Nyhetsbrev 28 NOVEMBER 2013

USA-ekonomin på plus

Ny risk för politiskt kaos


Bill de Blasio ny borgmästare


Karl Staaff-medalj och liberalismens kärnuppgift


Risker med att sitta i regering


Regeringen har dålig hand med framtiden


USA:s mjuka makt: Nobelprisen


USA-företag: Viktigast tillåta immigration


Mindre och farligare utrikesreportage


60 år sedan räddningen av de danska judarna


USA inte så religiöst som vi tror


Fler barn på ett tryggare Manhattan


Partiers historia har betydelse


Konsthuvudstaden New York


Kortidsboende i New York


Några vinbarer i New York


Välsmakande i Tribeca


Svenskt i New York

USA-ekonomin på plus


Att vara i New York under Thanksgiving och den begynnande julhandeln kan ge intryck av en ekonomi bättre än den är. Men statistiken bekräftar bilden av att USA är på väg uppåt.

Världens börser, inklusive stockholmsbörsen, når rekordnivåer. I USA och Japan stöttas den ekonomiska uppgången av att riksbankerna tillför nya pengar. I USA 85 miljarder dollar per månad.

När ekonomin vänder måste tillskotten minska. Det är därför börserna faller när arbetslösheten går ner i USA. De goda siffrorna signalerar att det är dags för ”tapering”, nedtrappning av stimulanserna.

USA:s budgetunderskott har faktiskt minskat under flera år; från 10 procent av BNP 2009 till fyra procent i år och prognos på två procent 2015. Också statsskulden beräknas vända neråt i år. Ekonomisk tillväxt den främsta vägen att få ner skulderna. Det är rimligt att tro att USA fortsätter uppåt och att dollarn då också stärks.
 

Ny risk för politiskt kaos


Det förutsätter dock att det hotande politiska kaoset avvärjs. I december ska partierna ha försökt komma överens om den framtida budgeten. Sannolikheten att de lyckas är begränsad. I januari är det återigen dags att förlänga budgeten. Jag tror inte att republikanerna en gång till ”stänger staten”. Men de kan hota med att inte höja skuldtaket.

Varje sådan kris eroderar USA:s anseende och ekonomi. Innan den 7 februari är allt osäkert kring amerikansk ekonomi – vilket lägger en hämsko på utvecklingen.

Bill de Blasio ny borgmästare


Som jag förutspådde i förra nyhetsbrevet vann demokraten Bill de Blasio borgmästarvalet i New York stort, med 73 procent av rösterna.

de Blasio vann på ett populistiskt och ganska radikalt program. Hur mycket han kommer att kunna genomföra återstår att se. Han lovade bl a höja skatterna för de rika för att finansiera allmän förskola. Men skatterna bestäms av guvernören, inte av borgmästaren och guvernör Cuomo säger nej
http://tinyurl.com/l6pg38l

Karl Staaff-medalj och liberalismens kärnuppgift


Folkpartiet hade vänligheten att på sitt landsmöte nyligen ge mig (och Jörgen Ullenhag) partiets finaste utmärkelse, Karl Staaff-medaljen i guld. I samband med det höll jag ett litet tal om hur ”vi är tillbaka i liberalismens kärnuppgift. Att stå upp för och utveckla demokratin, att hävda ett människovärde utan gränser, att aldrig vika för främlingsfientlighet, antisemitism eller islamhat.”

Talet finns att läsa här:
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=337

Risker med att sitta i regering


I talet nämnde jag också en artikel som jag skrev 1978, då en borgerlig regering gick till val. Den handlade om riskerna med att nötas ner i regeringsarbetet. Så här löd mellanrubrikerna: ”Risken att vi börjar trivas med kompromissandet. — Risken att kompromissen blir partiprogram. — Risken att vi tror att regeringens framgångar är folkpartiets. — Risken att vi blir lika diplomatiska som diplomaterna. — Risken att vi stänger in oss i korridorerna. — Risken att alltför få får alltför många uppdrag. — Risken att vi blir nöjda med samhället.”

Hela artikeln finns här:
https://www.wastberg.se/images/risker.pdf

Regeringen har dålig hand med framtiden


2006 tillsattes Globaliseringsrådet – med flera statsråd, framstående experter (och jag själv) som ledamöter. Rådet producerade 35 rapporter och en slutrapport om hur Sverige ska stärkas i globaliseringen. Regeringen lade rapporten i byrålådan.

Efter valet 2010 tillkom i stället Framtidskommissionen. Statsministern var ordförande och alliansledarna ledamöter. 16 rapporter kom. Framtidskommissionen tycks därefter ha hamnat i samma låda som Globaliseringsrådet..

Detta är dystert, eftersom den kommande valrörelsen skulle behöva de långa perspektiven; hur vi ska kunna gå stärkta genom hårdnande global konkurrens. Men det är nog att önska för mycket…

USA:s mjuka makt: Nobelprisen


Av tretton nobelpris i år gick nio till amerikaner eller verksamma på amerikanska universitet.

