Nyhetsbrev 20 DECEMBER 2011

www.raoulwallenberg2012.se

USA kan rädda 2012


Obama talar klartext


Pengar är inte allt i amerikansk politik


Appar om amerikanska valet


New York mår bra


Bojkott  – när det är rätt


Färre journalistjobb, men fler studeranden


Rapport från en flydd guldålder


Tipspengar och mutor


Juletid är drickstid i New York


Middag för 35.800 USD


Orchard Street som konstgata


Konditori också på Lower East Side


Tre krogar kring Village


Sveriges bästa krog öppnar skafferi


Svenskt i New York

www.raoulwallenberg2012.se


Tidigare idag presenterades Raoul Wallenbergåret 2012 – det år han skulle ha blivit hundra år – för allmänheten. Svenska institutets utställning, som kommer att gå till minst sex länder, visades för enda gången i Sverige. Carl Bildt, Forum för Levande Historias Eskil Franck, Svenska institutets Annika Rembe och jag själv beskrev en del av det som kommer att hända. Ett kalendarium med de första hundra aktiviteterna finns på
http://www.raoulwallenberg2012.se

17 januari håller riksdagen en högtidlighet i kammaren till Raoul Wallenbergs minne. Samma dag öppnar Mauermuseum i Berlin ett permanent RaoulWallenberg-rum. Och den dagen inviger Carl Bildt den internationella Raoul Wallenberg-utställningen, ”To me there’s no other choice” i Budapest.

Den 26 januari är det en sammankomst, i närvaro av kungaparet, i Stockholms Synagoga och dagen efter ordnar Forum för Levande Historia ett möte på Raoul Wallenbergs plats i Stockholm med Kofi Annan och Fredrik Reinfeldt som talare. Därefter ges Raoul Wallenberg-oratoriet i Musikaliska.

Viktigare än de mer officiella ceremonierna är de aktiviteter i skolor som planeras. Raoul Wallenberg är en förebild i en tid när det behövs mer engagemang mot främlingsfientlighet, islamofobi och antisemitism.

Jag hade tillfälle att samtala kring detta i svensk TV:
http://tinyurl.com/bmn6u75
 

USA kan rädda 2012


Pessimismen om ekonomin breder ut sig. Politikerna – vare sig de finns i Bryssel eller Washington  – tycks oförmögna till de tämligen drastiska beslut som sannolikt krävs.  En av mina vänner i Washington sa för några dagar sedan till mig att han aldrig någonsin upplevt sådana låsningar och sådan antagonism i politiken som nu. Paul Krugman, nobelprisbelönad ekonom, skrev för några dagar sedan att Kina kan komma att sända ner världsekonomin i en ny spiral. Bakom siffrorna kan dölja sig en allvarlig bubbla. Men vi vet inte: ”Kinesisk ekonomisk statistik kan i bästa fall ses som en speciellt trist form av science fiction”.

Jag hörde nyligen en ledande bankekonom säga att han inte skulle bli förvånad om hela den europeiska finansmarknaden stängde en vecka i början av nästa år.

Det är drastiska förutsägelser. Tvärstopp i de ekonomiska flödena, om än bara för några dagar, leder till massdöd av företag och en så stark signal om konsolidering att riskbenägenheten minskar och arbetslösheten ökar.

Jag tror trots allt inte att det går riktigt så illa. 2012 blir ett år då ekonomin tragglar sig vidare under förnyade småkriser. För Sverige innebär det dock att mycket av försprånget försvinner. Företagen redovisar fortfarande goda vinster, men det är en typ av fantomsmärtor. Mer och mer av produktionen sker för lager och det Europa som är största avnämaren för svensk industri saktar in.

För USA går det dock lite bättre. Konsumtionen ökar och därmed tillväxten. Nivån är låg och siffrorna är inte alldeles lättförklarliga. Med stor arbetslöshet och ökat hushållssparande borde inte konsumtionen gå upp. USA:s ekonomiska statistik är inte alltid den bästa, men handels siffror tyder på att amerikanerna har börjar konsumera igen. Det ska det exporterande Sverige vara tacksamt för.
 

