Nyhetsbrev 18 DECEMBER 2013

Den ekonomiska tillväxten skiftar till USA/Europa

USA tillfrisknar, men inte sysselsättningen


Större politiskt lugn, bättre ekonomisk utveckling


Om Washingtons media-industriella komplex


Nye borgmästarens snilledrag


Obamas illegale farbror


Sydafrikaopinionen leddes länge av liberaler


Första europeiska Raoul Wallenberg-priset


Smycken som samtida konst, nu också i USA


Nyrenoverat Queens museum


Jultraditioner på skakig grund


Julorgier i New York


Märklig pjäs, märklig krog


Lutfisk med mexikansk twist


Le Bilbouquet i ny skepnad


Svensk julgåva i New York?


Svenskt i New York

Den ekonomiska tillväxten skiftar till USA/Europa


Sedan sekelskiftet 2000 har tillväxtländerna (som Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) vuxit ekonomiskt långt snabbare än USA och Europa. Jag skulle tro att det är en utveckling som nu brutits. Ett viktigt skäl att uppgången är av ett slag vi sett åtskilliga gånger i den ekonomiska historien: En ”hinna i kapp-effekt”. När länderna nu kommit upp på lite högre nivå blir det svårt att upprätthålla tillväxttalen.

Till detta kommer att effekten av de marknadsekonomiska reformerna i slutet av 1900-talet börjar klinga av. Dessutom har tillväxtländerna gynnats av att väst sprutat ut billiga pengar över världen. När nu räntorna kommer att börja stiga och sedelpressarna saktar in kommer det att bli svårare för de belånade länderna. Det gäller dock inte Kina som varit den stora långivaren.

Kina har drivit upp priserna på råvaror genom sin investeringsboom. Nu måste Kina i stället öka sin inhemska konsumtion och minska råvaruimporten. Det drabbar just tillväxtländer.

Till detta kommer att flera av tillväxtekonomierna plågas av svår korruption, vilket minskar möjligheterna till rationell ekonomisk utveckling.

Självklart är osäkerheten om eurozonens framtid stor, främst risken för deflation och stadigvarande låg efterfrågan. Min slutsats är dock att vi går in i en period med förnyad tillväxt i USA och snart också i Europa.

USA tillfrisknar, men inte sysselsättningen


USA har på nytt kunnat glädjas åt låga arbetslöshetssiffror och sätter ett nytt mål på sex procents arbetslöshet. Men amerikanska arbetslöshetssiffror är rätt värdelösa. Arbetslösheten mäter ju att man ”står till arbetsmarknadens förfogande. I ett land med låg eller ingen arbetslöshetsersättning är motiven att stå kvar till arbetsmarknadens förfogande lägre än i Europa. Nu har dessutom republikanerna just fått igenom att ytterligare några miljoner mister ersättning. Det gör att många helt enkelt lämnar arbetsmarknaden.

I USA, liksom i Sverige, är sysselsättningsgraden – d v s hur stor andel av den arbetsföra befolkningen som har jobb- ett bättre mått. Och den ligger på katastrofala 58,5 procent i USA – att jämföra med 65,6 procent i Sverige:
http://economix.blogs.nytimes.com/2013/12/06/wanted-more-unemployment/

Vi ser nu ett antal tecken på tillfrisknande i amerikansk ekonomi. Det kommer inte att gå fort – bl a därför att USA måste minska de starka penningpolitiska stimulanserna. Dessutom har företagen genomgått en stor och nödvändig rationalisering. Därför kommer det att dröja innan arbetslösheten minskar.

Större politiskt lugn, bättre ekonomisk utveckling


Att republikaner och demokrater kommit överens om USA:s federala budget för de närmaste två åren är inget som löser några ekonomiska problem, men det skapar ett visst lugn – vilket ekonomin behöver. Att ”stänga staten”, som skedde i höstas är en mindre drastisk åtgärd än att tvinga USA ställa in sina betalningar i vår – och även om det redan kommit republikanska hot också på detta är sannolikheten liten.

