Kongressen på väg fälla USA:s ekonomiska uppgång
Rockstjärnebesök av Obama
Sverige vid skampålen om romer
Överlever Sverigebilden?
New York får ny borgmästare
Tysklands liberaler ur riksdagen. Tänkvärt.
Dags att lägga ner Business Sweden?
Bra med ambassad i Jerevan, men varför inget konsulat i Los Angeles?
Berättarministeriet till Washington
Kommer häst-och-vagn i Central Park förbjudas?
Bergmancentret har öppnat!
En chans att se New Yorks dolda arkitektur
Bryggerier tur-och-retur
Lite om New York-krogar
Svenskt i New York
Kongressen på väg fälla USA:s ekonomiska uppgång
Flera gånger har jag här pekat på hur USA så sakta återhämtar sig. Men samtidigt betonat att det är amerikanernas framtidstro som räddar ekonomin, inte deras politiker. Det besannas nu.
USA står inför en politiskt skakig höst. Kongressen ska besluta om ny budgetram och om att höja USA:s lånetak. Annars kan inte USA betala sina räntor. Om kongressen inte inom några dagar godkänner budgeten ”stängs” staten.
http://tinyurl.com/lelx36n
Republikanerna i representanthuset är beredda att gå till ytterligheter. Det är impopulärt, men i sina valkretsar hetsas kongressledamöterna av militanta minoriteter. Det beskrivs bra här:
http://tinyurl.com/oosfwtg
”Fiscalopalyse” kallas det som nu sker. Effekten på USA:s ekonomi kan bli. Börsen har redan påverkats negativt.
Rockstjärnebesök av Obama
Svenskarna var ”star-struck” över Barack Obamas Sverigebesök, skriver The Economist. Tidningen har rätt när den skriver att knappast något europeiskt land är så influerat av amerikansk kultur som Sverige:
http://tinyurl.com/pts7y4q
Amerikanska medier noterade dock knappt att Obama var i Sverige.
President Obama talade vid Stockholms Stora Synagoga för att hedra Raoul Wallenberg. I motsats till vad som skrivits på en del ledarsidor var det inte ett amerikanskt initiativ för att fästa uppmärksamheten på svenska judars problem i bl a Malmö, utan ett initiativ från den svenska regeringen.
Det innebär inte att Obama skulle vara okunnig om situationen i Malmö. När jag för mer än två år sedan fick regeringens uppdrag att leda Raoul Wallenberg 2012 var bland det första jag gjorde att resa till Washington och New York. Jag träffade kontakter på amerikanska UD, i kongressen och på judiska organisationer. Samtliga (!) tog upp situationen i Malmö. Tyvärr fortsätter frågan att vara aktuell.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/09/05/antisemitismen-i-malmo-fortsatter-att-oka/
Sverige vid skampålen om romer
Att bl a Malmöpolisen haft särskilda register över romer, även små barn, är en skandal och ett brott mot svensk lag. Registren är helt etniskt baserade är rasism bedriven av en offentlig myndighet.
Romer har funnits i Sverige i drygt 500 år. Många har lyckats bevara språk och egen kultur. Romerna är en erkänd nationell minoritet i Sverige. Registren är, som Lawen Mohtadi skriver, en nationell katastrof.
http://www.dn.se/kultur-noje/vad-vi-nu-bevittnar-ar-en-nationell-katastrof/
I stora delar av Europa förföljs romer. Värst i Ungern, men också länder som Rumänien och Bulgarien motsvarar på intet sätt vad som krävs av EU-medlemmar. EU:s grundläggande existensberättigande är att minoriteter ska värnas och att nazismen aldrig ska kunna upprepas. Sverige borde ha gjort romernas situation i Europa till en långt större fråga. Nu står vi själva vid skampålen.
