Nyhetsbrev 28 NOVEMBER 2011

Raoul Wallenberg märkligt okänd – i Sverige

Trots allt – amerikansk ekonomi åt rätt håll


USA har jätteskuld, men svenskarna lånar mest


Dollarn stärks


Artar sig till smutsig valkampanj


Republikansk presidentkandidat. Kan ta tid


Kineser från USA till Kina kan demokratisera Kina


Etiopien och USA – viss skillnad


Mer plus än minus med anställningstrygghet


Sveriges största konserthus fyller år


Absolut missade premium-trenden


Katten portas från The Algonquin


Ledande tidskrifter om Sverige


En riktigt bra krog i New York


Ny restaurang i Meatpacking


Svenskt i New York

Raoul Wallenberg märkligt okänd – i Sverige


För en tid sedan var jag på Gotlands högskola och talade för studenter. Jag ställde frågan: – Vilken svensk har blivit mest uppmärksammad och hedrad utomlands? Studenterna kom med bra förslag: Dag Hammarskjöld, Alfred Nobel, Carl von Linné, Ingmar Bergman. Ingen svarade Raoul Wallenberg. Två av trettio hade hört namnet.
 
Ingen svensk har fått så många skolor, gator, parker över hela världen uppkallade efter sig som Raoul Wallenberg fått. Det finns 31 Raoul Wallenberg-monument. Han har blivit hedersmedborgare i USA, Kanada och Israel. Wallenbergs storhet visas av att han är en av fyra personer som, sedan USA bildades, blivit hedersmedborgare. Det har gjorts dokumentärer, filmer, musicals, opera om Raoul Wallenberg. Ändå är denne store svensk så okänd i Sverige.
http://tinyurl.com/d336f9v
 
Raoul Wallenbergs gärning är unik. I en tid då personligt mot och vilja att gå utöver de egna intressena för att bekämpa främlingsfientlighet och antisemitism är en bristvara behövs Raoul Wallenberg som förebild.

Trots allt – amerikansk ekonomi åt rätt håll


Den som var i New York i fredags – Black Friday, årets största readag – fick knappast intrycket av att ekonomiskt nedtryckta amerikaner lagt av med att konsumera. (Nästan tio procents ökning från förra året, visade det sig.) Restaurangerna och hotellen är fulla. Och det stämmer med siffrorna. Konsumtionen ökar, om än sakta. Det gäller hela den amerikanska ekonomin; den hackar sig sakta och försiktigt åt rätt håll.

Det blir inga politiska beslut om ekonomin innan valet 6 november 2012. Det politiska maskineriet har gått i baklås. För läsare av det här nyhetsbrevet var det ingen överraskning att kongressens ”Super Committee” inte kunde enas.
 
Det är inte politikerna som får ekonomin att röra sig i rätt riktning, utan som vanligt de optimistiska amerikanska medborgarna.
 
 

USA har jätteskuld, men svenskarna lånar mest


Det amerikanska skuldberget växer. Man kan titta på
http://www.usdebtclock.org
för att se hur det tickar på. (Många tror att klockan vid Union Square speglar statsskulden, men är en konstnärlig gestaltning av tidens flykt).
Samtidigt har amerikanerna sanerat sina egna skulder. Hushållen har nu 1,2 årslöner i skuld i snitt. I Sverige är siffran högre, 1,7 årslöner. Svenskarna tillhör dem som lånar mest i världen.
 
Man skulle kunna säga att vi i Sverige har socialiserat sparandet, genom budgetöverskotten, medan i USA de stora skulderna ligger hos staten.

Dollarn stärks


Dagen efter att den amerikanska kongressens superkommitté kollapsat inträffade något paradoxalt. Tyskland, Europas starkaste ekonomi, fick inte sitt obligationslån fulltecknat. En unik händelse. Samtidigt blev det stora amerikanska lånet övertecknat, trots att den erbjudna räntan bara var en dryg procent. Och dollarn stärktes.
 
