Skäl att vara optimist
Få vet sin lönekostnad
AstraZeneca-nedläggningen allvarligare än Saab skulle varit
Blir Obamas hälsoreform republikanernas Waterloo?
USA-uppmärksamhet på att judar flyr Malmö
Nu är det Djurgården de vill åt
Tidning mot amerikanska budgetunderskott
Svenska kloster del 2
Sverigebild på mobilen
Porträtt av Sveriges honorärkonsul i New York
Michelle Obama med barn i New York
Franklin som krogmuta
Det gamla smutsiga och farliga New York
Industriområden blir krog- och galleriområden
Svenskt på gång i New York
Grekiskt i New York
Hotell som ”gäller” just nu i New York
Skäl att vara optimist
Newsweeks internationelle chefredaktör Fareed Zakaria har skrivit den intressanta boken The Post-American World, som jag skrivit om i nyhetsrevet:
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=239&sid=
Zakaria menar i en ny artikel i Newsweek att skälen till optimism om framtiden är stora. Ekonomisk kris och terrorism är inte vad som präglar vår framtid. Han skriver om tre starka drag i utvecklingen, som gör att vi kan se med tillförsikt på framtiden:
– Den stora stabiliteten. Vi har haft en lång period av fred mellan stormakterna och det är få scenarior som skulle tala för ett storkrig mellan länder som USA, Kina, Ryssland.
– Inflationen tycks utrotad. 1970-talets härjande inflation är borta ur världsekonomin. (Här tror jag själv Zakaria är alltför optimistisk.)
– Teknologin för länder samman, skapar stabilitet och välstånd. Under den ekonomiska krisen växte de nya marknaderna i Asien, Latinamerika och t o m Afrika.
http://www.newsweek.com/id/226425
Få vet sin lönekostnad
Skattemotståndet är litet i Sverige. De flesta svenskar tycker nog att de får valuta för skattepengarna och något skatteuppror har vi aldrig haft. Ett av skälen kan vara att skatterna är så osynliga: Källskatt, löneskatt och inbakad moms gör att vi sällan blir upplysta om skattetrycket (som f ö för första gången på uppåt 40 år är under 50 procent).
När jag var statssekreterare i finansdepartementet försökte jag åstadkomma att statsanställdas lönebesked skulle börja med bruttosiffran, samt därefter visa avdrag för arbetsgivareavgifter, kommunal- och inkomstskatt etc. Det mötte frenetiskt motstånd från administrationen och ledde till en tumme; löneskatten angavs som en beräkning med liten stil. Även detta försvann när Göran Persson blev finansminister.
Nu kommer negativt godkännande av deklarationen, d v s att om man inte hör av sig till skattemyndigheten anses deklarationen godkänd enligt den utsända blanketten. Det är ytterligare ett steg som för medborgarna bort från kunskap om sin skatt.
Att så många medborgare inte har kunskap om sin fullständiga lön och beskattning kallar professor Lars Jonung i en artikel för ”ett demokratiskt informationsunderskott, som inte är värdigt ett samhälle som gör anspråk på öppenhet i det offentliga samtalet.”
http://www.dn.se/opinion/signerat/visa-hela-lonen-1.1056221
AstraZeneca-nedläggningen allvarligare än Saab skulle varit
Nyligen kom beskedet att Astra Zeneca lägger ner den hypermoderna forskningsanläggningen med 900 anställda i Lund. Det är ett slag mot svensk framtidskraft som blivit förvånansvärt lite uppmärksammat. Nedläggningen betyder långt mer för Sverige än Saab (som glädjande nog lever vidare en tid).
http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/02/astra-zeneca-avvecklar-i-lund
I regeringens globaliseringsråd kom vi med förslag dels om att Sverige ska skaffa sig en huvudkontorsstrategi – när företag säljs och huvudkontoren flyttar till ett annat land dröjer det inte länge innan forskningen följer efter. Dels att Sverige måste genomföra en omfattande satsning på forskning. Av förslagen tycks det bli mycket litet, vilket Hans Bergström nyligen kritiserat hårt i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/allians-for-vad-1.1065755
Blir Obamas hälsoreform republikanernas Waterloo?
