USA viktigast för svensk ekonomi
Dollarns era över?
Tobinskatt? Inte för Tobin
Bokmässan på Tahrirtorget
Tahrirtorget och Riddarholmstorget
Rekord för utländska studenter i USA, men för få svenskar
Surt i Sverige
Khemiri hyllas
The Grid – New Yorks rutsystem fyller 200
Stora kuddkrigsdagen
Marcus Samuelssons nya krog hyllad
Gamla godingar bland krogar
Anders Holst i New York
USA viktigast för svensk ekonomi
De flesta är överens om att det vänt för USA, även om uppgången är knackig. Den hotas av såväl politisk osäkerhet som av de reella problemen med stora offentliga underskott, inte minst i delstaterna. Ändå var Obamas närmaste politiska rådgivare Austan Goolsbee påtagligt optimistisk när han var på Sverigebesök för att studera såväl det svenska arbetet med att uppmuntra innovationer som hur vi klarat av finanskrisen.
Den svenska exporten till USA ökar snabbt. Nu har siffrorna för 2010 kommit. Exporten mellan 2009 och 2010 ökade med 31 procent. Det mesta under sista halvåret. Och exporten tycks fortsätta öka. USA är nu det fjärde största exportlandet för Sverige och det största utanför vad vi brukar kalla närområdet. Endast Tyskland, Norge och Storbritannien är större. USA är långt viktigare för svensk ekonomi än t ex Kina.
Dollarns era över?
Dollarn har försvagats, främst eftersom USA:s lånebehov är enorma och ekonomin oklar. Samtidigt är dollarn världens enda reservvaluta och internationell oro brukar stärka dollarn. Denna gång – Libyen och Japan – har det inte skett i lika hög grad som förut. Det tyder på att dollarn kommer att fortsätta försvagas,
Den amerikanske ekonomen Barry Eichengreen, professor på Berkely, hävdar att en rad strukturella förändringar gör att behovet av en enda reservvaluta minskar: Det är lättare att försäkra sig mot valutaförändringar, det har blivit lättare att jämföra värdet mellan olika valutor och transaktioner kan göras oändligt mycket snabbare. Därmed skulle behovet av att ha en gemensam valuta att sluta kontrakt i minska.
http://www.projectsyndicate.org/commentary/eichengreen21/Englishxxe
http://www.econ.berkeley.edu/~eichengr/why_dollar’s_reign_3-1-11.pdf
Det här handlar inte om att någon annan valuta – yuanen eller euron – skulle erätta dollarn, utan att behovet av en reservvaluta försvagas, inte minst mot kronan.
Tobinskatt? Inte för Tobin
En viss uppståndelse har brutit ut sedan de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet röstade för en Tobinskatt och därmed bidrog till att EU-parlamentet gick på den linjen. Tobinskatt är en sorts moms på finansiella transaktioner. En inte alldeles dum idé som kanske skulle minska en del spekulation. Problemet är att den är helt utopisk; det är svårt att föreställa sig hur en sådan skatt skulle kunna genomföras och tillämpas. En gång planerade Jan Stenbeck att bryta börsmonopolet i Sverige genom att lägga en konkurrerande börs i en satellit. Själva idén bidrog till att få bort monopolet. Det tar bara millisekunder att flytta finansiella affärer någon annan stans, t ex därför att en transaktionsskatt införts.
Namnet Tobinskatt kommer från nobelpristagaren i ekonomi James Tobin som 1972 föreslog, som en del av ett nytt internationellt valutasystem, en transaktionsskatt.
Vi hade James Tobin hemma i New York ett antal gånger. Jag frågade honom vid ett tillfälle: Professor Tobin, Karl Marx said ”I am not a marxist”, Are you an adherent to the Tobin tax?
Hans svar var: Absolutely not.
Han tyckte att hans idéer hade blivit kidnappade och användes på ett helt onyanserat sätt.
Bokmässan på Tahrirtorget
Den årliga bokmässan i Kairo har varit en av Mellanösterns viktigaste kulturhändelser, trots de begränsningar som bokmässor i diktaturer innebär. I år ställdes den in på grund av revolutionen. Desto bättre är att American University in Cairo – det ställe där de nyutnämde Barack Obama höll sitt stora tal om USA och den muslimska världen – som ligger vid Tahrirtorget, nu ordnar The Tahrir Book Faire.
http://aucpress.com/images/TahrirBookFairInvitation.pdf
Som Thomas Friedman (med bl a boken The World is Flat) brukar påpeka är den kulturella slutenheten i arabvärlden ett utvecklingshinder.
Ca 220 böcker översätts till arabiska varje år. Det är bara en femtedel av antalet utländska böcker som översätts till grekiska, trots att det finns 28 gånger fler arabisktalande är greker. Också naturvetenskapliga böcker är förbjudna på bibliotek i Egypten. Om detta kan brytas upp skulle det vara en av de viktigaste effekterna av den arabiska revolutionen.
