Nyhetsbrev 28 FEBRUARI 2012

Raoul Wallenberg i New York 

USA går allt bättre ekonomiskt 


USA behåller sitt försprång 


Amerikanska skatter och avdrag 


Allt är osäkert inför presidentvalet 


Wikileaks konspirationsteorier 


Amerikanerna varken hyperreligiösa eller bigotta 


Politik och fack/företag är helt olika 


Stockholm har också en skyline 


Bra teater i Stockholm 


Dog som hon velat 


Bara en Newyorkkrog bland de 10 bästa 


Svensk musik i New York 


Svensk konst i New Yor

Raoul Wallenberg i New York 


Raoul Wallenbergs internationella betydelse kan illustreras av hur han hedras i New York.  På åtta olika sätt förekommer hans namn: Från Raoul Wallenbergmonumentet utanför FN, till Raoul Wallenberg Playground i Harlem och Raoul Wallenberg Square i Queens. På Raoul Wallenbergs 100-årsdag den 4 augusti kommer en del av 13:e Avenyn i Brooklyn att permanent döpas om till Raoul Wallenberg Avenue. 

Den 15 mars öppnar Svenska institutets Raoul Wallenbergutställning – To me there’s no other choice – på Scandinavia House i New York. Den som vill se en guidning av utställningen kan göra det på nätet: 
http://www.youtube.com/watch?v=gufQTuUnoPw&feature=youtu.be 

Raoul Wallenberg uppmärksammas över hela världen. Det är fascinerande när hundra människor samlas i Astaná (huvudstad i Kazakstan) för att lära sig mer om Raoul Wallenbergs gärning. 

Gärningen – att visa personligt mod för att rädda andra – är det viktigaste under detta år. Som det står över ingången till Raoul Wallenberg-skolan i Brooklyn: ”One man can make a difference.” 

USA går allt bättre ekonomiskt 


USA:s ekonomi pekar uppåt och marknaderna reagerar positivt. BNP- och företagsvinstprognoser är långt bättre än i Europa.  Svenska kapitalförvaltare ökar nu sina innehav i amerikanska fonder. Om det är något jag själv varit tämligen konsekvent med är att under de senaste åren spå en stark dollar. Det kvarstår. Dollarns styrka beror både på bristen på alternativ och på USA:s framgång. 

Det är en styrka som främst finns hos amerikanerna. Det finns i kulturen ett tvång till flexibilitet och anpassning, delvis på grund av de glesmaskiga skyddsnäten. Men det finns också en framtidsoptimism som slår igenom i konsumtionssiffrorna. 

Robert J Samuelson, som främst skriver i The Washington Post, är en av mina favoriter. Han är lite mindre positiv än jag. Och han kan ha rätt om vi tittar några år framåt även om det just nu ser bra ut: 
http://tinyurl.com/775lmbp

USA:s betydande budgetunderskott blir ett problem och jag kan tänka mig att man måste se upp för en amerikansk inflation 2013. Men trots allt är USA en ljuspunkt i en dyster världsekonomi. 

USA behåller sitt försprång


Perserriket, grekerna, romarna, mongolväldet, tysk-romerska riket, spanjorerna, Storbritannien – historien kan ses som en ständig rad av stormakter som fallit. Är det nu USA:s tur att vika och någon annan – kanske Kina – ta dess plats? 

Knappast. USA har försprång – ekonomiskt, militärt och allra främst genom dominansen vad gäller världens bästa universitet. Det mesta talar för USA:s fortsatta styrka. Om detta har jag skrivit syndikerat  i en rad liberala lokaltidningar: 
http://www.vk.se/569320/olle-wastberg-frihetsgudinnan-star-fortfarande-stark 

Amerikanska skatter och avdrag


Jag skrev i förra nyhetsbrevet om att amerikanska marginalskatter för vanliga inkomsttagare ofta är i paritet med de svenska, samtidigt som det totala skattetrycket är ungefär häften av det svenska. 

Flera läsare i USA har påpekat hur lite man får ut för de amerikanska skatterna och i hur hög grad man måste betala själv för sociala försäkringar och utbildning. Det är naturligtvis sant – om än varierande. Kommunalarbetare i New York har högkvalitativ sjukvård för sig och familjen betald av arbetsgivaren. Och går i pension med nästan full lön vid 60. Småförtagaren får å andra sidan betala allt själv. 

