Nyhetsbrev 25 JANUARI 2011

Jätten vaknar

Vaknar inflationen?


Optimism om 2011


Gabrielle Cliffords och det amerikanska våldet


Sverige bör stoppa anti-israel-konferens


Pensionsskräll hotar amerikanska delstater


Etnisk rensning mot kristna i Mellanöstern


C + fp = 1


Sven Hagströmers skattetillägg visar behovet av skattereform


En invigning, en sorgens dag i Stockholm


Sverige contra Skandinavien


Sveriges största teater, Sveriges största konserthall etc


New York slår rekord i antalet utlandsfödda


Park Avenue blommar i metall


Marcus Samuelsson öppnar i Harlem


ABC Kitchen främsta krognykomling i New York


Recept: Jordärtsskockscreme med pilgrimsmusslor


Svenskt i New York

Jätten vaknar


Det går inte så fort, men det händer ändå saker i amerikansk ekonomi. Det är full fart på börsen. Fastighetspriserna tycks habottnat och byggandet ökar. Företagen är starkt likvida och de kraftiga personalnedskärningarna under krisen gör att man nu kan öka produktionen med betydligt lägre kostnader än tidigare.

Ekonomisk återhämtning kan bara bygga på att konsumenterna vill köpa varor och tjänster. Därför är indexen om ”Consumer Confidence” så viktiga. Och här har det vänt – främst vad gäller ”expectations”. De amerikanska konsumenterna har börjat tro på framtiden.

Det som tynger ner är arbetslösheten. Liksom i Sverige växer efterfrågan på jobb utan att arbetslösheten minskar. De jobb som efterfrågas stämmer alltför ofta inte med de arbetslösas kompetens.

Det är långt till förkrisnivåerna, men USA har börjat röra på sig. Och de historiska erfarenheterna är att just USA:s ekonomi brukar förändras snabbare än prognosmakarna vågar tro.

Vaknar inflationen?


Den europeiske centralbankschefen Jean-Claude Trichet, som jag träffade när han var statssekreterare i det franska och jag i det svenska finansdepartementet, har varnat för att inflationen kan dyka upp igen i ekonomin. Också flera banker har skrivit upp inflationsförväntningarna.

Och visst finns det både risker och tecken. Riskerna ligger främst i den amerikanska finanspolitiken och i den stora upplåningen både från USA:s och ett antal europeiska länders sida. Det leder till ökad likviditet och risk för inflation.

Råvarupriser, energipriser och matpriser har ökat. Dock är det prisökningar som i huvudsak är tillfälliga och inte bör påverka den underliggande inflationen. Västeuropas hårda vinter driver upp elpriserna. Översvämningarna i Australien har påverkat matpriserna. Mycket lite tyder på att detta är en permanent situation. USA har dessutom den lägsta inflationen på 50 år.

Kapacitetsutnyttjandet i ekonomin är lågt, vilket främst visar sig i hög arbetslöshet i industriländerna. Därför tror jag Trichet varnar för tidigt. Först om vi får stora löneökningar trots arbetslösheten kommer vi att se ett riktigt inflationstecken.

Optimism om 2011


Fareed Zakaria är en av mina favoritjournalister, tidigare på Newsweek, nu på Time Magazine. Han är optimistisk när han bedömer 2010: USA:s ekonomi kommer igen, Europa hämtar sig efter Eurokrisen, talibanerna trängs tillbaka, Irak blir trots allt alltmer stabilt, Irans kärnvapenambitioner kommer att hållas tillbaka och USA:s ekonomiska återhämtning kommer att ge landet större internationell trovärdighet.

”Two Cheers för 2011” skriver Zakaria:
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2039884,00.html

Gabrielle Cliffords och det amerikanska våldet


I samband med attentatet mot Gabrielle Cliffords i Arizona skrev jag om att USA är närmare 35 gånger så stort som Sverige i invånarantal. Skulle USA under de senaste 25 åren haft lika många mord på ledande politiker som i Sverige skulle det alltså ha varit 70 mord på politiker.
http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/10/sverige-har-relativt-fler-politiska-mord-n-usa

Vi kan inte veta om den polariserade politiska stämningen i USA uppmuntrat en svårt störd person till attentatet, men frågan måste ändå ställas. Det gör Per T Ohlsson på ett utmärkt sätt i Sydsvenskan:
http://www.sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article1356345/Hatets-kolportorer.html

Sverige bör stoppa anti-israel-konferens


Sverige kandiderar till att bli medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det är bra. I rådet sitter en rad länder som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna, t ex Kuba, Kina, Libyen. Det enda rådet tycks kunna enas om är att fördöma Israel och låta bli att fördöma dess grannar.

