New York fortsätter att vara USA:s huvudstad
Obamas 50 dagar
Vart tar kronan vägen?
Sverige som föredöme i USA
Tidningskris i USA
Trots arbetslösheten – Sverige behöver invandring
Amerikansk bloggbarometer
Nya fakta om folkmordet på armenier och assyrier
Fosterlandet som varumärke
Ingen åldersdiskriminering här
Finns det ett speciellt svenskt ledarskap?
Svensk konstnär på MoMA
Massor av svenskt i New York just nu
Billigt på bästa krogen
Inne och ute i New Yorks krogvärld
New York fortsätter att vara USA:s huvudstad
New York är USA:s huvudstad i allt utom det politiska styret. För finansmarknaden, media, high tech, mode, kultur, underhållningsindustri – på alla områden dominerar New York. För omvärlden är New York ofta den scen man måste finnas på för att överhuvudtaget finnas. ”Finns man inte i New York, finns man inte.”
New York är hårt drabbat av finanskrisen. Den som är här ser de tomma butikslokalerna, upplever att det går lätt att få taxi men är trångt på tunnelbanan och får höra många riktigt obehagliga samtal som speglar sämre ekonomi och fruktan för framtiden. Wall Street betyder mer för New Yorks ekonomi än bilindustrin för Michigan. Innebär finanskrisen ett avgörande slag mot New Yorks ställning i USA och i världen?
Det vet vi naturligtvis inte förrän om minst 25 år, men mycket litet tyder på det. Finanssektorn krymper nu till 90-talsstorlek, inte osunt. Samtidigt fortsätter New York att vara talangmagnet och uppmuntra den blandning som skapar kreativitet.
Professor Richard Florida som skrivit om hur kreativitet hör samman med plats, menar att USA:s ekonomiska geografi förändras just nu, men att New York behåller sin styrka:
http://www.theatlantic.com/doc/200903/meltdown-geography
Obamas 50 dagar
Barack Obama har varit president drygt 50 dagar. För den som en tid följer amerikanska medier på nära håll är det uppenbart hur han dominerar scenen. Allt i amerikansk politik utgår från Obama och hans popularitetssiffror är rekordhöga – även om de personliga siffrorna är bättre än de för politiken.
Det republikanska partiet är splittrat och desorientera, utan någon talesperson. Obama tycks ha minst lika stora problem med sina egna partivänner till vänster som med republikanerna.
Här i USA dominerar naturligtvis ekonomin helt, med en bonusdebatt som i ilska mot företagsledningar ställer den svenska helt i skuggan. Obamaadministrationen blåser på hatet mot bonusarna, främst därför att de är rädda att väljarnas ilska ska göra det omöjligt för Vita huset att få igenom sitt räddningspaket för bankerna.
Obama själv väljer att vara mycket borta från Washington, ta town-hall-meetings och fortsätta möta väljarna direkt. Det är ett format som fungerar för honom och ett syftar till att använda den allmänna opinionen för att pressa kongressen till beslut.
Också i utrikespolitiken har mycket sket på kort tid:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/mar/11/barack-obama-doctrine-us-foreign-policy
Vart tar kronan vägen?
Nu har vi sett några dagars återhämtning för den svenska kronan. Det är ett gott tecken. Fortfarande är det dock förvånansvärt hur lätt ekonomiska bedömare tar på kronans värde och främst volativitet.
När finansmarknaden stabiliserats så småningom kommer det också att innebära att kronan etablerar sig starkare gentemot euron och dollarn. Nu flyr alla aktörer den risk som små valutor innebär
Det är mycket svårt för utländska investerare (t ex de som räknar på Volvo) att beräkna avkastningen på investeringar. Småföretagen, som har små möjligheter att valutaförsäkra sig, blir försiktiga med exportsatsningar. Och den svaga svenska kronan kan – på nytt – förhindra nödvändiga långsiktiga anpassningar.
Om detta har jag skrivit en artikel i Expressen:
http://www.expressen.se/debatt/1.1492572/svenska-kronan-ar-eu-s-svarte-petter
Sverige som föredöme i USA
Sverige – den svenska modellen – visas nu i flera sammanhang upp som ett föredöme. Men nu handlar det mindre om det traditionella välfärdssystemet, utan om andra exempel på social eller ekonomisk ingenjörskonst. Bo Lundgren uppträdde i dagarna inför ett kongressutskott och berättade om hur Bildt-regeringen 1992-93 löste upp den svenska bankkrisen.