Uppgörelsen är en minsta gemensamma nämnare. De sociala förmånerna rörs inte. Militären slipper de stora nedskärningarna. Skatterna höjs inte. Några offensiva beslut tas inte. Men det viktiga är att den ekonomiska uppgång som genereras av företagen och konsumenterna inte kommer att störas den politiska konflikten.

Om Washingtons media-industriella komplex


Boken ”This Town” av Mark Leibovich kom i somras, men jag har inte hunnit läsa den förrän nu. Det borde alla göra som vill ha en riktig insider-inblick i Washingtons politiska spel. Leibovich är New York Times korrespondent i huvudstaden och hans bok är initierad och rolig. Så pass initierad och fylld av namn att man ska vara specialintresserad av spelet i Washington för att ha utbyte av den. Men är man det, finns för närvarande ingen annan bok. Rolig är den också.

Underrubriken är ”Two Parties and a Funeral” och utgångpunkten är TV-journalisten Tim Russerts begravning 2008 och hur Washingtons elit positionerar sig, byter visitkort och skvaller under själva begravningen. Boken visar också hur kontakter och inflytande korresponderar med pengar i dagens Washington.
http://tinyurl.com/qdwddd6

Nye borgmästarens snilledrag


Framgången för Bill de Blasio, New Yorks nye borgmästare, kommer främst att bedömas med ett kriterium: Kan han bibehålla New York som USA:s – och en av världens – säkraste storstäder. de Blasio förde ju en kampanj som delvis riktade sig mot en del polisiära metoder och den låga brottsligheten i New York bygger på polisarbetet.

de Blasios första beslut blev något som kan visa sig vara ett snilledrag. Ny polischef blir Bill Bratton, som var den som byggde upp det effektiva polisarbetet i New York och sedan lyckats med samma sak i Los Angeles. Bill Bratton var polischef under borgmästare Rudi Guiliani, men fick sparken för att han – och inte Guiliani – fick uppmärksamheten och äran för den framgångsrika brottsbekämpningen.

Bratton förändrade polisens fokus från att lösa brott till att förhindra dem. Samtidigt hade han en bättre relation till New Yorks olika etniska grupper än vad hans efterträdare Ray Kelly haft.

de Blasio stöddes av tre av fyra väljare. De flesta har låga förväntningar på att han ska kunna genomföra sitt program, samtidigt som de har en positiv inställning till hans ambitioner. Det går inte att ha en bättre politisk utgångspunkt.
http://tinyurl.com/p5vnkzq

Obamas illegale farbror


I USA samverkar inte myndigheterna. Och dessutom finns inget folkbokföringsregister. Du kan jobba, betala skatt, sitta i jury, ha barnen i skola – men vara ”illegal invandrare”. Den senaste illustrationen – lite pinsam för Vita huset – är president Obamas farbror, Onyango Obama, som kom till USA 1963, gick i skola och nu är ”liquor store manager” i Massachusets. 

Han åkte fast för rattonykterhet och polisen kunde konstatera att han var i USA utan tillstånd. Immigrationsdomstolen i Boston lät honom dock stanna och få arbets- och uppehållstillstånd; det får alla som kommit innan 1972 och som inte begått allvarligare brott.

Sydafrikaopinionen leddes länge av liberaler


Nelson Mandelas död blev omedelbart ett slagträ i svensk inrikespolitisk debatt. Med rätt liten saklighet. Olof Palme gjorde viktiga insatser, men socialdemokraterna var länge tveksamma till sanktioner mot apartheidregimen – främst p g a knytningen till fackföreningsrörelsen. Metall gick hand i hand med storföretagen i motståndet mot sanktioner. Samtidigt insåg inte moderaterna apartheids unika grymhet.

När det gällde Portugals kolonialkrig tillhörde Sverige den fjärdedel i FN som röstade mest ”portugalvänligt”, medan t ex Israel tillhörde den fjärdedel som ställde upp mest mot kolonialismen.