President Obama fick igenom en sjukvårdsreform. Den innebär ett steg mot ett USA som liksom övriga utvecklade industriländer skulle garantera alla medborgare sjukvård. Men den blir sannolikt inte den nödvändiga bromsen på de skenande kostnaderna.
David Frum, tidigare talskrivare åt Georges W Bush och en av de s k neocons är en av de mest inflytelserika opinionsbildarna inom det republikanska partiet. Nu tror han att republikanernas stenhårda motstånd och absoluta vägran att kompromissa kan bli republikanernas Waterloo. I november är det kongressval och Frum oroas för att väljarna då börjar se de positiva effekterna både av ekonomins vändning och av sjukvårdsreformen. Den förut förutspådda storsegern i valet kan försvinna. Republikanerna gjorde fel genom att bara säga No! Och vägra förhandling och kompromiss. Partiet blev gisslan hos sina ytterkantspolitiker, på ett sätt som kommer att skada dess vinstchanser.
http://www.frumforum.com/waterloo
Per T Ohlson är inne på samma tema i sin söndagskrönika i Sydsvenska Dagbladet och sätter ibn sjukvårdsreformen i ett historiskt sammanhang.
http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article641832/Trumans-revansch.html
Även de demografiska siffrorna talar mot att högervågen skulle få bestående fotfäste, skriver Charles Blow i New York Times. Han har också den intressanta bloggen By the numbers.
http://www.nytimes.com/2010/03/27/opinion/27blow.html?ref=opinion
http://blow.blogs.nytimes.com/
USA-uppmärksamhet på att judar flyr Malmö
Människor med judiskt ursprung känner sig hotade i Malmö och kommunalrådet Ilmar Reepalus olika uttalanden om judarnas situation har väckt pinsam uppmärksamhet i Sverige. Reepalu har ju bl a lagt skulden på ”judarna” för att de blivit angripna, eftersom de inte tagit avstånd från en Israels angrepp i Gaza. Bland det värsta av det Reepalu sagt är att ”om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö”.
De flesta som flyttar till Israel från olika länder – och har flyttat till Israel – gör det inte för solens skull, utan för att de tvingats bort. De flesta israeler har flytt till landet, eller är barn till dem som flytt efter 1948.
Många av dem som idag formar Malmö är människor som hotats och förföljts i sina hemländer och därför kommit till Sverige och fått stanna. Flyktingar kallas det i båda fallen.
I Sverige är det inte lika känt att Reepalu fått stor – och för Sverige föga smickrande – uppmärksamhet i andra länder, främst i USA. Reuters, AP liksom Wall Street Journal har haft stora artiklar som inte varit till Malmös fördel:
http://tinyurl.com/yjmaeeb
http://news.yahoo.com/s/ap/eu_sweden_threatened_jews
Nu är det Djurgården de vill åt
Jag skrev i förra nyhetsbrevet om attentaten mot Stockholms skönhet och proportioner, främst förslagen om skyskrapor vid Klara kyrka, Stadshuset och i jätteformat vid Norra Station (Tors Torn) samt Västra Citys kompakta husmur mot Klara sjö.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=272#section9
Men hoten är många. Under årtionden har man låtit den gamla Djurgårdsrestaurangen Lindgården förfalla. Den ska nu rivas och ett nytt betonghotell byggas. På tomten väster om Gröna Lund planeras en kraftig utbyggnad med kättinggungor och jättetorn, precis framför en huslänga från 1700-talet som är en av Stockholms finaste.
Tomten kan bära ett nöjesfält – men inte Disneyland-liknande jätteattraktioner.
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/grona-lund-har-vuxit-ur-djurgarden-1.1065661
Opinionsbildningen för att bevara det unika i Stockholm kommer ofta för sent. Nytt är att den möts av en sådan frenetisk ilska på nätet från dem som vill riva och bygga stort. Stockholm måste, som alla städer, utvecklas och förändras. Men en av Stockholms styrkor är dess proportioner och att delar av staden är välbevarad.
