Nyhetsbrev 25 AUGUSTI 2013

Ekonomin och kronan

Kina har gått in i muren


Obama möts av större vänlighet i Sverige än i Washington


Detroits pensionärer får inga pensioner. Hur blir det i Sverige?


Första Raoul Wallenbergdagen på tisdag!


Nya borgmästaren kan hota New Yorks framgång


Etniskt rensning mot kristna i Mellanöstern


Med i Nybyggarkommissionen


Vänsterpartiet och dess Stalin-förflutna


Utlandssverige jämnstort med Göteborg


Almedalsveckan – allt drunknar


New York-guide från miljöpartiet


Avsmakningsmenyer och löjliga bokningssystem


Nordiska namn på New York-restauranger


Ny krog: Greenwich Project


Svenskt i New York

Ekonomin och kronan


De svenska bankernas ekonomiska experter spretar åt olika håll när det gäller bedömningarna av den svenska kronan. Själv lägger jag mina 10 cent på att kronan kommer att försvagas.

Kronan är en liten och inte särskilt likvid valuta. Valutorna faller i BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) vars tillväxtboom är över. Det innebär att de internationella valutamarknaderna snabbt flyttar pengar någon annan stans.

Nu ser det bättre ut för USA och lite, lite bättre ut för euro-området.  Då behöver de stora placerarna inte skydda sig lika mycket som förut, och det sannolika är att valutaflödena söker sig tillbaka till de stora valutorna och därmed försvagas den svenska kronan relativt.

USA:s styrka är inte politikerna och ekonomerna, utan invånarna. Det finns en uppfinningsrikedom och flexibilitet som så småningom slår igenom. Det kommer dock att dröja innan det syns i de amerikanska arbetslöshetssiffrorna. Många har lämnat arbetsmarknaden, men kommer tillbaka när ekonomin vänder. Och den politiska låsningen kan leda till bakslag i oktober-november.

Dessutom finns det en inbyggd broms i återhämtningen i USA och Europa: Riksbankerna måste ta chansen att minska farten i sedelpressarna, vilket något dämpar uppgången.

Kina har gått in i muren


I en uppmärksammad artikel i somras på siten stratfor.com – som levererar kvalificerade utrikespolitiska analyser på nätet – skrev dess chef George Friedman om slutet på det kinesiska ekonomiska miraklet.
http://www.stratfor.com/weekly/recognizing-end-chinese-economic-miracle

Det är ingen unik reflektion, även om Friedman också drar de säkerhetspolitiska slutsatserna. Han pekar dessutom på konsekvenserna av Kinas en-barnspolitik, nämligen en snabbt åldrande befolkning.

Den kinesiska ledningen försöker nu slå in på en väg med lägre, men stabil tillväxt. Martin Wolf i Financial Times visar att det är svårt att åstadkomma utan stagnation.
http://tinyurl.com/l7q7vjp

Som jag flera gånger skrivit i det här nyhetsbrevet är den kinesiska regimen det största hindret för tillväxt. En diktatur kan aldrig släppa debatt och gränsöverskridande tänkande fritt, vilket krävs för förnyelse. Det är inte sannolikt att nya Apple eller Facebook kommer att födas i Kina.
http://tinyurl.com/d32eehw

Obama möts av större vänlighet i Sverige än i Washington


Barack Obama kommer säkert att mötas med vänlighet i Sverige. Några större demonstrationer och protester är inte att förutse. Inte bara för att Sverige är ett av världens mest USA-influerade länder vad gäller kultur, turism och personliga band. Utan också därför att Barack Obama, som USA:s förste president från en minoritetsgrupp, personifierar det bästa i ”den amerikanska drömmen”.

När Barack Obama kommer på sitt Stockholmsbesök är det under en lugn tid i Washington. Kongressen är i recess, på ferier. Det gör att Vita huset kan fatta sina egna beslut i en rad frågor.