Obama talar klartext


Den 6 december höll Barack Obama ett tal i den lilla orten Osawatomie i Kansas, symboliskt vald eftersom det var där Theodore Roosevelt 1910 höll sitt mest radikala tal, med angrepp på det republikanska etablissemanget.

Obamas motståndare har beskrivit talet om klasskampsartat och populistiskt. Jag har svårt att se det. Talet innehöll åtskilligt av klarspråk om ekonomin, t ex:  ”Steel mills that needed 1.000 employees are now able to do the same work with 100 employees, so layoffs too often became permanent, not just a temporary part of the business cycle. … Today, even higher-skilled jobs, like accountants and middle management can be outsourced to countries like China or India.”

Det är ett tal där Obama visar sin bästa sida som retoriker
http://www.youtube.com/watch?v=8cErHVWKQ_o

Pengar är inte allt i amerikansk politik


Pengar och organisation spelar stor roll i amerikansk politik. Men är inte avgörande. Gång på gång vinner kandidater med mindre pengar än motståndarna.

Årets presidentkampanj kommer att göra av med oerhörda summor. Sannolikt har demokraterna mer pengar – det brukar de ha tack vare stöd från rika privatpersoner, Hollywood och fackförbunden. I förra valet lyckades Obama-kampanjen mobilisera massor av småbidrag. En operation som f ö leddes av sedemera Sverige-ambassadören och numera Obama-kampanjens finanschef Matthew Barzun.

Den här gången har Obamakampanjen nackdelen att inte längre vara outsiders, men fördelen av att kunna vara ute så långt i förväg. Kampanjen är i full gång samtidigt som det återstår många månader till republikanerna har en kandidat som de står bakom.

Inte minst jobbar kampanjen med sociala medier. Om kampanjorganisationen skrev Financial Times:
http://tinyurl.com/c823yxe

Appar om amerikanska valet


Nu börjar det dyka upp appar för att följa det amerikanska presidentvalet. En bra app med kandidater, undersökningar och nyheter är ”USA2012ELECTIONS”. New York Times har gjort ”NYTimes Election 2012” som i anslutning till tidningen hela tiden uppdaterar med senaste valnyheterna.

New York mår bra


New York mår ganska bra. Det märks på att det är svårt att få bord på restauranger och Broadwayshower. Men också på att arbetslösheten är, relativt resten av landet, låg.

En viktig roll spelar turismen. Fler människor än någonsin söker sig till ”The Capital of the World” – som påven en gång sa.  När det här året är slut kommer mer än 50 miljoner turister att ha besökt New York. På minde än tio år har antalet ökat med 15 miljoner per år.  New York är inte bara den största turistmagneten i USA för utlänningar, utan har för första gången gått om Orlando som det främsta turistmålet för amerikaner.
http://nymag.com/news/features/tourism/tourist-increase-2011-12/

Dessutom flyttar fler människor in till New York än tidigare. Det bidrar också till att priserna på bostäder hålls uppe.
http://tinyurl.com/cdcnhwr
 

Bojkott  – när det är rätt


Den svenska regeringen fick kritik för att den inte ville att sanktionerna mot Syrien skulle vara allomfattande, utan ville ha undantag för främst telekommunikation. Det har tolkats som handräckning åt Ericsson.

Jag menar att regeringen gör rätt. Under många år var jag aktiv i Bojkotta-Sydafrika-kampanjen och satt bl a i den statliga Sydafrikakommittén. Vi arbetade för skärpta sanktioner – men de skulle aldrig gälla nyhetsförmedling, kommunikation eller forskarutbyte. Just dessa områden var viktiga för förändring. Samma sak i Syrien: om de oppositionella får ännu svårare att meddela sig med varandra och omvärlden har revolutionen ingen chans.

Det är direkt kontraproduktivt att bojkotta telekommunikation för att hjälpa den arabiska våren. Och de som pläderar för utbildnings-och forskningsbojkott mot Israel motverkar vad de hävdar vara sin sak.

