Nyhetsbrev 28 SEPTEMBER 2011

Minnet av 11 september och ett muslimskt center

Svenska medier glömmer svenska offer


Svårast skadade området hämtade sig


Ekonomin: Det finns inga gömställen, men dollarn stärks


Obama – ännu inte uträknad


Manipulerade valkretsar stärker motsättningarna


Raoul Wallenberg 2012


Också massmorden utnyttjas antisemitiskt


Pressfriheten hotad i Sydafrika


Kristna i Mellanöstern förföljs


Till Springtimes styrelse


Maffiakrogar i New York


Tre krogstjärnor till Craft i Flatiron


Hummerrestaurang


Svenskt i New York

Minnet av 11 september och ett muslimskt center


Den 11 september 2001 fick stora internationella konsekvenser och tioårsdagen blev mycket uppmärksammad. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet hade fler sidor om 9/11 än New York Times och New York Post.

Själva bodde vi i New York för tio år sedan och det här nyhetsbrevet fanns redan då. Under ett år inledde jag varje utgåva med en rapport om stämningarna i New York efter 11 september. När jag nu läser om dem slår det mig hur mycket de handlar om sammanhållning och solidaritet i den stora staden:

”Amerikanerna visar sin bästa sida efter de fasansfulla händelserna. I detta land, där så mycket handlar om pengar, är folk också beredda att ställa upp frivilligt och oegennyttigt. Några timmar efter katastrofen hade 7000 sjukvårdsutbildade frivilligt anmält sig för tjänstgöring. Över tusen byggarbetare volonterade. Till oss på generalkonsulatet ringer bekanta och kontakter och erbjuder sig att öppna sina hem för svenskar som evakuerats från hotellrum eller hem.”

Här är det nyhetsbrev som kom någon dag efter attacken:
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=106#section0§

Nu, tio år efteråt, skriver jag i Axess om mina minnen och slutsatser. Inte minst hur de amerikanska politikerna var noga med att inte skuldbelägga USA:s muslimer. Imamer var med på minnesgudstjänsterna och president Bush inbjöd muslimska barn till Vita huset för högtiden Eid al-fitr.
http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=1043

Strax efter tioårsminnet invigdes några kvarter från World Trade Center det muslimska kulturcenter, som republikanska presidentkandidater hetsat mot och som New Yorks borgmästare Michael Bloomberg försvarat. Invigningen skedde utan kontroverser:
http://park51.org

Svenska medier glömmer svenska offer


Det sägs ibland att svenska medier bara bryr sig om internationella katastrofer när det är en svensk inblandad. Jag håller inte med om det. Perla Hermele mördades i ett terrordåd i Israel 2002. Fem svenskar dödades vid ett terrordåd på Bali samma år. I båda fallen var uppmärksamheten på svenskarna mycket liten.

11 september dödades den unge svensken David Tengelin. Om det skrevs mycket litet i svenska medier då och nu efter tio år. Så här skrev jag om David Tengelin för tio år sedan.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=109#section2

Svårast skadade området hämtade sig


Battery Park City var ett nytt bostadsområde 2001. Det ligger nära World Trade Center och askan lade sig tjock över hela stadsdelen. Det svenska generalkonsulatet brukar arrangera svenskt midsommarfirande i Battery Park, men det fick 2002 tillfälligt flytta till Central Park, eftersom Battery Park inte var återställt.

Staden New York subventionerade hyrorna för att få människor att bo kvar. Men tusentals flyttade. Nu har dock Battery Park helt återhämtat sig och är ett eftertraktat bostadsområde, med allt fler kaféer, restauranger och butiker.
http://tinyurl.com/43f4szv

Ekonomin: Det finns inga gömställen, men dollarn stärks


Finanskrisen rasar och globaliseringen är tydligare än någonsin. Vi bor alla vid samma hav och det finns inga skyddade vikar, inga gömställen.

Den senaste krisen smällde till i början av augusti när USA:s politiska system inte klarade att lösa upplåningsproblemet. Men krisens kärna är den sydeuropeiska skuld- och produktivitetskrisen.

Egentligen såg det rätt bra ut i USA i somras. Amerikanska företag och banker var väl kapitaliserade. Orderböckerna var fulla. Hushållen hade börjat amortera på sina skulder. Det hot som då fanns var massiva nedskärningar i delstaternas budgetar. 40 av de 50 delstaterna har i lag att de ska ha sin budget i balans. 