Det är dessutom en oerhört viktig period för rådet. Det är förberedande kommitté för ”Durban 3” – FN:s konferens mot rasism. Den första hölls i Sydafrika i september 2001 och urartade till en diktaturernas hatfest mot Israel. Rader av västländer tågade ut. Den andra konferensen blev inte mycket bättre och flera demokratier vägrade delta.

Nu är förslaget att en konferens som uppmärksammar det som hände för tio år sedan ska förläggas i New York, ungefär samtidigt som tioårsminnet av 9/11. Det vore direkt provocerande och oklokt. Så nog har Sverige uppgifter.
http://www.nypost.com/p/news/opinion/editorials/the_un_insult_9rjkaIjzDs8pUnWFMBXoCK
http://www.ngo-monitor.org/article/analyzing_the_durban_ii_conference_interview_with_gerald_steinberg

Pensionsskräll hotar amerikanska delstater


De amerikanska delstaterna är det stora dolda problemet i amerikansk ekonomi. Ett skäl till att de stora stimulansåtgärder som Bush- och Obama-administrationetna satte in, fick begränsad effekt är att delstaterna samtidigt tvingats strama åt. Alla delstater utom Vermont har något sorts krav på balanserad budget och i 37 delstater är detta ett absolut krav. Om det blir budgetunderskott måste man skära eller höja skatter.

Finanskrisen har drabbat delstaterna hårt. Dessutom rullar man ett pensionsberg framför sig:
http://tinyurl.com/27eoucm

Det är inte unikt för USA. Ett av de svenska kommunernas stora problem är att man tidigare inte gjort pensionsavsättningar, utan nu dels gör (eller bör göra) avsättningar och dels samtidigt får betala pensioner löpande.

Etnisk rensning mot kristna i Mellanöstern


Terrorattacken mot koptiska kristna som kom ut från nyårsmässan i Alexandria är det senaste av dåd mot kristna i Mellanöstern. Den koptiska kyrkan fanns i Egypten innan islam. Att de kristna i Egypten får det allt svårare är en del i ett mönster.

I Irak pågår något som närmast kan kallas etnisk rensning mot de kristna minoriteterna. I Sverige bor idag ca 120 000 assyrier/kaldéer/syrianer – en tillgång för det svenska samhället med fem riksdagsledamöter, många akademiker och inte minst idrottsmän som kommer från gruppen. Men man glömmer ofta skälet till att denna stora minoritet finns här: Att det förekommer en systematisk förföljelse av kristna i Mellanöstern.

Historikern Habib Malik har nyligen skrivit en intressant och alarmerande bok om de kristna minoriteternas situation: Islamism andthe Future of the Christians of the Middle East.
http://www.hooverpress.org/productdetails.cfm?PC=1405

C + fp = 1


Tanken på en sammanslagning mellan centern och folkpartiet har luftats igen – denna gång av de två ungdomsförbunden. De tidigare kulturella skillnaderna mellan partierna är mindre än förut och åsiktsskillnaderna inte avgrundsdjupa.

Förra gången det begav sig – i mitten på 70-talet – hade partierna samverkat nära under mer än ett årtionde. Men centern sa till sist nej. Den här gången är det två partier som minskat i val som skulle gåihop. Det finns en risk att ett plus ett blir ett. Debatten dog också snabbt.

Men tanken är inte ny och lär komma igen. Redan i mitten av 1950-talet inbjöd dåvarande ordföranden i Svenska Landsbygdens ungdomsförbund (CUF idag) Johannes Antonsson till samarbetsdiskussioner. Deunga folkpartisterna svarade med en limerick:

Det var en bonde från Dala,
som ville samarbetstala,
men han fick tji
för vi vill förbli
radikala och klart liberala.