Förklaringen är flykten till säkerhet och likviditet. Få vill hålla Euro, pund, yen eller yuan. Återstår dollarn. USA är världens största ekonomi och skuldkrisen till trots tror ingen att USA skulle gå i konkurs.
 
Jag skulle tro att vi kommer att få se en stärkt dollar under det närmaste halvåret.

Dollarns historia har skrivits många gånger. Nu lättfattligt i boken ”Greenback Planet”:
http://tinyurl.com/d28gr4a
 

Artar sig till smutsig valkampanj


Det börjar nu dra ihop sig till en valkampanj i USA som inte bara blir den längsta, utan också hotar att bli den mest negativa. Olika republikanskt anknutna organisationer lanserar för fullt TV-reklam som pekar på president Obamas misslyckanden och oförmåga att fullfölja vallöften. Obamasidan har redan börjat med negativ reklam mot den sannolike republikanske kandidaten, Mitt Romney.
 
Eftersom presidenten har låga popularitetssiffror kan han bara vinna på att motståndarna, d v s republikanerna i kongressen och republikanernas kandidat upplevs som värre. Den här siten gör en svårumbärlig faktakoll på politiska annonser:
http://www.politifact.com

Republikansk presidentkandidat. Kan ta tid


I början av november 2008 – ett år innan förra presidentvalet i USA – satt vi fyra personer på ett podium i Stockholm. Två amerikaner och två svenskar, utvalda därför att arrangörerna trodde att vi begrep något om amerikansk politik.

Som slutfråga fick vi att bedöma vem som skulle bli republikansk respektive demokratisk presidentkandidat. Vi har överens om att demokraterna skulle nominera Hillary Clinton. För republikanerna var vi mer osäkra, även om de flesta lutade åt Mitt Romney. Att Johan McCains kampanj spårat ur och att han inte kunde komma igen var vi överens om.

Slutsatsen är att det är alldeles för tidigt att kora en segrare i den republikanska nomineringskampanjen. Den som vill ha en bra kalender över debatter och primärval hos republikanerna kan gå hit:
http://elections.nytimes.com/2012/primaries/calendar

Kineser från USA till Kina kan demokratisera Kina


”The End of Chinatown” kallar The Atlantic en intressant artikel. Den visar att andelen i Kina födda kineser minskar i USA.
http://tinyurl.com/7szud3t
 
Kombinationen av ekonomisk boom i Kina och arbetslöshet i USA har gjort att kineser flyttar tillbaka. Det är naturligtvis negativt för USA som behöver invandring för förnyelse.
 
Det intressanta är vad som händer med Kina när människor som fått leva i frihet flyttar tillbaka. Den stora svenska utvandringen medförde att var femte svensk emigrerade. Men var femte av utvandrarna återvände till Sverige – och förnyade vårt land: Moderna politiska partier, nya jordbruksredskap, postorderverksamhet och mycket, mycket annat kommer från svenskar som lärt sig i USA.
 
Förhoppningsvis kan Kina påverkas av de kineser som kommer från USA.

Etiopien och USA – viss skillnad


Lukas Lundin, en av Lundinfamiljens företrädare, berättade nyligen i en intervju i Veckans Affärer om hur han ser på Martin Schibbyes och Johan Perssons situation som fängslade journalister i Etiopien: ”Ta dig in i USA utan tillstånd så får du se vad som händer. Du skulle få sitta i fängelse i tjugo år – utan någon rättegång.”
 
Det är ingen särskilt bra sammanfattning av USA:s invandringspolitik. Man brukar anse att det finns ca 10 miljoner illegala invandrare i USA. De flesta får skola för sina barn och grundläggande sjukvård. Den som tar sig in illegalt – jag var med och hanterade några sådana fall som generalkonsul – brukar få sitta i häkte medan de väntar på nästa transport ut ur landet.

