Nyhetsbrev 28 AUGUSTI 2011

Raoul Wallenberg 2012

Vad händer med USA:s ekonomi?


USA:s styrka kommer att bestå


Nu bedöms kreditvärdighet också för befolkningar


Tea-partyrörelsen blir evangelistisk


Norge: Motstånd mot all sorts extremism behövs


Restaurangmoms och spetskompetens


Dålig utvärdering av välfärden


Miljöklokt med sopor på lastbil?


En svensk maffia


Konsumentupplysning till skattebetalare


Bästa tea-partyrörelsen i New York


Presidentmeny


Ta t-banan till stranden!


New Yorkkonstnärer i Växjö


New York och Lönneberga


Mer om dolda krogar i New York


Svenskt i New York

Raoul Wallenberg 2012


Sverige kommer, både internationellt och i vårt eget land att uppmärksamma att Raoul Wallenberg skulle ha blivit 100 år nästa år. Raoul Wallenberg är en av vår tids sanna hjältar och i en tid då såväl civilkurage som tolerans är en bristvara finns det all anledning att erinra om hans gärning.
http://theglobalherald.com/the-importance-of-raoul-wallenberg-a-swedish-human-rights-hero/22486/k

Jag kommer, som regeringens samordnare, att ägna betydande tid åt detta det kommande året. Nyligen träffades Nationalkommittén för Raoul Wallenberg 2012, under Carl Bildts ordförandeskap för första gången.
http://www.regeringen.se/sb/d/14184/a/173550

Då höll också författaren Bengt Jangfeldt ett intressant föredrag:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/17/36/55/192ee820.pdf5

Raoul Wallenberg räddade människor undan den ena av 1900-talet terrorideologier, nazismen, och dödades av den andra, kommunismen:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2516235/nytt-material-kan-ge-ledtradar-om-wallenbergs-ode
 

Vad händer med USA:s ekonomi?


Att skriva om USA:s ekonomi just nu är som att försöka rita karta under pågående jordbävning. Ändå har ganska lite skett realekonomiskt under den sista månaden. USA:s underskott är inget nytt, inte heller lånebehoven.

George W Bush höjde det amerikanska skuldtaket sju gånger. Ronald Reagan arton. Men det politiska klimatet har försämrats och republikanerna använde skuldtaket som utpressning.

Vad som förändrats är psykologin: När negativa nyheter om ekonomin dominerar blir oroade amerikanska konsumenter ännu försiktigare. Om tiotals miljoner människor tänker att de gott kan ha kvar sin gamla bil eller spis ett år till faller det som finns kvar av bilindustrin samman etc.

Nu försöker USA strama åt vissa delar av statsbudgeten. Men man rör inte de stora och utgiftskrävande transferingssystemen (entitlements). Vi i Sverige ska inte sätta oss på höga hästar (kanske inte heller mot Sydeuropa). Det tog flera årtionden innan vi kunde komma tillrätta med de grundläggande obalanserna i ekonomin. Det USA har framför sig är också delstaternas usla ekonomi. De flesta delstater måste enligt lag balansera sin budget och därmed tvingas avskedanden och nedskärningar fram vilket ytterligare dämpar ekonomin.

Sveriges ekonomi domineras av export, USA:s av konsumtion. Slutar amerikanerna konsumera drabbas både den egna industrin och vi som ska exportera till dem. USA är Sveriges fjärde största exportmarknad, men indirekt den största. Om USA:s ekonomi går in i recession kommer det att minska vår export av varor till t ex Tyskland, där svenska produkter ofta ingår som komponenter i andra produkter.

Samtidigt fortsätter USA att vara världens starkaste ekonomi. De som hela tiden måste placera miljarder i olika valutor har inte mycket att välja på. Euron är i kris. Yen och pund vill få röra. I svenska, norska kronor och schweizerfranc finns inget utbud av statsobligationer. Kinesiska yuan är inte fullt konvertibla och prissättningen är politisk. Återstår dollarn, som följaktligen är stark trots att ekonomin krisar. Så lär det nog förbli en tid.

USA:s styrka kommer att bestå


Joseph Nye, inflytelserik Harvardprofessor präglade för några år sedan Soft Power – om det internationella inflytande länder kan ha genom kultur, utbildning och att kunna attrahera nyckelpersoner.