Tidning mot amerikanska budgetunderskott
Den nya nättidningen The Fiscal Times är startad av finansmannen och den tidigare handelsministern Peter G. Peterson. Han varnade tidigt – bl a i boken Running on Empty (2005) för obalanserna i amerikansk ekonomi
The Fiscal Times är ingen obalanserad röst som Tea Party-rörelsen, men driver hårt behovet av budgetbalans och stopp på kongressens irrationella utgiftspolitik.
http://www.thefiscaltimes.com/
Svenska kloster del 2
I vårt lilla land där en expansion skedde inom så många områden under 1970-talet har många institutioner gått in i sig själva. Det har jag sett på ställen som Expressen och Sveriges radio under 1990-talet och det stundvis bysantinska UD. Stelheten på arbetsmarknaden och identifikationen med den egna arbetsplatsen fick många att bli kvar i årtionden; många har arbetat länge tillsammans och kan alla informella vägar och koder. Överlevnad ersätter en gemensam bärande framtidsidé. Om detta skrev jag i nyhetsbrevet för drygt tio år sedan under rubriken ”Svenska kloster”.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=85&sid=kloster#section6
Den väckte visst uppseende, eftersom jag då arbetade på UD. Den som vill ha en insiktsfull bild av denna interna stämning – på gott och ont – kan läsa Diana Janses bok En del av mitt hjärta lämnar jag kvar, som är en skönlitterärt skriven rapport från en period som utsatt svensk utsänd i Afghanistan.
http://120minutes.wordpress.com/
http://www.alfabeta.se/bok/en-del-av-mitt-hjarta-lamnar-jag-kvar
Sverigebild på mobilen
Det har varit en svaghet i Sverigeinformationen att den varit frånvarande på mobilen. Svenska institutet finns sedan tidigare på Facebook med Swedish Word of the Day (i två varianter: Beginners, Advanced). Nu finns Swedish Fashion of the Week och Swede of the Week.
Detta finns också för den som har iPhone. Det är bara att knacka in social.sweden.se på Safari. Det är ett första steg i rätt riktning och viktigt därför att i stora delar av världen – t ex Afrika och Asien – är mobilen en lika viktig informationsförmedlare som datorn.
Porträtt av Sveriges honorärkonsul i New York
Som jag berättat tidigare i nyhetsbrevet har Sverige fått en ambitiös honorär generalkonsul i New York, David Dangoor. Givet det märkliga beslutet att lägga ner den svenska utsända representationen i New York, har regeringen genom att utnämna David Dangoor gjort bästa möjliga av situationen:
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=269&sid=dangoor
David Dangoor intervjuas och porträtteras i svensktidningen Nordstjernan om hur han ser på sitt uppdrag. ” As an educated advocate of Sweden, Dangoor is equipped with more knowledge and managerial experience than most,”
http://www.nordstjernan.com/news/people/1991/
Michelle Obama med barnen i New York
Michelle Obama tog nyligen sina två döttrar, 11 och 8 år gamla, till New York. Det kan ju tjäna som tips på några saker man kan göra i New York med barn.
De började på Dylan’s Candy Bar – en godisaffär på Tredje Avenyn vid 60:e gatan. Michelle Obama hade tydligen gjort ett uppehåll i sin hälsopropaganda.
Sedan gick de på musical. Blue Man Group – som för övrigt kommer till Göta Lejon i Stockholm i september.
http://tinyurl.com/yhhk34t
Middag på Russian Tea Room på West 57th Street.
http://russiantearoomnyc.com
Övernattning på Waldorf Astoria, på Park Avenue
http://www.waldorfastoria.com/search/property-details.cfm?intPropertyId=16
Brunch dagen efter på Mesa Grill, restaurang med amerikansk mat på Fifth Avenue/15:e gatan.
http://www.mesagrill.com/newyorkcity/
Utsikt från Empire State Building. Och därefter matiné på den nya musicalen Memphis.
http://www.playbill.com/news/article/132523-MARQUEE-VALUE-Memphis-at-the-Shubert-Theatre
Kakor på det klassiska bageriet Magnolia Bakery i Greenwich Village innan det var dags för hemfärd.
http://www.magnoliabakery.com/
Franklin som krogmuta
Benjamin Franklin, en av de amerikanska ”founding fathers”, får vara kvar på de nya amerikanska 100-dollarsedlarna.