Splittringen och handlingsförlamningen i kongressen är ett av USA:s största problem. Det pågår just nu en debatt inom det republikanska partiet om man ska säga nej till ytterligare pengar till statsbudgeten och därmed tvinga fram en ”stängning” av väsentliga delar av den statliga. Det skedde under Clinton och ledde till en stor republikansk förlust. Just nu förefallet det inte osannolikt att den republikanska majoriteten i representanthuset ”stänger staten” antingen den 1 oktober eller den 1 november.

Detroits pensionärer får inga pensioner. Hur blir det i Sverige?


Jag har tidigare (http://tinyurl.com/mppocaz) skrivit om amerikanska städer som gått i konkurs. Då gällde det relativt små städer i Kalifornien. När nu Detroit – en stad som för några år sedan var större än Stockholm – är på väg mot konkurs är det mer genomgripande. Staden har varit på dekis länge och bilindustrins problem har drabbat hårt. Tidigare har det talats om klusterstäder som något positivt. Det har varit orter där stor kompetens inom ett speciellt område (som Hollywood och filmen) samlats. Det finns nog anledning att tänka om: Städer som är beroende av en enda näring lever farligt. Viktigare är mångfald och öppen miljö för kreativitet.

Bland de som drabbas hårdast när Detroit närmar sig konkursen är de 20.000 pensionärer som arbetat åt staden. Deras pensioner kostar tre miljarder dollar och utlovade sjukvårdsförsäkringar sex miljarder. Med all sannolikhet kommer de att få långt sämre pensioner och förmåner.

Vi ska i Sverige komma ihåg att pensionerna sänktes för alla vid krisen 1992. I Sverige så betalas de kommunala tjänstepensionerna direkt ur kommunernas kassa. I motsats till i företag sätter inte kommuner upp pensionsskulden i sina räkenskaper. Gjorde de det skulle de flesta svenska kommuner vara insolventa.

Första Raoul Wallenbergdagen på tisdag!


Det vi var mest oroliga för under Raoul Wallenberg-året 2012 var att de tusentals aktiviteterna skulle bli ett bloss i mörkret, att all uppmärksamhet snabbt skulle dra bort. Så blir det inte.

Nu har Sverige fått en årlig Raoul Wallenbergdag. Tisdagen den 27 augusti börjar med seminarium på UD om diplomatins gränser. Det kommer att gå att följa på webben:
www.regeringen.se/sb/d/17659/a/221793

På Östersjöfestivalen blir det ett seminarium kring det ideella ledarskapet. På Raoul Wallenbergs torg sker en manifestation med tal, musik – bl a Loreen – och utdelning av det första Raoul Wallenbergpriset.
http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergs-dag/ 
http://ekuriren.se/ledareasikter/gastkronika/1.1862625-en-dag-mot-intoleransen?m

Nya borgmästaren kan hota New Yorks framgång


Den 10 september är det primärval som avgör vilka som blir borgmästarkandidater i New York. Själva valet blir den 5 november. Det är en osedvanligt blek samling som ställer upp.
http://tinyurl.com/o7orrhz

Jag har träffat samtliga borgmästarkandidater på den demokratiska sidan. Den ende som haft stark personlig utstrålning är Anthony Weiner – men vars omdöme och kvinnosyn diskvalificerar honom. (Det var han som sände bilder av sin penis till främmande kvinnor på twitter). Av de just nu två ledande kandidaterna är Christine Quinn mest kvalificerad. Bill de Blasio driver en vänsterlinje som hotar skrämma bort den viktiga finansindustrin.

Demokratiska kandidater i kommunalval i New York brukar få 80 procent av rösterna. Men de två senaste valen har republikanerna Giuliani och Bloomberg vunnit. Och omformat staden.