I en nyligen utgiven bok, The Future of Power, har han utvecklat tankarna. Han skriver om de internationella organistationerna som G7, G8, G20, FN och IMF och deras svårigheter att fatta beslut eftersom enighet nästan alltid krävs. Det gör att makt också utövas på annat sätt, en allt viktigare informell makt och påverkan. Cybergenombrottet har spritt makten på ett helt nytt sätt. Vi har inte bara den gamla militära, hårda, makten, utan också kulturell makt (soft power) och smart power.
http://www.publicaffairsbooks.com/publicaffairsbooks-cgi-bin/display?book=9781586488918

Detta leder honom också till slutsatsen att USA inte inom överskådlig tid, finanskriser till trots, kommer att överflyglas av Indien eller Kina. USA:s styrka ligger i den högre utbildningen och forskningen, öppenheten för invandring.

Invandringen gör att USA ligger bättre till än Europa och Kina med deras sneda befolkningspyramider. Han visar på ett positivt samband mellan patent och  invandring liksom att invandrare deltagit i en fjärdedel av de nya amerikanska teknikföretagen. Därför är hans största fruktan att USA ska slå in på en mer invandrarrestriktiv kurs.

Nu bedöms kreditvärdighet också för befolkningar


Internationella ratinginstitut – som Standard & Poor som sänkte USA:s kreditbetyg – är konsulter till stater och stora pensionsfonder som ska placera mycket pengar. De bedömer stater och företag på ungefär samma sätt: Man tittar på ledningens beslutskraft, anställdas kompetens, marknaden etc. Vilket innebär att också befolkningens humör ingår. Jag har själv erfarenhet av kontakter med ratingbolagen från den svenska valutakrisen i början av 1990-talet. Då visade Sverige styrka genom politisk sammanhållning. Frågan är om vi skulle klara det igen om det skulle krävas?

Om detta har jag skrivit på Newsmill:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/11/sveriges-trista-politiska-klimat-r-v-r-styrka-i-kristid

Tea-partyrörelsen blir evangelistisk


Den amerikanska Tea-partyrörelsen beskrivs ibland som en ”know-nothing-rörelse”. Jag har sett svenska kommentatorer som tolkat det som om Tea Party betecknas som ignoranta. Det kanske de är, men den amerikanska ”The Know Nothing Movement” fanns på 1840- och 50-talen och var en högerrörelse, förankrad i motstånd mot katolsk invandring (sydtysk och irländsk) som påstods förstöra det amerikanska samhällets värderingar och påstods ha en egen agenda, styrd av påven.

Den amerikans Tea-partyrörelsen startade i en ilska över att staten gick in och räddade bankerna. Från början hade den många drag av en genuin folkrörelse och höll sig på armlängds avstånd från den evangelistiska högern. Inte så längre. De främsta teapartykandidaterna i presidentvalskompanjen, Michele Bachmann och Rick Perry, är också religiösa fundamentalister.
http://svtdebatt.se/2011/08/skuldkrisen-banar-vag-for-tea-partyrorelsen/

Norge: Motstånd mot all sorts extremism behövs


The Anti-Defamation League och dess chef Abraham Foxman tillhör de viktigaste rösterna i den amerikanska diskussionen. Anti-Defamation League grundades som en organisation mot antisemitsim, men har vidgat sin verksamhet så att de vänder sig mot alla former av hat och extremism och de samarbetar också nära med amerikanska muslimska organisationer.

Foxman skriver i samband med terrordådet i Norge: ” One bizarre twist to Breivik’s warped worldview was his pro-Zionism – his strongly expressed support for the state of Israel. It is a reminder that we must always be wary of those whose love for the Jewish people is born out of hatred of Muslims or Arabs.”
http://tinyurl.com/3gr2tsc

Restaurangmoms och spetskompetens


Regeringen tycks nu gå in för sänkt restaurangmoms i den goda ambitionen att skapa fler jobb som kan vara inkörsport till jobb för unga. Tidigare har RUT-avdraget visat sig fungera för att vidga arbetsmarknaden.

Men det är något konstigt med prioriteringarna. Vi anser i Sverige att vi ska ha högre levnadsstandard än människor i Vietnam, Brasilien eller Lettland – trots att det är länder med hygglig teknologi och flitiga invånare. Enda sättet att åstadkomma det är att vi har högre kunskapsinnehåll, bättre design, större förnyelse i det vi producerar.

