Nyhetsbrev 28 OKTOBER 2012

Raoul Wallenberg 2012 i Sverige och världen

Borg tyvärr alltför positiv om svensk ekonomi


USA:s ekonomi ser just nu bättre ut, men…


Det bigotta USA vinner inte val


Bästa amerikanska opinionsundersökningssiten


Två egna kommentarer om USA-valet


Fällde Soros den svenska kronan?


Tin-Tin i Kongo och Pippi i Kina


Skomakaren och lästen


En bra Markurell


Halloween i New York – och Stockholm


Klassisk och aktuell New Yorkatomsfär


Annorlunda New York-guide


Mina egna New York-tips


Guide Michelin-stjärna till Aquavit


Nya listor på bästa New Yorkkrogar


Svenskt i New York


Valdagen – och nästa nyhetsbrev

Raoul Wallenberg 2012 i Sverige och världen


Uppmärksamheten kring Raoul Wallenberg under detta år har varit långt större än någon kunde tro. Över hela världen sker olika aktiviteter – vilket visar vilken betydelse han har som förebild, historisk person och symbol för Sverige.
 
Jag kommer just från första dagen i en viktig internationell  konferens om The Transformation of Memory, anordnad av Föreningen för judisk kultur.
judiskkultur.se/index.php/svenska/pa-gang/
 
Senaste veckorna har det varit omfattande aktiviteter i bl a Tyskland, Argentina, Japan och Italien. I Rom har offentliga bussar haft Raoul Wallenberg på sidorna.
 
Själv reser jag om någon dag till USA för att bl a  vara med om när skylten ”Raoul Wallenberg Way” avtäcks på den del av Trettonde Avenyn i Brooklyn som bytt namn. Det blir den åttonde plats i New York City som namnges efter Raoul Wallenberg.
 
Den som vill följa med vad som händer kan göra det på
www.raoulwallenberg2012.se
Eller på facebook:
www.facebook.com/pages/Raoul-Wallenberg-2012/255176844545300
 
Den 10 november öppnas den svenska Raoul Wallenbergutställningen i Karlstad och den 21 november kommer Svenska institutets utställning till Ottawa.

Den 7-8 november blir det temadagar om mänskliga rättigheter – riktade till skolungdom – på Musikaliska i Stockholm:
tinyurl.com/9kvwtkx
 
De som finns på facebook bör gå in  och trycka ”gilla” på Forum för Levande Historias nya Raoul-Wallenberg-sida.
www.facebook.com/dagenshjalte
 

Borg tyvärr alltför positiv om svensk ekonomi


Sveriges ekonomi är den kanske bästa i Europa. Men nu slår den internationella nedgången in över Sverige. Med en exportandel på ungefär halva BNP drabbas vi av fallet i utländsk efterfrågan.
 
De svarta rubrikerna skapar oro. Hushållen väljer, även om de skulle ha råd, att skjuta på bilbytet, köksrenoveringen etc. Tillsammans leder det till minskning i efterfrågan och därmed sämre tillväxt än vad Anders Borg räknat med.
 
Ekonomiska bedömningar kokar just nu ner till: Klarar de europeiska ledarna att lösa sin underskottskris, och klarar de amerikanska sin. Det kommer att ta tid.
 
Eftersom en arbetslöshet på åtta procent innebär att 92 procent har jobb kommer efterfrågan så småningom att växa; man vänjer sig vid osäkerheten och så småningom tvingar sig nya investeringar fram. Men 2013 blir inget roligt år för svensk ekonomi.
 
Dessutom är möjligheten i ett informationssamhälle att stimulera fram efterfrågan begränsad. Om detta har jag nyligen skrivit:
www.wastberg.se/viewtext.php?tid=315

USA:s ekonomi ser just nu bättre ut, men…


I USA har det mesta från detaljhandelsförsäljning, konsumenternas förtroende, inköpschefsindex, husmarknadsdata och arbetsmarknadsstatistik varit oväntat bra. Inte minst har bostadsmarknaden förbättrats månad för månad under ett halvår. BNP steg två procent tredje kvartalet.

Det är amerikanerna själva som ser mer positivt på framtiden och börjat konsumera och investera.

Men farorna finns på den politiska sidan. Risken för politiskt dödläge efter valet är stort. Inom en månad måste kongressen besluta om nytt lånetak och nya besparingar/skatter som gör att man kan undvika ”The fiscal cliff” som gör att 600 miljarder i efterfrågan försvinner och kan sända den amerikanska ekonomin in i en recession.

Lägg till detta krisläget för många städer och delstater – med tvång att balansera budgeten. Bara i somras gick tre städer i Kalifornien i konkurs. Om detta har jag skrivit:
www.dagenssamhalle.se/debatt/kalifornien-aer-usas-grekland-3794

Det bigotta USA vinner inte val


Just nu söker många journalister upp landsorten i USA och hittar fundamentalister som tror att Obama är muslim, som låter gudsuppfattningen styra sig, som avskyr homosexuella etc. Men i själva verket går också USA mot sekularisering. 20 procent av amerikanerna anser sig inte ha någon religion alls. En tredjedel av de som är yngre än 30 år beskriver sig själva som ”gudlösa” (irreligious). www.pewforum.org/Unaffiliated/nones-on-the-rise.aspx

Majoriteten av amerikanerna – också republikaner – tycker att det talas för mycket religion i de politiska kampanjerna. Inte minst är samkönade äktenskap vattendelare bland de unga.

