Raoul Wallenberg-året avslutat
Stark krona inte så farligt
Porscheindex stiger
Fiscal Cliff och USA-ekonomin
Kina går inte om USA
Orkanen Sandy och brottsligheten i New York
Meddelarskydd i privata företag
Varför ska staten styra vår mediekonsumtion?
Riksdagsledamöter ska få kosta
Andrahandsuthyrning kan leda till New York eller Singapore
Juletid är drickstid i New York.
Nya skaldjurskrogar
Krog: Frej blir Aska
Svenskt i New York
Raoul Wallenberg-året avslutat
Raoul Wallenberg-året har just avslutats med en stor konferens i riksdagen. Året har inneburit en större uppmärksamhet än vad någon kunnat tro. Den internationella uppslutningen har varit stor. I onsdags kom f ö ett Raoul Wallenberg-frimärke i Kazakhstan – ett exempel på bredden på det internationella intresset.
I ett tal på konferensen belyste jag vad som åstadkommits och främst vad Raoul Wallenbergs gärning sänder för budskap till oss idag – vad gäller mänskliga rättigheter, tolerans och civilkurage.
Jag har hållit många tal i livet, men jag tycker själv att det här är ett av de viktigaste:
http://tinyurl.com/blj56ne
Efter uppskov p g a orkanen Sandy döptes en del av Tenth Avenue i Brooklyn också formellt om till Raoul Wallenberg Way:
http://tinyurl.com/bst97js
Stark krona inte så farligt
Den svenska kronan är rekordstark, trots att ekonomin just nu faller snabbt. För 20-30 år sedan hade kronkursen varit ett allvarligt problem. Nu är den mer ett tecken på hur de internationella valutamarknaderna gör sina placeringar.
De stora svenska exportföretagen har – med få undantag – gjort sig oberoende av den svenska valutan: De har en stor importandel i sina produkter och har omfattande produktion i andra länder. Undantaget är möjligen skogsindustrin.
För svensk industri är fallet i den internationella efterfrågan allvarligare. Den starka kronan tvingar fram produktivitetsökningar i svensk industri, vilket är långsiktigt bra. Och den borde i det nuvarande ekonomiska läget tvinga regeringen till större infrastruktursatsningar och konsumtionsstimulanser, vilket också vore bra.
Porscheindex stiger
I Sverige sjunker nu priserna – ett tecken på recession. För närvarande syns inga tecken på vändning uppåt för ekonomin. I hela världen – vid sidan om USA – minskar tillväxten och arbetslösheten ökar.
Men tittar vi om hörnet så kan vi mycket väl om två år se inflationstecken. Just nu är efterfrågan och kapacitetsutnyttjandet lågt. Världens riksbanker öser ut pengar för att hjälpligt hålla hjulen igång. Frågan är om de och regeringarna klarar att strama åt när de börjar rulla.
Jag tror inte det.
Det finns oroande tecken. Den privata sektorn har lån på 230 procent av BNP. Under Anders Borg har staten ökat sitt sparande samtidigt som hushållen minskat sitt. En sofistikerad socialisering om man så vill.
Det säljs dessutom fler Porsche i Sverige än någonsin tidigare; det s k porscheindex slår i taket. Det brukar vara ett tecken på att en ekonomisk bubbla är på väg att spricka.
Fiscal Cliff och USA-ekonomin
Trots risken för att det inte blir någon politisk uppgörelse om ekonomin är det till USA världens placerare flockas. Och den amerikanska långräntan är rekordlåg. Det beror på att de ekonomiska indikatorerna i USA pekar åt rätt håll – och att det nästan överallt i den övriga världen är ännu eländigare.
När den akuta beslutskrisen är över kan man förvänta sig att den amerikanska ekonomin tar ordentlig fart. Det finns mycket oinvesterade medel som väntar på lite större säkerhet om framtiden.