Om detta skriver jag – i polemik mot Aftonbladets kultursida. (Jag var själv med och startade den svenska bojkottsrörelsen, och satt senare i den statliga sydafrikautredningen.)
http://tinyurl.com/lvq43o7

Första europeiska Raoul Wallenberg-priset


På svenskt initiativ skapade Europarådet förra året – då Raoul Wallenberg skulle ha blivit 100 år – ett pris för mänskliga rättigheter i hans namn. Priset ges till en person eller organisation som utfört extraordinära humanitära insatser. I juryn för priset representerade jag den svenska regeringen.

Den första pristagaren har nu utsetts: Elmas Arus. Hon är romsk aktivist och dokumentärfilmare från Turkiet. Hon får priset för sina egna insatser och för sitt arbete med den romska organisationen Zero Discrimination Association.
http://hub.coe.int/en/raoul-wallenberg-prize/

Raoul Wallenberg-priset är på 10 000 euro och delas ut första gången den 17 januari 2014, och därefter vartannat år. Den 17 januari är det datum Raoul Wallenberg greps 1945 av Röda armén.

Smycken som samtida konst, nu också i USA


Som tidigare omnämnts i nyhetsbrevet har Inger Wästbergs bok ”Contemporary Swedish Art Jewellery” fått fin uppmärksamhet:
http://tinyurl.com/ncavjps

I Sverige går det att köpa bl a på nätet:
http://tinyurl.com/p6t8lyq

Nu går det också att få tag i för den som beställer i USA:
http://tinyurl.com/p4j7ad6

Nyrenoverat Queens museum


Queens Museum har inte haft någon stor publiktillströmning. Största attraktionen har varit den stora modellen av New York. Men själva byggnaden är intressant, eftersom den är det enda hus som finns kvar från 1939 års världsutställning i Flushing Meadows-Corona Park. (1964 års utställning på samma plats har lämnat kvar den stiliserade jättejordgloben och de torn som spelar en roll i Men in black.)

Nu har Queens museum nyöppnat efter en lång renovering. Och dessutom beslutat koncentrera sig på ny konst, med nio växlande ”resident artists”. Ytterväggen av led-lampor kommer att vara en ständigt skiftande anslagstavla.
http://www.queensmuseum.org/

Jultraditioner på skakig grund


Facebook-gruppen ”Ja till pepparkaksgubbar i luciatåget” har samlat 20.000 personer. När en rektor i Stockholm i år inte ville ha tomtar och pepparkaksgubbar utbröt en folkstorm, delvis med skumma nationalistiska förtecken.
http://www.dn.se/ledare/krankta-lucia/

I själva verket är våra jultraditioner ungefär 100 år gamla. Och för 100 år sedan protesterade många mot nymodigheter som tomtar och granar. ”Maskinkulturen” påstods ha ”slagit den gamla julen i spillror”.
http://tinyurl.com/bpkg2oy

För att inte tala om importen av luciatraditionen, som i sin nuvarande form är ungefär 100 år gammal. När jag var liten läste min mamma högt DN-journalisten Ewa von Zweibergs bok från 1947, ”Johans jul” för mig och vi har också läst den för våra barn. I boken förbereder familjen på Gärdet i Stockholm sig för Lucia och sjöng ”riktiga svenska sånger, säger mamma, och inte den där italienska positivvisan, som inte passar hos oss”.

Jag undrar just hur de traditionsbejakande nationalisterna skulle reagera om man tog bort ”Natten går tunga fjät” från Lucia-repertoaren. Nu har den blivit det mest ursvenska.

Enligt Adam av Bremen offrade för 1000 år sedan svearna i Gamla Uppsala vid julblotet ”nio stycken av varje varelse av manligt kön, även människor, och kropparna hängs upp i en lund”. Så ser en riktig gammal svensk jultradition ut!