I New York Times prisas det svenska skolpengssystemet som en förebild med en lång intervju med dåvarande skolministern Per Unckel:
http://video.nytimes.com/video/playlist/opinion/oped/1194833176718/index.html#1194838660912
Begreppet ”Den svenska modellen” har breddats.
Tidningskris i USA
De senaste gångerna vi varit i New York har vi bott i samma lägenhet på Upper East Side. Vi har kunnat se hur tidningshögen som levereras varje morgon till vestibulen krymper. I mars är den bara hälften så stor som den var i november. Det är tyvärr talande. Amerikanska dagstidningar blöder. Annonsintäkterna minskar, tidningarna blir tunnare och allt färre läser dem – i pappersformat.
Senast har The Seattle Post-Intelligencer, och Rocky Mountain News i Denver lagts ner som papperstidningar. San Francisco Chronicle, The Philadelphia Daily News, The Minneapolis Star Tribune, The Detroit News, The Chicago Sun-Times, The Miami Herald, The Boston Globe, The New York Daily News, The Cleveland Plain Dealer, The Fort Worth Star-Telegram är alla tidningar på fallrepet, där ägarna deklarerat att de måste ha nytt kapital, nya ägare eller nya partners för att kunna fortsätta.
I Sverige är tidningsläsandet större och djupare förankrat än i USA, men annonsmarknaden har gått in i väggen och de flesta tidningar ser sjunkande upplagor.
Det är sannolikt att den ekonomiska krisen leder till en ny mediestruktur där nätet spelar huvudrollen.
Trots arbetslösheten – Sverige behöver invandring
Den pågående ekonomiska krisen överskuggar helt Europas stora långsiktiga problem: Demografin. Europa, och inte minst Sverige, står inför en svår arbetskraftsbris.
Därför är det, paradoxalt, riktigt av riksdagen att mitt under en period med stigande arbetslöshet, öppna de svenska gränserna för arbetskraftsinvandring. Jag är engagerad i detta eftersom Svenska institutet fått i uppdrag att sprida information om Sverige som attraktivt invandrarland för nyckelarbetskraft.
http://norran.se/asikter/debattartiklar/article249435.ece
Amerikansk bloggbarometer
För den som vill följa det politiska trycket i USA:s bloggvärld är den här bloggometern utmärkt:
http://blogometer.nationaljournal.com/
Nya fakta om folkmordet på armenier och assyrier
Flera gånger har jag i nyhetsbrevet skrivit om hur man i Turkiet undertrycker fakta om och vägrar erkänna folkmordet på armenier, kaldéer och assyrier under första världskriget. I Sverige finns många assyrier och Sverige borde ha ett speciellt ansvar för att uppmärksamma frågan. Den som inte gör upp med historien är långt sämre rustad för framtiden.
Nu har nya folkräkningssiffror från det ottomanska riket kommit upp i ljuset. De visar att nära en miljon armenier ”försvann” mellan åren 1915-16. Den bok som redovisar dokumenten har knappast alls omnämnts i turkiska medier eller kommenterats från officiellt håll:
http://www.iht.com/articles/2009/03/09/europe/09turkey.php
Fosterlandet som varumärke
Det kan verka krasst att tala om vårt fosterland som ett varumärke, men varje dag tas miljontals kommersiella (och politiska) beslut som inbegriper styrkan i det svenska varumärket:
Kan det där svenska företaget leverera? Håller de kontrakt i Sverige? Måste vi muta?
Talar de engelska? Är kvaliteten OK?
Många frågor av det slaget ställs aldrig. Det svenska varumärkets styrka besvarar dem; de finns inbäddade. Och därmed kan tid och säljargument ägnas åt annat.
Om detta skriver jag på Micco Grönholms varumärkesblog: The Brand Man:
http://micco.se/2009/03/21/olle-wastberg-sverige-som-konkurrensmedel/
Ingen åldersdiskriminering här
Inför sin 90-årsdsag beslöt nyligen Robert Morgenthau att lämna sitt jobb som ” district attorney” – vilket är åklagare och lite mer än det – för Manhattan.
Morgenthau är legendarisk. Han var också förebilden för den ursprunglige åklagaren i ”Law & Order”.
Ingen har betvivlat att 89-åringen klarat att upprätthålla jobbet och alla medier säger att han blir svår att efterträda. USA har en öppen syn på ålder i arbetslivet.
http://www.nytimes.com/2009/03/03/opinion/03tue3.html?_r=1&ref=opinion
Finns det ett speciellt svenskt ledarskap?