När det här skrivs vet vi inte om det blir en uppgörelse. Man ska inte vara för optimistisk. En av USA:s ledande statsvetare, Larry Sabato, pekar på att för många republikanska kongressmän kan den egna politiska överlevnaden betyda mer än nationens intressen:
”What is in the national interest–a solid, comprehensive deal on taxes, spending, entitlements, and debt–contradicts, in different ways, the political preferences of both parties. Most members of Congress are only vulnerable to defeat in the party primary, where the unforgiving ideologues dominate. So if reelection is the motive, then you don’t compromise much.”
http://tinyurl.com/dyje956
Marknaderna kan komma att reagera kraftigt på ett misslyckande, men rent realekonomiskt betyder ”the Fiscal Cliff” inte så mycket på kort sikt. Först i slutet på året slår den igenom för fullt och president Obama sitter med starka kort på hand. När de stora skatteökningarna trätt i kraft vid årsskiftet kan han föreslå sänkningar som republikanerna kommer att ha svårt att säga nej till.
Kina går inte om USA
George Bush den äldre hade en mindre lyckad vicepresident, Dan Quayle. En satir som cirkulerade handlade om hur Bush faller i koma och vaknar efter fyra år. Han vänder sig till Quayle, som tagit över, och frågar om allt är bra. Javisst. Och hur mycket kostar en gallon bensin numera? 5 yen! Historien belyser just hur starkt Japan ansågs vara, ett land som nu under snart två årtionden varit på ekonomisk dekis.
Nu är det Kina som sägs ta över USA. Och det kommer säkert Kina att göra som största ekonomi. Men inte som den ledande ekonomiska stormakten. För att det ska vara möjligt måste Kina dels få bukt med korruptionen, dels släppa fri den öppna debatten. Ett auktoritärt system skulle aldrig kunnat uppfinna twitter och facebook, kommer inte att bli ledande i innovationer. Det har jag nyligen skrivit om:
http://st.nu/opinion/kronikor/1.5357645-kan-kina-bli-maktigare-an-usa–
Orkanen Sandy och brottsligheten i New York
Brottsligheten i New York har ju minskat dramatiskt de senaste tjugo åren. New York är en av världens säkraste storstäder och de låga brottstalen har överlevt den ekonomiska nedgången.
Orkanen Sandy för en månad sedan slog ut strömmen under lång tid och orsakade kaos. Rykten gick om plundring och våldsdåd. När nu statistiken kommit visade det sig att det inte blev någon brottsvåg under Sandy. Sandy märktes inte i brottsstatistiken.
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf
Strax efter Sandy – den 26 november – var dessutom den fredligaste dagen sedan indianerna behärskade Manhattan. Den 26 november blev ingen mördad och ingen skottlossning eller knivskärning rapporterades.
Meddelarskydd i privata företag
Svensk öppenhet är unik. Medarbetare i offentlig förvaltning har full rätt att anonymt gå till medier. Cheferna får inte efterforska vem som ”läckt” och medierna får inte röja sin källa. Dessutom har allmänheten rätt att läsa alla inkomna handlingar till en myndighet. Eleverna kan gå upp och be att få läsa rektorns brev.
Men privata företag är slutna – trots att de kanske lever på skattepengar eller (som skolor och vård) utför tidigare offentliga uppgifter. Därför har regeringen tillsatt en utredning om meddelarskydd i privat sektor. Och nu får regeringen kritik för att den dröjer.
Jag förstår att det tar tid. Det är inte självklart att Ericsson-anställda ska få berätta anonymt i medierna i samma utsträckning som anställda på arbetsmarknadsdepartementet. Meddelarskydd och offentlighetsprincip hör ihop i lagen. Och att man ska få be att få kolla reseräkningen i grannens konsultföretag är inte heller självklart.
