Nyhetsbrev 26 MAJ 2013

USA går bra – med växande klyftor

Obama värre ute än man kan tro


Skattelagar – USA och Sverige


Bostadsbubbla?


Nytt Raoul Wallenbergpris


Husby, USA och segregation


Blodets eller värderingarnas medborgarskap


Placebranding – hur svenska kommuner marknadsför sig


Bästa att läsa på om EU – innan valet


”United Stockholms of America”


Grand Central Station 100 år


Gowanus, Brooklyn


Brooklyn Bridge – förr och nu


Montmartre – en av många nya krogar


Boulevard Bistro – ny svenskkrog i Harlem


Svenskt i New York

USA går bra – med växande klyftor


Alla larmrapporter till trots tål det att upprepas: USA:s ekonomi går åt rätt håll. Just nu är det främst fastighets- och byggmarknaden som drar. Men optimismen stiger i ekonomin – liksom börsen. Och budgetunderskotten minskar, om än på en skyhög nivå.

En del känner inte igen sig i bilden. Det beror på att ekonomiska kriser nästan alltid skapar större klyftor. Medan lägenheter säljs till ofattbara priser i nybyggda skrapor på Manhattan säljs hem på exekutiv auktion i Queens.

Debatten i USA, liksom i Sverige, handlar om i hur hög grad man ska stimulera ekonomin i dåliga tider. Den keynsianska sanningen är att arbetslöshet är värre än underskott. Problemet är att Keynes formulerade sig i ett ganska auktoritärt samhälle med dålig transparens. Andra sidan av hans teori var ju att staten skulle strama åt i bättre tider, d v s då väljarna kräver att få del av uppgången. Inte lätt. Washington Posts ledarskribent Charles Lane skriver bra om detta:
tinyurl.com/knhfe52

Obama värre ute än man kan tro


Amerikanska medier ägnar stor uppmärksamhet åt president Obamas tre kriser – de dödade diplomaterna i Libyen, skattemyndigheternas specialkoll av konservativa grupper och telefonavlyssning av medier. Detta får rätt lite täckning i svenska medier. Och opinionsundersökningarna visar på fortsatt förtroende för Obama.

Jag tillhör dem som tror att den politiska situationen är allvarlig för Obama. Många republikaner har en närmast obegriplig avsky för Obama. I augusti förra året var jag med på en båtfärd runt Stockholm med några republikanska senatorer och kongressmän. Det fanns inte i deras universum att Obama, ”socialisten”, skulle kunna omväljas.

Nu ser republikanerna dels möjligheten att förlama administrationen, dels att i nästa års val ta de sex senatsplatser som skulle göra att de fick total dominans i kongressen. De kommer på allt sätt att försöka utnyttja situationen.

USA:s politiska system med självständiga departement som dock ofta förankrar också små beslut i Vita huset gör att skandalerna kan komma att krypa nära presidenten.

Skattelagar – USA och Sverige


För en svensk kan det tyckas konstigt att en granskning av skattemyndigheterna uppfattas som ett politiskt angrepp. Men USA:s skattelagstiftning omfattar över tusen sidor. Ingen med lite högre inkomster eller som driver företag kan deklarera på egen hand. Gör skattemyndigheterna en ordentlig koll kan de flesta beslås med något fel.

Alldeles särskilt gäller det lagarna om avdrag och skattefrihet för olika typer av mer eller mindre ideell verksamhet.

Samtidigt bör det vara en varningssignal. De svenska skattelagarna blir allt mer fyllda med specialbestämmelser och undantag. Det är trevligt för skattejurister, men inte bra för samhället när individen inte själv kan överblicka och avgöra vad som är lagligt eller inte. Och där vanliga rimlighetskriterier inte ger någon vägledning.

Vi borde få en ny stor skattereform.

Bostadsbubbla?


Jag tror personligen att risken för en smäll på fastighetsmarknaden är begränsad. Det är främst hushållen som har hög upplåning, och de kommer att göra allt för att skydda sitt boende. Dessutom har hushållens nettotillgångar (tillgångar minus skulder) sista kvartalet ökat med 245 miljarder kr, till 4499 miljarder. Risken är att annan konsumtion får stryka på foten, med risk för minskad efterfrågan.

Anders Borg är bekymrad för hushållens höga belåning och talar om möjligheten till höjda riskvikter för bankerna. Men det är inte konstigt att hushållen vill låna – det är ju billigt: Låg och avdragsgill ränta. För bankerna är just bostadslån av begränsad risk, i varje fall så länge inte arbetslösheten ökar än mer.

Som jag skrev i förra nyhetsbrevet (tinyurl.com/nrrgcqt): Bristen på sparande minskar människors frihet. Vill regeringen minska lånen och öka sparandet kunde man sänka kapitalskatterna och därmed minska avdragsmöjligheten. Det skulle dessutom göra att riksbankens motiv för att inte sänka styrräntan minskar.