Men striden kring upplåningstaket koncentrerade allt intresse på budgetunderskottet. Varje gång amerikanerna sätter på TV:n domineras nyheterna av det negativa och krisartade. Då börjar konsumenterna dra öronen åt sig, konsumtionen minskar och arbetslösheten ökar.

Det märkliga är att USA nu kan låna till mindre än två procents ränta. Det är en flykt till säkerhet. Eftersom det inte är attraktivt att låna ut pengar till euroländerna, Japan eller Storbritannien återstår Sverige, Norge och Schweiz – där utbudet är nästan obefintligt. Eller USA, den mest likvida valutan i världen.

Det innebär också att dollarn får en paus i den nedgång som är ekonomiskt motiverad. I brist på bättre strömmar pengar in till dollarpapper och dollarn går upp. Dollarn är den minst dåliga av de tillgängliga valutorna.

Sverige har stark ekonomi men kommer att drabbas hårt av den internationella nedgången. Vi har en export på drygt 50 procent av vår totala ekonomi. Vårt största exportland är Tyskland och Tysklands största exportmarknad är USA. När tyska banker och amerikanska konsumenter får problem slår det direkt in i den svenska ekonomin

Obama – ännu inte uträknad


Barack Obama ligger illa till i undersökningarna. Amerikanerna tycker att USA är på fel väg och att Obama inte klarar ekonomin. Hans bas, som är väljare till vänster, är besvikna och tycker att presidenten kompromissar för mycket.

Frågan är om det är en motiverad klagan. Obamas presidentkampanj var ”centeristisk”. Obama talade ständigt om att skapa enighet, om att sträcka sig till den andra sidan i politiken. Den amerikanska vänstern fäste sina förhoppningar på honom, men det hade ganska lite grund. Högerkanten i amerikansk politik vill också utmåla Obama som starkt vänsterinriktad. ”A low level Socialist agitator”, sa t ex den republikanske kongressmannen Allen West för en tid sedan. På så sätt bygger vänstern och högern upp en gemensam vrångbild.

Jag brukar i detta nyhetsbrev ofta hänvisa till Time Magazines Fareed Zakaria, som jag tycker är en insiktsfull analytiker. Han skriver just om detta, den pragmatiska presidenten:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2088018,00.html

Om man följt amerikansk politik vet man en sak: Opinionssiffror mer än ett år innan valet är tämligen betydelselösa. Alldeles särskilt som det kommer att dröja i varje fall ett halvår innan vi vet vem som kommer att stå mot Obama.

Amerikanska val avgörs i långt högre grad än svenska av mobiliseringen. Hos oss går de flesta och röstar. I USA är det bara 40 procent som brukar rösta. 40 procent röstar aldrig och 20 procent gör det någon gång. Statsvetaren Larry Sabato har de här siffrorna i en intressant bok, Pendulum Swing, som analyserar 2010 års val
http://www.centerforpolitics.org/books.html

Det var denna sista 20-procentiga andel Obama fick till valurnorna förra gången. Den avgörande frågan är om Obama kan få tillbaka lite av sin förlorade karisma och åter skapa en mobilisering för sig själv eller mot kongressen och republikanerna.

Manipulerade valkretsar stärker motsättningarna


Den amerikanska konstitutionen skapade en maktdelning. Tanken var både att presidenten och kongressen skulle hålla varandra i schack, ingen skulle bli för mäktig och att de valda skulle tvingas samarbeta om kloka kompromisser.

När författningen antogs 1787 var partisystemet mycket svagt. Kongressens ledamöter valdes som personer och samverkade i olika konstellationer.

Vad vi sett på sistone är betydligt starkare partier, men också långt större låsningar. En viktig förklaring är att gerrymandering brett ut sig.

Begreppet gerrymandering kommer från när guvernören Elbridge Gerry i Massachusetts 1812 utnyttjade sin majoritet till att göra om valkretsindelningen så att han och hans anhängare skulle få ”säkra valkretsar”. På senare år har både demokrater och republikaner – inte sällan i samverkan – delat upp landet mellan sig på det sättet. En valkrets som har den demografiska sammansättningen att den alltid är republikansk eller demokratisk innebär att partierna inte behöver satsa lika mycket pengar i valet och att förutsägbarheten blir större.

