Nyhetsbrev 23 NOVEMBER 2012

Raoul Wallenbergåret mot sitt slut

Obama vann större än vad som sagts


Kanske OK att USA går över budgetstupet


Republikanernas vägval viktigast


Endast valkretsindelningen gav republikanerna seger I representanthuset


When the Nerds Go Marching In


Fred kräver respekt för den andres drömmar


Kl 14.28 den 19 november 1992


Malmö-antisemitismen och Sverigebilden


Hot mot välfärden att vi missköter språken


Skomakaren och lästen


New York i ett nötskal


Marcus Samuelssons Obama-meny


Två New York-krogar


Svenskt i New Yor

Raoul Wallenbergåret mot sitt slut


Den 19 december avslutas Raoul Wallenberg-året med en konferens: ”Vi kan göra skillnad – Arvet efter Raoul Wallenberg.”  
www.regeringen.se/content/1/c6/17/85/89/2b0f1892.pdf

Två dokumentärer om Raoul Wallenberg kommer på TV: Den 11 december kl 20.00 visar SvT2  ”Wallenbergs skugga”, en dokumentär om Per Anger och Raoul Wallenberg av Staffan Julén. Och den 17 januari visar TV4 Gregor Nowinskis dokumentär.

Det har varit viktigt att under året uppmärksamma den historiske personen Raoul Wallenberg, men ännu mer att se vad vi idag kan lära. Därför har en tyngdpunkt legat på utbildning av en ny generation:
www.regeringen.se/sb/d/15727/a/203497

Året har inneburit mängder av olika inslag över hela världen. Så här såg det ut den 12 november – och det är inte unikt:
Piteå: Föreläsning med Ingrid Carlberg
Berlin: Föredrag av Bengt Jangfeldt
Ottawa: Föreläsning om Raoul Wallenberg på stadens universitet
Santiago: Hyllning till Raoul Wallenberg
Ottawa: Workshop för lärare

I Ottawa invigdes för övrigt den internationella Raoul Wallenbergutställningen den 21 november:
tinyurl.com/a9z3858

Advokatsamfundet delar den 26 november ut sitt stora pris till minne av Raoul Wallenberg till European Roma Rights Center och till Thomas Hammarberg:
tinyurl.com/ak7tb5b

Obama vann större än vad som sagts


Web-tidningen The Fiscal Times kan inte beskyllas för att tillhöra Obamas försvarare. Men de konstaterar att presidenten vann en avgörande och historiskt stor seger, inte en knapp: ” Although Republicans are doing their best to diminish its significance, the fact that he won two victories in a row with better than 50 percent of the total vote puts him in elite company. In the postwar era, only Dwight Eisenhower and Ronald Reagan accomplished that feat. And the fact that Democrats picked up seats in the Senate, when they were expected to lose net seats, is icing on the cake. Democrats even got a slight majority of all votes for the House, even though they failed to retake control due to gerrymandering by Republican state legislatures.”

Läs gärna också The Atlantics analys av valsegern:
tinyurl.com/arlpzkk

Kanske OK att USA går över budgetstupet


The Fiscal Times drar slutsatsen att Obama har de starkaste korten och att det är republikanerna som vill ha en snabb uppgörelse om the Fiscal Cliff, d v s att undvika de skattehöjningar och drastiska besparingar som automatiskt infaller om inte kongressen kommer överens om ett alternativ.
tinyurl.com/bgdlnqf

Jag delar den uppfattningen. Det bästa vore om demokrater och republikaner kunde komma överens om ett långsiktigt åtgärdsprogram mot de stora ekonomiska obalanserna. Om det inte lyckas och USA går över budgetstupet skapar det säkert marknadsoro, men realekonomiskt tar det tid innan åtgärderna börjar verka. Politiskt kommer väljarna att lägga skulden på republikanerna. Och Obama får en helt annan förhandlingsposition, eftersom det efter the Fiscal Cliff kommer att gälla vilka statsutgifter som ska öka och vilka skatter som ska sänkas. En mycket stor del av republikanerna har skrivit på en utfästelse att aldrig höja skatter. I ett läge då skatterna redan höjts behöver de inte bryta löftet.
 

Republikanernas vägval viktigast


Den viktigaste diskussionen i USA just nu handlar egentligen inte om sakpolitiken, utan vart republikanerna ska gå. Ska de tolka valresultatet som att de har fjärmat sig från värderingarna i dagens USA eller som att de inte var tillräckligt tydliga med en alternativ politik?

En av de klokaste republikanerna är David Frum, tidigare talskrivare hos George W Bush. Han menar att republikanerna straffas av väljarna för att de har blivit alltför extrema och inte tar ansvar. Här gör han upp med de republikanska bortförklaringarna om dålig teknik, fel kandidat, orkanen Sandy och annat:
tinyurl.com/csk99sj

Endast valkretsindelningen gav republikanerna seger I representanthuset


Hans Bergström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och profilerad Romney-anhängare skriver i Newsmill och argumenterar för varför han röstade mot att Barack Obama skulle få fyra år till:
www.newsmill.se/artikel/2012/11/12/obamas-kampanj-skapar-misstro-mellan-grupper

Bergström skriver att ”Republikanerna gavs en majoritet av väljarna i ’folkets kammare’, Representanthuset.” På den punkten har han fel. Också till representanthuset fick demokraterna majoritet. Däremot är valkretsindelningen sådan att den kraftigt gynnar republikanerna. I Virginia vann Obama t ex med ca tre procent. Men av de elva representanter man sänder till representanthuset var bara tre demokrater.

