Raoul Wallenberg i Washington och Stockholm
USA:s hackande ekonomi
Polariserad politik, värre än någonsin
Mångfald i finansiering ger modig kultur
Arabisk vår och höst
Förlorade i domstolen men har moraliskt rätt
The High Line and The Low Line
Tarmbakterier i tunnelbanan
Amerikansk ungdomskör på Valborg
Gräns mellan konst och konsthantverk suddas ut
Ulrika’s efterträdare
Krog värd en omväg
Svenskt i New York
Raoul Wallenberg i Washington och Stockholm
Uppmärksamheten kring att Raoul Wallenberg skulle blivit 100 år i år fortsätter över hela världen, i ca 50 länder. Senast öppnades Svenska institutets Raoul Wallenberg-utställning i Washington. Samma dag skedde två unika saker:
President Barack Obama gjorde ett särskilt uttalande om Raoul Wallenbergs betydelse.
http://www.whitehouse.gov/blog/2012/04/19/remembering-and-honoring-courage
Den amerikanska kongressen höll ett möte i sin Rotunda. För första gången fick en utländsk parlamentarisk delegation vara med. Den svenske talmannen Per Westerberg gavs en roll i att tillsammans med den amerikanske tända ljus.
http://www.ushmm.org/remembrance/dor/webcast/
Kongressens ceremoni direktsändes till Stockholms kulturhus där bl a MR-minister Birgitta Ohlsson, den amerikanske ambassadören Mark Brzezinski och Ingrid Carlberg (som snart kommer med en stor bok om Raoul Wallenberg) talade.
Några dagar tidigare hade representanthuset enhälligt beslutat att tilldela Raoul Wallenberg kongressens guldmedalj. Jag skriver i en rad svenska lokaltidningar om varför Raoul Wallenberg spelar så stor roll i USA.
http://www.dt.se/opinion/kronikor/1.4657896-wallenberg-hyllas
Dagens Nyheters Peter Wolodarski har skrivit en viktig krönika om varför Raoul Wallenberg är så viktig för Sverige.
http://tinyurl.com/7s8su2v
Nu är det dags för en tempoväxling i Raoul Wallenberg-året. En allt större tyngdpunkt läggs på vad vi och kommande generationer kan lära av Raoul Wallenbergs gärning. En del av detta är Forum för Levande Historias ”hjältekalender” och att Svenska Dagbladet nu varje dag under Raoul Wallenberg-vinjett publicerar ”dagens hjälte”:
http://www.svd.se/kultur/arets-alla-dagar-har-sin-egen-hjalte_7083705.svd
USA:s hackande ekonomi
Nya amerikanska tillväxtsiffror är sämre än väntat. Men de är högre än i Europa och ekonomin går ändå så sakteliga åt rätt håll. Amerikanerna har börjat konsumera igen, vilket är ett gott tecken för framtiden. Den amerikanska ekonomin är en ljuspunkt i en ekonomiskt dyster värld. Det är från Europa hotet kommer.
Framför allt är arbetslösheten dock hög. I New York märker man att det går bra på det ytliga: Bara i förra veckan öppnade tio nya krogar; det är ytterst svårt att få bord. Få butikslokaler står tomma och det är gott om folk som handlar.
Den stora arbetslösheten beror dels på att flexibiliteten minskat, dels på att USA strukturomvandlats. Förr flyttade amerikanerna efter jobben. Nu sitter familjerna fast i sina svårsålda bostäder samtidigt som båda i familjen jobbar och det inte är säkert att båda får jobb på det nya stället. Dessutom har de arbetslösa ofta inte rätt kompetens för de jobb som finns lediga. Arbetslösheten är tre gånger så stor för de utan collegeutbildning som för de som har det.
Polariserad politik, värre än någonsin
Det tycks som om de två kommande presidentkampanjerna – som lägger ner minst 3,5 miljarder svenska kronor var på kampanjerna – kommer att se mycket annorlunda ut. Romney-kampanjen kommer att satsa hårt på TV. Sannolikt med tyngdpunkt på det negativa, kritiken mot Obama. Obamakampanjen kommer att vara lokal och gräsrotsinriktad för att genom personlig påverkan få de som, kanske för första gången, gick och röstade för fyra år sedan – och nu ofta är besvikna – att rösta igen.