Men den innebär också att det viktigaste valet blir partiets interna primärval. Och då vinner de mest renläriga. Partierna behöver ju inte tänka på att övertyga de tveksamma i mitten, utan ytterkanterna segrar. Det är vad som skett i amerikansk politik på senare år. I 2010 års val förlorade demokraterna, men också mer moderata republikaner.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

Raoul Wallenberg 2012


Flera läsare av nyhetsbrevet har påpekat att det blev ett fel i länken till Bengt Jangfeldts föredrag på det första mötet med Nationalkommittén för Raoul Wallenberg 2012. Här är det korrekta länken:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/17/36/55/192ee820.pdf

Det finns många tiotals böcker skrivna om Raoul Wallenberg. För något år sedan kom Tanja Schult med en doktorsavhandling i konstvetenskap som både behandlade Raoul Wallenberg och främst hur han gestaltats – det finns ingen annan svensk som ägnats så många minnesmärken. 
http://us.macmillan.com/aherosmanyfaces/TanjaSchult

Nyligen recenserades den i The Global Herald:
http://tinyurl.com/6b84o3f

Också massmorden utnyttjas antisemitiskt


Den norske massmördaren Anders Breivik förenade sitt hat mot muslimer med att vara pro-israelisk. Det är numera inte ovanligt; t ex markerar sig Sverigedemokraterna, i vars historiska rötter finns stark antisemitism, numera som israelvänliga. Men som Judisk Krönikas redaktör Jackie Jakubowski skriver är ”Breviks och hans meningsfränders ’kärlek’ till Israel och judar bara ett annat sätt att hata araber och muslimer”.

Tvärtom har terrordåden i Norge utlöst en våg av antisemitism. Den amerikanske nazisten David Duke lade omedelbart ut en propagandfilm på internet om ”sionistisk” terrorism i Norge. Irans försvarsstabschef och libanesiska Hizbollah tillhör dem som använder Breivik i antisemitiskt syfte. Breivik fördömer Hitler, men inte som massmördare, utan som ”a traitor to the Nordic-Germanic tribes”.
http://tinyurl.com/6jnnr5x

I senaste numret av oumbärliga tidskriften Expo, som bevakar extremismen i Sverige, finns en grundlig genomgång av Breiviks värld av muslimhat och motstånd mot mångkultur.
http://www.expo.se

Pressfriheten hotad i Sydafrika


För ett år sedan var jag inbjuden till Sydafrika för att tala om press- och informationsfrihet. Då hade regeringen dels föreslagit en kontrollpanel som skulle kunna ingripa mot medier, dels en ”protection och information act”. De hamnade på hyllan efter en omfattande motkampanj. Men nu har de tagits ner igen och mediefriheten i Sydafrika är allvarligt hotad. Nästan allt kommer att hemligstämplas, s k whistleblowers kan få tio års fängelse, liksom journalister som publicerar saker regeringen inte gillar.

En organisation, Right2Know har bildats och samlat 20.000 medlemmar och 400 organisationer.
http://www.r2k.org.za/

Sydafrikas största problem är den omfattande korruptionen och det bästa sättet att komma åt korruption är offentlighet. Men det dominerande partiet ANC är föga intresserat, kanske därför att partiet i så hög grad är korrumperat.

Kristna i Mellanöstern förföljs


Den arabiska våren inger hopp. Diktatorer har vräkts över ände. Men utsikterna för de kristna minoriteterna i området är oklara. Vissa, som kopterna i Egypten, skyddas av regeringarna, men är ständigt utsatta för förföljelse. 

Assyrierna i Nineve i Irak hotas av etnisk rensning. Sverige är alltför tyst om detta. Tillsammans med några andra har jag skrivit en artikel om förföljelserna mot kristna i Mellanöstern:
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article13619560.ab

Till Springtimes styrelse


Jag har just gått in i styrelsen för Springtime AB, Sveriges femte största kommunikationsbyrå, med spännande pionjärinsatser i Kina och Indien.
http://www.resume.se/nyheter/2011/09/16/olle-wastberg-till-springt/index.xml
http://www.springtime.nu