Därför är det bra att privata vårdföretaget Capio och privata skolföretaget Academedia går före med privata utfästelser om meddelarfrihet. Modellerna är inte invändningsfria, men företagen utsätter sig för stora publicitetsskador om de efterforskar eller straffar meddelare. Om detta har jag nyligen skrivit.
http://tinyurl.com/d9j6r2n
Varför ska staten styra vår mediekonsumtion?
USA-kännaren Martin Gelin skrev nyligen i Dagens Nyheter om hur han börjat läsa mycket mer sedan han skaffat sig en läsplatta. Det är också min erfarenhet. Det är lätt att ha med sig en bunt böcker på en liten Böckerna finns på så sätt alltid tillgängliga.
Men skattelagstiftningen har inte hängt med. I Sverige har vi sex procents bokmoms, men 25 procent om samma bok distribueras på cd-skiva eller som mp3-fil. På samma sätt är momsen för en tidskrift antingen 6 eller 25 procent beroende på om den distribueras som mail eller som en pdf-fil.
Om detta skriver EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes tillsammans med liberala Europaparlamentarikern Cecilia Wikström och kräver att EU:s momsdirektiv ska anpassas till den digitala verkligheten:
http://www.dn.se/debatt/stoppa-straffskatten-pa-digitala-medier
De har helt rätt. Men frågan skulle egentligen kunna ställas bredare: Varför ska staten försöka styra vår konsumtion med olika sorts momssatser. Varför ska en veckotidning ha en högre moms än kvällstidningarnas bilagor? Varför ska staten uppmuntra att vi äter mer genom lägre matmoms? (Om det vore för att gynna barnfamiljerna vore det bättre att höja barnbidragen.)
Det vore helt enkelt bättre, mindre dirigistiskt och långt mindre byråkratiskt med en enda momssats.
Riksdagsledamöter ska få kosta
Jag har haft rätt många jobb genom tillvaron. När jag fått frågan vilket jag sätter högst är svaret: riksdagsledamot. Inte för att jag tyckte att dagarna var jättekul i riksdagen, snarare tvärtom. Men därför att det är något speciellt att två gånger ha blivit folkvald.
Att vara riksdagsledamot är dock inget jobb: Det är ett uppdrag. Därför finns inga reglerade arbetstider, ingen absolut rätt att vara sjukskriven eller vabba etc. Just nu klagas det på nytt över riksdagsledamöternas ersättningar och förmåner – ofta av journalister med högre lön än riksdagsarvodet.
Det är inte synd om riksdagsledamöterna. De har sökt sitt uppdrag. Men det är fel tänkt att riksdagsledamöter inte ska få kosta. När jag väljer är det för att få någon som företräder mig själv och mina uppfattningar på bästa sätt. Om man letar efter en advokat för att företräda sig tar man den som är bäst, inte den billigaste. Om man söker läkare försöker man inte hitta den med minst lön.
Ska vi få bra företrädare bör vi inte leta efter dem som har lust att göra jobbet för minst betalt.
Andrahandsuthyrning kan leda till New York eller Singapore
Regeringen fick inte igenom sitt förslag att det ska gå att få hyra ut bostadsrättslägenheter utan besittningsskydd och utan att fråga föreningsstyrelsen.
Så är det med New Yorks ”condos”. Vilket leder till att man ser annonser om ”investeringslägenheter”, d v s att människor köper en lägenhet och hyr ut den som en ren investering. Själva boendeformen utarmas när få som är medlemmar bor i huset. Dessutom leder det till att fler och fler lägenheter står tomma långa perioder.
I Singapore, där jag nyss var, är investeringslägenheter mycket vanliga. Halva höghus står med tomma lägenheter.
Det är ingen bra utveckling. Och det är inte alls säkert att rätten att hyra ut, utan tillstånd av bostadsrättsstyrelsen leder till större utbud av lägenheter. Det kan bli tvärtom.