Men det skulle ”drabba” just politikens nyckelgrupp: Belånade hushåll i de tre storstäderna…

Nytt Raoul Wallenbergpris


Ett nytt Raoul Wallenbergpris kommer att delas ut på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti i år.  Det är på 100.000 kr och ska gå till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, mot främlingsfientlighet och intolerans. Det är regeringen (Erik Ullenhag) som har bidragit till att Raoul Wallenberg Academy får dela ut detta pris. Jag har anförtrotts att bli ordförande i juryn. Övriga är Samir El-Sabini, Eskil Franck, Soraya Post, Amelie Silfverstolpe och Cecilia Åhlberg.

Förslag till pristagare till:
rwa.se

Husby, USA och segregation


Sverige tycks nu ha nåtts av samma fenomen som USA, Frankrike, Storbritannien och många andra länder: Våldsamma upplopp i segregerade förorter. Om över 30 procent av unga i ett område varken har jobb eller studier växer naturligtvis vanmakten.

Men att det inte bara handlar om arbetslöshet visas ju av bristen på brända bilar i de gamla bruksorterna. Och att det inte enbart handlar om människor som nyligen kommit till landet visas av liknande upplopp i amerikanska städer. Och 1951 hade Sverige bland de värsta ungdomsupploppen i modern tid, Berzeliikravallerna, med omfattande skadegörelse. Unikt genom att militärpolis sattes in. Det var en tid med hög sysselsättning och låg invandring:
tinyurl.com/pmy8ogw

Varför upploppen i förorterna skedde just nu är oklart. Men ekonomisk och utbildningsmässig segregation skapar samhällen med stora spänningar. Och – som en amerikansk studie nyligen visat – sänker ekonomin för alla.
tinyurl.com/c3k85hu

Blodets eller värderingarnas medborgarskap


I förra nyhetsbrevet skrev jag om Karin Henrikssons utmärkta nya bok ”En droppe svart blod”, som handlar om rasfrågan i USA. (tinyurl.com/ob7d4fm) Flera läsare har påpekat hur USA bokför människor på ”ras”. Det är sant.

Men skillnaden är att bakgrunden inte gör människor till mindre ”amerikaner”. Vi tycks säga ”andra generationens invandrare”, medan man i USA säger ”first generation American” – och därefter ingenting alls. Medan Europa sitter fast i en ”blodets nationalitet”, med en bisarr ideologisk bakgrund, är att bli amerikan ett fritt val som innefattar att man delar amerikanska värderingar.

Placebranding – hur svenska kommuner marknadsför sig


Nästan alla svenska kommuner försöker marknadsföra sig. Med växlande konsekvens och framgång. Jag var nyligen med i en jury som skulle utse årets bästa Placebrander-aktivitet. Det är en del av Placebrander.se som drivs av Helena Nordström. Det som var slående när man tittade på hela materialet var att så många platser försökte beskriva sig som lite tillbakalutade, ställen utan jäkt där det är sååå lugnt. Det i en situation där Sverige urbaniseras snabbast i Europa, d v s att medborgare väljer storstädernas jäkt.

De två städer som vann var mer framtidsinriktade: Nyköping, med en tydlig och målgruppsinriktad kampanj för att få småbarnsföräldrar i Stockholm att bosätta sig i Nyköping (utan att byta jobb), och Luleå som vill förändra bilden av staden så att den framstår som öppnare, tolerantare och mer inkluderande.
placebrandersday.se

Bästa att läsa på om EU – innan valet


Om ett år – 25 maj 2014 – är det val till EU-parlamentet. I år kommer det sannolikt att få en tämligen inrikespolitisk betydelse, eftersom valet till riksdag, landsting och kommuner kommer mindre än fyra månader senare. 

Likafullt är det om hur EU ska styras som valet handlar. Och EU:s beslutsmekanismer är annorlunda och långt mer komplicerade än Sveriges. Den som vill ha en bra översikt över hur EU fungerar kan läsa den nya och omarbetade upplagan av nationalekonomen Birger Möllers ”Vad är EU – och vad kan det bli?”
adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173590673

”United Stockholms of America”


Just nu visas på House of Sweden i Washington en rolig utställning av fotografen Charlie Bennet, som har rest runt i USA till alla orter som heter ”Stockholm”.

Det är nostalgiskt och upplysande. Det är platser som på alla sätt ligger långt från upplevelsen av New York eller Los Angeles. I den mån det fortfarande finns något svenskt kvar, så andas det en idylliserad bild av det gamla Fattigsverige.

Bilderna finns också här:
charliebennet.com/fotografier.php?show=823&kat=18

Grand Central Station 100 år


Grand Central i New York – en av världens vackraste järnvägsstationer med den målade stjärnhimlen välvd över sig – fyller 100 år. Stationen har successivt rustats upp. Där finns numera en intressant Apple-butik och en bra Food Market. Samt inte bara legendariska Oyster Bar, utan en rad andra restauranger.