Maffiakrogar i New York


Den amerikanska maffian har alltid haft sina favoritställen. Åtskilliga maffiamord, långt in i vår tid, har  skett på New York-krogar. Maffiakrogarna, de flesta italienska, anses  mycket bra. Maffiastämpeln har tjänat som en kvalitetsmarkör. Här finns en lista över New Yorks mob-restauranger.
http://ny.eater.com/archives/2011/08/mob.php

För snart tio år sedan gick Aftonbladets Fredrik Virtanen och jag på Parkside Restaurant i Queens, gangstern Joseph Massinos favoritställe. När Virtanen tog upp sin kamera närmade sig personalen och när han frågade om ”Big Joey” brukade dyka upp fick vi beskedet:
– We think you should leave now.

Men pastan var utmärkt.

Tre krogstjärnor till Craft i Flatiron


Sam Sifton brukar anses vara mäktigast i New Yorks restaurangvärld – han är New York Times restaurangkritiker. Sätter han tummen ner går det dåligt för krogen.  Blir det tre stjärnor är restaurangen fullbokad de närmaste veckorna.

Därför lär det bli fullt på Craft, 43 E 19th St, som nyss fick högsta betyg.
http://www.craftrestaurant.com

Jag skrev om den för två år sedan.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=260&sid=craft

Hummerrestaurang


För tre år sedan öppnade Ed’s Lobster Bar på 222 Lafayette Str i Soho. Anspråkslös och trevlig restaurang där man kan få klassiska Lobster Rolls, en röra med riktig hummer i bröd.
http://www.lobsterbarnyc.com/

Nu har Ed’s öppnat ett Annex, på 25 Clinton Street. För övrigt en gata med åtskilliga bra restauranger.

Svenskt i New York


Anders Krisár är en svensk konstnär, djupt förankrad i New York, där han har bott och arbetat. Nu kommer en monografi om hans konst, med 70 stora färgtryck:
http://www.orosdi-back.com/anderskrisar.html

Fram till den 8 oktober visas också Anders Krisárs utställning New Man på Ramis Barquet Gallery, 532 W 24th Street.
http://www.ramisbarquet.com

Lars Tunbjörk. Är en av Sveriges främsta fotografiska konstnärer, bl a med utställning på Moderna museet för några år sedan. Nu ställs han ut på Amador Gallery, 41 E 57 st, fram till 19 november.
http://www.amadorgallery.com/Current%20exhibition.html

Att finnas i New York kan betyda mycket för imagen i Sverige. Vi har ofta sett t ex musiker som reser över och gör en spelning på en dåligt besökt klubb – eftersom de vet att det blir uppmärksammat hemma i Sverige. Nu är det svenska miljöpartiet som meddelar att de skaffat sig en utpost i New York:
http://www.resume.se/nyheter/2011/09/20/de-blir-mps-sprakror-i-usa/

Staffan Söderblom fortsätter med sitt arbete att få Harry Martinson utgiven på engelska. Senaste Selected Poems (översatta av Robvin Fulton).
http://www.bloodaxebooks.com/personpage.asp?author=Harry+Martinson

Petter Ringbom, gotlänning som sedan länge finns i USA, visar under hela oktober sin video Questions for My Father på Harris Lieberman Gallery, 508 W 26th Street.
http://www.harrislieberman.com 

Svenska popgruppen Little Dragon spelar på Terminal 5, 610 W 56th Str den 14 oktober.
http://www.terminal5nyc.com
De har också blivit omskrivna i Rolling Stone:
http://tinyurl.com/5rv3az3

På New Yorks Filmfestival i Lincoln Center visas den 15 oktober Ruben Östlunds Play, en film om unga rånare.
http://www.filmlinc.com

Pianisten Per Tengstrand spelar Stenhammar den 6 oktober, Grieg och Liszt den 13 oktober. Båda på Scandinavia House
http://www.scandinaviahouse.org/events_concerts_upcoming.html#asfcentennialconcert2

Frilansjournalisten Ebba Lövenskiöld har startat en blogg om New Yorks gatumode.
http://blog.members.com/newyork/

Efva Attling har nu öppnat butik i New York, i Meatpacking District, 36 Little West Str. Ett stenkast från en av New Yorks mest populära restauranger, Pastis. Och någon port därifrån låg för tio är sedan den svenska butiken med retrodesign, H55. 
http://blog.efvaattling.se/tag/new-york/