When the Nerds Go Marching In


I förra nyhetsbrevet skrev jag om den bok som handlade om Obama kampanjens framgång med att mobilisera väljarna i förra valet: ”The Victory Lab” av Sasha Issenberg. Den handlar dock i huvudsak om 2008 års kampanj.

Om årets kampanj med datainsamling och direktkontakter med väljarna kommer mycket att skrivas. De som är besatta av kampanjteknik har kastat sig över en artikel i The Atlantic – med den underbara rubriken ”When the Nerds Go Marching In”:
tinyurl.com/brq42fo
 

Fred kräver respekt för den andres drömmar


Lyckligtvis är det just nu vapenvila mellan Israel och Hamasregimen i Gaza. Palestinska och israeliska familjer slipper leva i daglig skräck för raketer och bomber. Att Hamas kunnat smuggla in iranska medeldistansrobotar är både skrämmande och ett bevis på att isoleringen av Gaza inte fungerar.

Så länge bosättarrörelsen har så pass stark röst i Israel och så länge Hamasregeringen styr med terror och undertryckande av yttrandefriheten ligger fred långt borta. Fred måste vila på insikt om den andres situation. Och när Hamas protesterar mot att FN:s flyktingorgan UNWRA lär ut om Förintelsen ställer man sida vid sida med nynazister:
tinyurl.com/apzvej8

Det finns försoningens röster. Danskfödde rabbinen Michael Melchior, tidigare flera gånger israelisk minister, stöder att Israel reagerade militärt på raketerna mot civilbefolkningen, men säger att ”Sanningen är att 80 procent av både israeler och palestinier stöder denna typ av fred (med två stater som respekterar varandra) och längtar att det ska förverkligas. Båda folken saknar tro att den andra sidan har samma dröm. Vi måste främja den drömmen.”
www.facebook.com/rabbi.melchior

Kl 14.28 den 19 november 1992


För några dagar sedan var det ”20-årsjubileum”, för den fasta växelkursens misslyckande; ett av de mest dramatiska skedena i svensk politik fick ett slut.  Jag var 1992 statssekreterare i finansdepartementet och djupt involverad i kronförsvaret. Man kan tycka, och jag anser numera det själv, att vi kunde gett upp tidigare. England släppte försvaret av pundet i september. Vice riksbankschef Thomas Franzén och jag besökte en rad EU-länder för att få garantier om stöd, eftersom Sverige frivilligt knutit sig till den europeiska valutakorgen ecun. Det ledde inte till något. Därmed stod det klart att Sverige inte skulle klara kronförsvaret. Men när vi var mitt i arbetet såg vi inte det.

Sverige hade devalverat fem gånger på sex år och hade ett gediget lågt förtroende på valutamarknaden. Det var viktigt för det framtida förtroendet att visa att devalveringsvägen var stängd.

Det väsentligaste resultatet av valutakrisen var att socialdemokraterna och de borgerliga regeringspartierna kunde komma överens om stora strukturreformer. Sverige hade levt över sina tillgångar. Bildt-regeringen lade fram Anne Wibbles Nathalie-plan – döpt efter hennes barnbarn som inte skulle tvingas betala för den nuvarande generationens oförstånd. Göran Persson fullföljde reformerna. Två krisöverenskommelser, men också förberedelsearbetet för den tredje, som aldrig blev av, ledde till strukturförändringar inom socialförsäkringssystemet, sparpaket och grunden för det nya pensionssystemet. Krisen ledde också till ny budgetprocess, fyraåriga mandatperioder, självständig riksbank och mycket annat som inte kunnat genomföras om det inte gjorts över blockgränserna.

Erfarenheten av hur Sveriges ekonomiska obalanser ledde till ekonomiskt kaos påverkade alla som var inblandade – bl a Anders Borg, då ung politisk sakkunnig hos Carl Bildt. Det är en lärdom som håller i sig.

Malmö-antisemitismen och Sverigebilden


När jag fick uppdraget av regeringen att samordna Raoul Wallenberg-året var bland det första jag gjorde – våren 2011 – att resa till USA. Raoul Wallenberg är amerikansk hedersmedborgare och har en stark ställning i USA. Resan var startpunkten på det som ledde till att Raoul Wallenberg uppmärksammades i en unik ceremoni i kongressen, att han fick kongressens hedersmedalj och att president Obama gjorde ett särskilt uttalande.