Motsättningarna och splittringen är enorm. ”An already polarised America faces a deeply polarising election”, skriver The Economist.
Statsvetaren Francis Fukuyama, mest känd för boken The End of History, håller på med ett stort verk om The Origins of Political Power. I några intervjuer har han lanserat begreppet ”vetocracy”, d v s att USA har gått från en demokrati av traditionellt slag till en form av handlingsförlamning där det går att stoppa beslut, men inte att genomföra dem. Detta har gjort Fukuyama pessimistisk om Amerikas framtid.
http://tinyurl.com/czstqba
Jag har just tagit ett amerikanskt politiskt test, en quiz, som ger indikation om var man står i amerikansk politik. Jag blev själv 82 procent Obama.
http://www.isidewith.com/
Mångfald i finansiering ger modig kultur
Lite förenklat finansieras amerikanska kulturinstitutioner mest med privata medel, europeiska nästan helt med offentliga. Men staten är ingen garant för frihet; tvärtom. Det bästa är om kulturen kan ha många finansieringskällor att välja mellan. Om detta har jag just skrivit:
http://www.newsmill.se/artikel/2012/04/11/staten-r-ingen-garant-f-r-kulturens-frihet
Arabisk vår och höst
Den arabiska våren kom som en glädje för de flesta. Människor ställde sig upp för frihet och demokrati. Några av världens värsta diktatorer förpassades till historien. Friheten har ökat.
Men inte för alla. På flera håll har revolutionen förråtts av de konservativa, religiösa krafterna. Minoriteter – främst kristna – förföljs i flera länder. Den etniska rensningen av syrianska kristna fullföljs i Irak. I en majoritet av arabländerna, oavsett om de bytt regim eller inte, är homosexualitet belagt med höga straff, ofta dödstraff. Om detta har jag skrivit:
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=308
Bland de värst utsatta är kvinnorna. I senaste numret av Foreign Policy Magazine skriver Mona Eltahawy en lång och väldokumenterad artikel om det institutionaliserade kvinnoförtrycket i arabvärlden.
http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/04/23/why_do_they_hate_us
Förlorade i domstolen men har moraliskt rätt
Professor Christopher Gillberg är en av världen främsta forskare inom främst autism men också om ADHD.
Han genomförde en individbaserad forskning som gick långt ner i familjerna. Det startade på 80-talet, då det hävdades att autism berodde på ”kalla mammor” och dåliga föräldrar. Hans rön om att autism – liksom ADHD – var något rent medicinskt, och att en del symptom var behandlingsbara – fick oerhörd betydelse och är numera allmänt accepterade.
Samtidigt utsattes han för kritik av några som menade att ADHD bara var nys. Denna grupp kritiker begärde ut Gillbergs basmaterial. Gillberg hade dock genomfört sin forskning under löfte om sekretess. En förutsättning för att familjerna skulle lämna ut sig på det sätt som skett var att de trodde på hans löfte.
När svensk domstol beordrade Gillberg att lämna ut materialet vägrade han och hans medarbetare förstörde det. För det blev han dömd för tjänstefel. Han överklagade hela vägen till Europadomstolen och har nu förlorat av formella skäl.
Jag anser att den moraliska rätten är på Gillbergs sida.
The High Line and The Low Line
The Highline, den nya parken i New York på det gamla upphöjda järnvägsspåret i Meatpacking och Chelsea har blivit lyckad med massor av besökare. Det har inspirerat nya planer på parker av oväntade ytor.
En sådan tanke är Delancy Underground i ett övergivet underjordiskt järnvägsområde:
http://www.delanceyunderground.org./
http://tinyurl.com/6trk8rh
Vem vet, i New York är det mesta möjligt.
Det finns gott om okända utrymmen under jorden. Järnvägslinjen till Grand Central Station hade ursprungligen en rad underjordiska stopp för transporter till husen på Park Avenue, bl a till 600 Park Avenue, en gång det svenska generalkonsulsresidenset. En annan spöklik plattform ligger under hotellet Waldorf Astoria
http://gothamist.com/2011/11/07/photos.php#photo-1
Tarmbakterier i tunnelbanan
Stockholms tunnelbana känns jämförelsevis fräsch. Inte när man jämför med t ex Singapores, men definitivt i förhållande till New Yorks. Dock visade en undersökning nyligen att det fanns gott om bakterier, främst tarmbakterier i tunnelbanan i Stockholm.
http://www.aftonbladet.se/halsa/article14663070.ab
Efter 11 september-attentaten spridde någon anthrax i brev. En sköterska på ett sjukhus i New York dog. Ryktet gick att det fanns anthrax i tunnelbanan. Myndigheterna gjorde en ordentlig genomgång och borgmästare Giuliani sammankallade en presskonferens där han allvarligt meddelade:
– I stort sett det enda gift vi inte har funnit i metron är anthrax.
