Nyhetsbrev 14 DECEMBER 2008

Inget nytt 1930-tal

Hästen vill i alla fall inte dricka


Bara lite högre valdeltagande


The best and the brightest?


Fritt fall för amerikansk dagspress – och svensk?


Sverige okänt i Indien och Kina


Hur omvärlden ser oss


Turkiet och den assyriska-kaldeiska-syrianska minoriteten


Obama och en amerikanska dröm


Obama och typsnitten


En trevlig trakt på Upper East Side


The Plaza – som förr men inte riktigt


Krogråd


Julklappar med konstnärligt kvalitet

Inget nytt 1930-tal


Det här nyhetsbrevet har i flera år präglats av pessimism när det gäller ekonomin, främst USA:s. USA:s låga sparande och stora underskott har inte i längden varit hållbart. Smällen blev större än de flesta kunde ana. USA är världens största ekonomi och amerikansk konsumtion driver världens produktion. Därför måste det vända i USA innan omvärlden kan börja se ljusare på läget.

En imponerande genomgång av bakgrunden till finanskrisen finns i Michael Lewis¿s essä¿The End of Wall Street’s Boom:
http://tinyurl.com/5s5w2b

Även om recessionen kan vara hela 2009 tillhör jag inte de pessimister som talar om depression, ett nytt 30-tal eller drar paralleller med Japans mer än ett decennium långa recession. Skälet är främst den grundläggande vitaliteten i amerikansk ekonomi.
http://www.newsweek.com/id/170340/output

Den bistra sanningen är att de dåliga sociala skyddsnäten och det faktum att bra sjukvård och pension ofta är knuten till arbetet gör att amerikaner piskas att söka nya jobb ¿ även om det innebär långväga flytt, social deklassering och sämre lön. Att lån som regel endast står mot säkerheten gör också att amerikaner snabbare kommer ur skuldfällan och kan börja konsumera igen.

Till detta kommer en stark konsumtionskultur och ¿ som Ronald Fagerfjäll nyligen skrev i Dagens industri – ett sjudande innovationsklimat: ¿Från USA kommer de flesta idéer om produktion, distribution och finanser under det senaste seklet. Amerikaner har hittat på verktygsteknik, dammsugare, löpande band, tidmätning, moderna förpackningar, frysteknik, rundradio, kylskåp, TV, ungdomsmusik, gaffeltruckar, modern marknadsföring, containerfartyg, datorer, bioteknik, sparfonder, optioner, mobiltelefoner, internet och mycket mer. —Vem ser idag en ekonomi med den kombination av kreativitet och politisk stabilitet som krävs för att ta över USA:s roll? Europa har för lite dynamik och Asien för lite stabilitet.

Hästen vill i alla fall inte dricka


Riksbanken har rekordsänkt räntan. Men regeringen och finansminister Anders Borg anklagas av oppositionen och en rad ekonomiprofessorer för att hålla igen för mycket i lågkonjunkturen. Med låg inflation och vikande efterfrågan är det traditionella keynsianska receptet att underbalansera budgeten.

Problemet är att de teorier John Maynard Keynes och samtidigt stockholmsskolan lade fram för 80 år sedan bara delvis håller. Keynes teorier utgick från ekonomier med en offentlig sektor på 10-15 procent av BNP. En snabb och temporär expansion av den offentliga ekonomin skulle därför få omedelbara och positiva effekter.

Robert Lucas fick 1995 nobelpriset i ekonomi för teorin om trationella förväntningar¿. Vårt samhälle har hygglig utbildningsnivå och medier som når ut ¿ det skiljer sig från 1930-talet. När politikerna beslutar att stimulera ekonomin, säger en hord ekonomiska journalister: – Det ser ännu värre ut än vi trodde.

Konsumenterna drar slutsatsen att de kan förvänta sig sämre tider och att staten efter stimulansen måste börja spara i ladorna igen. Därför väljer konsumenterna att spara i stället för att konsumera. ¿Keynes ligger död i kontrollrummet, skrev jag själv i en bok ”Det tomma rummet” för drygt 10 år sedan.

Problemet i Sverige idag är inte att konsumenterna har mindre pengar än för ett år sedan. Men de är oroliga för framtiden och sparar mer. Det skulle de förmodligen just nu göra också om skatterna sänks eller bidragen höjs.
http://tinyurl.com/587rxx

Bara lite högre valdeltagande


Det slutgiltiga valdeltagandet i presidentvalet i USA är ännu inte fastställt. Men en säker prognos är att det blir 61.7 procent. Det innebär en ökning från förra valet med 1,6 procent – långt mindre än förhandsgissningarna.

