Nyhetsbrev 26 MARS 2012

Raoul Wallenberg i New York, Washington och Stockholm 

USA:s ekonomi på god väg 


Det långa primärvalet glöms 


Kulturen underskattad demokratifaktor 


Det går bra för Sverige 


Vapen till Saudi – de tycks aldrig lära sig 


Förtrycket i Tibet får sällan rubriker 


Politiska reklamfilmer 


USA, advokaterna och byråkratin 


New York = hyresreglering 


Kritisk USA-blogg 


Skanska-ordföranden och stockholmstaxi 


Ytterligare en Apple-butik i New York 


Krognotiser från New York 


Svenskt i New York 


Påskrecept 

Raoul Wallenberg i New York, Washington och Stockholm


Jag var med när utställningen om Raoul Wallenberg, producerad av Svenska institutet, öppnade i New York för en dryg vecka sedan. Kanadas förre justitieminister Irwin Cotler, som är en av de mest kända i världen inom människorättsområdet höll ett lysande tal och sa bl a, att det under andra världskriget ”fanns för få Raoul Wallenberg” liksom det idag i Darfor eller Syrien ”finns för få Raoul Wallenberg”. 

Öppningen, där också bl a vice statsminister Jan Björklund talade, finns sammanfattad på Youtube: 
http://www.youtube.com/watch?v=krj5UjG3G2Y 

Den 19 april har den amerikanska kongressen en stor ceremoni i kongressens rotunda om ”The Rescuers” och där minnet av Raoul Wallenbergs gärning kommer att spela en central roll. Den amerikanske talmannen i representanthuset John Boehner kommer att tillsammans med talman Per Westerberg tala och tända ljus. Det blir en timslång högtidlighet med tal, musik och läsning. 

Den dagen öppnas också utställningen To me there’s no other choice i Washington. 

Kongressens ceremoni kommer att kunna följas direkt i Kulturhuset på Sergels torg den 19 april kl 17.00. 

USA:s ekonomi på god väg 


Om möjligheten att få bord på restaurang i New York är en konjunkturindikator så är ekonomin glödhet just nu. Det är svårt att få bord på hyggliga restauranger. 

Och det finns faktiskt officiell statistik på saken. På tolv månader har försäljningen på s k fullservicerestauranger (där man sitter ner och blir serverad) ökat med 8,7 procent över hela USA. 
http://www.nytimes.com/2012/03/17/business/economy/sales-at-sit-down-restaurants-suggest-a-rising-economy.html?_r=1&ref=business 

Något mindre anekdotiskt, skriver Economist att ”America’s recovery is neither robust nor dramatic. But it is real.” Det är träffande. Det går tydligt åt rätt håll i USA, men det stora budgetunderskottet och delstaternas svåra ekonomiska situation gör den ekonomiska politiken bakbunden. Uppgångarna beror på att lagren är tömda och att optimismen bland amerikanerna börjar återkomma. 
http://www.economist.com/node/21550256 

Det långa primärvalet glöms 


Det sägs ofta av kommentatorer att det utdragna republikanska primärvalet kommer att skada den som till sist blir kandidat (med all sannolikhet Mitt Romney). Jag är inte så säker på det. Barack Obama vann troligen på den långa kampen mot Hillary Clinton. Den gjorde att den okände Obama hann bli mer bekant för väljarna. Att vara okänd som politiker och för första gången bli presenterad för väljarna i ”skarpt läge” kan vara farligt – fråga Håkan Juholt. 

