Nyhetsbrev 24 AUGUSTI 2008

Finanskrisen: Tar den aldrig slut?
Dollarn under 6 kr igen?
Liberaler på båda sidor i amerikanska presidentvalet
Clintons misslyckade kampanj
Andrej Sacharov ­ dissident igen
Almedalsveckan som offentlig diplomati
Riksdagens kvittningssystem har spårat ur
Nedgång för dagstidningar i USA – och Sverige
Ålder inget hinder
Årets newyork-roman
Svensk kortfilm i New York
Bästa pizzan i stan
Sugen på mat

Finanskrisen: Tar den aldrig slut?


I Sverige träder många fram och säger att finanskrisen i USA har passerat kulmen, och att Sverige ligger ett halvår efter ­ och att våra finansinstitutioner är i bättre skick än de amerikanska.

De flesta av mina amerikanska kontakter är inte alls lika optimistiska om läget i USA. Många talar om början av oktober: Då kommer nya grupper av dem som fått subprimelån och andra förmånliga bostadslån in i ett skede då räntor och amorteringskrav höjs. Då kan nästa körare mot finansinstitutionerna komma. Det mesta av subprimeproblemen har marknaden räknat med, men den s k värdepapperiseringen gör att dåliga lån dyker upp som en del av finansiella instrument som många trott varit mycket säkra.

Lägg därtill amerikanernas kreditkortsskulder i andel av BNP är mer än dubbelt så stora dem kreditkortsskulderna i Europa. Min reflektion är att det finns en optimism i den amerikanska kulturen, en framtidstro som gör att man har större benägenhet att skuldsätta sig än européer. Så här ser för övrigt fördelningen av amerikanernas skulder ut:
http://bigpicture.typepad.com/comments/2008/07/american-debt.html

Att USA:s centralbank och regering skulle kunna gå in och rädda samtliga finansinstitutioner på fallrepet tror få. Att några helt enkelt får gå i konkurs verkar troligt.

Dollarn under 6 kr igen?


– En dollarkurs under 6 kronor känns väldigt långt borta, sa en valutahandlare på Handelsbanken i Dagens industri för några dagar sedan.

Nu ska man komma ihåg att på finansmarknaden betyder ”i mannaminne” en vecka. Men har han rätt?

Jag tror inte det. I en diskussion under Almedalsveckan sa den ledande amerikanske ekonomen Kenneth Rogoff att den amerikanska finanskrisen långt ifrån är över och att sannolikheten för fritt fall för dollarn är ungefär lika stor som för en stabilisering. När Rogoff någon månad senare sa samma sak i Singapore föll börserna över hela världen, vilket ger lärdomen att Almedalen inte är världens centrum ens under politikerveckan.

Den förstärkning av dollarn vi sett på sistone handlar främst om en försvagning av andra valutor. Nedgången i Europa ­ inklusive Sverige ­ är snabbare och större än man tidigare trott.

En översiktartikel om den amerikanska ekonomin som är en månad gammal, men tyvärr mycket aktuell finns här: http://tinyurl.com/5tutxh

Liberaler på båda sidor i amerikanska presidentvalet


Två liberaler har i olika sammanhang berättat om hur det är att arbeta för en amerikansk presidentkandidat.

I den ofta tänkvärda Frisinnad tidskrift skriver Petter Odemark om i hur hög grad Barack Obamas kampanj bygger på frivilliginsatser och vad vi skulle kalla folkrörelsearbete. Petter Odemark berättar om sin tid som frivillig valarbetare hos Obama:
http://www.frisinnadtidskrift.se/view.php?artid=170

Mathias Sundin har tagit ledigt från sitt jobb som folkpartistiskt oppositionsråd i Norrköping och kampanjat för John McCain. Han berättar om det på sin speciella USA-blogg ­ en av de mest uppdaterade om amerikansk politik:
http://amerikanskaval.blogspot.com/

Clintons misslyckade kampanj


Den som är lite nördigt intresserad av amerikansk politik bör inte missa The Atlantics genomgång ­ med återgivna interna e-mail och PM ­ om Hillary Clintons organisatoriskt och strategiskt katastrofala kampanj, med ständiga interna intriger, motsättningar och chefsbyten.