Det är typiskt att Mitt Romney försökt undvika både abortfrågan och samkönade äktenskap i kampanjen. För några år sedan hade det varit demokraterna som hukade i sådana frågor. Också de unga republikanerna är socialt progressiva:
tinyurl.com/9c2tppb

Bästa amerikanska opinionsundersökningssiten


Att följa opinionsundersökningar sista veckan i ett superjämnt amerikanskt presidentval är ganska nördigt. Det är dessutom extremt svårt att bedöma valdeltagandet i olika grupper. Ska man ändå ge sig till att läsa om den tillfälliga opinionen menar jag att Nate Silver – bloggare knuten till New York Times är bäst. Han har tidigare varit mycket träffsäker och inriktar sin analys på det avgörande: The Electoral College.
fivethirtyeight.blogs.nytimes.com

Två egna kommentarer om USA-valet


Nu handlar slutspurten dels om några få avgörande stater – främst Ohio – samt om de många svarta och hispanics som för första gången gick och röstade förra valet ska göra det igen. De röstade på Obama, som knappast infriade deras förväntingar. Men det är också intressant hur man öppet i USA talar i termer av människors hudfärg och härkomst när man diskuterar politik:
www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/sverige/article352752.svt
 
USA-valet är jämt. Om två veckor kan presidenten mycket väl heta Mitt Romney. Han anklagas för att inte ha någon ideologisk kärna, att hela tiden byta åsikt. Det är sant – men innebär också att han är en super-pragmatiker. Min tro är att en president Romney inte kommer att göra några drastiska kursomläggningar i de allra flesta frågorna:
www.vk.se/717242/olle-wastberg-vem-blir-usas-nasta-president

Fällde Soros den svenska kronan?


Den svenska valutakrisen kulminerade för tjugo år sedan – den 19 november 1992 – då vi tvingades släppa den fasta växelkursen. Kronan föll som en sten.  Om detta kommer det sannolikt att skrivas en del i samband med ”jubileet”. Själv var jag som statssekreterare i finansdepartementet djupt involverad i det dramatiska skeendet.
 
Det är inte osannolikt att vi höll ut kronförsvaret för länge, men det hade fördelen att regeringen och socialdemokraterna kom överens om viktiga strukturförändringar som Sverige fortfarande har glädja av. Och minnet av 1992 lever lyckligtvis och är en del av förklaringen till uppslutningen bakom de starka statsfinanserna.
 
Det sades ibland att finansmannen George Soros fonder fällde kronan. Så hade det ju varit när pundet föll i september samma år. Jag har aldrig riktigt trott på Soros roll – dels syntes det inte då, dels är svenska kronan inte en tillräckligt likvid valuta för att den typen av mångmiljardspekulationer.
 
När George Soros nyligen var i Stockholm för att inviga Forum för Levande Historias stora forskarkonferens om Raoul Wallenberg fick jag tillfälle att fråga honom. Han förnekade helt att han och hans fonder varit inblandade. Och jag tror honom. Valutautflödet orsakades främst av svenska storföretag som i den oroliga situationen lät bli att ta hem betalning från utlandet.

Tin-Tin i Kongo och Pippi i Kina


Barnböcker kan bli kontroversiella. Det visar kulturhusbråket kring Tin-Tin-albumen. När jag var på Svenska institutet stöttade vi en Pippi Långstrumpföreställning av Staffan Götestam. Vi använde den som avstamp för att tala om barns rättigheter och starka kvinnor.
 
Två dagar innan premiär infann sig den kinesiska censuren. Den hade en invändning: Behandlingen av myndighetspersoner. Som Pippi gjorde med Kling och Klang får man inte göra.
 
Efter förhandlingar lyckades dock Staffan Götestam få sätta upp Pippi Långstrump. Men det visar att censur också kan drabba barnkultur.

En bra Markurell


Hjalmar Bergman är en av våra största författare, tyvärr ganska bortglömd. Han har en stark amerikansk anknytning. Bodde i Los Angeles och hans enligt min mening främsta roman, Clownen Jack, utspelar sig i Hollywood.
hjalmarbergman.blogspot.se
 
Nu har Stockholms Stadsteater satt upp Markurells med Philip Zandén i huvudrollen. Markurells, som egentligen är en mörk pjäs, hamnar ibland i buskis-fällan. Så inte i denna utmärkta föreställning.
www.stadsteatern.stockholm.se

Halloween i New York – och Stockholm


För 39:e gången går den stora Halloween-paraden genom Greenwich Village, på Sjätte avenyn den 31 oktober. Det blir som vanligt folkfest. Halloween är stort. Också förnäma townhouse på Upper West Side kan kläs i pumpor, spindelväv och dödskallar.
www.halloween-nyc.com
 
I Stockholm inträffade Halloween lite tidigare. Med Bill Schacht som entreprenör gick för några dagar sedan en Halloweenparad från Slussen till Kungsträdgården.  Och fram till den 4 oktober står ”Spökabinettet” kvar på Stadsmuseet.

