Nyhetsbrev 27 MAJ 2012

Raoul Wallenberg i Stockholm, Warszawa och Moskva

Raoul Wallenberg-monument över hela världen


Så stärks dollarn igen…


…och Kina sackar


Sverige urbaniseras snabbast i Europa


Newspaper Death Watch


Sverige och New York – brottslighet upp respektive ner %5
Sverigebilden i USA


Jazz on the Plaza


Ett New York som är borta


Nytt Fika i Tribeca


Allt bättre Street Food – men bara i New York


New Yorks bästa restauranger – just nu


Svenskt i New York

Raoul Wallenberg i Stockholm, Warszawa och Moskva


Aktiviteter kring 100-årsminnet av Raoul Wallenbergs födelse sker i mer än 50 länder. Båda Sverige och Ungen har nyligen gett ut frimärken.
http://www.ud.se/sb/d/15727/a/192641
http://tinyurl.com/7bjbkku
 
Utanför amerikanska ambassaden i Stockholm planterades ett träd till Raoul Wallenbergs minne av den amerikanske vice utrikesministern William Burns. Han höll också ett tal.
http://www.state.gov/s/d/2012/189867.htm
 
Själva var vi med i Warszawa där en rad olika aktiviteter genomfördes, bl a en bra skolaktivitet. Ungerska ambassaden var medarrangör, vilket lyckligtvis inte hindrade en mycket öppen seminariediskussion om antisemitismen i Ungern.
http://blogg.ud.se/blog/2012/05/22/en-imponerande-polsk-dag/
 
Jag reser idag till Moskva där det blir en Raoul Wallenbergvecka.
http://www.regeringen.se/sb/d/16164/a/193288
 
I dagarna har också två gedigna böcker om Raoul Wallenberg – av Ingrid Carlberg respektive Bengt Jangfeldt – kommit ut. De har också lett till betydande offentlig uppmärksamhet.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113028804
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146220984
 
Den som vill följa den nu ganska omfattande RaoulWallenberg-aktiviteten kan göra det på
http://www.raoulwallenberg2012.se
http://www.facebook.com/pages/Raoul-Wallenberg-2012/255176844545300
http://www.delicious.com/rw2012?&page=1

Raoul Wallenberg-monument över hela världen


En intressant vinkel på Raoul Wallenberg är de 31 monument som rests över honom över hela världen och vad de säger såväl om hur en människas gärning kan gestaltas som om vår bild av ”hjälten”.
 
Det är konstvetaren Tanja Schult som skrivit ”A Hero’s many faces” som behandlar just detta. Den har nyligen utkommit i pocket:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0230361455

Så stärks dollarn igen…


USA:s ekonomi verkar inte ta sig riktigt. Sveriges ekonomi är just nu Europas stabilaste. Men när oron för ett grekiskt euro-utträde ökar stärks dollarn i förhållande till kronan. Orsaken är enkel: Likviditeten!
 
USA är världens största ekonomi. Dollarn är reservvalutan, den valuta som de flesta affärer görs i. När det skakar till drabbas småvalutorna och placerarna flyr till dollarn. Om ”marknaden” trodde att den amerikanska ekonomin var dödsdömd skulle det inte fungera så. USA har en långsiktig styrka.
 
Nu kommer också statistik både på att USA:s stora beroende av energiimport minskar och att amerikanska företag tar tillbaka jobb till USA. Det är saker som så småningom kommer att ge positiva utslag för amerikansk tillväxt.
 
Placerarna på finansmarknaden tror på USA – eller åtminstone mer på USA än på Europa och Kina. Det finns en hel del som talar för att USA är på väg, Newsweeks Daniel Gross för fram det övertygande:
http://tinyurl.com/c34vo5n
 

…och Kina sackar


Kinas starka tillväxt saktar in – om än från en hög nivå. De interna spänningarna i jättelandet har kommit upp till ytan. Motsättningen mellan diktatur och kontroll å ena sidan och behov av frihet och nytänkande av den andra blir allt tydligare:
http://www.nytimes.com/2012/05/11/world/asia/chinas-unique-economic-model-gets-new-scrutiny.html?_r=1&hp

Sverige urbaniseras snabbast i Europa


En majoritet av världens befolkning bor i storstäder. Sverige är det EU-land som urbaniseras snabbast. Det visar ny statistik från EU:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/population/introduction
http://tinyurl.com/ch7ttxo

Stockholm, Göteborg, Malmö har yngre befolkning och stor invandring.  På fenmtio år har Sverige gått från ett av Europas minst urbaniserade länder till det där inflyttningen till storstäderna är snabbast.