Många trodde att de många unga Obamaväljarna och mobiliseringen av svarta och spansktalande skulle öka valdeltagandet mer. Men det kompenserades av att väljarna i New York och Kalifornien – där utgången var given – i mindre utsträckning gick och röstade samt att en hel del republikaner hellre tycks ha stannat hemma än röstat på John McCain.
http://elections.gmu.edu/preliminary_vote_2008.html

The best and the brightest?


Barack Obama har rivstartat med att skapa sig ett nytt team i Vita huset och en ny regering. Man ska komma ihåg att USA:s regering som kollektiv spelar en mindre viktig roll än Vitahusstaben – som är på närmare 4000 personer. De nyutnämnda omges av rykte om att vara smarta och handlingskraftiga. Mest surr är det kring Obamas närmaste man Rahm Emmanuel, som anses rå ”fluent profanity” och en tuff förhandlare (att förhandla med honom är att som få influensa och hemorrojder samtidigt, sa en kongressman).

Chefen för Obamas ekonomiska stab Larry Summers är heller ingen charmknutte. ”His relation to humility is as Madonnas to chastity”, skrev Washington Post.

Många har jämfört Obamas rekryteringar med Kennedys, de som av David Halberstam kallades The best and the brightest. Vad en del glömmer är att Halberstam var ironisk; denna brillianta grupp förde in USA i Vietnamkriget.

Obama lär behöva de bästa. De problem han står inför tillhör de största någon amerikansk president konfronterats med.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1997539.svd

Fritt fall för amerikansk dagspress – och svensk?


I veckan slutade Expressens chefredaktör sedan sju år, Otto Sjöberg. Själv var jag en av de sex olika chefredaktörer som tjänstgjorde under 1990-talet. Otto Sjöberg har vänt tidningens upplaga och ekonomi.
http://tinyurl.com/5t2as5

Framtiden ser kärvare ut. I tidigare konjunkturnedgångar har både kvällstidningsköparna och annonsörerna svikit. För några dagar sedan gick amerikanska Tribune i konkurs. Finans- och annonskris gjorde situationen omöjlig.

Den långa nedgången för amerikanska dagstidningar fortsätter. När halvårssiffrorna kom i slutet av oktober visade det sig att fallet var nästan fem procent i upplaga. De två tidningar som klarade sig bäst var USA:s två största: USA Today och Wall Street Journal.
Tidningarna svarar med färre sidor och färre anställda och därmed mindre av fördjupning och unikt material. Det blir en ond cirkel.

Sverige okänt i Indien och Kina


Regeringens globaliseringsråd – där jag är ledamot har givit ut en rapport om Sverige i världen. Den går ut på att Sverige måste stärka sitt varumärke. Både för den svenska utrikespolitikens framgång och för svenska produkter utomlands är det nödvändigt att Sverige är väl känt. Att Sverige är så okänt i de växande marknaderna i Indien och Kina är bekymmersamt.

Förutom Globaliseringsrådets samlade ställningstagande innehåller skriften tre bilagor om Sverige som varumärke, om hur Sverigebilden ser ut i andra länder och om hur utrikesförvaltningen fungerar.
http://tinyurl.com/5cgue2
http://www.regeringen.se/content/1/c6/11/62/52/7032c0a4.pdf

Hur omvärlden ser oss


Jag skriver sedan någon tid en månadskrönika i den utmärkta webtidningen ”The Local” Sweden’s New in English. Krönikorna handlar om Sveriges internationalisering och hur omvärlden ser på oss.
http://www.thelocal.se/14972/20081015/
http://www.thelocal.se/15822/20081120/

Turkiet och den assyriska-kaldeiska-syrianska minoriteten


Det 1600 år gamla Mar Gabrielklostret i sydöstra Turkiet är en central plats för de assyriska, syrianska och kaldeiska folkspillrorna, de äldsta kristna församlingarna.

Nu har biskopen kallats till förhör hos polisen för att stå till svars för ett orimligt påstående att det byggts på en gammal muslimsk böneplats. Klostret har fått sin egendom konfiskerad av den turkiska staten.

Turkiet har problem med att acceptera sina assyriska och kurdiska minoriteter. Det är viktigt att EU är tydliga med att skydd för minoriteter är viktig del av den demokrati som krävs för att få tillhöra Europa.
http://www.atour.com/news/assyria/20001227b.html
http://www.hujada.com/article.php?ar=1025

Obama och en amerikanska dröm


Barack Obamas valseger innebär något nytt för den afroamerikanska gruppen i USA. Det är en grupp med stor mångfald. Det finns gott om ledande afroamerikaner bland företagsledare, journalister och politiker. Men två små iakttagelser visar vad det kan handla om:

Några dagar efter valet gick jag in på en enkel kaffebar på Lower East Side. Några svarta tonåringar förde rätt mycket liv. Kyparen i baren vände sig till dem och sa: – This country is under new management, behave!