Klassisk och aktuell New Yorkatomsfär


”New York’s finest”. Så brukar New Yorkpolisen kallas. Polismakten i en stad som New York har alltid varit omstridd, inte minst bland stadens minoriteter. Men en gång skapades den just av en minoritet: irländska invandrare dominerar traditionellt poliskåren. Det hela startade i mitten av 1800-talet. Nu har Lyndsay Faye skrivit en medryckande historisk roman just om den tiden, 1845: New Yorks gudar (The Gods of Gotham).
https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113038575
 
Den som vill ha aktuell New Yorkatomsfär kan se filmen. Två dagar i New York
www.moviezine.se/film/2-dagar-i-new-york
 
Knappast en tungviktare men med mycket New Yorkkänsla.

Annorlunda New York-guide


Journalisten Daniel Svanberg har efter nästan 30 år i USA skrivit en stimulerande och annorlunda New York-Guide:  Ett annat New York. Den är uppbyggd som en vanlig guide med stadsdelar och shoppingtips – men tipsen skiljer sig från de flesta andra böckers:
www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187239000

Mina egna New York-tips


Jag har uppdaterat mina personliga New York-tips. Bästa krogar just nu. Vad man gör en lördag. Och mycket annat.
https://www.wastberg.se/newyorktips.php#section0

Guide Michelin-stjärna till Aquavit


Aguavit i New York, som i år funnits i 25 år, har fått en stjärna i nya Guide Michelin-guiden, den första stjärna en svensk kock fått utanför Skandinavien. Den kulinariske chefen Marcus Jernmark – som liksom flera tidigare framstående kockar har en bakgrund på numera nedlagda svenska generalkonsulatet – har återfört Aquavit till en svensk meny.
www.aquavit.org

Nya listor på bästa New Yorkkrogar


Zagat är New Yorks restaurangbibel. 2013 års upplaga kom nyss och tar upp 2.120 krogar. Som vanligt toppar Le Bernardin – följd av Per Se, Bouley, Daniel och Eleven Madison Park. Knappast några nyheter. Intressantare är de bästa nykomlingarna: North End Grill, Talde (Brooklyn), Bistro La Promenade, Wong, Don Antonio. Matboomen i Brooklyn märks med bl a Gwynett Str och Battersby.
 
Guide Michelin ger i år tre stjärnor till Chef’s Table at Brooklyn Fare, Daniel, Eleven Madison Park, Jean Georges, Le Bernardin, Masa och Per Se.

Svenskt i New York


Det är mycket svenskt – mest konst och musik – på gång i New York just nu. Den som vill hänga med kan göra det via det svenska honorärkonsulatet:
www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/New-York/Current-affairs/Events/
www.facebook.com/swedennewyork
 
Seminarium om svenskt mode på FIT 13 november med bland andra ACNE Studios och H&M.
swedishfashiongoesnewyork.com
 
Svenska designpriset i bokklassen gick till författaren Lars Åbergs West:
www.larsaberg.se

Willem Andersson visas på ansedda Nancy Margolis Gallery fram till 24 november.
nancymargolisgallery.com/?tag=willem-andersson
 
Anna Sörensons utställning visas på OPUS Projects den 1-29 november.
www.opusprojectspace.com/#!anna-sorenson-press/cash
 
Konstnären Jonas Lunds projekt Public Access Me är nu del av New Museums utställningsserie First Look: New Art Online. Genom New Museums hemsida kan man se Jonas Lunds webbläsare och följa hans aktiviteter på nätet. www.newmuseum.org/exhibitions/view/public-access-me
 
August Strindberg Repertory Theatre presenterar Kaspers fet-tisdag och Den starkare 26 oktober – 17 november:
www.strindberg.org

Koreografen Mårten Spångberg visar Powered by Emotion på The New Museum den 7 november:
www.movementresearch.org/performancesevents/judson50/index.php
 
Elin Ruth spelar på evenemanget Nord America: Northern Nights in NYC på Tammany Hall den 7 november:
nord-america.com/site/performers/ 

Pontus Lidberg uppträder live på Joyce Theater den 7-11 november: www.joyce.org/calendar_detail.php?event=464&theater=1

Bastards of Strindberg: Scandinavian American Theater har bett amerikanska och skandinaviska författare skriva kortpjäser som kommenterar Fröken Julie. 12 nov.
satcnyc.org/current/bastards-of-strindberg/

Valdagen – och nästa nyhetsbrev


Nästa nyhetsbrev blir en extrautgåva – sänd från USA någon dag efter den amerikanska valdagen den 6 november.
 
Att valdagen är den första tisdagen i november – alltid en vardag – kommer från grundlagsfäderna på 1700-talet. Då var det otänkbart att inte helga vilodagen. Samtidigt kunde det vara långt, med häst och vagn, till vallokalen. Därför blev det en tisdag. Och i november därför att det var ovanligt lite att göra i jordbruket.