Mer plus än minus med anställningstrygghet


Sedan folkpartiet på sitt landsmöte nyligen bestämt sig för att vara emot Lagen om anställningsskydd (LAS), som partiet en gång var med om att införa, är det koalitionen s-m som upprätthåller den.
 
LAS är ett typiskt exempel på intressekonflikt. Den ökar tröskeln för fast anställning och missgynnar därmed unga och invandrare. Samtidigt gynnar den äldre och de som på olika sätt är lite obekväma, men fått ett fast jobb. Att bli av med anställda som direkt missköter sig går ganska bra också med LAS. En fördel med anställningstryggheten är att anställda blir frispråkigare, både vad gäller att påtala missförhållanden och att komma med nya idéer.
 
När jag själv lägger ihop plus och minus tror jag att mer talar för LAS än emot. Inte minst i en ekonomisk situation med växande arbetslöshet. Om arbetsgivarna just nu får göra sig av med dem som skaver lite kommer dessa att hamna i långtidsarbetslöshet och kanske aldrig komma igen. Att Snövit efter många års samarbete ska få sparka ut just Toker och Trötter skapar inte ett bättre samhälle.

Sveriges största konserthus fyller år


Radiosymfonikerna, Sveriges radios symfoniorkester, fyller 75 år i år.  Under alla dessa år har radiosymfonikerna gjort en kulturgärning som nästan är oöverträffad.
 
En direktsändning från Berwaldhallen når 100-150.000 lyssnare bara i Sverige. Det motsvarar minst 20 fulla konserthus. Därtill kommer alla de som lyssnar i efterhand på nätet.
 
När konserterna  sänds över det europeiska nätet blir det flera miljoner lyssnare till – och stärker den svenska musikens ställning i världen.
http://www.berwaldhallen.se

Absolut missade premium-trenden


Den svenska vodkan Absolut står för ca 10 procent av Sveriges livsmedelsexport. De kom till USA med en helt ny marknadsföring. Deras stora misstag i början av 2000-talet kunde vi bevittna. När Grey Goose lade sig 10 dollar högre och Absolut inte ville följa med förvandlades deras varumärke från en exklusive produkt med hög marginal till massmarknadsprodukt.  Inte så sällan sänder billigt pris fel signal.
 
Nu tar Absoluts marknadsförare nya tag, bl a genom att stärka sin marknadsföring till gay-konsumenter:
http://tinyurl.com/7bkghub

Katten portas från The Algonquin


Nanny Bloomberg och Blombergistan – det är uttryck som New York Post använder mot New Yorks hälsovårdsmyndigheter. De är mycket nitiska och senast har de förbjudit hotellet och restaurangen Algonquin att ha en katt i lobbyn.
 
Katten heter Matilda III och har haft ett antal föregångare under de senaste 100 åren. Algonquin öppnades 1902 och var under 20-talet hemvist för The Algonquin Round Table, en grupp författare och andra intellektuella – den kändaste var Dorothy Parker – som dagligen träffades för en längre lunch. Sedan dess får författare rabatt på hotellet.
http://www.algonquinhotel.com
 
Sedan dess har det också funnits en hotellkatt. Vars saga nu tycks vara all:
http://tinyurl.com/7j6r9gc

Ledande tidskrifter om Sverige


Två stora internationella tidskrifter har nyligen ägnat Sverige extra uppmärksamhet.  Out Magazine har under rubriken Out Goes To Sweden skrivit en rad artiklar om allt från sill till svenska soundtracks.
http://www.out.com/search/apachesolr_search/sweden

Wallpaper skriver om bl a mode, arkitektur och surdegsbröd.
http://www.wallpaper.com

En riktigt bra krog i New York


Den exklusiva new-york-krigen Le Bernardin brukade inte tillhöra mina favoriter. New Yorks kanske bästa fiskrestaurang, men stel, konventionell och utan överraskningar.
 