Så är det nästan varje år. USA:s ledande universitet attraherar de främsta forskarna. Det är en oerhörd styrka för USA och beviset på vad som brukar kallas USA:s ”soft power”.

Den som vill se hela listan på amerikanska nobelpristagare kan gå till hörnet av Columbus Avenue och 81st Street. Där står Sivert Lindbloms nobelmonument, som hedrar de amerikanska nobelpristagarna. Det invigdes 2003 och varje år ingraveras namnen på de nya amerikanska nobelpristagarna på monumentet:
http://tinyurl.com/l2bcbo3

USA-företag: Viktigast tillåta immigration


När Wall Street Journal nyligen genomförde sin mycket inflytelserika årliga CEO Council, inför vilken alla ledande politiker låter sig utfrågas, gjorde de 135 företagsledarna en önskelista. Den toppades av ”immigration reform”. Företagen behöver lätt kunna få över experter och utan byråkrati kunna anställa begåvade studenter som läst i USA. Som punkt två kom utbildningsreformer.

Det är ett gott tecken att amerikanska företag behöver rekrytera talang.
http://tinyurl.com/mlyuvrg

Färre och farligare utrikesreportage


Två erfarna journalister – Magnus Falkehed och Niclas Hammarström – har bortförts av en okänd grupp i Syrien. Att svenska frilansjournalister råkar illa ut är ingen slump. Krigsbevakning är dyrt och de stora medierna köper frilansmaterial i stället för att sända ut egna journalister.

När jag, nu för en hel del år sedan, kom som chefredaktör till Expressen slogs jag av med vilken omsorg man förberedde journalister som skulle åka till farliga områden, hur man undvek de oerfarna och de alltför äregiriga. Minnet av hur Expressenjournalisten Arne Lemberg dödades 1979 i Uganda satt djupt i redaktionskulturen. Den typen av förberedelser kan bara en stor redaktion göra.

Samtidigt är det nödvändigt att omvärlden får veta vad som sker i konfliktområden. Johanne Hildebrandt har skrivit bra  om situationen för utrikesreportaget:
http://www.frivarld.se/magasin/persson-och-schibbye-438-dagar/
http://tinyurl.com/le75xne

I den ekonomiska kris många tidningar befinner sig i läggs det stora ansvaret på Public Service.

70 år sedan räddningen av de danska judarna


I oktober för 70 år sedan räddades nästan alla danska judar till Sverige. Enskilda människor på båda sidor om sundet ställde upp för att rädda människoliv. Det var en av den svenska flyktingpolitikens ljusare stunder. I USA finns organisationen Thanks to Scandinavia, som grundades av bl a musikern Victor Borge:
http://thankstoscandinavia.org

Räddningen av de danska judarna visar på svensk politiks janusansikte under kriget. Först ”J”-stämpling av judiska pass och hundratals som sändes tillbaka till koncentrationslägren. Sedan större öppenhet, men mot en bakgrund av antisemitiska föreställningar. Historikern Karin Kvist Geverts ger en intressant bild av detta:
http://tinyurl.com/lsdasgw

USA inte så religiöst som vi tror


”I USA blir man inte vald till president om man inte är troende. Här är det kanske lite annorlunda”. Så sa Sveriges nya arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, som har varit aktiv i ”Ja till livet” och är med i en extremkristen kyrka.

Jag är inte så säker på att det är sant. Visserligen är det ungefär dubbelt så många u USA (70 procent) som i Sverige som säger sig tro att det finns en gud. (I den sort statistiska uppdelning som finns i USA framgår att svarta tror mest och judar minst.) Bara 30 procent av amerikaner brukar delta i gudstjänster. Allra starkast har sekulariseringen varit bland katoliker. Den organiserade ateismen växer tydligt.

Religiositeten är regionalt olika. Från Provo-Orem i Utah där 77 procent betraktar sig som mycket religiösa till Madison, Wisconsin med 26 procent.
http://tinyurl.com/d6yezdm

Fler barn på ett tryggare Manhattan


Södra Midtown på Manhattan växer snabbast i New York. Befolkningen ökade med elva procent från 2000 till 2010, vilket är fem gånger så mycket som snittet i New York. Antalet barn under fem år har nästan fördubblats.

En viktig förklaring är säkerheten. I ”Midtown South” mördades åtta människor 1990, fyra 2001 och en människa förra året. 1990 begicks 4227 rån i området, förra året 183. Vissa veckor har det inte varit ett enda mord i hela New York.

Midtown South är ett exempel bland många: Antalet mord i New York var första halvåret i år det lägsta någonsin:
http://tinyurl.com/mzg953b
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf
 

Partiers historia har betydelse


Har politiska partiers historia någon betydelse? Nästa års?förstagångsväljare föddes 1996…

Men partihistoria är viktig. Det visades när moderaterna 2011 förfalskade sin historia och påstod att de varit ”en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet”. Något man sedan fick stryka.

Att sverigedemokraterna utvecklats ur nynazistiska partier har relevans. Likaså att vänsterpartiet kommer från stalinistiska Sveriges kommunistiska parti. 1997 firade Vänsterpartiet sitt 80-årsjubileum. Just firade.