New York får ny borgmästare
Det sägs ibland att alla svenska politiker – oavsett parti – står till vänster i amerikansk politik. Det är inte sant. Bill de Blasio blir sannolikt blir borgmästare i New York i valet den 5 november (hans republikanske motståndare Joe Lhota är ett svagt kort). Om man försöker sig på det vanskliga i att översätta politiken till svenska förhållanden skulle han hamna till vänster om Jonas Sjöstedt och skulle ha svårt att bli vald i Sverige.
de Blasio förde primärvalskampanj på teman om ”tax the rich”. Han avser att ge New Yorks framgångsrike polismästare Ray Kelly sparken. Han vill tillsätta ett särskilt övervakningsorgan över polisen. Han är emot fritt skolval.
http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2013/08/new-york-city
Klyftorna i USA och i New York har ökat. Men New York är beroende av Wall Street, som står för 40 procent av alla löner betalade i New York.
http://tinyurl.com/pjw9bcc
Två framgångsrika borgmästare, Rudy Giuliani och Michael Bloomberg, har fått New York på fötter ekonomiskt och drastiskt minskat brottsligheten. Det har gynnat alla samhällsgrupper. Men det krävs ständigt arbete för att hålla jättestaden på fötter:
http://tinyurl.com/l4u2lm4
En av de Blasios anhängare försöker lugna de tveksamma med att säga att ”Bill de Blasio is much closer to Machiavelli than to Marx.” Låt oss hoppas han har rätt.
Tysklands liberaler ur riksdagen. Tänkvärt.
De tyska liberalerna, FDP, gjorde ett katastrofval och kom inte in i Bundestag. Partiet har varit tydligt om EU, mänskliga rättigheter och flyktingar. I den ekonomiska politiken har man ofta legat ”till höger”.
Orsakerna till valkatastrofen är flera – men FDP har sedan 1982 varit lierat med det konservativa och helt dominerande CDU. Det har straffat sig att stå i skuggan av det konservativa partiet. Något att fundera på också på denna sida av Östersjön?
Överlever Sverigebilden?
Bilden av Sverige utomlands är över lag positiv. En hel rad mätningar visar att vi uppfattas som ett fungerande, effektivt och tolerant samhälle. I samband med Obamas besök skrev CNN om vad USA kunde lära av Sverige.
http://tinyurl.com/pzwvh2r
Men samtidigt: Två politiska mord. Självmordsbomb på Drottninggatan. Ett främlingsfientligt parti har tagit plats i Sveriges riksdag. Stor internationell uppmärksamhet kring Husby-kravallerna. Internationella medier skildrar judarnas situation i Malmö och registreringen av romer. Därtill kommer de populära svenska deckarnas mörka Sverigebild.
Hur länge kan de positiva attityderna till Sverige bestå? Jag frågade nyss Simon Anholt, världens främste expert på hur länder uppfattas. Och han svarade: – I elitgrupper håller bilden på att förändras, men bland den breda allmänheten är bilden av Sverige så djupt förankrad att det trista som händer ses som undantag.
Kanske har Anholt rätt, men jag tror att den positiva bilden av Sverige sakta undergrävs. När vi gör nya undersökningar om tio år är jag rädd att de ger andra resultat.
Dags att lägga ner Business Sweden?
VD för Business Sweden (sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden) fick nyligen sparken. För excesser med representation, men också för att Business Sweden inte tjänat tillräckligt med pengar. Nu vill styrelseordföranden att Business Sweden ska släppa de små marknaderna och inrikta sig mer på USA, Tyskland, Norden och Storbritannien. D v s lämna de marknader där företag behöver mest stöd.
Privata aktörer – både i Sverige och på de marknader där Business Sweden verkar – har protesterat mot att Business Sweden med unik information och backat av skattemedel kunnat konkurrera ut andra.
Dessutom har Riksrevisorerna varit starkt kritiska till hela den kommersiella främjarröran med UD, Tillväxtanalys, Tillväxtverket, Vinnova, Almi, Innovationsbron regionala satsningar och Business Sweden. Det är svårt att mäta effekten av de satsade hundratals miljonerna
Det behövs en svensk exportmyndighet. Men ska den se ut som Business Sweden? Jag tror inte det. Regeringen borde ta chansen att se över hela verksamheten. Om detta har jag skrivit i Dagens industri:
http://www.di.se/artiklar/2013/9/17/debatt-lagg-ned-business-sweden/
Intressant nog har jag fått massor av instämmanden – från svenska ambassader, inifrån regeringskansliet och inte minst från företagare i utlandet.
