Nyhetsbrev 18 JUNI 2013

När tar den ekonomiska krisen slut?

Nya data om det förändrade USA


Nödvändigt med blocköverskridande uppgörelse om socialförsäkringarna


Svenska ekonomiska relationer med USA kartlagda


Raoul Wallenbergpriset


Stockholms betongkoalition tillbaka


CBGB – en punkklubb med läskiga toaletter


Priser och medalj


Sommarläsning


Taxi-staden New York


Traditionella svenska matrecept i USA


Nu är det varmt i New York!


Svenskt i New York


Svensk midsommar i New York


Nästa nyhetsbrev

När tar den ekonomiska krisen slut?


I september 2008 kraschade Lehman Brothers. Det startade den första globala ekonomiska krisen. Alla ekonomier hänger ihop. Sex år av ekonomisk nedgång är mycket långt.

Men som konstaterades redan i Första Mosebok följer sju goda år efter sju dåliga.
http://tinyurl.com/lnktfjy

Jag tror samma sak gäller också nu. Vi är i slutet av den långa nedgången. USA är tillbaka på banan. Det svåra blir för Fed, amerikanska riksbanken, att ta tillbaka de ekonomiska lättnaderna i en takt som inte begränsar uppgången. I Europa tar det längre tid – Spanien och Frankrike har lång väg att gå.

Politiken koncentrerar sig på arbetslösheten. Det är rätt av sociala skäl och därför att det är ett resursslöseri att människor går utan jobb. Men för att bedöma ekonomin är det viktigaste att se på hur de 90 procent som har jobb agerar. I Sverige har de som har arbete – oavsett var de jobbar – aldrig haft det ekonomiskt bättre än nu. Ändå har många varit oroade för framtiden och hållit igen. Om de nu känner att det vänt kommer det att vända hela ekonomin ganska snabbt. Den historiska erfarenheten är att uppgångar i Sverige blir snabbare än ekonomerna spår.

Nya data om det förändrade USA


Det har nu kommit nya data både om den amerikanska folkräkningen och det senaste amerikanska valet. Vad förändringarna i befolkningens sammansättning betyder kan knappast överskattas.

Några nedslag:
– Gruppen med bakgrund i asiatiska länder växer snabbast i USA
– För första gången dog fler vita än som föddes.
– Inom trettio år kommer vita att vara i minoritet i USA
http://tinyurl.com/mrq4q6h
http://tinyurl.com/lekmqfa

Vad betyder detta? Först och främst är USA ett land dit människor söker sig för att söka frihet och utkomst. De som blir amerikanska medborgare uppfattas som ”amerikaner”.  Men människors erfarenheter, sammanhang och bakgrund påverkar dem.

Politiska nördar grottar nu ner sig i alla data. Bland det intressanta är att för första gången i USA:s historia gick en större procent svarta än vita till valurnorna.
http://tinyurl.com/kxsynwo

Man talar öppet om ”ras” och ursprung i USA. Eftersom alla uppfattas som amerikaner är det inte så laddat. USA saknar ingalunda rasism, men de allra flesta anser också att mångfalden är en tillgång. 47 procent av newyorkarna talar ett annat språk än engelska hemma. Denna dubbla bakgrund är en del av New Yorks vitalitet.

Nödvändigt med blocköverskridande uppgörelse om socialförsäkringarna


De svenska socialförsäkringarna behöver en ”pensionsreform”. Sjukförsäkring, aktivitetsersättning, arbetslöshetsförsäkring är inte samordnade och systemen fungerar dåligt ihop. Dessutom är arbetslöshetsförsäkringen, till skillnad från sjukförsäkring, inte obligatorisk.

Det är en avgörande, både ekonomisk och social, fråga att partierna kommer överens om ett långsiktigt fungerande system. Därför tillsattes socialförsäkringsutredningen där alla partierna ingår. Som sekreterare utsågs Irene Wennemo, som kom från LO. Att hon var känd socialdemokrat, även om inte det var hennes främsta merit, var en fördel; moderat ordförande och s-märkt sekreterare.

När Irene Wennemo fördes fram som tänkbar ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet tackade hon inte nej. Därför fick hon sparken från utredningen. Det var en oklok åtgärd som kan visa sig ha skadat Sverige.
http://bit.ly/1bGfrk0

Svenska ekonomiska relationer med USA kartlagda


Svenska investeringar och svensk handel skapar över 220.000 jobb i USA.  Sveriges ekonomiska relationer med USA har alltid varit centrala och är mer betydelsefulla än på länge nu när USA:s ekonomi reser sig snabbare än Europas. Den svenska ambassaden i Washington har gjort en riktigt intressant och nytänkande sammanställning av svensk handel, svenska investeringar och företag i USA – övergripande och delstat för delstat. Den rekommenderas till alla som är intresserade av ämnet:
http://tinyurl.com/mexcq8e