Det som kan skada Romney är att det finns så många filmade klipp där han intar ståndpunkter långt åt höger som han måste tumma på för att kunna bli vald. Och det är klipp som Obama-kampanjen kommer att använda sig av. Om detta har jag skrivit i en syndikerad artikel i svensk liberal lokalpress: 
http://st.nu/opinion/kronikor/1.4433518-vinna-republikanerna-eller-valet 

Dock glömmer människor extremt fort i mediesamhället. Få utanför de mest insatta kommer att komma ihåg turerna den här våren när det är dags för valet den 6 november. New York Posts John Podhoretz skriver tänkvärt om den kollektiva glömskan. 
http://www.nypost.com/p/news/opinion/opedcolumnists/forget_it_FqQpvct6I2RTx2B8jzXDqO 
När jag var chefredaktör för Expressen sa jag en gång på redaktionen att ”här tycks ordet mannaminne betyda ungefär en vecka”. Så är det i än högre grad i USA, där intresset för politik är mindre än i Sverige. De ledande svenska medierna ägnar större uppmärksamhet åt det republikanska primärvalet än vad de amerikanska gör. 

Kulturen underskattad demokratifaktor 


Det svenska kulturbiståndet har krympt kraftigt – samtidigt som det svenska biståndet reformerats så att det nu har en tyngdpunkt i att främja demokrati och mänskliga rättigheter. 

Det är paradoxalt. Kultur är ofta effektivt just som medel att skapa mångfald, fri debatt och demokrati. Det finns det många exempel på. Jag skrev om detta i Svenska Dagbladet: 
http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/kulturbistand-okar-demokratin_6897027.svd 

Strax därefter hade New York Times en artikel om hur kontroversiell konst kan vara – denna gång i det demokratiskt skakiga Ukraina: 
http://tinyurl.com/74wjgk8 

Det går bra för Sverige 


Tankesmedjan Fores har gett ut en riktigt intressant bok. Forskarna Andreas Bergh och Magnus Henrekson försöker reda ut sambanden mellan offentlig sektor, ekonomisk frihet och ekonomisk utveckling. Boken heter Varför går det bra för Sverige? 
http://fores.se/ekonomiska-reformer/varfor-gar-det-bra-for-sverige 

Forskarna pekar på en hel rad faktorer: Tillväxtfaktorer för stater är stor export, sparande och arbetskraftens tillväxt. För Sverige är det positivt. Negativa faktorer är statens storlek, arbetslöshet och inflation. Dock konstaterar författarna att det är långt viktigare hur man finansierar ”staten” än själva storleken. Det är främst höga skatter på arbete som är tillväxthämmande. 

1950 hade Sverige en mindre offentlig sektor och lägre marginalskatter än USA.  Nu är skillnaderna dramatiskt annorlunda. USA:s totala skatteuttag som andel av BNP är 24 procent och Sveriges 47. 

Än mer intressant är att amerikanerna både arbetar mer på arbetsmarknaden och lägger mer tid på sina barn än svenskarna. Skillnaderna ligger i det oavlönade arbetet. Antalet arbetade timmar per person i USA är avsevärt högre än i Sverige. Skillnaden ligger i tjänstesektorn. Svenskarna köper inte tjänster i samma utsträckning som amerikanerna. 

Boken avslutas med ett resonemang om ”tillit”. I Sverige är ”tilliten” bland de högsta i världen. Det innebär att samhället fungerar bättre, att vi behöver lägga mindre kraft på advokater, överenskommelser och annat som stoppar upp. Professor Bo Rothstein (Göteborg) har f ö åt University of Chicago Press) skrivit en viktig bok på temat tillit och likabehandling, The Quality of Goverment. 
http://www.bokus.com/bok/9780226729572/the-quality-of-government/ 

Vapen till Saudi – de tycks aldrig lära sig 


Den 15 mars 2011 gick saudiarabiska trupper in i Bahrein och kvävde det uppror som börjat blossa upp. Det blev aldrig någon arabisk vår i Bahrein. På dagen ett halvår senare deklarerade Fredrik Reinfeldt på hela regeringens vägnar sitt stöd till den arabiska våren: ”Stor är friheten. Den är så stor att människor är villiga att offra sina liv för att få uppleva den. Det är vad vi sett och fortsatt ser i Nordafrika och Mellanöstern. Den arabiska våren är ett fantastiskt uttryck för människans frihetslidelse. Det är en människors kamp för frihet, demokrati och rättfärdighet och en kamp vi i Sverige gett och fortsatt ger vårt stöd.” 