Eftersom republikanerna också har svaga kandidater finns det betydande risk att New York nu får en borgmästare utan de tidigares inriktning på ekonomisk balans och brottsbekämpning. Bloomberg varnar för detta:
http://tinyurl.com/l4u2lm4

Etniskt rensning mot kristna i Mellanöstern


Kriget i Syrien, liksom det som börjar likna ett inbördeskrig också i Egypten, har i hög grad gått ut över ländernas minoriteter. I Egypten har kristna butiker plundrats, kyrkor bränts ner och präster dödats.
http://tinyurl.com/kr4lyxv

Assyrier och kurder i Syrien drabbas särskilt hårt. I Irak pågår sedan tidigare närmast en etnisk rensning mot kristna. Och nu också Egypten. Om detta har Ninos Maraha och jag skrivit.
http://tinyurl.com/qdukj5n

Med i Nybyggarkommissionen


Tillsammans med Göran Persson och Agneta Dreber ingår jag i Nybyggarkommissionen. Tanken är att vi ska lägga ett förslag med bärkraft för att lösa bostadskrisen. Det är naturligtvis pretentiöst, men kanske kan vi – som har erfarenhet från politik och statsförvaltning, men idag inte har uppdrag eller positioner att värna – kunna utforma ett paket som går att få beslut kring. Problemet är inte bristen på idéer, utan att de ligger så långt från politiskt genomförande.
http://nybyggarkommissionen.se

Nybyggarkommissionen är knuten till informationsföretaget JKL och finansieras av Nordea, NCC och Tyréns. Men vi föreslår det vi vill – oavsett finansiärernas uppfattningar.
www.resume.se/almedalstidningen/2013/07/04/jkl-lyfter-valfraga/

Vänsterpartiet och dess Stalin-förflutna


Historikern Petter Bergman har i en lättläst avhandling penetrerat hur Sveriges Kommunistiska Parti – ett parti där man fällde upp paraplyerna när det regnade i Moskva – blev Vänsterpartiet Kommunisterna och nu Vänsterpartiet. Det tog 40 år för partiet att lämna Sovjets ledband.
www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173894370

Den som är huvudperson i uppbrottet från Moskva är CH Hermansson, partiledare 1964-75. Men Hermansson sa så sent som 1981 att arbetarklassen måste anses ha makten i Sovjet. Och Hermansson hyllade som bekant Stalin som ”mänsklighetens pärla”, han stödde Sovjets invasion i Ungern, byggandet av Berlinmuren och den kinesiska ockupationen av Tibet.

Samme Hermansson, nu 95 år gammal, hyllas regelmässigt med dånande applåder på Vänsterpartiet kongresser.

Utlandssverige jämnstort med Göteborg


Om det var praktiska problem för att rösta just för alla göteborgare skulle det märkas i svensk debatt. Eller om just göteborgare hade oklara regler vad gäller skatter och socialförsäkringar. Det finns lika många svenskar som bor utomlands som invånare i Göteborg. Men utlandssvenskarnas situation har svårt att komma upp på dagordningen. Vi vinner alla på att svenskar studerar utomlands, jobbar utomlands, lär känna andra kulturer.

Den som gör jämförelsen med Göteborg är Svenska Dagbladets nya politiska chefredaktör Tove Lifvendahl, som tidigare kommit med en bok i just detta ämne, i en insiktsfullt krönika:
www.svd.se/opinion/ledarsidan/ett-goteborg-till-forfogande_8452968.svd

Förra helgen hade föreningen Svenskar i världen ”Utlandssvenskarnas parlament” och skapade en lista på vad som skulle behöva göras.
www.sviv.se

Almedalsveckan – allt drunknar


Den politiska Almedalsveckan var julis stora mediehändelse: 20.000 deltagare, 2.300 seminarier, ca 500 journalister närvarande. Och massor av mingel, events och middagar utanför programmet. En unik svensk närhet mellan medier, lobbyister och beslutsfattare.  Allt fler företagsledare dyker upp.

Storleken leder till att Almedalen inte längre är en enda ”festival”, utan fler segment. Det går t ex att gå på byggindustrins många seminarier och vara i Almedalen hela veckan utan att träffa på någon av dem som går på fredsrörelsens möten.

Nästa år slår säkert Almedalen alla tidigare rekord. Den som vill spela en roll eller ha koll på opinionsbildningen bör vara där. Men det är inte mycket idé att använda Almedalen för att få fram ett budskap i medierna. Allt drunknar.