Färre journalistjobb, men fler studeranden


Under hösten har ungefär 300 journalistjobb försvunnit. Medieföretagen skär ner. Det innebär förmodligen att journalistiken blir än mer strömlinjeformad och att tid för självständig, undersökande journalistik minskar. Samtidigt speglar det att färre är beredda att betala för kvalitetsjournalistik.

Trots detta utbildas varje år nästan 900 nya journalister. Yrket har viss glamour och utbildningarna är attraktiva. Men vart ska alla dessa nyutbildade ta vägen? En del går naturligtvis till informationsjobb av olika slag. Men många hamnar i en frilans- och vikarietillvaro där de måste sälja varje enskilt knäck. Det är svårt att tro att det kommer att leda till något annat än större likformighet i medierna.
 

Rapport från en flydd guldålder


Stefan Zweigs bok från ”Världen av igår: en europés minnen” tillhör mina favoritböcker. Zweig var en av mellankrigstidens främsta och mest populära författare. Memoaren kom ut 1943, efter Zweigs självmord, orsakat av nazismens framgångar. Han var österrikisk judisk intellektuell och tvingades fly nazismen, naturligtvis till USA.

Bokens mest intressanta del är skildringen av Wien innan första världskriget. Det var en lyckoperiod i Europa för en bildad medelklass. Gränserna var öppna och framstegen stora.

”Ingen tänkte på krig, revolution och omstörtningar. Allt radikalt, allt våldsamt tycktes på förhand uteslutet i en förnuftets tidsålder.” Tryggheten hade blivit det gemensamma livsidealet, miljoner människors mest eftersträvansvärda rikedom. Försäkringsbolagen var Wiens mest framgångsrika företag. Man försäkrade sig ständigt och mot allt.  Människor betalade till och med till begravningskassor, skriver Zweig med en ironisk grimas: De miljoner som just då dödades i koncentrationslägren hade ingen glädje av begravningskassan.

Typiskt för det sekelskifte Zweig beskriver – i motsats till vårt nuvarande Västeuropa – var den starka utvecklingstron.  Europa återvände efter första världskriget aldrig till den självklara framstegsoptimismen.

Boken har nu kommit i språkligt moderniserad nyutgåva på svenska:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918643750X

Tipspengar och mutor


Medierna kan ge tipspengar och myndigheterna får inte ta reda på vem pengarna går till. Det är en del av skyddet för uppgiftslämnare. Frågan är om medierna missbrukar detta till att muta poliser och åklagare för att de ska lämna ut uppgifter ur förundersökningar.  Det tror professor Claes Sandgren, ordförande i Institutet mot mutor:
http://www.dn.se/debatt/tidningarnas-tipspengar-till-enskilda-poliser-ar-mutbrott

Han lanserar tanken att häva meddelarskyddet i fråga om mutbrott och förundersökningar. Jag menar att det vore olyckligt. Också i förundersökningar kan förekomma oegentligheter som bör avslöjas.

Det ska sägas att det är 17 år sedan jag var chefredaktör för Expressen. Men min erfarenhet därifrån var att tidningen inte direkt mutade polis och åklagare; det hela var mer subtilt. Duktiga kriminalreportrar byggde under lång tid upp relationer och förtroenden med personer inom rättsväsendet. Det kunde vara mindre gåvor av olika slag inblandade, men också en förmåga att få personerna att känna sig betydelsefulla. Dessa relationer och förtroenden kunde i en annan situation leda till att reportern fick läckor från rättsväsendet.
 

Juletid är drickstid i New York


Vad svenskar som kommer till New York ofta har svårt att vänja sig vid är det ständiga dricksandet. Inte bara på restauranger, där ju en del av de anställda har  dricks som enda lön. Frisörer, de som levererar varor vid dörren, håller ordning på garaget där bilen är parkerad och de flesta andra som gör tjänster ska ha dricks. Det är t ex bra att ge tidningsbudet en liten slant till jul om man vill ha garanti för att tidningen levereras i plastpåse när det regnar.

