligor” eller människohandel.

Det borde vara självklart att inse att ingen människa lever på detta sätt om det finns några som helst alternativ.

Ändå dyker det hela tiden upp medieinlägg om att man inte ska ge till tiggare, att de borde utvisas (vilket vårt EU-medlemskap inte tillåter) och liknande. Tim Sullivan, New York-politiker vid förra sekelskiftet i den ökända demokratiska ”maskinen” Tammany Hall, som också var en social inrättning svarade en gång på frågan varför också kriminella fick hjälp av Tammany Hall: ”I never ask a hungry man about his past. I feed him not because he is good, but because he needs food.”

Det är en rimlig hållning när vi ställs inför människor i nöd. Att då hänvisa till högre principer är bara cynism. Samtidigt är det Rumäniens ansvar att bryta diskrimineringen av romer och öppna upp samhälle och arbetsmarknad för romska medborgare. Sverige borde använda sitt EU-inflytande för att trycka på Rumänien och också få Rumänien att använda EU:s sociala fond för sina romska medborgare.
http://www.dn.se/debatt/sa-kan-europa-bidra-till-att-minska-antalet-tiggare/

Raoul Wallenbergbok på engelska


En av de utmärkta böckerna om Raoul Wallenberg som kom under Raoul Wallenberg-året 2012 har nu översatts till engelska. Det är Bengt Jangfeldts  ”The Hero of Budapest: The Triumph and Tragedy of Raoul Wallenberg”.
http://tinyurl.com/otmxg89

Senare kommer också Ingrid Carlbergs bok på engelska

Södermalm internationellt resmål…


Efter några reportage i internationella tidningar har det skrivits mycket om Södermalm (Hornstull och SoFo) som Europas Brooklyn. Delvis med utgångspunkt från Brooklyn Brewerys etablering på Söder.
http://www.ft.com/intl/cms/s/2/e4f47a04-6972-11e3-89ce-00144feabdc0.html

Men kom ihåg var du läste om detta först, i det här nyhetsbrevet för ett halvår sedan:
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=334&sid=bryggeri

Nu kan man besöka The Bronx


The Bronx – döpt efter smålänningen Joakim Bronck, mer om detta i nästa nyhetsbrev – har dåligt rykte. Kanske inte så konstigt. Delar av Bronx är fortfarande mest brottsdrabbade i New York och i South Bronx lever 38 procent av invånarna under fattigdomsgränsen. Samtidigt håller South Bronx på att bli ”SoBro” med konstnärsateljéer och kaféer. Det finns bra turer för den som vill bekanta sig med stadsdelen:
http://www.ilovethebronx.com/index.php/tours

Det håller på att hända saker med The Bronx. Den senaste folkräkningen visar att allt fler människor flyttar till Bronx. Inte minst yngre och människor i konstnärliga yrken, som söker billiga bostäder.
http://tinyurl.com/paosu8f

The Bronx måste kämpa med sin dåliga image. Men The Bronx är långt mer än höghusområden av varierande kvalitet. Bronx River har rustats upp och blivit en populär kanotled. Det finns fina villaområden, lyxiga strandvillor och numera vackert restaurerade flerbostadshus från sekelskiftet.
http://tinyurl.com/po36lbz

The Bronx var en gång ett område med stor svensk invandring. Den gamla svensk-amerikanska klubben ”The Manhem Club” finns kvar i sin villa vid vattnet och ordnar varje år bl a midsommarfirande.
http://www.swedenday.com

I The Bronx finns den highschool som levererat flest Nobelpristagare: The Bronx High School of Science. Och Fordham University.

Jag strövade en dag i höstas i The Bronx, tittade på den intressanta 30-talsarkitekturen på The Grand Concourse ochg besökte Bronx Museum of the Arts, en sorts motsvarighet till Tensta Konsthall. Jag avslutade promenaden på Arthur Street som är ersättningen för Little Italy i på Manhattan – som i praktiken försvunnit. Där ligger de italienska krogarna vägg i vägg och stora italienskättade familjer sitter och äter söndagsmiddagar.
http://www.arthuravenuebronx.com

Själv åt jag en utmärkt traditionell italiensk middag på Dominick’s. Ett ställe med vita dukar, utan egentlig meny, där man inte tar kreditkort och man inte kan förvänta sig kvitton.
http://nymag.com/listings/restaurant/dominicks-restaurant/

Att presentera Sverige


Alla som bor utomlands – för jobb eller studier – kan räkna med att bli ombedda att presentera Sverige. Svenska institutet har nu samlat bra presentationsmaterial under en rubrik. Mycket användbart.
https://presentingsweden.si.se

Värmande barer i New Yorks kyla


Det brukar sägas ”If you won’t like the weather in New York, just wait for tomorrow”. Det har varit sannare än någonsin senaste tiden. En dag sjönk temperaturen från plus 10 C till minus 15 C på några timmar. Och snön ligger fortfarande.

En bra tid att titta efter ombonade restauranger och barer med brasor. T ex lobby-baren på the Bowery Hotel eller krogarna Waverely Inn och The Dutch.
http://gothamist.com/2013/11/20/the_best_fireplace_bars_in_nyc.php
http://tinyurl.com/o234ptl

Var ska man äta i New York 2014?


New York Magazine lisar de tio bästa krogarna, där svenska Aska i Brooklyn naturligtvis finns med.
http://nymag.com/restaurants/wheretoeat/2014/ten-best-new-restaurants/

En lite annorlunda lista har New York Times när de redovisar vilka krogar som fått bäst omdöme under 2013.
http://www.nytimes.com/2013/12/25/dining/reviews/the-10-best-restaurants-of-2013.html

Toppar gör den nya japanska stjärnkrogen i West Village Sushi Nakazawa som får anses som New York-kometen förra året.
www.sushinakazawa.com/?

Svenskt i New York
Jonas Hassen Khemiri’s pjäs ”Jag ringer mina bröder spelas” på New Ohio Theatre, 154 Christopher Str. ”I Call My Brothers” spelas 22 januari-23 februari.
http://tinyurl.com/p4b3ozn

Anne Sofie von Otter återkommer ofta till New York. Den 28 januari framträder hon på Carnegie Hall:
http://tinyurl.com/o29jmu2

Johanna Ljungqvists dansgrupp Hanna Q Dance Company sätter upp föreställningen Vignettes på The Actors Fund Arts Center i Brooklyn den 25 januari. 
http://tinyurl.com/phfcykz

Den 6 februari öppnar fotoutställningen Different Distances: Fashion Photography Goes Art på Aperture Gallery med verk av fem svenska modefotografer. 
http://tinyurl.com/o4n5o2q

Det svenska indierockbandet This Is Head spelar på The Cake Shop på 152 Ludlow Str och på Glasslands i Brooklyn den 4 och 6 februari.
http://tinyurl.com/qhc4rtp

Nina Persson spelar på Mercury Lounge den 19 februari:
http://www.brooklynvegan.com/archives/2014/01/cardigans_singe.html 

Anders Knutsson medverkar i utställningen I Kan Do Dat på Rush Arts Gallery fram till 22 februari.
http://ow.ly/i/4izr4

David Molander deltar i utställningen Metro på Julie Saul Gallery mellan 27 februari – 19 april.
http://tinyurl.com/nnogtpx

Electroduon The Knife turnerar med sin skiva Shaking the Habitual och spelar på Terminal 5, 610 West 56th Street, den 30 april.
http://theknife.net/2014/01/the-knife-announce-us-tour-dates/

Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook och Twitter:
http://www.swedennewyork.com
http://www.facebook.com/swedennewyork
http://www.twitter.com/swedennewyork