 

New York-guide från miljöpartiet


Miljöpartiet är det enda svenska politiska parti som har en egen representation i New York. Det stämmer bra med den lite hippa image miljöpartiet odlar. Till det kommer att partiet har gett ut en grön reseguide till New York. Mycket användbar för den som vill resa och äta så ekologiskt det går:
www.mp.se/just-nu/mp-new-york-lanserar-gron-reseguide

Avsmakningsmenyer och löjliga bokningssystem


De hypade krogarna i världen har ”tasting menus”, med 15-20 rätter. Dyrast är Gay Savoy i Paris – drygt 4000 SEK per person, drycker tillkommer. Dyrast i New York är Masa  3000 SEK/pers, Per se 2000 SEK/pers och Chef’s Table at Brooklyn Fare  1500 SEK/pers. Drycker tillkommer.
http://www.businessinsider.com/worlds-most-expensive-tasting-menus-2013-4?op=1

Det kanske inte alltid är helt avskräckande dyrt. Men ofta ganska tillgjort. New York Posts matkritiker skriver om hur han i fem år försökt få bord på inne-krogen Momofuku Ko – utan att lyckas. De riktigt populära krogarna skapar ibland system för bokning som närmast är en förolämpning.
ttp://tinyurl.com/kbsspae

De restauranger jag brukar rekommendera här tillhör mer sällan topp fem i New York, men är ställen där man äter bra i trevlig stämning.

Nordiska namn på New York-restauranger


Jag har i det här nyhetsbrevet följt och berömt Fredrik Berselius ända sedan han startade Frej för några år sedan. Nu heter stället Aska och är en av de mest uppmärksammade restaurangerna i New York, ligger på Wyth Avenue i Williamsburg, Brooklyn. Nu har amerikanska Bon Appétit placerat Aska bland de femtio främsta nykomlingarna i USA och Fredrik bland tio-i-topp för de hetaste restauratörerna i USA.
http://www.bonappetit.com

Exotiska nordiska namn är populära just nu, verkar det som.

Dansk-amerikanska Tørst har öppnat i Greenpoint, Brooklyn.
www.torstnyc.com

Och där Les Enfants Terrible låg på Lower East Side (Canal/Ludlow) öppnar nu en isländsk restaurang, Skal.

Ny krog: Greenwich Project


En av de trevligare nya New York-krogar jag varit på senaste månaderna är Greenwich Project på 47 West 8th Street. Bar med roliga drinkar. Restaurangen en trappa upp med intressanta matkombinationer. (Hummer på chokladgryn är bättre än man kan tro.)
www.grubstreet.com/2013/04/greenwich-project-what-to-eat.html

Svenskt i New York


Det händer mycket svenskt i New York.  Svenska generalkonsulatet har koll:
www.swedennewyork.com

David Molanders fotoutställning Urban Zoom visas på Storefront for Art and Architecture till och med den 7 september.
www.storefrontnews.org

Stockholms musikteater finns på Fringe Festival med musikalen William på Subculture, samt svenska skådespelaren Ulrika Ellermark med enmansföreställning Fxxx Me! på CSV Cultural and Education Center.
www.fringenyc.org/basic_page.php?ltr=W#William
www.fringenyc.org/basic_page.php?ltr=F#FxxxMe

 Magnus Mårtensson, ”Musical Humorist” sätter upp sin enmansföreställning på Don’t Tell Mama den 7 september.
/www.donttellmamanyc.com/shows?task=view_event&event_id=432

”Swedish Art smorgasbord” äger rum på Van Der Plas Gallery den 28 augusti i samband med svenska konstnären Johan Wahlströms utställning It’s Boring to Die.:
http://tinyurl.com/mnoancmys/

Svenska duon Icona Pop spelar två konserter: 20 september på Webster Hall och den 25 på Music Hall of Williamsburg.
www.bowerypresents.com/event/284341-icona-pop-new-york/
www.musichallofwilliamsburg.com/event/293125-icona-pop-brooklyn