Sven Hagströmers skattetillägg visar behovet av skattereform


Sven Hagströmer torde tillhöra näringslivets minst giriga. Han har råkat ut för en ordentlig eftertaxering med skattetillägg – och åtföljande negativ publicitet.

Det är intressant att läsa bakgrunden. Hagströmer har använt en av de mest ansedda revisionsfirmorna, Ernst&Young, för att göra sina deklarationer. Och vad det i sak handlar om är att utdelningar från icke-noterade företag beskattas med 25 procent. I noterade företag med 30 procent. Men om det icke-noterade företaget äger mer än tio procent av ett noterat företag ska utdelningarna från det onoterade betraktas som om de vore från ett börsnoterat företag.

Komplicerat? Ja. Och främst ett bevis på att skattesystemet blivit alldeles för komplicerat och ogenomträngligt. Det som vid den stora skattereformen för snart 20 år sedan var tänkt att bli enkelt ochtransparant har nu blivit så komplicerat att också experterna missar. Dags för en ny stor skattereform!

En invigning, en sorgens dag i Stockholm


Stockholm Waterfront har just invigs. Det är det stora kongresskomplexet som dominerar sikten bredvid Stockholms stadshus. Det är det största attentatet mot Stockholm, Stockholms horisont och Stockholms skönhet på årtionden.

Att vilja värna om Stockholms attraktivitet och unika karaktär väcker märkligt nog starka aggressioner. För mig som bott i New York och gillar höga hus finns en given slutsats: Stockholm är inte New York. Varje stad har sin karaktär.
http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/19/ingen-byggnad-f-r-vara-h-gre-n-stadshuset

Sverige contra Skandinavien


I förra nyhetsbrevet skrev jag om de undersökningar som visar att ”Sverige” är ett så mycket starkare varumärke än ”Skandinavien” och att Sverige därför inte har något att vinna på att uppträda som skandinaviskt.

Kring detta har jag lagt ut texten i Micco Grönholms varumärkesblogg The Brand Man:
http://micco.se/2011/01/skandinavien-som-varumarke-sverige-som-varumarke/

Sveriges största teater, Sveriges största konserthall etc


Det sägs ibland att Sveriges radios P1 och P2 är smala medier för samhälls- och kulturnördar. En del P2-program når bara en procent av det s k ”lyssnaruniversum”. P1:s räckvidd är ca 13 procent.

Men vad innebär det? En procent motsvarar ungefär 84.000 människor. P1 når varje dag mer än en miljon.

Det innebär att P1 är Sveriges största seriösa medium. Sveriges radio är Sveriges största föreläsningssal, Sverige störstakonserthall, Sveriges största teaterscen – det är bara att fylla på.

New York slår rekord i antalet utlandsfödda


New York fortsätter att vara USA:s ”melting pot”. I själva verket har New York aldrig haft så många utlandsfödda medborgare som nu. Det finns starka ”etniska” grannskap, men staden blir också alltmer blandad. Det är dess största styrka:
http://tinyurl.com/4hqftba

Park Avenue blommar i metall


Vi bodde ju ett antal år på det svenska residenset på Park Avenue. Park Avenues främsta vårtecken var tulpanerna som täckte mitten av gatan. Från början fick staden tulpanlökarna från Holland som tack för stödet under kriget. (På ett mycket newyorkish sätt får också de som bor kring gatan gå ut och ta lökar när tulpanerna blommat ut.)

Årets vinter är ovanligt hård i New York, men som en del av det program med tillfällig konst som NewYorks parker driver tillsammans med Park Avenue Foundation pryds sedan någon dag avenyn, mellan 57:e och 67:e gatan, med stora metallrosor av konstnären Will Ryman.

New York är en ständigt pågående konstutställning!
http://tinyurl.com/6g3o3q2
http://www.artdaily.com/index.asp?int_sec=2&int_new=43800

Marcus Samuelsson öppnar i Harlem


Marcus Samuelsson, den svenska kocken som slog igenom på Aquavit i New York, vunnit tävlingen Top Chef Masters och fått laga mat i Vita huset, har nu öppnat sin egen krog i Harlem, bara några kvarter från där han själv bor.