Juletid är drickstid i New York
För många yrkesgrupper i New York står dricksen för en stor del av årsinkomsten. Många ger 50 dollar extra till frisören. Och tidningsbuden brukar lämna en julhälsning – med svarskuvert. Det kan vara klokt att hälsa tillbaka med en slant, annars kanske tidningen inte ligger i plastpåse regniga dagar.
Varje år publicerar tidningarna hur mycket man ska ge till personalen i det hus man bor. De som bor i stora hus kan få räkna med att bli av med 1000 dollar eller mer till jul.
http://ny.curbed.com/archives/2012/12/05/how_much_to_give_your_building_staff_the_annual_guide.php
Nya skaldjurskrogar
Hur många clamshacks – smårestauranger med ostron, Lobster Rolls (hummer i korvbröd) och liknande – klarar New York, frågade en av stadens matbloggare nyligen. Det är nog en berättigad fråga. Här är tre nyöppnade:
L&W Oyster i norra Chelsea:
http://landwoyster.com/
Vi var där nyligen. Enkelt och trevligt, men knappast värt en omväg.
Nor Est Clamshack i hörnet Allan and Delancy
http://www.eateryrow.com/2012/08/nor-east-clam-shack.html
(Nor Est Clamshack ligger I anslutning till Grey Lady, en restaurang som tagit över efter Annika Sundviks White Slab Palace och håller samma starkt avslappade stil.
http://www.greyladynyc.com/)
Lobster Joint, 201 E Houston Street
http://www.boweryboogie.com/2012/11/lobster-joint-brands-201-east-houston/
Krog: Frej blir Aska
Jag skrev för ett drygt halvår sedan om den fantastiska lilla krogen Frej i Williamsburg.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=310&sid=frej#section11
Nu har den bytt namn till Aska, men ligger fortsatt på 90 Wyth Avenue. Och är lika bra. ”That’s where all the cool kids are headed”, skriver en krog-blogg.
http://askanyc.com/
Konceptet är detsamma: Avancerad matlagning, öppet tre dagar i veckan, 30 platser och en fastmeny. Den svenske kocken Fredrik Berselius lagar den mat han känner för den dagen – och den är bra. Och nu kan man få drinkar med ”Scandinavian inspired herbal sensibility”.
Svenskt i New York
De svenska illustratörerna Lasse Skarbövik och Fredrik Rättzén har valts ut för att delta i utställningen Illustrators 55 på Museum of American Illustration på Society of Illustrators, den 4 till 26 januari.
http://www.societyillustrators.org/The-Museum/2013/SUMI/Illustrators-55–Part-One.aspx
APAP – en konferans och festival som samlar tusentals aktörer inom performancekonst – äger rum i New York 11 till 14 januari. Bland de svenska deltagarna finns Kungliga baletten, Cirkus Cirkör, Nordberg Movement, Subtopia/Subcase, Minna Krook Dans, Zebradans, Föreningen dans, Svenska Assitej, Key performance, Danscentrum, Dansens Hus, Art of Spectra, Musikcentrum, Higher Ground,och LocoWorld.
http://www.apapnyc.org/
Den svenska duon Niki & the Dove spelar på Bowery Ballroom den 12 januari.
http://www.boweryballroom.com/event/185569
The Amazing (med medlemmar från svenska Dungen) spelar på Mercury Lounge den 17 januari.
http://www.mercuryloungenyc.com/event/169171/
Svenska popbandet Urban Cone spelar på Mercury Lounge den 24 januari och på Glasslands den 25 januari.
http://www.mercuryloungenyc.com/event/178981 /
Svenska rockbandet Graveyard spelar på Bowery Ballroom den 25 januari och på Music Hall of Williamsburg den 27 januari. http://www.boweryballroom.com/event/74979/ / http://www.boweryballroom.com/event/180737/
Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska konsulatet på Facebook och Twitter:
http://www.facebook.com/swedennewyork
http://www.twitter.com/swedennewyork
http://twitter.com/swedennybiz
G O D J U L O C H G O T T N Y T T Å R !