Här är, från amerikanskt håll, en karta där man kan se svenska investeringar i USA:
fdifinder.org/?map

Raoul Wallenbergpriset


Fortfarande finns några dagar (senast den 20 juni) kvar för att nominera till Raoul Wallenberg-priset – som ska delas ut på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti.  ”Priset är på 100.000 kr och ska gå till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet och liknande former av intolerans.”
http://rwa.se

Stockholms betongkoalition tillbaka


Socialdemokrater och moderater har historiskt i Stockholm kunnat komma bra överens – om att riva staden. ”Betongkoalitionen” mellan byggindustrin och byggfacket fick ett gemensamt utlopp som bl a ledde till att Klara revs. (Andra krafter lyckades lyckligtvis stoppa rivningarna av stora delar av Gamla stan, av Mariaberget, Södra teatern och Skeppsholmsbron.)

Nu har betongkoalitionen återuppstått i Stockholmspolitiken. En s+m-majoritet ger tillstånd hej vilt för att höja kontorshus i city med biffiga påbyggnader. Det handlar inte om epokgörande arkitektur. Det blir det inte.

Det handlar inte om bostäder – blir inga nya. Utan bara om exploatering. En del av Stockholms attraktion – dess ”varumärke” – är att kyrkor och t ex Kungstornen får stå mot horisonten. Nu är man på väg att slå sönder detta.
http://bit.ly/18eLkm8

Stockholm behöver byggas ut. Tiotusentals nya bostäder måste till. Och det finns mark utmed tunnelbanan och ut från innerstaden. Det skulle också behövas nytänkande vad gäller intressant arkitektur – inte bara funkiskopior.

Det är talande att Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris som ”belönar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö” i år fick ställas in i brist på kandidater.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/06/04/stockholms-handelskammare-ftw/

CBGB – en punkklubb med läskiga toaletter


315 Bowery är en klassisk adress. Där låg CBGB, klubben som introducerade punken. En av världens mest legendariska rockklubbar. När jag var generalkonsul i New York kunde vi bidra till att ett trettiotal svenska band fick spela där.

Nu har Bowery genomgått en total förvandling och blir alltmer gentrifiuerat. CBGB är nedlagd och i lokalen finns företaget John Varaton som säljer musik, kläder och gitarrer.

CBGB:s toalettrum var välkänt för sin snuskighet, ”legendarily nasty”. Nu har Metropolitan Museum i New York gjort en utställning av punkmode och då rekonstruerat just toaletterna på CBGB, med den bruna grundfärgen och all graffiti.
http://tinyurl.com/n6khzqz
http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2013/punk

Taxi-staden New York


New York är en hygglig taxistad – under två förutsättningar: att man är på Manhattan och att det inte regnar. Dessutom byter taxi skift vid 3-4-tiden och då kan det vara svårt.

Men nu har staden fått rätt att sälja ”medallions”, d v s taxitillstånd (kostar ca 3 mkr per bil) till ytterligare 2000 bilar. Dessutom ska newyorkare i stadsdelarna utanför Manhattan få rätt att vinka in s k ”livery cabs”. Till det kommer att man ska få beställa bil med app på smartphone.

Men all sannolikhet blir det lättare att få taxi i New York.

Priser och medalj


Vänliga människor har på sistone givit mig diverse pris och medalj. Uppmuntrande för mig, men knappast av allmänt intresse. Den som till äventyrs är intresserad kan klicka på länkarna:
http://tinyurl.com/mlo7g7v
https://www.facebook.com/SiliconVikings/timeline?filter=2
https://www.facebook.com/sweamfo/posts/637848009575853

Sommarläsning


För den som läser för många promemorior är skönlitteraturen viktigast så att inte språket blir smittat. Men sommaren ger också chans till tyngre läsning.  Här två böcker jag varmt vill rekommendera:

Christopher Lagerqvist: Reformer och revolutioner. En kort introduktion till Sveriges ekonomiska historia åren 1750-2010. (Studentlitteratur). Lagerqvist är forskare i ekonomisk historia. Han förklarar hur Sverige – mycket tack vare handel och globalisering – lämnade den absoluta fattigdomen för att bli ett rikt industri- och tjänstesamhälle.

Sista delen av Norstedts Sveriges historia (1965-2012). I åtta tjocka band har historikerna tagit oss från invandringen av renjägare till dagens Sverige. De två ansvariga för den sista delen är kongeniala: Kjell Östberg är född 1948 i Ådalen och som skrivit en stor biografi över Olof Palme. Jenny Andersson född 1974, uppvuxen i stockholmsförorten Skogås, forskar i Paris. Tillsammans lyckas de på 500 sidor skildra ett Sverige som lämnat det socialdemokratiska paradigmet. Historiskt och välforskat och samtidigt en ögonöppnare.

