Från New York
Presidentkampanjen utan sakfrågor
Åsikterna av mindre betydelse
De flesta gissar på högt valdeltagande
Den permanenta valkampanjen
84-åring mot 64-åring till senaten
Vad kan gå snett i röstförfarandet?
Valvaka i New York
Halloweenskrämsel i valtider
Dollarn och kronan
Sverige förebild mot sexhandel
Svenskt i New York, november
Från New York
Det här nyhetsbrevet skrivs från New York. Eftersom det är val om två dagar handlar detta nästan bara om presidentvalet. Det kommer ett extra brev från Washington direkt efter valet.
Presidentkampanjen utan sakfrågor
Det har varit en del kritik ? mer i Sverige än i USA ? mot att presidentkandidaterna varit alltför luftiga och för lite konkreta.
Jag tycker inte det är rättvist. De tre TV-debatterna betade av rader av sakfrågor. Medan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möttes under en halvtimme i TV fick de två huvudkandidaterna mötas tre gånger och 90 minuter per gång. Man betade systematiskt av fråga efter fråga.
I Washington Post skriver deras politiske kommentator en sammanfattning av kampanjen och karaktäriserar den som den bästa han någonsin följt.
http://tinyurl.com/5jm7mz
Barack Obamas halvtimmeslånga reklamfilm i valkampanjens slutskede var upplagd så, att Obama mötte väljare som la fram oro och problem och därefter berättade Obama vad han ville göra.
Åsikterna av mindre betydelse
Även om valkampanjen handlar rätt mycket om sakfrågor ? i sista skedet om skatter och regleringar av finansmarknaden ? spelar det egentligen mindre roll. Politiska program mitt under finanskris och skenande lågkonjunktur är mest försök att rita karta under en pågående jordbävning.
Det enda man vet är att landskapet kommer att se helt annorlunda ut när den nye presidenten tillträder i januari. I det läget är personens eftertänksamhet, kunnighet och moral viktigare än tiopunktsprogrammen.
De flesta gissar på högt valdeltagande
USA har sedan 1960-talet haft ett lågt valdeltagande. I valet 2004 blev det dock drygt 60 procent.
Skälen till det traditionellt låga valdeltagandet är flera. Det knepigt att rösta. Valproceduren är komplicerad och väljaren måste registrera sig i förväg.
Valet sker på en vardag och bara 30 procent av de anställda får ledigt med lön för att gå och rösta på arbetstid. Ytterligare 20 procent får ledigt, men med löneavdrag. Det är ett skäl till att köerna ringlar utanför vallokalerna tidig morgon och kväll på valdagen. Men också till att många röstar i förväg, i år fler än tidigare.
USA har drygt 30 procent av sin BNP i offentlig sektor, ännu mindre om man räknar bort militärutgifterna. Sverige har drygt 50 procent. Då betyder valen långt mindre; färre politiska beslut är avgörande för väljarnas ekonomi.
I årets val har ovanligt många förhandsregistrerat sig och sannolikheten är stor för att valdeltagandet ökar, kanske uppåt 70 procent.
Den permanenta valkampanjen
Bill Clinton talade om ”den permanenta valkampanjen”. En president måste hela tiden ha folket bakom sin politik för att få igenom den. Dagliga opinionsundersökningar, debattprogram i TV, bloggar – allt gör att en nyvald president inte kan slå sig till ro och inrikta sig på att genomföra politiken.
Barack Obama tänker på samma sätt. Han tänker bibehålla sin valorganisation också efter valet. I de senaste dagarnas valtal säger han hela tiden till anhängarna att det är de som ska genomföra politiken, att allt ska ske i dialog med dem.
Syftet är dubbelt. Dels att Obama ska kunna utöva press på kongressen när den inte håller med honom, dels att han ska kunna undvika besvikelse – få möjlighet att förklara – när de ekonomiska realiteterna tvingar honom till en politik man talat mycket lite om i valrörelsen.
84-åring mot 64-åring till senaten
I New Jersey står Frank Lautenberg, 84, mot republikanen Richard Zimmer, 64. Lautenberg satt i senaten fram till år 2000 då han avgick med ålderns rätt. Men han ångrade sig och återvände i valet två år senare och kommer att vara 90 år om han, vilket är sannolikast, blir omvald på tisdag.
New York Times gav nyligen sitt stöd till Lautenberg och jag har ingenstans sett att hans ålder använts emot honom.
Chefsåklagaren (snarast en sorts lokal justitieminister) för Manhatten, den mycket ansedde och aktive Robert M Morgenthau är för övrigt 89 år.
Vad kan gå snett i röstförfarandet?
Svaret är: Massor! Båda kampanjerna har topp-advokater i beredskap för att ta hand om oklarheter och anklagelser om valfusk. Främsta skälet till att det nästan alltid blir problem är att USA är stort och att man inte har någon folkbokföring. Det brukar sägas att det finns ungefär 10 miljoner människor som överhuvudtaget inte finns i några som helst register. De flesta av dem är illegalt i USA, men de kan av andra skäl vara oregistrerade.
Till det kommer att varje stat har olika vallagar och olika metoder ? från listor, ibland en halvmeter långa, där man ska pricka för med penna till helt elektroniska valapparater.