Julorgier i New York


New York kan lätt kännas jultokigt. Den som åker upp till nionde våningen på varuhuset Macy’s överfalls av ett överflöd av tomtar, renar och julgransprydnadet.

Eller också kan man ta sig till 133 Mulberry Street i Little Italy. Där ligger butiken och kaféet Christmas. Hela året runt har detta överbelastade julställe öppet.

Märklig pjäs, märklig krog


Vi var för en tid sedan på Sleep no More. En märklig föreställning i ett sedan länge nedlagt hotell i Chelsea. Den är snarast en installation. Publiken förses med venetianska masker, går omkring fritt i mörka korridorer. Man öppnar ett rum och kan hitta något där – en bok att läsa i, en balettscen, en kyrkogård eller något oväntat. Föreställningen bygger på MacBeth, riktigt hur är lite svårt att förstå.
http://tinyurl.com/p6ksenx

I anslutning till ”teatern” har restaurangen The Heath öppnat. En ”speak-easy”, dold från gatan och med insläpp endast efter beställning. En rekonstruerad sekelskiftesmiljö med musikinslag.
http://tinyurl.com/kng6aqf

Lutfisk med mexikansk twist


Den mexikanska restaurangen Fonda – som ligger både i East Village och i Brooklyn – har fått goda recensioner för sin mat. Och chefskocken Roberto Santibanez är en välkänd kokboksförfattare som flera gånger besökt Sverige. Vilket resulterat i att denna mexikanska korg nu serverar en svensk julmeny med grönkålssoppa och lutfisk – allt med mexikansk touch:
http://www.fondarestaurant.com/SwedishXmas2013.jpg

Le Bilbouquet i ny skepnad


Restaurang Le Bilbouquet har alltid varit en av våra favoriter. Den lilla mycket franska restaurangen på E 63rd Str tvingades flytta i våras. Nu har man öppnat på nytt några kvarter därifrån, 20 E 60th Street.

Den nya lokalen är mycket större, vilket tar bort en del av charmen. Fortfarande tar man bara undantagsvis emot förhandsbeställningar och någon skylt finns inte. Maten fortsätter vara mycket bra.

Svensk julgåva i New York?


Liten julklapp med svensk anknytning i sista stund? Pröva The Kiosk på 95 Spring Street. Små designprylar eller Ahlströms bilar. Sunkig uppgång till fräsch lokal:
http://kioskkiosk.com/collections/sweden

Svenskt i New York


Idag och i morgon finns chans att se Ingmar Bergman-filmer på Lincoln Center:
http://www.filmlinc.com/films/series/liv-ingmar-the-films

Mellan den 17-21 december ställer det svenska konst- och arkitektkontoret Studio Näv ut på Storefront for Art and Architecture, som del av utställningen Being.
http://www.storefrontnews.org/programming/exhibitions?c=&p=&e=554

Filmen ”Äta, sova, dö” är Sveriges bidrag till 2014 års Academy Awards, och visas därför den 8 januari på Scandinavia House.
http://tinyurl.com/psx7awe

Under APAP, mässan för performancekonst i New York, anordnas Swedish Performing Arts for Children and Young Audiences 2014 på Scandinavia House den 12 och 13 januari med uppträdanden från några av Sveriges främsta dansgrupper. 
http://admin.getanewsletter.com/t/v/1_MzIwOTY1MjI2Mw==/

Tecknaren Lasse Skarbovik är med i The Society of Illustrators årliga som visas från 7 januari och månaden ut på The Museum of American Illustration. 
http://tinyurl.com/pz5nv4a

Den svenska kompositören Mikael Karlsson framträder med amerikanske kompositören Tobias Picker på Le Poisson Rouge i Soho den 19 januari.
http://tinyurl.com/pvhpybm

Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan hänga med svenska generalkonsulatet på Facebook och Twitter:
http://www.facebook.com/swedennewyork
http://www.twitter.com/swedennewyork   

 
         G O D  J U L  O C H  G O T T  N Y T T  Å R !