Samtidigt förhandlade Sverige, i någon form, med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik i landet. 

För många år sedan spelade jag som riksdagsledamot en roll för att stoppa den s k Telub-affären. Då var det Fälldinregeringen som ”fullföljde” kontakter med diktaturen Libyen och ett statligt företag erbjöd militär utbildning. Historien var pinsam för regeringen. Expressens Ingvar Hedlund fick Stora journalistpriset för sina avslöjanden. Men lärdomen blev inte långsiktig. 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Telubaffären 

Förtrycket i Tibet får sällan rubriker 


Det är en seger för regimen i Peking att västerländska medier så lite uppmärksammar den våg av demonstrationer som blossat upp i början av det här året mot Kinas hårdföra styre i Tibet och som återigen slagits ner mycket brutalt av regimen. 

Det finns mycket kunskap om Kinas ockupation av Tibet och hårdföra framfart. Men den når sällan ut i Europa och USA. 
http://www.sida.se/OmVarlden/Branschnytt/Protesterna-sprider-sig-i-Tibet/ 
http://www.proteamonline.se/customers/default.asp?Id=542 
http://www.hrw.org/news/2012/03/16/china-tibetan-monasteries-placed-under-direct-rule 
http://www.nytimes.com/2012/03/23/world/asia/in-self-immolations-signs-of-new-turmoil-in-tibet.html?_r=1&hp 

Politiska reklamfilmer


Det började med Bill Clintons The man from Hope en nästan 20 minuter lång film som 1992 presenterade presidentkandidaten. Nu köper kandidaterna regelmässigt TV-tid för långa filmer. 

Barack Obamas kampanj har producerat en 17 minuter lång film, The Road We’ve Traveled, som startar valkampanjen: 
http://www.barackobama.com/road-traveled?source=20120316-sidebar 

Långa filmer kan också användas i ”negative campaigning”. Det främsta exemplet i årets val är Newt Gingrichs When Mitt Romney Came To Town – 30 minuter i dokumentärfilmsformat som effektivt tar heder och ära av Romney: 
http://www.youtube.com/watch?v=BLWnB9FGmWE 

USA, advokaterna och byråkratin 


”Ground Zero”, platsen för terrorattackerna 2001, har inte varit skådeplatsen för amerikansk effektivitet. När mer än ett decennium gått är det långt ifrån färdigbyggt, man vet inte ens hur allt ska se ut och museet är långt ifrån klart. 

En del beror på att det är fem olika parter som ska komma överens: Port Authority äger marken och Port Authority kontrolleras av delstaterna New York och New Jersey. Men det är New York stad som bestämmer själva stadsplanen. Dessutom ägs de hus som ska byggas av privata investerare. Till det kommer att planerna inte kan fullföljas utan finansiering av två stora ideella stiftelser. Och dessa olika parter har svårt att komma överens. 

Kostnaderna har gått upp hundratals miljoner dollar. En mycket amerikansk detalj: I minnesmärket finns stenskivor med namnen på alla dödade ingraverat med brons. Tanken är att människor ska kunna känna på namnen med sina fingrar. Men det är utomhus och advokaterna blev oroliga att bronsen skulle bli så kall på vintern att någon skulle kunna få frostskador eller att den blev så varm på sommaren att någon brände sig. Vilket i sin tur skulle kunna leda till stämning och skadestånd. Därför installerades en värmetermostat för ca 30 miljoner svenska kronor. 

New York = hyresreglering 


De som tror att USA är den fria marknadens förlovade land kan titta på New Yorks bostadsmarknad. 65 procent av alla lägenheter i New York är hyreslägenheter. Av dessa är 47 procent hyresreglerade. De som har tur och bor i de två procent av beståndet som är ”rent controlled” kan ibland betala mindre än 100 USD för en etta. 
http://www.nypost.com/p/news/local/manhattan/the_nyc_apartment_pSlenUDSFQNQORpPKt7TJL 

Kritisk USA-blogg 


Karl-Henrik Pettersson, en gång hög statstjänsteman och senare bankchef skriver en intressant blogg: 
http://www.karlhenrikpettersson.se/ 

Han ägnar USA mycket uppmärksamhet och är tämligen kritisk till kapitalismens excesser och marknadsmisslyckanden. 