Det amerikanska skattesystemet är ett sammelsurium av avdrag. Det är ineffektivt och oöverskådligt, men livnär en armé av bokförare och skatterådgivare. I själva verket är de amerikanska välfärdsutgifterna väl så höga som i Europa, men tas ut på ett irrationellt sätt. New York Times David Brooks utreder detta på ett bra sätt. 
http://tinyurl.com/7go2wmr     

Allt är osäkert inför presidentvalet 


Det enda man med viss säkerhet kan säga om vem som går segrande ut ur presidentvalet den 6 november är att det inte går att förutspå. Dels därför att så mycket vi nu inte vet kan hända. Jimmy Carter låg bra till i opinionen – sedan kom gisslankrisen med Iran, oljekris och ekonomisk nedgång. För att ta bara ett exempel. 

Just nu är det populärt bland politiska kommentatorer att titta på sifferserier över arbetslöshet och BNP och hur de brukar korrelera med resultat i presidentval. Men i val gäller en annan regel, skriver New Yorks Posts kommentator John Podhoretz: ”expect the unexpected”: 
http://tinyurl.com/76nmfj6    

Wikileaks konspirationsteorier 


Sedan mer än tio år tillbaka följer jag vad analysföretaget Stratfor ger ut. Nu har Wikileaks publicerat e-mail som hackats från Stratfor och företaget beskrivs som en hemlig makthavare, en ”privat underrättelseorganisation” av Wikileaks. 

I själva verket är Stratford, som drivs av universitetsprofessorn George Friedman en öppen och utmärkt idé. Man har byggt upp ett nätverk som består främst av tidigare diplomater och aktiva journalister. De levererar information som dels publiceras på Stratfors site, dels säljs i mer fördjupad form. I ett av ”de avslöjade” mailen från en Stratfor-journalist beskrivs Carl Bildt som lång till växten och anhängare EU-utvidgning. Stratfor brukar vara mer initierade än så. Men att beskriva dem som hemlig makthavare är ren konspirationsteori. 

Jag kan rekommendera Stratfors hemsida och deras gratis nyhetsbrev: 
http://www.stratfor.com 

Amerikanerna varken hyperreligiösa eller bigotta 


Den som följer den republikanska primärvalskampanjen kan tro att amerikanerna är starkt religiösa, närmast bigotta och sexualfientliga. Just nu tävlar Rick Santorum och Mitt Romney om väljarna på den yttersta högerkanten. 

Undersökningar visar att 66 procent av alla amerikaner tycker att det allmänna ska betala p-piller och dagen-efter-piller. (Något som inte förekommer i Sverige.) Bara 26 procent är mot. Bland katoliker är siffrorna för statligt betalde preventivmedel ännu högre. 

Motstånd inte bara mot aborter utan mot preventivmedel Helt ”out of sync” med befolkningen. Motståndet är knappast mätbart bland befolkningen som helhet.  98 procent av kvinnliga katolska väljare har använt preventivmedel. 

Och visst är religion och samfund mer betydelsefulla i USA än i Europa, men 15 procent av amerikanerna betecknar sig som ateister, en siffra som fördubblats på tio år. 

De republikanska primärvalsväljarna ser helt annorlunda ut än de mittenväljare som måste övertygas i valrörelsen. 

Politik och fack/företag är helt olika 


När jag i förra nyhetsbrevet skrev att ingen från facket eller företagen har lyckats särskilt bra i politiken protesterade flera läsare och påpekade att det gick rätt bra för Gunnar Sträng. Och det är ju sant. Också Trygger och Lindman var framgångsrika. Men det var en stund sedan. 

Politikens värld skiljer sig starkt från näringslivets, inklusive fackets. Främst för att det i politiken ofta inte handlar om att komma överens, utan att utmejsla alternativen. Och att konkurrenterna, som vill dig illa, sitter med i beslutsrummet. 

Förre arbetslivsministern Hans Karlsson tog klivet från facket till politiken och berättar i en läsvärd intervju om en kulturchock. ”Det är två helt olika världar med två olika logiker.” 
http://www.dagensarena.se/innehall/intervju/”en-helt-ny-varld-stackars-lofven-maste-lara-sig”/ 

Stockholm har också en skyline 


Stockholms största arkitektoniska miss på senare år är den tunga bumling som lagts bredvid Stadshuset, Waterfront. En kompakt jätte som dominerar sikten mot Stadshuset. Endast centerpartisterna i stadsfullmäktige – som ju vill förändra hela Stockholms profil med höghus – tycker det är annat än ett misstag. 