Bra med ambassad i Jerevan, men varför inget konsulat i Los Angeles?
Sverige öppnar nu nya ambassader i Baku, Jerevan och Doha. Det är bra. Sverige har snarast för liten utlandsrepresentation. Riktiga intryck och nätverk skapas bara av att finnas på plats.
Andra ställen där Sverige borde skaffa formell representation av utsända diplomater är New York, Los Angeles, Houston, Chicago. Samtliga delstater i USA som är större och mer ekonomiskt betydelsefulla än de länder man nu öppnar ambassader. Det är bra att den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven lovat att en s-ledd regering redan under sina första månader ska öppna bl a i New York, Sao Paulo och Kanton. Men ska det krävas ett regeringsskifte för det?
Berättarministeriet till Washington
Svenska Berättarministeriet, lett av Dilsa Demirbag-Sten, är en fantastisk organisation som bygger självförtroende och kreativitet hos unga genom att hjälpa dem att utrycka sig och berätta på svenska. De har skrivarverkstäder i Husby och Södertälje.
http://berattarministeriet.se
Berättarministeriet är inspireradt av Brooklyn-organisationen 826.
http://www.826nyc.org/
Den 11 oktober blir det ett seminarium i Washington där Dilsa Demirbag-Sten talar tillsammans med representanter för bl a amerikanska utrikesdepartementet och 826.
http://tinyurl.com/p447ksx
Kommer häst-och-vagn i Central Park förbjudas?
En klassisk turistfälla i New York är att åka genom Central Park med häst och vagn. Ekipagen står uppställda utmed Central Park South.
Djurskyddsaktivister har länge värnat om hästarna och velat förbjuda verksamheten. De demokratiska borgmästarkandidaterna instämde. Bill de Blasio, som vann, sa till och med att det skulle bli hans första beslut.
Hästarnas liv är dock redan omgärdade med bestämmelser. De har bl a – i motsats till de flesta amerikaner – fem veckors semester, där de ska vara på grönbete på landsorten.
Bergmancentret har öppnat!
I somras öppnade Bergmancentret på Fårö. Tack vare privata insatser står nu huset på plats med museum, bio- och teatersalong och fin verksamhet.
www.bergmancenter.se
När jag sorterade gamla papper i somras hittade jag en mapp med närmare 40 amerikanska artiklar om Ingmar Bergmans sista föreställning i New York, Ibsens Gengångare (Ghosts) 2003. Eftersom det var sista möjligheten att se en Bergmanregisserad pjäs i New York blev uppmärksamheten enorm – med bl a förstasida i New York Times.
Fortfarande är nog Ingmar Bergman den kulturellt mest kände svensken i USA
Sommaren 2018 skulle Ingmar Bergman ha blivit 100 år. Ett bra tillfälle att visa upp svensk kultur i utlandet!
En chans att se New Yorks dolda arkitektur
Helgen 12-13 oktober är det Open House New York, en weekend ägnad åt arkitektur och design, där man har chans att komma in i byggnader och till ställen som annars är stängda.
http://ohny.org/weekend/overview
Bryggerier tur-och-retur
Brooklyn Brewery har blivit hett i Sverige. Sverige är bryggeriets största exportmarknad. Det är Brooklyn och SoFo som talar till varandra. Debaser vid Slussen har ordnat särskilda Brooklyn Brewery-events och bryggeriet i Brooklyn har haft tävlingar där en resa till Sverige är första pris.
Nu öppnar Brooklyn Brewery (tillsammans med svenska Carnegie) bryggeri och restaurang i Hammarby sjöstad.
http://tinyurl.com/aqktavl
Samtidigt börjat Åbro Bryggeri lansera sin cider i USA – efter stora framgångar i England, Nya Zeeland och Australien.