Det påstår i varje fall de unga ledare som gått deltagit i Svenska institutets managementprogram. Sverige utmärks mer av platta organisationer, planering och ibland oklarhet. För den som bott utomlands är det uppenbart hur kulturskillnader, på gott och ont, slår igenom i hur företag och organisationer leds.
Om detta har jag skrivit artiklar i livsstilsmagasinet Bona Vita och i nättidningen The Local:
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=255
http://www.thelocal.se/17064/20090121/
Svensk konstnär på MoMA
Det är ovanligt att en svensk konstnärs verk köps in av Museum of Modern Art och visas under flera månader. Men Klara Lidéns Moonwalk – en stor installation med video och med musik av svenska bandet Tvillingarna – ställs ut på MoMa fram till den 8 juni. Moonwalk är en kommentar till skräp- och konsumtionssamhället, till det urbana landskapet. Det recenseras stort i New York Times:
http://www.nytimes.com/2009/03/20/arts/design/20lide.html?_r=1&ref=design
Klara Lidén representeras av ansedda Reena Spaulings galleri:
http://www.reenaspaulings.com/KL.htm
Massor av svenskt i New York just nu
Så fort vi kommer till New York märker vi hur många svenskar som visar framfötterna i New York – ofta utan att det märks över Atlanten. Här bara ett axplock:
– Den svenske porträttkonstnären Carl Köhler, som dog för tre år sedan, uppmärksammas på Brooklyn Public Liberary (det stora, Gunnar Asplund-inspierade, biblioteket vid Grand Armory Plaza). Han är främst känd för sina författarporträtt (Becket, Joyce, Cocteau, Wolf, Kafka m fl).
http://www.francetoday.com/articles/2009/03/13/french-writers-in-brooklyn.html
http://www.brooklynpubliclibrary.org/events/exhibitions/2009/beyondwords.jsp
– Svenske fotografen Pontus Höök har förnyat sin website, med fantastisk New Yorkkänsla:
http://www.pontushook.com
– Jan Troells ”Everlasting Moments” går på flera biografer och har fått fina recensioner:
http://tinyurl.com/dj6wwx
– I Tribeca finns nyöppnade restaurangen Trigo med design av skåningen Elle Kunnos de Voss. Och med en tidigare kock från Aquavit som ansvarig.
http://www.trigorestaurant.com/
– Svenska bandet Soundtrack of Our Lives har just genomfört en USA-turné med sex spelningar.
http://www.tsool.net/
– Bröderna Calle och Pelle Sjönell, två av de många svenska reklamarna i New York, vann en Grandy, finaste priset, i International ANDY Awards häromdagen.
http://www.resume.se//nyheter/2009/03/19/nu-ar-broderna-sjonell-kun/
– Larssons & ADAS teater från Konstepedemin i Göteborg spelar en vecka, med start den 10 april, på Cherry Lane Theatre i West Village. Pjäsen heter ”Bertha – the other love story” och är en variant på Jane Eyre av Charlotte Bronte.
http://Cherry.Lane.Theatre.org
http://www.larssonsochadas.se/english.htm
– Fyra svenska filmer finns med på årets Tribeca Film Festival i slutet på april: Måns Herngrens ”Allt flyter”, den dansksvenska samproduktionen ”Original” av Alexander Brøndsted och Antonio Tublén, kortfilmen ”densen” av Anna Linder och Anders Bankes rysksvenska film ”Newsmakers”.
http://www.tribecafilm.com/festival
Billigt på bästa krogen
Inte ont som inte har något gott med sig: En av New Yorks bästa fiskrestauranger, och den bästa grekiska, är Milos på 125 W55th Street. Fräsch mat och fina råvaror. En normalt ganska dyr krog. Ligger dessutom bara ett stenkast från Museum of Modern Art.
Nu erbjuder man i den ekonomiska försiktighetens tid en tre-rätters lunch för bara 24 dollar.
Inne och ute i New Yorks krogvärld
Det går fort i krogvärlden i New York just nu. Förra året tillhörd FROG och Fiamma, båda på Spring Street, de mest uppskrivna, där det var svårt att få bord. Nu är båda nedlagda.
Just nu är det tre nya krogar som drar till sig intresset – och är svåra att få bord på:
Minetta Tavern i West Village (Minetta Lane/McDougal Steet). Fransk mat och ombonad miljö.
The John Dory, som ligger på 85 Tenth Avenue (mitt emot en av New Yorks bästa japaner, Morimot.) The John Dory är vimsigt inredd med fisk och snäckor överallt. God fisk/skaldjur.
Bagatelle i Meatpacking District (409 West 13th Str). God mat och ”the beautiful people”. För den som klarar riktigt hög ljudnivå.