Krogar och städning i all ära – men Sveriges stora brister är att vi inte är tillräckligt innovativa, att den högre utbildningen släpar efter, att vi inte erbjuder tillräckligt bra villkor för de kunnigaste och mest nytänkande, att vi inte är tillräckligt internationaliserade. En hel del av detta utredde vi och kom med förslag till i regeringens globaliseringsråd:
http://www.regeringen.se/sb/d/8616

Dålig utvärdering av välfärden


Under Almedalsveckan hade jag tillfälle att moderera ett seminarium som Ernst & Young ordnade: ” Är en ökad granskning av den svenska välfärden enbart av godo?”.  Det låter ju inte som världens roligaste ämne – men det  visade sig vara intressant. Vi har en blixtsnabb utveckling där de flesta nya skolor och dagis som öppnas är enskilda och där enskilda företag håller på att ta över alltmer av vården.

Samtidigt är utvärdering och kontroll anpassade efter det gamla monopolsystemet och efter att beställarna ska få kunskaper. Konsumenterna har mycket svårt att få vägledning – inte minst därför att systemen skiljer sig mellan olika landsting och regioner.
 

Miljöklokt med sopor på lastbil?


När vi tar färjan från Gotland har vi sällskap med stora bilar med sopor. Gotland säljer sopor till andra kommuner. Sverige har bra fjärrvärmeanläggningar, men inte tillräckligt med billigt bränsle. Därför fraktas sopor på lastbilar över hela landet och vi köper t o m sopor från Italien – som alltså transporteras på båt och lastbil genom hela Europa.

”Samhällsekonomiska kalkyler” kritiseras rätt ofta som flum. Och visst är det svårt och innehåller osäkerheter. En rimlig totalkalkyl av miljöeffekterna av att frakta sopor på lastbil långa sträckor för att bränna dem kan rimligen bara ge ett resultat

En svensk maffia


Jag har flera gånger i nyhetsbrevet skrivit om de svenska syndikalisternas maffialiknande metoder, främst mot restaurang Berns. För mig har syndikalisterna ofta framstått i en ljus dager: De var starka motståndare mot både nazism och kommunism. Deras tidning Arbetaren gjorde en gång en del av det arbete som Expo idag gör med att kartlägga nynazister. Den kritiserade den svenska regeringens eftergivenhet när det gällde den sovjetiska ockupationen av våra baltiska grannländer.

Men sedan några år har den syndikalistiska rörelsen blivit kidnappad av vänsterextrema och delvis våldsbenägna grupper. Detta kartläggs i Lars-Olof Petterssons och Willy Silbersteins bok ”Syndikalisternas nya ansikte”.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9157481407
 

Konsumentupplysning till skattebetalare


Vita huset har en mycket informativ och modern hemsida. Där finns en underavdelning som heter ” Your 2010 Federal Taxpayer Receipt”. Där kan man fylla i sina skatter och avgifter och sedan får man en på statsbudgeten uppdelad uppställning av vart pengarna gått. Värt att ta efter!
http://www.whitehouse.gov/issues/taxes/tax-receipt

Bästa tea-partyrörelsen i New York


Bättre tea party än det politiska kan man få i New York. Det främsta stället för ett traditionellt Afternoon Tea är Carlyle Hotel.

Fortfarande är The Palm Court på Plaza Hotel enastående, även om många tycker att Plaza förändrats för mycket sedan det gjorts om till bostadsrätter. En egen favorit är eftermiddagste på Crosby Street Hotel i Soho.

Mycket engelsk är Tea & Sympathy i West Village. . Liksom Lady Mendl’s Tea Salon på Irwing Place i Gramercy.

Presidentmeny


När president Obama var i New York i våras för att samla in pengar till sin kampanj valde han det hippa Red Rooster, Marcus Samuelssons restaurang i Harlem. 34.000 dollar per person kostade det att vara med. I slutet av juni återvände Obama för en annan insamlingsmiddag. Den här gången vände han sig till en mer traditionell grupp och var på en av stadens bästa – om än inte roligaste – restauranger, Daniel’s på E 65th Street.

Det började med en mottagning med sex olika småsmå rätter. Därefter middag med hummersallad. Därefter två sorters biff med spenat och potatis. Till efterrätt citrusmarinerade jordgubbar.