Och de tystnade.

Senare gick jag från en fest i Brooklyn tillsammans med en svart bekant. På väg till tunnelbanan passerade vi några tonåringar som stod och hängde med jeansen nere under kalsongerna. Min vän tittade på dem och sa: – You have a new president. Pull up your pants!

Och de lydde.

Många tiotusen uppmaningar av det slaget betyder något. Liksom att när en svart man med en ensamstående mor och från enkla förhållanden kan bli president kan ingen skylla på yttre omständigheter. Obama har fått den amerikanska drömmen att leva.

En rörande artikel fanns i New York Times någon dag efter valet.
http://tinyurl.com/5djp6f

Obama och typsnitten


Jag skrev i en parentes om de typsnitt som användes i Obamakampanjen. Det blev inte riktigt rätt. Den som är specialintresserad kan läsa här:
http://campaignstops.blogs.nytimes.com/2008/11/20/the-o-in-obama/
http://tinyurl.com/63gchp

En trevlig trakt på Upper East Side


Senast i New York hyrde vi en lägenhet på East 78 gatan, vid Second Avenue. Det visade sig vara en osedvanligt trevlig trakt, fylld av krogar och småbutiker.

Mitt över gatan låg ett judiskt koscherbageri, Orwasher’s 308 E 78th och alldeles bredvid det Tiny Doll House, fylld av dockhus med små utstuderade detaljer.

Agatha & Valentina på 1505 First Avenue är en fantastiskt välsorterad matbutik som gör sushi och pasta medan man väntar.

Trevliga restauranger finns det dråsvis av. Här bara tre:
Etats-Unis på 242 E 81st. Ett trevligt vardagsrum med amerikansk mat.
Le Refuge på 166 E 82nd, lite äldre gäster och klassiskt franskt.
Orsay, en av våra favoriter i New York. Fransk krog på Lexington och E 75th.

The Plaza – som förr men inte riktigt


Klassiska Plaza Hotel stängdes för några år sedan och har nu öppnat på nytt, i huvudsak konverterat till bostadsrätter. Newyorkare talar lite föraktfullt om att det bara är rika ryssar och kineser som bor där. Men mycket av det klassiska med Plaza finns bevarat.

Palm Court, där man t ex kan dricka eftermiddagste ser ut precis som förr. Och inte heller nu släpps den som har jeans in. Dessutom har man tillskapat en ny champagnebar alldeles bredvid Palm Court.

100-åriga Oak Room och Oak Bar har just öppnat på nytt, försiktigt renoverat. Och nu har också baren The Rose Club slagit upp portarna. Så det gamla Plaza är återuppståndet.
http://www.fairmont.com/theplaza/

Krogråd


Några rätt sofistikerade yngre vänner, i 30-årsåldern och vid hyggligt god kassa bad för en tid sedan om krogråd. Naturligtvis har de hur mycket som helst att välja på, men de ville inte gå på de stelaste ställena och de ville äta gott. Klubbar är jag inte bra på. Så här såg min lista ut:

Pastis, 9 Ninth Ave, för brunch
Morimoto, 88 Tenth Ave, en av New Yorks bästa japanska krogar.
Dovetail, 103 W 77th, förnyande amerikanskt kök.
Ocean Grill, 384 Columbus Ave, bra fisk och trevlig stämning
Wd-50, 50 Clinton Street, intressant omgivning och nytänkande kök.
Milos, 125 W 55th, Manhattans bästa grekiska restautrang. Fisk ocjh skaldjur.
Schiller’s, 131 Rivington Street. Där dricker man hellre än äter. Och kommer rätt sent.

Julklappar med konstnärligt kvalitet


Svenskt konsthantverk – handgjorda, unika produkter med en konstnärlig avsikt ¿ håller hög kvalitet. I dessa tider då många drar sig för konsumtionsraseriet finns möjligheten att hitta en alldeles särskild julklapp.

Inger Wästberg var i New York curator för en utställning på the Seventh Regiment Armory av svenska silversmycken. Nu är hon ordförande i Sveriges äldsta konsthantverkskollektiv, Konsthantverkarna, med galleri och butik på Södermalmstorg 4.
http://www.konsthantverkarna.se

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!