The Atlantic sätter det i kontrast till Clintons slogan Read from day one.
http://www.theatlantic.com/doc/200809/hillary-clinton-campaign

Andrej Sacharov ­ dissident igen


Andrej Sacharov var en av de modigaste och främsta dissidenterna under Sovjetdiktaturen, fängslad och förvisad. Efter diktaturen fall hedrades han med Sacharovcentret i Moskva där såväl Sacharovs liv som Gulag dokumenterats. Centret har också utställningar, bl a har Svenska institutet och Judiska museet visat en utställning om Raoul Wallenberg.

Men Sacharov har gått från dissident, till demokratisk hjälte, till att i dagens ryska klimat åter vara kontroversiell. Det officiella stödet till centret har dragits in och dess chef Jurij Samodurov hotas nu av två års fängelse för en utställning om ”förbjuden konst” ­ som också ledde till att centret besköts av en motorcykelgrupp. Vilket visar att en institution som står upp för yttrandefrihet behövs också i dagens Moskva.

Almedalsveckan som offentlig diplomati


Almedalsveckan i Visby är en sympatisk institution. Den handlar långt mindre om politiska utspel och tydlig lobbyism än man kan få intrycket av. Under veckan genomfördes ca 700 seminarier, 11,7 seminarier samtidigt nästan hela tiden räknade Cision ut. Och nästan alla seminarier var fullsatta. De handlade om allt från säkerhetspolitik till drogmissbruk.

Själva öppenheten är fantastisk. Flera ministrar hänger i baren på krogen halva natten. Politiker, journalister och fackföreningsfolk är lättillgängliga. Detta är en unik politisk mässa.

Det nya i år var inslaget av public diplomacy, länders försök att nå ut direkt till medborgarna i ett annat land. Flera utländska ambassadörer var i Visby under veckan och tre ambassadarrangerade seminarier genomfördes.
http://www.gotland.se/almedalsveckan/

Om Almedalen, Obama och FRA har jag för övrigt skrivit en krönika i tidningen Nu:
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=242

Riksdagens kvittningssystem har spårat ur


Riksdagen har sedan mycket länge ett kvittningssystem. Det är en följd av blockpolitiken och syftar till att inte t ex en influensa ska förändra innehållet i den politik medborgarna röstat fram. Om en ledamot ur det ena blocket måste vara borta vid omröstningen ombeds en ledamot av det andra att stanna på rummet.

Bland det myckna som avslöjats under FRA-debatten är att kvittningssystemet spårat ur. De riksdagsledamöter vi valt ska normalt vara närvarande; talmän och gruppledningar brukar vara angelägna om att inte alltför många riksdagsledamöter ska vara frånvarande. Dessutom samlar riksdagen voteringarna i block så att ledamöterna ska kunna undvika tidskrockar.

Nu framgår att t ex ledamoten Karl Sigfrid (m) kvittade ut sig eftersom han var emot FRA-lagen, men inte klarade trycket från partiledningen. Och ledamoten Camilla Lindberg (fp), som i våras röstade nej till FRA-lagen, berättar i Dagens Nyheter att hon första gången frågan var uppe inte kände sig påläst och kvittade ut sig.

Kvittningssystemet finns inte i konstitutionen. Om nu praxis utvecklat sig så att ledamöter använder det för att undvika att ta ställning ­ eller att undvika att tala om för väljarna vilken åsikt de har ­ missbrukas det.

Man ansöker om kvittning på en blankett som lämnas till partiets kvittningsman. När jag satt i riksdagen hade socialdemokraterna en butter Kvittningsman, John Johnsson i Blentarp. När ledamöterna kom till honom med kvittningsanledningar han inte tyckte höll räckte han över en annan blankett: Avsägelse från ledamotskapet.