Jag återkommer med ett eget omdöme, men här är hemsidan:
http://redroosterharlem.com

Mat- och vintips från Marcus på
http://www.marcussamuelsson.com

ABC Kitchen främsta krognykomling i New York


Restaurangbloggen Eater har låtit ett antal krogexperter lista de tio främsta nyöppnade krogarna i New York. ABC Kitchen kommer högst, och det är ett bra val. En del andra kan vi känna oss mer tveksamma till. Vi hade t ex en ganska måttlig kväll på MaPeche.
http://ny.eater.com/archives/2010/12/restaurant_experts_name_the_top_newcomers_of_2010.php

Recept: Jordärtsskockscreme med pilgrimsmusslor


Länge sedan jag hade något recept i nyhetsbrevet. Här kommer dock ett, för fyra personer. Passar bra som lätt måltid eller förrätt. En kall chardonnay till om man så önskar.

Ta 7-9 jordärtskockor (beroende på storlek). Skala dem och koka så att de blir mjuka. Den som inte vill böka med de knotiga jordärtskockorna kan göra soppan på blomkål.

Häll av spadet. Gör lite grönsaksbuljong. Lägg skockorna i en mixer och späd med lite buljong. Lägg i en nypa timjan. Mixatill en slät massa. Lägg i 1,5 dl creme fraiche. Det hela ska bli en creme,inte soppa.

Fräs tre pilgrimsmusslor per person. De ska bli bruna i ytan.

Lägg cremen i botten på djupa tallrikar, pilgrimsmusslorna ovanpå och dekorera med färsk koriander.

Svenskt i New York


Som vanligt är det mycket svenskt på gång i New York. Här ett axplock:

Sedan den svenska flaggan försvunnit från det svenska residenset på 600 Park Avenue finns det bara två ställen som flaggar blågult i New York: Svenska kyrkan och The Swedish Cottage. The Swedish Cottage är New Yorks marionetteater för barn och ligger i Central Park, på västsidan i höjd med 79th Str. Den ingick i den svenska delen av världsutställningen i Philadelphia 1876 och flyttades året efter till Central Park. Nu berättas historien om The Swedish Cottage av marionetter för barn.
http://www.cityparksfoundation.org/swedish_cottage.html
http://www.swedishcottage.org/

John Michael Ekeblad – tidigare creative director på IKEA – lanserar möbelserien Made in New York där möblerna är tillverkade av rivningsvirke från Manhattan.
http://www.coolhunting.com/design/made-of-new-york.php

Fotografen David Molander är med på en grupputställning ” reGeneration2: Tomorrow’s Photographers Today” som vill visa upp en ny generation fotografer. Pågår till 17 mars på Aperture Gallery, 547 West 27th Str. David Molanders genomskärning av Stockholm finns på Arkitekturmuseum.
http://www.aperture.org/regeneration-2.html
http://www.davidmolander.com/

Den 28 januari spelar ”electro house duo” Dada Life på klubben Pacha i Midtown.
http://www.pachanyc.com

Den 2 februari är det indierockgruppen The Radio Dept. som spelar i Music Hall of Williamsburg, Brooklyn.
http://www.theradiodept.com
http://www.musichallofwilliamsburg.com

Från den 4 februari är Anne-Marie Djurfors med på en grupputställning på Amsterdam Whitney Gallery, 511 West 25th Str.
http://www.anne-mariedjurfors.se/
http://www.amsterdamwhitneygallery.com/AnneMarieDjurfors.html

Urban Karlsson ger ut den trevliga nättidningen The Pied a Terre om” art, food, living and the generosity of life”, bl a med bra recept.
http://www.thepiedaterre.com

En av de mest uppmärksammade svenska fotokonstnärerna, Lovisa Ringborg ställer, fram till den 4 februari, ut på Location One, 26 Green Street i Soho.
http://www.location1.org/in-the-making/
http://www.lovisaringborg.se/

Erik Paues kritikerrosade film Män som simmar går nu på olika TV-kanaler inom PBS-nätverket i USA.
http://www.pbs.org/independentlens/men-who-swim/

Svenska Kunskapsskolan har fått tillstånd att starta sin första skola i New York. Kunskapsskolan driver 33 skolor i Sverige och har haft stora framgångar i Storbritannien.
http://innovatemanhattancharterschool.org