I år finns dessutom ca nio miljoner nya väljare, inte bara unga, som aldrig röstat tidigare, registrerade.
Flera stater låter väljare som inte är säkra på om de har rätt att rösta ändå lägga sin röst som provisorisk. Om valet överklagas går man sedan igenom dessa röster igenom en efter en. I förra valet var nästan 160.000 röster i Ohio ? en av de avgörande delstaterna ? provisoriska.
Valvaka i New York
New York bjuder på mängder av av valvakor. Flera annonseras i tidningarna och på nätet. Massor av människor kommer att samlas på Times Square och se på de jättelika TV-skärmarna.
Den som är McCainsinnad kan uppsöka Young Republican Club som festar på Houndstooth Pub, Åttonde Avenyn/37e gatan.
Européer som gillar Obama kan välja att samlas på Tonic Bar, Sjunde Avenyn/48:e gatan.
Själva ska vi vara på valvakan på House of Sweden i Washington DC.
Halloweenskrämsel i valtider
I det liberala New York såldes i år fler Sarah Paliin-utstyrslar än Georges Bush-masker för att skrämmas med.
Dollarn och kronan
Nu tycks det som dollarn åter försvagas mot kronan. Det vore märkligt om inte ett större lugn på finansmarknaden gör att den utvecklingen fortsätter.
Vad vi sett de senaste veckorna är en effekt av att Sverige stått utanför euron, en effekt som var långt större än vad åtminstone jag trott. Sverige har drabbats av att vi har en liten och okänd valuta. De som ska flytta pengar har känt sig osäkra på Sverige, inte haft tid eller kapacitet att sätta sig in i sakförhållanden, utan snabbt dragit sig ur. Dessutom är likviditeten i små valutor naturligtvis mindre än i stora. Det är förhållanden som drabbade Sverige med stor kraft 1992 ? då dessutom Sveriges realekonomiska läge var dåligt.
Att dollarn stärks också under USA:s värsta ekonomiska kris på 80 år visar främst att USA fortfarande är världens dominerande ekonomi.
Sverige förebild mot sexhandel
Ordföranden och förbundssekreteraren i Liberala kvinnor skrev för ett halvår sedan en uppmärksammad artikel i International Herald Tribune om människohandel och den svenska sexköpslagen.
http://www.iht.com/articles/2008/03/19/opinion/edsonesson.php
Nu är samma personer – Birgitta Ohlsson och Jenny Sonesson – huvudtalare på ett seminarium som Coalition Against Traffickiing in Women ordnar på anrika The Association of the Bar of the City of New York, 42 West 44th Street.
Abolishing Sex Slavery: From Stockholm to Hunts Point – Implementing Legislative Strategies to Combat Human Trafficking? äger rum den 6 november.
ElaineAfanador@catwinternational.org
Svenskt i New York, november
Det finns alltid en del svenskt i New York. Här helt spridda saker som pågår eller kommer:
Peter Åström, sedan årtionden baserad i New York, ställer ut på Pucci Gallery
44 W 18th Str. Bör ses!
Anki Spets har rea 17-21 november på lakan, örngott och handdukar med hög kvalitet och bra, modern design. Area, 180 Varick Street.
http://www.areahome.com
Annika von Hausswolff visas fram till den 11 november på Casey Kaplan Gallery i Chelsea.
http://www.caseykaplangallery.com
Per Skarstedt är framgångsrik gallerist med Skarstedt Gallery, på 20 E. 79th St. Den 8 november öppnar hans nya utställning med Cindy Shermans porträtt.
http://www.skarstedt.com
Thomas Alfredsson ungdomsskräckis Let the Right One In har fått mycket bra recensioner och har gått upp på flera biografer.
John Ericsson, den store svenske uppfinnaren (står bl a staty i Battery Park) och har en liten plats i New York uppkallad efter sig. Han experimenterade också med solenergi. Om detta blir det en utställning på Svenska kyrkan i New York med start den 18 november
http://tinyurl.com/6d7hrn
Svenska Oliva Stevens har just upprträtt på Jazz at Lincoln Center och kommer den 18 november till Neue Galerie.
http://www.oliviastevens.com/
Galleristen Björn Ressle öppnar en ny utställningt med den amerikanska artisten Andy Moses.
http://www.ressleart.com
Fram till den 9 november spelas Strindbergs The Father på La MaMa Theate. i East Village.
http://www.lamama.org
Patrick Nilsson, som nyligen ställde ut på hos Mia Sundberg på Gävlegatan, ställer under några dagar med start den 7 november ut på SCP Open Studios, 1040 Metropolitan Avenue , Williamsburg, Brooklyn
http://www.iscp-nyc.org
Den 7-8 november visas svenska dansfilmer på New Museum på Bowery.
http://www.dancefilms.org/Tour-NMCA.html
På det skandinaviska galleriet More North i Tribecka ställs Thomas Henriksson ut. Han bor i Berlin och har b la smyckat Zinkensdams T-bana.
http://www.morenorth.com
Siri Berg, mästare i färgexperiment, och boende i New York sedan mycket länge, har vernissage på en separatutställning på Franklin 54 Gallery i West Village den 22 november:
http://www.artnet.com/franklin54.html
Så kan det se ut en månad i New York, och ändå har jag säkert missat mycket.