Amerikansk ungdomskör på Valborg
På Valborg sjunger kören Young People’s Chorus of New York City i Stockholm. De har varit på Adolf Fredriks ungdomskörsfestival.
Young People’s Chorus of New York City är en av dessa amerikanska fenomen: En kör som vill samla barn och ungdomar från helt olika sociala sammanhang och områden och som vill ge musik, som en väg in i samhället, till barn från familjer som aldrig haft möjligheter.
Den finansieras helt genom privat stöd och frivilligarbete.
http://tinyurl.com/cs2rq7w
Gräns mellan konst och konsthantverk suddas ut
Jag skrev förra året om när Klara Krisalova ställde ut på Lehmann Maupin Gallery i Chelsea. Nu har Bonniers Konsthall i Stockholm en stor separatutställning av hennes blandning av teckningar och keramik.
www.bonnierskonsthall.se
När vi gick runt på konstgallerierna för någon vecka sedan var just det gränsöverskridande mellan konsthantverk och traditionell konst en tydlig trend. Keramik, textil, trä blandades med film och målning i olika former. T ex Kathy Ruttenbergs utställning på Stux Gallery:
http://www.stuxgallery.com/www/artist_gallery/64
Ulrika’s efterträdare
Ulrika Bengtssons restaurang Ulrikas på 115 E 60th Street lades ner för sex år sedan. Lokalen har sedan dess haft lite växlande öden, men nu ligger en trevlig medelhavs-krog där, Amali. Dock inte värd en omväg.
http://www.amalinyc.com
Krog värd en omväg
En omväg är däremot svenskdrivna krogen Frejs i Williamburg värd. Vi åt nyligen en helt fantastik måltid på den lilla restaurangen. Fredrik Berselius lagar den mat han tycker passar just den dagen och bestämmer vad man får.
http://ny.eater.com/archives/2012/04/frej_interview.php#more
Det var avancerad matlagning av hög kvalitet. Riktigt gott och intressant.
http://www.frejnyc.com/
Dessutom är det trevligt att komma ut till Williamsburg. N6th Street med dess krogar och småbutiker. T ex The designbutiken Future Perfect, där vi såg svenska lampor från Wästberg (ej släkt).
Svenskt i New York
När New Museum nyligen visade Carsten Höller slogs publikrekordet, Nu i maj är det dags för två svenskar till: Klara Lidén och Nathalie Djurberg.
www.newmuseum.org/
Svensk musik fortsätter med storsuccéer i New York. Efter Swedish Maffia som fyllde Madison Square Garden hade just det svenska punkbandet Refused utsålt i Terminal 5.
http://tinyurl.com/cm559uj
En utställning med Christer Strömholm öppnar på ICP, International Center of Photography, den 18 maj.
http://www.icp.org/museum/exhibitions/upcoming
August Strindberg Repertory Theatre, 151 Bank Street, spelar med start den 18 maj Strindbergs Playing with fire i nyöversättning.
http://www.strindberg.org/
Två av gallerierna från gallerieklustret Hudiksvallsgatan 8 kommer till konstmässor i New York.
– Chrystal till Frieze Frame 4-7 maj
info@crystalcontemporaryart.se
http://www.frieze.com/shop/product/frieze_art_fair_new_york_catalogue_2012-3/
– Kleerup till Puls 3-6 maj
http://www.pulse-art.com/newyork/
http://galleri-kleerup.se/exhibition/this-is-art/
Svenske baritonen Magnus Billström sjunger till musik av bl a Wilhelm Pettersson-Berger, Gunnar de Frummerie and Allan Pettersson på Renee Weiler Concert Hall, 46 Barrow Street, den 16 maj.
http://www.charlemagne.nu/
http://www.greenwichhouse.org/music_school/index