Tahrirtorget och Riddarholmstorget
Att massan samlats på torget är inte unikt för Egypten. Revolutioner mot Sovjetväldet startades på torg. Vaclavplatsen i Prag 1989, Sångarfältet i Tallin 1988. Men också Riddarholmstorget i Stockholm 1838.
Om Massans röst har jag skrivit en krönika i tidskriften Axess:
http://axess.se/magasin/default.aspx?article=856
Rekord för utländska studenter i USA, men för få svenskar
Amerikanska Institute of International Education arbetar ideellt med att försöka få amerikanska studenter att studera utomlands och hjälpa utländska studenter att komma till USA. Det grundades 1919 då isolationismen växte i USA.
http://www.iie.org
Varje år publicerar de en rapport – Open Doors – om studentutbytet till och från USA. Förra året innebar ett rekord med 690.923 utländska studenter i USA. Det var en ökning med 3 procent från året innan och ökningen tycks fortsätta det här läsåret. 18 procent av studenterna kom från Kina, vilket gör Kina till det land som sänder flest studenter till USA. Kina, Indien och Sydkorea är de länder som har flest studenter i USA.
http://www.iie.org/en/Research-and-Publications/Open-Doors
Från Sverige kom 3.116 studenter, en minskning från året innan. Det är helt enkelt alldeles för lite. USA har världens i särsklass bästa universitet. Svensk framtid är beroende av att fler tar del av dem.
Surt i Sverige
Expressens Britta Svensson bodde en tid som korrespondent i New York. När hon återvänder till USA slås hon av en sak – vänligheten. Jag håller med henne. När vi flyttade tillbaka från New York var det överraskande i hur hög grad svenskar trängs, knuffas och har svårt att säga förlåt. Det är möjligt att en stor stad som New York framtvingar en viss vänlighet för att kunna fungera. Men det är likadant i varje amerikansk småstad.
New York är svenskarnas största turiststad. Något borde vi kunna importera.
http://www.expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.2352986/britta-svensson-den-sura-tystnaden-ar-en-chock
Khemiri hyllas
Johan Hassen Khemiri har fått dubbelt bra recensioner i New York Times. Både för sin bok och för sin teaterpjäs. Trevligt att en svensk författare som inte oavbrutet mördar sina figurer får uppmärksamhet:
http://www.nytimes.com/2011/02/27/books/review/Monson-t.html?_r=1&scp=1&sq=montecore&st=cse
http://theater.nytimes.com/2011/02/23/theater/reviews/23invasion.html?scp=3&sq=khemiri&st=cses
The Grid – New Yorks rutsystem fyller 200
Det var nu i dagarna 200 år sedan framsynta stadsplanerare skapade The Grid, rutsystemet som delar New York i elva avenyer och 155 gator. Sammanlagt ca 2000 kvarter. Byn Greewich var nästan det enda som lades utanför den nya stadsplanen. Beslutet skedde när nästan alla New Yorkare bodde söder om North Street, den som nu heter Houston Street,
http://www.nytimes.com/2011/03/21/nyregion/21grid.html
Stora kuddkrigsdagen
För några år sedan bodde vi vid Union Square. Plötsligt en dag kom hundratals unga människor som bar på fluffiga kuddar. Trodde för ett ögonblick att det var någon ny form av demonstration mot George Bush – de avlösta varandra i New York just då. Men så var inte fallet, utan det var stora kuddkrigsdagen. Förra året samlades 5000 människor på Union Square. Och nu är det dags för Pillow Fight NYC 2001 den 2 april:
http://www.newmindspace.com/
Marcus Samuelssons nya krog hyllad
Den svenske restaurangentreprenören Marcus Samuelsson, som slog igenom på Aqvavit i New York, är numera sin egen och har startad Red Rooster Harlem på Lennox Avenue vid 125:e gatan.
Den har just öppnat och hyllas i de amerikanska tidningarna
http://www.nytimes.com/2011/03/09/dining/reviews/09rest.html?ref=dininghttp://www.nypost.com/p/lifestyle/food/red_booster_UIrHAjC4aLeDdjuXCEejUL
I nästa nyhetsbrev återkommer jag med ett eget omdöme.
Gamla godingar bland krogar
Oftast brukar jag skriva om det senaste på krogfronten i New York. Det blir mer sådant i nästa nyhetsbrev. Men den här gången vill jag rekommendera två New York-klassiker i den mer hemtrevliga och inte superdyra stilen: Savoy och Gascogne Båda med fransk inriktning.
Savoy ligger på 70 Prince Street i Soho. Trevligast en trappa upp.
http://www.savoynyc.com/
Gascogne finns på 158 Eight Avenue (vid 18:e gatan) och har en liten trädgård.
http://www.gascognenyc.com/index.html
Anders Holst i New York
Den svenske musikern Anders Holst, som är fast förankrad både i Stockholm och New York spelar på kvällen den 13 april på den klassiska New Yorkbaren The Bubble Lounge i Tribeca, 228 West Broadway, vid White Street. Gå dit både för Anders Holst och den insuttna speciella miljön med bra champagne på glas. Reservationer krävs.
http://bubblelounge.com
http://andersholst.com