Politiskt innebär det att i nästa val för första gången en majoritet av väljarna bor i någon av de tre största städerna. Det kommer naturligtvis att påverka politiken. Innebörden är ju både att ganska få av storstadsborna sysslar med kroppsarbete samt att traditionella informationsvägar ofta brutits när människor flyttat från mindre orter till storstäder.
 
Så räkna med att det blir mycket om tunnelbana och rut-avdrag i nästa valrörelse.
 

Newspaper Death Watch


Nu har ännu en amerikansk storstad blivit utan tryckt daglig tidning. Det är New Orleans där The Times-Picayune går över till helgutgivning. Man kan läsa om det på den deprimerande bloggen Newspaper Death Watch:
http://newspaperdeathwatch.com/times-picayune-eliminates-daily-frequency/
 
Tendensen är klar: Det är svårt att få lönsamhet för de tryckta dagstidningarna och någon bra affärsmodell för att tjäna pengar på webben har ännu inte kommit fram.
 
Bilden är densamma i Sverige. Alla stora dagstidningar förlorar i tryckt upplaga. Expressen, en gång Sveriges största tidning, har – med Kvällsposten och GT – gått ner från sitt maximum på över 800.000 till dagens 270.000 ex.
 
I New York finns för övrigt en Press Cemetery, som dock är reserverad för journalister. Lite långsiktighet för en yrkeskår vars minne ofta är en vecka:
http://tinyurl.com/d4mwdmc

Sverige och New York – brottslighet upp respektive ner


Den svenska polisens uppklarningsprocent, främst vid inbrott blir allt lägre. I New York mäter man annorlunda – syftet är att minska brottsligheten. Just inbrott har på de 19 år som gått sedan borgmästare Rudolph Giuliani började tillämpa den nya politiken minskat med 82 procent. Våldtäkter med 55 och mord med 81 procent. Innebörden är att tiotusentals människor tack vare den tillämpade politiken undgått svåra brott. Och, socialt sett, att brottslingarna blivit färre. Här finns en övertygande statistisk:
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

New York-polisen publicerar statistiken varannan vecka. Den är lätt tillgänglig nedbruten på små delar av staden. Var och en kan se utvecklingen.

Det finns de, numera allt färre, som vill förklara minskningen av brottsligheten med olika sociala och demografiska faktorer – men då måste de förklara varför städer med samma demografi, men utan reformer i politiken inte lyckats på samma sätt.

De senaste två åren finns det tecken på små ökningar i brottsligheten, sannolikt beroende på en mer tillåtande drogpolitik. Det är från en låg nivå, och debatten om det bestyrker att låg brottslighet är New Yorks viktigaste utvecklingsfaktor.
I New York Post skriver Steve Cuozzo att det viktigaste för New Yorks framtid är att staden fortsätter att vara en av världens säkraste storstäder.
http://tinyurl.com/cu36oud

Sverigebilden i USA


I presidentvalrörelsen för fyra år sedan fick Barack Obama försvara sig mot anklagelsen att han hade Sverige som förebild. Han tillbakavisade påståendet med kraft.

Lång tid har gått sedan president Franklin Roosevelt 1936 eller presidentkandidaten Adlai Stevenson 1956 hyllade Sverige i sina valrörelser. Om Sveriegbilden i USA har jag skrivit en krlönika i liberal lokalpress:
http://st.nu/opinion/ledare/1.4739103-amerikanska-sverigebilder

Jazz on the Plaza


Ett av New Yorks bästa gratisnöjen är the Jazz Ministry at Saint Peter’s. I kyrkan vid CitiBanks  moderna byggnad i hörnet av Lexington och 54th Street spelas varje söndag kl 17 jazz.  Nu på sommaren flyttar man ut på torget utanför och spelar varje torsdag kl 12.30:
http://www.saintpeters.org/jazz/

Ett New York som är borta


Fin bildsamling från ett New York som är borta, inte minst socialt har publicerats av The Atlantic:
http://tinyurl.com/7y587ph
 
Det finns dessutom två roliga appar –  en om hur New York en gång såg ut, en om olika planer som aldrig genomförts:
WhatWasThere
Museum of the Phantom City

Nytt Fika i Tribeca


2006 öppnade Lars Åkerlund och David Johansson (som innan jobbat hos oss som kock på det svenska residenset 600 Park Avenue) den första Fika – en svensk kaffebar. Sedan dess har det blivit två till och David har flyttat till Helsingborg för att utveckla IKEA:s matkoncept.
 