Intressant var att samtliga (!) jag mötte i kongressen och på amerikanska utrikesdepartementet tog upp situationen för judar i Malmö. Då – för snart två år sedan – var det en större fråga i USA än i Sverige. Att situationen är allvarlig visas bl a av de här två länkarna:
www.svd.se/nyheter/inrikes/hatbrott-satter-vardag-pa-prov_7559686.svd
www.dn.se/nyheter/dilsa-demirbag-sten-var-det-sa-har-det-gick-till-fore-forintelsen

Nu har malmöborna själva, under ledning av bl a Sofia Nerbrandt, tagit itu med saken genom att manifestera solidaritet med den judiska gruppen:
www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/vi-riskerar-inte-bara-okad-antisemitism

Dessutom har Siavosh Derakhti , som startat Unga muslimer mot antisemitism i Malmö, fått ett välförtjänt pris av Svenska kommittén mot antisemitism:
tinyurl.com/cdv4eyz

Jag tror dock att få i Sverige förstår vad de antisemitiska utbrotten i Malmö betytt för bilden av vårt land.
 

Hot mot välfärden att vi missköter språken


Sverige är starkt utrikeshandelsberoende; vi exporterar ungefär halva vår BNP. Vi är ett litet språkområde och måste kunna ta oss fram i andra länder. Globaliseringen har slagit igenom och Sveriges chans till framtida välstånd ligger i att bejaka den.

Mot den bakgrunden är det märkligt att antalet utländska studenter på svenska campus blir färre och att det också tycks som färre svenskar studerar utomlands.

Till det kommer en allvarlig utveckling: Svenska universitet avvecklar språkundervisningen i andra språk än engelska. Tyskland är vår största exportmarknad. Idag läser fler tyskar svenska än svenskar tyska. Språk som franska och portugisiska talas av 100-tals miljoner människor – men är svåra att läsa i Sverige. Om detta har två professorer skrivit en viktig artikel:
www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/engelska-racker-inte-i-en-globaliserad-varld

Skomakaren och lästen


Mitt försäkringsbolag bjöd mig nyligen på bandymatch. Min bank försöker få med mig på golfturnering. Min fondkommissionär vill ge mig konsertbiljetter.

Jag undrar om jag är ensam om att provoceras av detta. Jag anlitar ju dem för att förvalta sparande. Då borde de ägna sin energi åt den saken. Och är de inte tillräckligt duktiga på att locka kunder enbart genom sin kompetens, så borde jag fundera på att byta. Och att de tjänar för mycket pengar på mig och andra kunder är uppenbart.

New York i ett nötskal


Affisch på Lower East Side: ”NYC: Tolerant on your beliefs. Judgemental of your shoes.”
 

Marcus Samuelssons Obama-meny


Marcus Samuelssons Harlemrestaurang Red Rooster har varit platsen för flera insamlingsmiddagar för Barack Obamas presidentvalskampanj. Och Markus har själv varit chefskock på officiella middagar i Vita Huset.

Dagen efter presidentvalet lanserade Red Rooster en ny avsmakningsmeny med rubriken ”Four More Years”. Den plockar bland det Markus Samuelsson serverat i Vita huset:
tinyurl.com/d2822dl

Två New York-krogar


Le Bilbouquet på 63:e gatan mellan Madison och Park har länge varit en favoritkrog. Den har varit hotad av en tvist med hyresvärden, men nu tycks den löst och de får vara kvar. Bilbouquet tar inte emot förhandsreservationer så man får vara där i tid och ofta stå i kö för att få ett bord i den trånga matsalen. Att tilltala hovmästaren på god franska kan hjälpa.

Salumeria Rosi på Madison Avenue, hörnet 72nd Street är en kombinerad butik för ost och charkuterier och riktigt trevlig restaurang, inriktad på kött.
www.salumeriarosi.com/en_ny2/home/

Svenskt i New York


Med stöd från generalkonsulatet visas Fia-Stina Sandlunds film She’s Staging It visas på Anthology Film Archives den 11 december. ?
anthologyfilmarchives.org/film_screenings/calendar#day-14

Swedish Energies, 31 november-1 december, som svensk experimentell musik, konstmusik och konst.  
issueprojectroom.org/drupal/program/swedish-energies-ems-nyc

Sångerskan Elin Ruth spelar på The Living Room den 6 december:
www.livingroomny.com/artist/elin-ruth

Electropopduon Icona Pop spelar på Terminal 5 den 6 december och på The Paramount den 7 december:
www.terminal5nyc.com/event/170751

Pianisten Per Tengstrand spelar på Scandinavia House den 9 december
tinyurl.com/al8lmrx

Niclas Nagler producerar rockmusikalen Murder Ballad som visas på The Studio at Stage II, Manhattan Theater Club, fram till den 16 december: www.nycitycenter.org/tickets/productionNew.aspx?performanceNumber=7178

Willem Andersson visas på ansedda Nancy Margolis Gallery fram till den 22 december:
nancymargolisgallery.com/

Den som snabbt och meer utförligt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska honorärkonsulatet på Facebook och Twitter:
?www.facebook.com/swedennewyork 
www.twitter.com/swedennewyork