Nu har han samlat sina USA-kritiska anteckningar i en bok: 
http://www.karlhenrikpettersson.se/dagbok-fran-usa-anteckningar-om-en-samhallsmodell-i-fritt-fall/ 

Skanska-ordföranden och stockholmstaxi


Stuart Graham blir ny styrelseordförande i byggföretaget Skanska. Det är ett tecken på hur viktigt USA blivit för Skanska. Men Stuart Graham har också bott många år i Sverige, som VD för Skanska. När denne newyorkare varit i Sverige några veckor fick han frågan om den största skillnaden mellan Stockholm och New York. Och svarade: ”Well, in Stockholm the taxidrivers speak English”. 

Ytterligare en Apple-butik i New York 


Jag medger att jag är partisk – jag var en av de första Macintosh-användarna i Sverige och har alltid gillat Apples användarvänliga stil. Och deras design och marknadsföring. 

I New York finns fem stora Apple-butiker – alla med Genius Desk där man kan få omedelbar hjälp. Men de har dessutom olika profil. T ex den på Upper West med sin inriktning på familjer och studenter. Eller den på Fifth Avenue som är dygnet runt-öppen och med nattklubbsmusik. 

Senaste tillskottet ligger på Grand Central. Inriktad på dem som reser. Man kan få snabb teknisk support eller 15 minuters apple-undervisning. 
www.apple.com/grandcentral 

Krognotiser från New York 


En av våra favoritrestauranger i New York är Le Bilboquet på 673:e gatan mellan Park Avenue och Madison Avenue. De tar inte reservationer. Nu har de sagts upp och letar efter nya lokaler, som ska bli lite större. Så passa på nu när de finns kvar på sin gamla plats ytterligare några månader. 
http://newyork.grubstreet.com/2012/03/bilboquet-lease-strugge-staying-put.html?e=grubstreet–20120316 

Ägarna till The Jane Restaurant i Village (inte att förväxla med sunkiga Jane Hotell på Jane Street  med den underbara baren) startade för några år sedan ”The American brasserie” The Smith i East Village. Det blev snabbt mycket populärt. Nu har man öppnat en restaurang till på Second Ave/52nd Street.  Den är trevlig, oftast fullsatt och livar upp en granska trist del av Manhattan. 
www.thesmithnyc.com 

Besökte nyligen uppskrivna Bouley-krogen Brushstroke (japansk) i Tribeca. Blev inte särskilt imponerad. Betydligt trevligare och godare att gå några kvarter upp mot Soho till King, 5 King Street. 
http://www.thekingny.com/ 

Svenskt i New York 


Det är inte så ovanligt att svenskar bli mer kända i USA än i Sverige. Konstnären Carl Köhler (Som dog för sex år sedan), känd bl a för sina författarporträtt är en sådan. Nu har nättidningen Huffington Post skrivit en artikel och lagt ut ett bildspel: 
http://www.huffingtonpost.com/2012/03/01/carl-kohlers-evocative-portraits_n_1314015.html?ref=arts 

Marcus Samuelssons Red Roster blir fint omskriven i nyhetsbrevet Serious Eats: 
http://newyork.seriouseats.com/2012/03/serious-eats-neighborhood-guides-marcus-samuelsson-harlem-red-rooster.html 

Några dagar till går det att få se svenskfödda Mia Bergs foton på Gallery 151, 18th street 
http://www.gallery151.com/ 

Påskrecept 


Det var länge sedan jag hade recept i nyhetsbrevet. Till tidningen NU har jag dock just levererat några recept inför vår påsk på Fårö: Lammstek naturligtvis. Och Solöga samt en laxmiddag. Allt med dryckesrekommendationer. 
https://www.wastberg.se/viewrecipe.php?rid=306