Men Fika går vidare. Nästa anhalt blir 450 Washington Street. Där blir det en större meny, chokladtillverkning och en vinbar.

Allt bättre Street Food – men bara i New York


I New York blir ”Food Trucks” allt större. Alltså små bussar där man från en lucka serverar mat. Kvalitetén varierar, men nu har också bra restauranger skaffat sig egna Food Trucks. T ex står nu krogen Rouge Tomate (10 East 60th Street) nu med en matvagn i hörnet av Fifth Avenue och 64th Street.
http://tinyurl.com/d753gtd
 
De stora tidningarna och matbloggarna recenserar Street Food.
 
Också i Stockholm finns det ett intresse av att ställa upp Food Trucks, men diverse regler sätter stopp. Centerns Per Ankersjö, som profilerat sig på att vilja förstöra Stockholms proportioner och skyline med läskiga höghusprojekt, har dock denna gång agerat bra, och försöker röja undan byråkratin:
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/7907

New Yorks bästa restauranger – just nu


New York Times har bestämt sig: Le Bernardin är New Yorks just nu bästa restaurang. Jag håller med – när det gäller kategorin större lyxrestauranger.
http://tinyurl.com/cf6ukt6
 
Annars är New Yorks förmodligen bästa restaurang just nu är Atera, 77 Worth Street. Det är en liten restaurang, ca 30 platser vid ett och samma fyrkantiga stenbord. Ingen meny finns utan man har en avsmakningsmeny som ständigt ändras och anpassas till dagens bästa råvaror. Fullbokat en dryg månad framåt.
http://ateranyc.com

Svenskt i New York


1-3 juni kommer Cirkus Cirkör till 150-årsjubilerande BAM, Brooklyn Academy of Music – USA:s viktigaste internationella teater – med Wear it like a crown:
http://www.bam.org/view.aspx?pid=3699

I dagens New York Time Magazine finns Noomi Rapace på omslaget och porträtteras i huvudartikeln. Sällan hare en svensk skådespelare fått denna uppmärksamhet.
http://tinyurl.com/cqssgbt 
Anders Holst återkommer till Don’t Tell Mama, 343 W 46th Street med sin melodiösa och innovativa sångshow. 1 och 13 juni.
http://www.donttellmamanyc.com

Den svenska stolen Eco från svenska Voxia fick just fin New York Times-publicitet:
http://www.nytimes.com/slideshow/2012/05/17/garden/20120517-HOUSEOFFUTURE-6.html
 
Svenske gitarristen Mattias Jacobsson släpper en skiva den 12 juni i New York. Den heter Invocacion. Jacobsson har tidigare blivit mycket uppmärksammad i USA.
http://invocacion.tumblr.com/
 
Operasångerskan Nina Stemme uppmärksammas i en stor artikel i Nes York Times:
http://tinyurl.com/but9v53
 
Göteborgsmusikern Jag Lekman spelar en ”an all-ages show” i Williamsburg Park, Brooklyn den 15 juni.
http://www.northsidefestival.com?
http://www.jenslekman.com
 
Sofia Talvik har tre uppträdanden på olika ställen downtown i New York, 28, 29 maj och 7 juni. Hon sjunger en blandning av folkmusik och pop.
http://www.livingroomny.com/artist/sofia-talvik
http://www.pianosnyc.com/upstairs/marc-farmer-05292012
http://www.sofiatalvik.com/
 
Den nordiska dokumentärfilmsfestivalen Music Doc, har två svenska kvällar, 3 och 6 juni, på Hotel Americano Rooftop, 518 West 27th Street.
http://www.musicdoc.se/wp-content/uploads/2012/03/MD-NY-programme.pdf