Traditionella svenska matrecept i USA


”Svensk” mat är många saker. Mycket handlar om behandlingen av råvaror och om smaker, ofta syrliga. De svenska kockarna, som t ex hyllade Fredrik Berselius på Aska i Brooklyn, ligger långt från köttbullssverige.

Den bästa amerikanska boken om det traditionella svenska köket är Catarina Åströms ”Swedish Homecocking in America”:
http://tinyurl.com/kj9jxm7

Ina Bonnier, en svenska som går på American University i Washington DC har öppnat en trevlig blogg med svenska recept:
http://dailyinakitchen.com

Nu är det varmt i New York!


Värmen kan lägga sig som ett lock över New York så här års. Här några förslag i värmen:

– Ta tunnelbanan till Coney Island. Inte för att gå på nöjesfältet eller bada på den överfyllda stranden, utan för att se folklivet och promenera på ”The Boardwalk”. Man kan gå till Brighton Beach, äta på en av de många ryska restaurangerna (Brighton Beach är ett område med ryska invandrare) t ex överdekorerade Tatiana. (http://tatianarestaurant.com/index1.html) och sedan resa tillbaka därifrån.

– Tillbringa kvällen på en bar högst upp på ett höghus där det kan tänkas fläkta. Det finns gott om dem:
http://gothamist.com/2013/04/24/the_10_best_rooftop_bars_in_nyc.php
http://tinyurl.com/k54k9rb

Mest inne just nu är pool-baren på Trump Soho Hotel:
http://www.trumphotelcollection.com/soho/soho-bars.php

– Utnyttja kulturen. Shakespeare in the Park får inte missas:
http://www.shakespeareinthepark.org

Och Roof-top movies
rooftopfilms.com/?
http://tinyurl.com/lme7oy7

– Liksom alla gratiskonserter i parkerna:
http://www.nycgovparks.org/events/free_summer_concerts

Svenskt i New York


Det dyker upp många svenskrelaterade aktiviteter i New York under sommaren. Här ett litet urval. Svenska generalkonsulatet är bra på att lägga upp vad som händer och twittrar om det. Kolla på
http://www.swedennewyork.com

David Molander, uppmärksammad svensk fotokonstnär, ställer två gånger i sommar ut på Storefront for Art and Architecture (97 Kenmare Street), bl a med en tre meter stor bild från Occupy Wall Street.
http://www.storefrontnews.org/programming/exhibitions?c=&p=&e=538

Jazzsångerskan Lina Nyberg uppträder på Nublu den 23 juni.
http://www.ticketfly.com/purchase/event/283715

Konstnären Siri Berg är med och ställer ut på The Painting Center,  547 W 27th Str:
http://www.thepaintingcenter.org/exhibitions/working-it-out

Skulptören och keramikern Eva Hild har flera gånger ställt ut på Nancy Margolis Gallery i Chelsea. Nu deltar hon och Willem Andresson i en grupputställning som öppnar 20 juni:
http://nancymargolisgallery.com

Det är vernissage för  konstnären Annika Erixåns utställning ”SPACETIME of one’s Own” på AIR Gallery den 27 juni.
http://tinyurl.com/m8mq4vf

Hans Johansson är en del av grupputställningen ”New Prints/New Narratives” på International Print Center New York som äger rum 13 juni-9 augusti.
http://bit.ly/19w5b0P

Alternativa rocktrion Folding Legs, med  Katharina Stenbeck i spetsen, uppträder på Webster Hall den 22 juni.
http://on.fb.me/1btbaQE

En visning av  Mia Enbergs film ”Belleville Baby” genomförs den 6 juli på Old American Can Factory i Park Slope, Brooklyn.
http://tinyurl.com/m8d2694

Anna von Hausswolff spelar på Glasslands den 10 juli.
http://www.ticketfly.com/purchase/event/243939

Stockholms Musikteater uppträder med enmansmusikalen ”William” om Shakespeare på New York International Fringe Festival, FringeNYC, den 9-27 augusti: 
http://www.fringenyc.org/basic_page.php?ltr=W

Svensk midsommar i New York


Det stora svenska midsommarfirandet i Battery Park i New York har kunnat bibehållas trots nedläggningen av det svenska generalkonsulatet. Det svenska honorärkonsulatet håller i trådarna för ett av de största midsommarfirandena:
http://www.nycmidsummer.com

Den som vill börja tidigt på midsommarafton kan komma med barn till Scandinavia House:
http://www.timeout.com/new-york-kids/things-to-do/a-family-midsummer-celebration

På midsommarafton uppträder Roger Hinchliffe med Bellman och svensk populärmusik på Scandinavia House.
http://www.amanofhiswords.com/concerts-youtube.html

Och den som vill klubba sent kan gå på
http://www.swedishmidsummerparty.com

Svenskar och svenskamerikaner över hela USA firar midsommar. Här finns en lista på allt som är på gång:
http://www.nordstjernan.com/news/traditions/5548/

Nästa nyhetsbrev


Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti

T R E V L I G    S O M M A R  !