Det är mot den bakgrunden man ska läsa om vänsterpartiet i ny doktorsavhandling av Petter Bergner: Med historien som motståndare.

CH Hermansson kom med i kommunistpartiet när de stödde tyskarnas invasion i Norge. Han hyllade Stalin, fördömde ungrarnas uppror mot sovjetmakten. Han är nu snart 96 år gammal och är fortfarande en aktad gäst på Vänsterpartiets kongresser. När han kommer in står deltagarna upp och applåderar.
http://tinyurl.com/kell84s

Konsthuvudstaden New York


New York är världens konsthuvudstad. Just nu finns t ex en Magritte-utställning på MoMA och en om Balthus på Metropolitan. Båda i världsklass. Många som besöker Metropolitan missar att gå snett över gatan till Neue Gallerie – ett privat museum ägt av Ronald Lauder. Dit ska man gå om man gillar Gustav Klimt, Vasili Kandinski, Wiener Werkstätte – eller Sachertarte.
www.neuegalerie.org

Själva tillbringar vi gärna lördagarna i Chelseas gallerier:
chelseagallerymap.com/?

Den som är i New York innan den 11 januari får inte missa den spektakulära utställningen med Raqib Shaw som visas på Pace tre olika gallerier på West 25th Street. Monumentala, skräckinjagande tavlor av en civilisation i förfall.
http://www.pacegallery.com/artists/435/raqib-shaw

Kortidsboende i New York


Jag får ofta frågan om hur man ordnar bostad under studier eller för korttidsboende i New York – om man inte vill bo på hotell. Svaret är att det finns ett antal lägenhetssiter som är OK, t ex 
https://www.airbnb.com/rooms/85888

Staden försöker sätta stopp för andrahandsuthyrning, men saken ligger i domstol och det dröjer innan det kommer besked.

Mona Johnsson, ledande i organisationen Swea, brukar förmedla behov av boende:
monaswede@earthlink.net

Nu har också ett nytt webforum startats:
http://www.lagenhetnewyork.se

För studenter är det ofta klokt att skaffa tillfälligt boende och sedan försöka få hjälp på universitet och tips från andra studeranden.

Några vinbarer i New York


Jag är förtjust i vinbarer. Små ställen med bra vinlista och några få rätter. Favorit är Salumeria Rose Parmacotto på Amsterdam Avenue:
http://www.salumeriarosi.com

En annan favorit är Casellulla i Hells kitchen.
http://www.casellula.com

Nu senast var vi på nyöppnade The Tangled Wine på 434 Amsterdam. Mycket folk, kanske alltför hög ljudnivå, men trevlig stämning.
www.tangledvinebar.com

Välsmakande i Tribeca


Vi var igår på halvårsgamla Le Restaurant i Tribeca, 102 Franklin Street. Den har fått berättigat god kritik.

Le Restaurant ligger i källaren under matmarknaden All good things. Blond, lite kal miljö med öppet kök. Bara en enda meny – för 100 USD/person – ingen valfrihet. Vi fick sex rätter, två efterrätter och några smakbitar. Allt var litet och lätt. Man kände sig inte däst efteråt. Med lite tur kan man bli serverad av Staffan Emvall.

Smakkombinationerna var innovativa och råvarorna fantastiska.
http://www.allgoodthingsny.com

Svenskt i New York


Som vanligt pågår en hel del svenskt i New York. Svenska honorära generalkonsulatet håller bra koll på vad som händer:
http://tinyurl.com/ngekjh7

Issue Project Room, Elektronmusikstudion och konsulatet står bakom Swedish Energies, med experimentell musik, konstmusik och konst, 6-7 december.
http://issueprojectroom.org/program/swedish-energies-ems-nyc-2013

Fotografen Simen Johan ställer ut på Yossi Milo i Chelsea till 7 december.
http://www.yossimilo.com/exhibitions/2013_10-simen_johan/

Den svenske konstnären Josef Bulls utställning Casa Paramidal visas på galleriet Jackie Klempay i Bushwick, Brooklyn till den 31 december.
http://www.jackieklempay.com

Synthpunkbandet Holograms spelar på 285 Kent i Brooklyn den 6 december.
http://www.ticketfly.com/purchase/event/369847?utm_medium=460163

Anna von Hausswolff kommer till New York för två spelningar i december
http://www.brooklynvegan.com/archives/2013/10/anna_von_haussw_2.html

Rockbandet The Deer Tracks spelar på Glasslands i Brooklyn den 7 december.  
http://www.thedeertracksmusic.com/#!home-2/cftk

Pianisten Per Tengstrand spelar klassiska julsånger tillsammans med unga talanger på Scandinavia House den 15 december.
http://tinyurl.com/kuxzf3u

Konstnären Magnus Thierfelder deltar i grupputställningen Superposition: Observing Realities på Trinity Museum till den 23 december.
http://www.phenomenaproject.org/node/87

Stefan Umaerus, svensk konstnär som sedan länge finns i New York, ställer ut 7 december – 19 januari på Octagon Gallery,, 888 Main Street, Roosevelt Island.
http://www.curatenyc.org/2013/stefan-umaerus-entry