Sammanfattningsvis en mycket traditionell middag – som dock inbringade 2,5 miljoner dollar till Obamakampanjen.

Ta t-banan till stranden!


Just nu är det orkanvarning i New York och de flesta håller sig nog från stränderna. Snart nog kommer värmen tillbaka. Bland det trevliga med New York är att man kan ta tunnelbanan från Manhattan och inom en timme vara på en fantastisk strand.

Roligast är att åka till Coney Island, titta på nöjeslivet och gå på the boardwalk till Brighton Beach – där t o m gatuskyltar är på ryska och det det kryllar av bra ryska restaurangen.

En annan linje går till Jones Beach State Park, populärt för familjer. Eller till USA:s största stadsstrand i Rockaway Beach.

New Yorkkonstnärer i Växjö


Nästan hela den svenska konstnärskolonin i New York finns represnterade på Utställningen Embrace! som öppnas i Växjö den 14 september. Bland namnen finns Hans Frode, Helena Hernmarck, Anders Knutsson, Kristoffer Dan-Bergman, Mats Knutsson, Madeleine Hatz, Peter Åström, Mats Pehrsson, Siri Berg, Catarina Åström.

Utställningen ingår i ett projekt med ett bredare tema: Upptäck likheteter, hylla olikheter. Det handlar om hur kulturer möts och om hur kultur integrerar.
http://embrace.se/

New York och Lönneberga


Björn Berg, som dog för tre år sedan, var en av Sveriges främsta tecknare – mest känd för sina nästan dagliga teckningar i Dagens Nyheter under trettio år och som illustratör till Emil i Lönneberga. Nu har hela hans livsgärning skildrats i ett praktverk: ”Från New York till Lönneberga”:
http://langenskiolds.se/products-page/konst-och-kultur/fran-new-york-till-lonneberga

Björn Bergs föräldrar flyttade till New York och han bodde där som barn, under depressionen. Hans pappa, som också var konstnär, drog sig bl a fram på att måla dekor på speak-easys, lönnkrogarna under förbudstiden. I boken finns teckningar och akvareller från New Yorks 1930-tal.

Mer om dolda krogar i New York


I förra nyhetsbrevet skrev jag om dolda barer och krogar i New York. Gömda ställen utan skyltar. Min rekommendation är baren PDT (Please, Don’t Tell) och krogen Clearwater Hudson.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=294#section8

Sedan dess har det öppnats flera barer som härmar de gamla speak-easys. T ex The Naked Lady Room at Bell, Book and Candle (innanför en förfalskad vägg). 141 W 10th St. Eller The Mulberry Project, 149 Mulberry St eller mer lyxiga dolda japanska restaurangen Bohemian, Great Jones St.

I samtliga fall krävs reservation, ofta långt i förväg

Svenskt i New York


Den 8 september invigs Anders Posts porträttutställningen BergMan&StrindBerg in New York där post har målat rader av svenska och amerikanska kulturpersoner. Det sker på Kaffe 1668, 275 Greenwich Street. Anders Post är en framstående reklamman som sedan åtskilliga år verkar som konstnär.
http://www.apost.se/

Kasthall har ett event och visar sina nya produkter i sitt showroom på The New York Design center 200 Lexington Ave den 20 september 2011.
http://www.kasthall.com/en-US/Kontakt/USA-Canada.aspx

Två svenska hårdmetalband spelar i New York i september.
Den 3 september är det Grave som uppträder på The Gramercy Theatre och den 9 september finns Arch Enemy på Best Buy Theater.

För några år sedan hittades svenska reportrars filmer när de täckt Black Powerrörelsen för drygt 40 år sedan. Detta har nu klippts ihop till The Black Power Mixtape 1967-1975 som kommer att visas på Lincoln Plaza Cinema och på IFC Center från den 9 september. En utställning öppnas samtidigt i Soho.
http://www.ifcfilms.com

Indiebandet Peter Bjorn and Jogn spelar den 14 september på Highline Ballroom, 431 W 16th street.
http://www.highlineballroom.com

Modedesignern Carin Rodebjer uppmärksammar sin flytt till New York med en utställning i butiken EVA NY, 355 Bowery, den 8 september.
http://www.evanewyork.blogspot.com