Och därmed kan tricket för att, utan förhandsbeställning, få bord på fulla New-York-krogar vara oförändrat: Vid frågan: ”I vilket namn är det beställt?” kan svaret ”Franklin” få hovmästaren att förstå att belöningen för ett bord är 100 dollar.
Det gamla smutsiga och farliga New York
Det finns en romantik kring ”det riktiga New York”, det sjaviga, smutsiga och farliga New York – innan staden blev en av världens säkraste storstäder.
En av den tidens ikoner, Edmund White, har nu skrivit en sorts memoar från den tiden, drogernas och utspelens tid: City Boy. My Life in New York During the 1960s and ’70s. Staden var ruinerad, brottsligheten hög och sophämtningen och annan social service var utslagen. Det ska lite distans till för att romantisera tiden, men Ed White har distansen. Boken lovordats i amerikanska medier.
http://www.bloomsburyusa.com/books/catalog/city_boy_hc_025
Industriområden blir krog- och galleriområden
Jag har tidigare skrivit – bl a i kommunikationsföretaget Springtimes lilla guide för Shangai om hur gamla industriområden blir perfekta platser för konst- och krogliv:
http://springtime.nu/files/2009/11/shanghai1.pdf
I Aten, där vi nyligen var, heter motsvarande område Gazi. Där finns nya Benakimuseet, med lokala konstnärers arbeten till salu i museibutiken. Liksom gallerier, barer och krogar som Sardelles och Mamacis.
Svenskt på gång i New York
– Den stora svenskhändelsen under våren bli filmfestivalen på The Film Society of Lincoln Center. 16 april – 4 maj med sammanlagt 68 filmvisningar av både klassisk svensk film och det allra senaste.
– Nio Wallanderfilmer på raken ges på Scandinavia House. Serien slutar 28 maj.
http://www.scandinaviahouse.org
– De två svenska poeterna Anna Hallberg och Jörgen Gassilewski kommer att läsa sina dikter och samtala onsdagen den 21 april kl 12.30, på Poets House, 10 River Terrace.
http://poetshouse.org/progcoming.htm
– Den svenska folkmusikkvintetten Jaerv spelar jazz och pop på Scandinavia House den 13 april.
http://www.scandinaviahouse.org/events_concerts_upcoming.html#jaerv
– Nu går det att anmäla sig till Scandinavian Stories – ett sommarprogram på Manhattan för ungdomar mellan 12 och 15 år som vill ”explore their cultural identities”. Läs mer på
http://www.scandinavianstories.org
– Föreningen Svenskar i världen arbetar för de svenskar som bor utomlands – kring allt från studiebidrag till pensioner, från meritvärdering till rösträtt. SVIVs generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist inbjuder till mingel och information på Hotel Roger Smith på Lexington Ave kl 18 den 19 april. Anmälan till stevetrygg@hotmail.com
Hotell som ”gäller” just nu i New York
Crosby Street Hotel har vi nyligen bott på. Riktigt trevligt, helt nytt hotell, med bra stämning, mycket folk i baren på kvällen och perfekt läge bredvid tunnelbanestationen. Dessutom ett av de få ställen som mäter sig med Carlyle Hotel på Madison Avenue när det gäller brittiskt Afternoon Tea. Just nu är det The Standard Hotel i Meatpacking District och Crosby Street Hotel som ”gäller” på Manhattan. Ingendera tillhör de billigaste, men i dagsläget går det att få rabatter.
http://www.firmdale.com/index.php?page_id=31