Nedgång för dagstidningar i USA – och Sverige


Journalistprofessorn Eric Altman skriver i vänstertidskriften The Nation om nedgången för de amerikanska dagstidningarna: läsare och annonsörer söker sig till internet. Tidningarna svarar med nedskärningar, mindre satsning på nyheter och mer på livsstilsmaterial ­ precis som i Sverige. Tidningarna blir mindre angelägna och t o m på journalisthögskolorna bryr sig eleverna inte om att ta med sig de gratisutdelade dagstidningarna.
http://www.thenation.com/doc/20080804/alterman

Varje ny halvårsmätning under de senaste tre åren har rapporterat om upplagetapp för de stora amerikanska kvalitetstidningarna (med undantag för Wall Street Journal). Rutschbanan för den amerikanska ekonomin lär göra läget ännu värre.

Svenska tidningar är starkt konjunkturkänsliga. Den ekonomiska krisen i början av 1990-talet slog hårt mot tidningarnas ekonomi och det skulle förvåna mig om inte kvällstidningarna och storstadstidningarna får riktigt stora problem de närmaste åren. De lokala tidningarna i Sverige har en historiskt stark ställning med hög hushållstäckning. De kommer att klara sig bättre.

Ålder inget hinder


Tim Russert, lysande programledare för Meet the Press dog i somras. Meet the Press är ett djuplodande politiskt intervjuprogram på söndagsmorgnarna i amerikanska MSNBC.
http://www.msnbc.msn.com/id/3032608/

NBC beslöt snabbt att ersätta honom. Med en ny stjärna? Nej med Tom Brokaw, 68. Inte onaturligt i ett land där enligt undersökningarna ungefär halva väljarkåren är beredd att utse en 72-åring till president

Årets newyork-roman


Flera tidningar har kallas Lunch Life av Richard Price för årets newyorkroman och den har jämförts med Tom Wolfes Fåfängans fyrverkeri. Den utspelar sig på Lower East Side, kring gator som Stanton, Ludlow, Orchard, Essex, Clinton, East Broadway. Den krog som är själva centrum i berättelsen är, tror jag, karikerad på Schiller’s Liquor Bar i hörnet av Rivington och Norfolk. Man kan följa gatorna butik för butik i en bok som också är en roman om ett brott. http://tinyurl.com/6mgp9w

Så här skriver New York Times i sin recension: ³Lush Life” is a novel that gives us a wide, 3-D Imax portrait of a small corner of New York City (the Lower East Side of a few years ago, at that hinge point in time, when young hipsters were beginning to push out the immigrants and the working poor), a novel that captures Manhattan¹s magnetic appeal to dreamers and drifters, and its ability to crush the weak and unlucky and turn their dreams into disappointment and rage. http://tinyurl.com/6hqpx4

Svensk kortfilm i New York


Under hela elva veckor visas på IFC-center i Greenwich Village svenska kortfilmer, bl a av Joanna Rytel, Tomas Alfredson och Jonas Åkerlund. http://www.ifccenter.com

Bästa pizzan i stan


Då och då uppstår ställen som sägs servera New Yorks bästa pizza. Själv föredrar jag finpizza Serafina på 62nd Str mellan Madison och Park eller på Madison Avenue vid 7pth Str. Eller också Otto på 1 Fith Avenue.

Men just inne nu för traditionell pizza ­ säljs som tårtbitar ­ är Artichoke Basille¹s Pizza & Brewery på 14th Str vid First Avenue.

Sugen på mat?


Ja, det kan man vara om man går på nya newyork-krogen Matsugen. Men den är ingen svensk restaurang, utan stjärnkrögaren Jean-Georges Vongerichtens nya försök att göra en bra krog på 66 Church Street. Den förra, 66, var västerländsk/kinesisk. Nu importerar han ett krogkoncept och restaurangnamnet Matsugen från Tokyo.
http://events.nytimes.com/2008/08/13/dining/reviews/13rest.html?