Den som bor i ett större hus med doorman och olika portvaktstjänster kan räkna med att få punga med över 1000 dollar till julen.

Här en prislista för dricksen
http://tinyurl.com/77qvdl7

Middag för 35.800 USD


President Obama har varit i New York igen och haft ”fund raisers”, d v s middagar för anhängare, dit han kommer någon timme och skakar hand. 35.800 dollar per person kostade det senast – på Gotham Bar & Grill.

Vid sidan om en eventuell handskakning med presidenten fick deltagarna detta för pengarna: Rödbetssallad, stek med benmärgsenap, morötter och lök. Till efterrätt paj med choklad, äpple och nötter tillsammans med kanelglass.

Orchard Street som konstgata


Lower East Side och Williamsburg står för de mer experimentella gallerierna i New Yorks konstvärld. Chelsea hyser naturligtvis de fina och dyra, men Orchard Street – en gång en gata för textilhandlare – har nu ett tiotal gallerier. För den som är intresserad av det senaste kan det vara värt att promenera gatan ner.
http://www.lowereastsideny.com/shop/galleries/

Alldeles efter ett av de intressantaste gallerierna, Stephan Stoyanov Gallery, ligger f ö en nyöppnad restaurang som snabbt blivit en scen för yngre kändisar, The Fat Radish:
www.thefatradishnyc.com

Konditori också på Lower East Side


Per Inglander and Ronny Kaj har nu startat sitt andra Konditori i New York. Det första ligger på Fifth Avenue i Park Slope, dekorerat med en lättigenkännlig svensk flagga.

Nu har Konditori öppnat på Lower East Side, 182 Allen Street. Därifrån kan man ta med sig allt sorts kaffe, kanelbullar, mazariner och mycket annat.
http://www.konditorinyc.com/

Tre krogar kring Village


Krogar kommer och går i ganska rask takt i Greenwich Village och dess närhet. Här är tre nykomlingar som snabbt blivit populära och är trevliga:

The Dutch, hörnet Sullivan/Prince. Amerikanskt kök och ostron. Svårt få bord.
http://thedutchnyc.com/

Lyon, 118 Greenwich Ave, fransk taverna i West Village. Keneller, charkuterier. Trevlig stämning.
http://www.lyonnyc.com

Jeffrey’s Grocery, på 172 Waverly Place, alldeles vid klassiska Stonewall Inn. Liten men bra meny. Vi åt utmärkt hummerpasta. Fina ostron.
http://jeffreysgrocery.com

Sveriges bästa krog öppnar skafferi


Det är inte bara en del krogar i New York som kombinerar matbutik med restaurang. På samma sätt som Köttbar på Tegnérgatan. Nu har Oaxen – som utsetts till Sveriges bästa krog och som under ett år flyttar från just Oaxen till Djurgården – öppnat butik vid Mariatorget. Högklassig köttbutik, Oaxen skafferi med ankägg och dagens korv. Och väldigt mycket annat.
http://www.oaxenskafferi.se

Svenskt i New York


David Molander – vars bilder från ett Slussen i förfall nyligen visades på Konsthandeln i Stockholm – deltar i en utställning på Location One, 26 Green Street, Öppnar 10 januari.
http://www.location1.org/david-molander/
http://tinyurl.com/cnp8ee8

På Annandagsnatten spelatrTomas Janzon Trio på Garage, 99 Seventh Avenue

DJ-gruppen Swedish House Mafia var årets svenska musiksuccé i New York. 15.000 människor fyllde Madison Square Garden den 16 december. Biljetterna tog slut snabbare än för Madonna.
http://www.youtube.com/watch?v=o78YNtbO1DA
Snart kommer en skiva från spelningen.

Den 26 januari kommer Sveriges Nationella Ungdomssymfoniorkester, över hundra ungdomar, till Stern Auditorium i Carnegie Hall.
http://www.snuo.se/

G O D  J U L  O C H  G O T T  N Y T T  Å R !