Att riva och bygga nytt är naturligtvis motiverat då och då. Nu ska Hotell Continental på Vasagatan/Klarabergsgatan ersättas med nya Citybanans station. Huset som försvann var knappast skyddsvärt. Men det som föreslås i stället sträcker sig ut över trottoarerna, skymmer Klara kyrka och höjer sig upp över den kringliggande bebyggelsen. Här är en bild – som ändå ska visa byggnaden från sin bästa sida. 
http://stockholmprojekt.blogspot.com/2011/12/orgelpipan-6.html 

Det finns just nu en tendens att genom nya byggnader och påbyggnader på gamla höja Stockholms siluett. Det tar bort en del av stadens proportionalitet. Jag har ju arbetat på 45:e våningen i New York och gillar höga hus. Men skyskrapor i New York eller Hongkong är inte samma sak som i Stockholms miljö. Stockholm har också en skyline som ger karaktär åt staden. Där skjuter kyrktorn, några nyckelbyggnader och Stadshuset upp över en stad som normalt är fem-sex våningar 

Jag har varit med och skrivit en artikel mot planerna för Orgelpipan: 
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/stockholms-vackra-silhuett-forfulas-med-nytt-hus 

Bra teater i Stockholm 


Stockholm är en teaterstad. Det är den stad i Europa med flest teatersäten i förhållande till invånartalet. Och det spelas mycket bra teater (och en del dålig). Vi har på sistone sett två verkligt bra föreställningar: 

Onkel Vanja på Stockholms stadsteater. Med nytolkning av personerna, men främst ett spelsätt och en redigering som gör att texten framstår som kristallklar. 
http://www.stadsteatern.stockholm.se/ 

På Dramaten har Mats Ek bearbetat Strindbergs Spöksonaten, fört in dans och förlagt den på ett äldreboende. Dessutom med rader av samtida blinkningar och drag av Beckett. Liksom i Julius Ceasar på Folkoperan är föreställningen totalt könsöverskridande med män i kvinnoroller och tvärtom. 
http://www.dramaten.se/Dramaten/Forestallningar/Spoksonaten/ 

Den som vill se mer experimentell teater bör skynda sig sig till den källare på Östgötagatan 2 där Dramalabbet håller till och se deras senaste pjäs: Den stora efterfesten. 
http://dramalabbet.com/?p=1079 

Dog som hon velat 


På en modevisning vi hade på det svenska residenset 600 Park Avenue tog en av de inbjudna med sig en elegant dam, 80 plus. Hon var med på visningen och försvann sedan på nattklubb.  Zelda Kaplan var en New York-profil och kom sedan att vara hos oss åtskilliga gånger. 

För några dagar sedan dog hon, vid 95 års ålder. Hon dog på det sätt hon nog skulle önskat, på Front Row på en modevisning. Hon uppmärksammades stort i New Yorks tidningar. 
http://www.nypost.com/p/pagesix/style_icon_in_front_row_death_5ulPJBPk4oQeVK5HnxcLGK 
http://www.nytimes.com/2012/02/18/nyregion/zelda-kaplan-fixture-of-new-york-fashion-scene-dies-at-95.html?_r=1&ref=obituaries 

Bara en Newyorkkrog bland de 10 bästa 


Nästa gång återkommer jag med egna färska krogtips från New York. Den här gången får det bli tidningen GQ:s och deras matskribent Alan Richmans lista på de tio bästa restaurangerna i USA. Bäst i hela USA är Ink. I Los Angeles. 

Bland de tio ligger bara en i New York. Högst kommer Brushstroke NYC, Bouleys nya japanska restaurang. 
http://tinyurl.com/7pfctll

Svensk musik i New York


Sångerskan Mariam Wallentin och kompositören Mikael Karlsson kommer till Kaufmab Center den 1 mars.
http://tinyurl.com/7yoollw

Tonsättaren Karin Rehnqvist porträtteras i en konsert på Miller Theatre (Columbia University) den 22 mars.
http://www.millertheatre.com/Events/EventDetails.aspx?nid=1487

Med Sweet Impressions tar Anders Holst med deltagarna på en romantisk musikalisk resa från Stockholm till New York- 5 mars på Don’t Tell Mama Cabaret Lounge.
http://www.donttellmamanyc.com
http://www.andersholst.com

Svensk konst i New York

?Det är konsttider i New York. Volta Art Fair och den stora Armory Show, New Yorks största årliga konsthändelse, båda 8-11 mars.

Armory Show har i år en nordisk tyngdpunkt och en hel rad svenska gallerier deltar: Crystal, Niklas Belenius, Elastic (Malmö), Fruit and Flower Deli, Christian Larsen, Magnus Karlsson, Andréhn-Schiptjenko, Wetterling.
http://www.thearmoryshow.com

På Volta deltar Flach ochJan Wallmark (med Newyork-boende Mats Pehrson).
http://ny.voltashow.com/index.php

Dessutom finns svenskar på två av de side-shows som pågår samtidigt som Armory Show 

Hans Lannér har utställning på Skylight Projects
http://www.skylightprojects.com 

Bigert & Bergström deltar på Springbreak
http://www.springbreakartshow.com