Så sent om 1975 var stationen hotad, men räddades av en aktion, ledd av bl a Jacqueline Kennedy:
tinyurl.com/pdr4wha

I år blir det massor av aktiviteter och utställningar, som man hittar här:
grandcentralterminal.com/centennial/

Gowanus, Brooklyn


Gowanus är ett gammalt industriområde, kring Gowanus Canal i Brooklyn. På det sätt som sker i New York håller det på att lyfta. Artister flyttar in i de gamla industribyggnaderna. Krogar och gallerier växer upp. Gowanus ligger dessutom inringat av de populära bostadsområdena Boerum Hill, Carroll Garden, Park Slope och Cobble Hill. Vi hade tidigare varit där i en konstnärsateljé. Nyligen gjorde vi en ordentlig dagsutflykt.

Det är upplagt för succé kring den gamla kanalen.  En bra restaurang är nyöppnade The Pines.  Gowanus Yacht Club är ett ölhävarställe, populärt varma kvällar.

Själva åt vi den bästa Lobster Roll vi någonsin ätit på Little Neck (3rd Ave mellan Carroll och President Str). Det är ett ställe som framgångsrikt försöker se ut som de enkla hål-i-väggen som ligger ut med kusterna i Maine. Huvudrätterna är ostron och Lobster Roll (d v s stora hummerbitar i ett korvbröd).
Littleneckbrooklyn.com

Brooklyn Bridge – förr och nu


Brooklyn Bridge Park – på Brooklynsidan nedanför bron – blir allt mer aktiv. Offentlig konst, olika musikevenemang och annat. Fint ställe nu under den varma tiden.
brooklynbridgepark.org/events/public-art

Går man bara några hundra meter norrut kommer man in i populära Dumbo med gallerier och kaféer.

Brooklyn Bridge är ett av New Yorks främsta ”Landmarks”. När den byggdes för 130 år sedan förenades USA:s tredje största stad, Brooklyn, med New York. Här fantastiska bilder från bron genom åren:
tinyurl.com/q95rlkk

Montmartre – en av många nya krogar


Det öppnas för närvarande mängder av nya krogar i New York. Ett gott tecken. Jag har tidigare i nyhetsbrevet skrivit om restaurang Gascogne. Tyvärr har den lagts ner. I dess ställe har Montmartre öppnat. Också trevlig, om än inte med lika franskt, rustik meny. På sommaren är gården på baksidan öppen.
montmartrenyc.com

I samma grupp restauranger finns relativt nyöppnade Perla, inte värd en stor omväg, men en liten – till 24 Minetta Lane, vid Minetta Lane Theatre.
perlanyc.com

Boulevard Bistro – ny svenskkrog i Harlem


Vi var på Morgan Larssons nya Boulevard Bistro, hörnet av Lennox Avenue/122 Str i Harlem.
boulevardbistrony.com

Det är en mysig liten bistro där vi fick omsorgsfullt lagad mat. Vinlistan är fin och genomtänkt.

Morgan Larsson, som funnits länge i New York, har arbetat som konditor på flera kända restauranger. Boulevard Bistro har bl a riktigt ”svenska” vetelängder och prinsesstårtor. Också för beställning.  Skillnader i mjöl och jäst gör att det är svårt att baka svenska bullar och bakverk i USA. Men Morgan Larsson lyckas.

På helgerna är det fullsmockat på den nya krogen. Boulevard Bistro lockar både människor som bor i trakten och svenskar – även om menyn, bortsett från bakverken är lika lite svensk som på Marcus Samuelssons Red Rooster några kvarter upp på Lennox Avenue.

Svenskt i New York


Claes Oldenburg, en av USA:s mest kända konstnärer, kom till USA som 14-åring, när hans pappa Gösta blev svensk generalkonsul i Chicago 1943. Claes blev kvar och nu visas hans verk i en stor utställning på MoMA:
moma.org/visit/calendar/exhibitions/1320

Svenska skådespelerskan Marina Celander spelar i ”Deadly She-Wolf Assassin at Armageddon!” på La MaMa’s Ellen Stewart Theatre till och med den 2 juni: tinyurl.com/b95pnd9

Svenska banden Azure Blue och Alpaca Sports spelar på NYC Popfest den 30 maj-2 juni:
beta.flavorpill.com/events/5134e324eb63810741000014  
beta.flavorpill.com/events/513f7d056d18610002008cc5

Elsa Nilsson och hennes kvartett spelar på LIC Bar i Long Island City, Queens, den 3 juni:  
tinyurl.com/pksu4ky

Svenska skådespelerskan Stephanie Hayes spelar i Richard Foremans pjäs ”Old-Fashioned Prostitutes (A True Romance)” till och med den 2 juni:
tinyurl.com/o7sp75x

Scandinavian Music Festival arrangeras i Fort Tryon Park i Washington Heights den 9, 16, och 23 juni:
tinyurl.com/oh6xksy

Artisten Elliphant uppträder på Glasslands i Brooklyn den 11 juni:  songkick.com/artists/5327228-elliphant/calendar?page=2

Bandet Junip spelar på Highline Ballroom i Chelsea den 13 juni: beta.flavorpill.com/events/513f7a246d186100020061ee 

Pontus Hööks fotografier visas på Red Rooster i Harlem
tinyurl.com/q84qe3f
pontushook.com

Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska generalkonsulatet:
facebook.com/swedennewyork  
twitter.com/swedennewyork   
twitter.com/swedennybiz