Nu har Le Bernardin öppnat på nytt efter flera års restaurering – men den modernare och öppnare restaurang och en spännande meny, delvis japaninspirerad. Åt just ett av mina bästa mål någonsin där. Gravade strimlor av flundra med flortunna skivade räkor, sotad bäckfisk med persika, torskrygg på kronärtskocksbädd med tryffelfarn. Billigt är det inte – men överraskande kombinationer och hög kvalitet.
 
Le Bernardin är fullbokat veckor i förväg, men det finns platser vid och i baren som inte går att beställa i förväg. Kommer man i tid kan det gå att få plats.
http://www.le-bernardin.com

Ny restaurang i Meatpacking


Meatpacking distrikt är ett av New Yorks restaurangtätaste områden. Det förnyades vid millenieskiftet genom att Pastis öppnade. Det är ända sedan dess områdets mest populära ställe. En av mina brunchfavoriter.
www.pastisny.com

Innan Pastis dominerades området av slakterier, knarkhandel och prostitution.

Jean-Georges Vongerichtens Spice Market etablerade sig tidigt och står sig bra.
http://www.spicemarketnewyork.com

Annars har krogarna kommit och gått.

Just nu är ju Bombomroom högst uppe i The Standard Hotell hetaste klubben i stan och Beaumarchais bjuder på högljutt håll-i-gång.
http://www.brasseriebeaumarchais.com/

Nyöppnad är fiskrestaurangen Catch. Japansk/amerikansk och riktigt bra mat – även om det blir rätt bullrigt i den gamla lagerlokalen en trappa upp på Ninth Avenue.
http://catchnewyorkcity.com/

Om man vill kan man hoppa över de elegantare barerna och ta en drink på tidigare lönnkrogen The Tippler i källaren under Chelsea Market eller på Gaslight.
http://thetippler.com/
http://gaslightnyc.com/

Svenskt i New York


Den som vill höra Jakob Trollbäck, en av de  intressanta svenskar som slagit sig fram i New York, får skynda sig. Han föreläser onsdag kväll på 92nd Street Y om grafisk design – hans företag Trollbäck & Company är  framgånsrikt inom rörlig, digital grafisk design med flera av de stora TV-bolagen som kunder.
http://www.92y.org/Uptown/Event/Jakob-Trollback-1.aspx
 
I en rolig lokal i Brooklyn, The Old American Can Factory?232, 3rd Street, hålls en minifestival med improviserad svensk musik, ”Swedish Energies”, den 2-3 december.
http://www.swedishenergiesbrooklyn.tumblr.com
 
Peter Englund senaste bok ”Stridens skönhet och sorg”, en bok om Första världskriget, uppbyggd av 212 små kapitel har kommit på engelska och får lysande recension i New York Times:
http://tinyurl.com/7pu2hq5
 
Barnklädesbutiken Polarn och Pyret har i USA hittills bara funnits i Greenwich, Connecticut. Nu har de öppnat två butiker i New York: 200 Chambers St och 428 Columbus Ave.
http://www.polarnopyretusa.com
 
Modernity, designgalleriet vid Östermalmstorg, deltog framgångsrikt i Art & Designmässan på The Armory i New York i början av november. I dagarna finns de med på  Design Miami/Basel.
http://www.modernity.se/
 
Från Alfred Nobel till Lena Ohlin – Sverige har och har haft ovanligt många personer som blivit internationellt kända. Den som uppmärksamma sitt svenska arv kan skaffa new-york-svensken Fredrik Livendahls Sverigetavlan: 
http://www.livendahl.com/sverigetavlan/
 
Det är inte ofta New York Times har hemma-hos-reportage från ett hem i Stockholm. Men vår granne, konstnären Mats Gustafson, blev föremål för en artikel med vackra bilder.
http://tmagazine.blogs.nytimes.com/2011/11/04/true-north/
 
Efva Attling har öppnat sin eleganta butik på Little West 12th Street i Meatpacking District. Helt rätt läge! Det är Efva Attlings sjunde egna butik.
http://www.efvaattling.com/content/view/concept-stores