Lite om New York-krogar
New York Times hade för någon dag sedan en artikel om Harry Rosen, 103 år gammal som varje kväll äter ensam ute på en hygglig restaurang i New York. Och alltid blir alltid väl bemött. Det är New Yorks krogar som hindrar honom från att flytta till Florida, säger han. Hans krogfavoriter finns i artikeln.
http://tinyurl.com/qaqykhk
När Hillary och Bill Clinton går på restaurang blir det liv i medierna. Lite konstigt med tanke på vad man vet om Bill Clintons matsmak. Flera gånger har de setts på Roberta’s i Brooklyn. Och nu senast på Lexington Brass, (Lexington Avenue , mellan48th St & 49th St). En nyöppnad bistro av lite dyrare slag med klassisk amerikansk mat.
http://emmgrp.com/restaurants/lexington-brass/
Svenskt på gång i New York
Det är mycket svenskt på gång i New York just nu. Den som vill hänga med kan få hjälp genom svenska konsulatets facebook och twitter.
http://www.facebook.com/swedennewyork
http://www.twitter.com/swedennewyork
Närmaste månaden uppträder många svenska band på Manhattan och i Brooklyn:
http://tinyurl.com/nly5ugo
Svenska kyrkan visar konst av blandad kvalitet. Ytterligare några dagar pågår dock en utställning av en duktig svensk konstnär: Linnea Gad, baserad i New York.
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=641129
www.linneagad.com
Svenskarna Fredrik Carlström, Victor Press och Joel Urwitz har lanserat en ny skjortkollektion i USA. Schnayderman’s – betyder ”tailor-man” på jiddish – en bra utgångspunkt i New York.
http://schnaydermans.com/sv/content/view/About
Konstnärerna Kristofer Dan Bergman och Anders Knutsson öppnar en den 26 oktober utställning i Croton Falls (norra New York). Det sker samtidigt som Lars Noréns ”Give Us the Shadows” har premiär.
http://tinyurl.com/npwot8b
21 oktober genomför Boulevardteaterns Roger Westberg sin uppmärksammade engelska en-mans-Hamlet på The United Solo Festival, 410 W 42nd Str:
http://tinyurl.com/qckkaq6
Svenska företagen Hyper Island och Idélaboratoriet lanserar boken The Idea Agent – om svensk kreativitet – den 18 oktober.
http://www.idelaboratoriet.com/idea-agent-the-book/
Magnus Thierfelders videoutställning meanwhile… visas på Forever & Today, Inc. i Dumbo den 27 september till den 27 oktober:
http://www.foreverandtoday.org/Magnus_Thierfelder.html
NORTH Nordic Food Festival genomförs för första gången i New York den 2-7 oktober med nordiska kockar och matlagningskurser:
http://honestcooking.com/category/north-festival/
Konstnären Frank Björklund (foto) medverkar i utställningen Figure Variations på Walter Wickiser Gallery den 5-30 oktober:
http://walterwickisergallery.com/exhibition/upcoming_exhibition.html
Claes Frössen från Svensk Industridesign pratar om How To Move a City (d v s Kiruna) på TEDx på Institute of Technology den 10 oktober:
http://www.nyit.edu/architecture/ted
Den kända amerikanska romanförfattaren Siri Hustvedt deltar den 22 oktober i ett panelsamtal på Scandinavia House: The Writings of Stig Dagerman in America:
http://tinyurl.com/p9bpxoq
Ambitiösa Scandinavian American Theater Company sätter upp Jonas Hassen Khemiris uppmärksammade ”We are Hundred (Vi Som Är Hundra) på måndag:
http://satcnyc.org
Och New York i Stockholm: Den 11-12 oktober uppför konsertpianisten och komikern Magnus Mårtensson sin New Yorkföreställning på Teaterstudio Lederman i Stockholm.
http://www.teaterlederman.com