Nyhetsbrev 16 JUNI 2008

USA-ekonomin: Värre än du tror
Presidentkandidaterna och ekonomin
Smutskampanjer och repliker
Israel borde låta palestinier studera utomlands
Sverigebilden och globaliseringen
El i stället för etanol
Nu vill också Polisförbundet bekämpa brott som i New York
Lika dollarsedlar diskriminerande mot synskadade
SvT ­ bara för stockholmare?
IKEA ­ i Red Hook och cyberrymden
Svenskar umgås annorlunda än amerikaner
Japansk krog med största hypen i New York
Midsommar i New York

USA-ekonomin: Värre än du tror


De senaste tio nyhetsbreven har inletts med en tämligen pessimistisk betraktelse över USA:s ekonomiska situation. Det finns ingen anledning att ändra den inställningen. Arbetslösheten ökar, konsumenternas pessimism ökar (i USA liksom i Sverige). Den stora finansinstitutionen Lehman Brothers skakar. Husmarknaden fortsätter att falla.

Det är värre än du tror, skriver Daniel Gross i Newsweek:
http://www.newsweek.com/id/140553

Jag tror fortfarande att argumenten talar för att dollarkursen är på väg ner. Kortsiktigt kan dock kommande räntehöjningar i EU och Sverige göra att den över sommaren ligger kvar strax över sex kronor.

Presidentkandidaterna och ekonomin


Vilken ekonomisk politik kommer John McCain respektive Barack Obama föra om han blir president? Frågan är inte så lätt att svara på.

För det första är det troligt att även om McCain vinner så blir det en demokratisk kongress. För det andra är det skillnad på vad McCain och Obama stod för innan de ställde upp i primärvalen, under primärvalen och vad de nu går till val på.

Enklast uttryckt har båda inordnat sig i en mer traditionell republikansk respektive demokratisk politik sedan de blev nominerade.

McCain som ansett att George Bushs skattesänkningar var ofinansierade och ökade på USA:s budgetunderskott ställer nu upp på att göra skattesänkningarna permanenta. McCain har varit emot att stötta dem som tagit dåliga lån, eftersom det inte är statens roll att ta pengar från dem som sköter sig till dem som inte gör det. Nu kan han tänka sig vissa åtgärder. Däremot fortsätter McCain sina angrepp på storföretagens rofferi och höga chefslöner.

Obama har förut försökt gå en mellanväg mellan den ekonomiska chicagoskolans liberalism och keynsianismens interventionism. Nu tycks han bli mer keynsiansk och mer för en fördelningspolitik. Obama vill inte permanenta alla Bushs skattesänkningar, men en del. Han är, i motsats till McCain, mot att sänka arvsskatten.

Obama vill öka skatter på reavinster och utdelningar, det vill inte McCain.

McCain är en övertygad frihandlare. Obama var det fram till primärvalskampanjen, där han framträdde som protektionist. Efter primärvalen har han inte yttrat sig om frihandeln.

Smutskampanjer och repliker


Amerikanska valkampanjer har alltid smutsiga hörn. Få har varit mer utsatta för detta än John McCain när George Bush slog ut honom i primärvalet i South Carolina för åtta år sedan.

Min förmodan är att både McCain och Obama försöker hålla sina kampanjer rena. Men det finns tecken på rykteskampanjer och misstänkliggöranden på nätet.

En antiobama-site som gör sitt bästa i den genren (även om den inte exponerar de allra grövsta påståendena om att Obama är muslimsk agent e t c) är
http://theobamafile.com

Men nätet ger omedelbara möjligheter att gå till replik och slå tillbaka.
http://www.fightthesmears.com är Obamakampanjens svar.

Israel borde låta palestinier studera utomlands


Flera hundra palestinska studenter, som fått stipendier till västliga universitet, kommer inte iväg därför att Israel inte ger dem utresetillstånd.

Stoppet för de utländska studenterna är en del av den israeliska blockaden som syftar till att stoppa raketbeskjutningen mot israelisk civilbefolkning. Israel har naturligtvis rätt att försvara sig, men att göra det genom att hindra ungdomar att studera vid universitet i demokratier är en ovanligt korkad åtgärd.

Nyligen lät Israel ­ efter amerikanskt ingripande sju Fulbrightstipendiater resa från Gaza till USA. Det var ett steg i rätt riktning, men det behövs flera.

Den amerikanske presidentkandidaten John McCain har formulerat det bra när han för några veckor sedan talade om kampen mot terrorismen: ”In this struggle, scholarships will be far more important than smart bombs.”

Sverigebilden och globaliseringen


Det paradoxala är att när globaliseringen blir tydlig och de nationella gränserna otydliga har det blivit en del av många länders strategi för att stärka sig i en globalkonkurrens att satsa på att tala om det unika med den egna nationen. Den egna nationen har faktiskt ett kommersiellt värde.

Bilden av vårt eget land i andra länder handlar långt mindre om fysiska symboler, historiska byggnader, museer än om de värderingar som knyts till Sverige: Öppenhet, fungerande styrelse, jämställdhet. Sverige är för många, visar undersökningarna, närmast en mental plats.

Om detta har jag skrivit en artikel i tidskriften Axess:
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=240

El i stället för etanol


Det finns starka skäl för att Sverige ska minska sin oljekonsumtion. Miljöskälen är uppenbara; vi bör minska koldioxidutsläppen. Dessutom gör energiimporten Sverige beroende av ett antal diktaturstater.

Lösningen har hittills ansetts vara etanol. Men etanolen är inte särskilt energieffektiv och skulle inte överleva på marknaden utan subventioner. Dessutom är det tveksamt om vi ska uppmuntra att vi eldar upp skog och gröda. Visst, det finns olika källor till etanolen, men vi skapar en marknad där etanolen pressar upp matpriserna.

Sverige har en unik situation: Vi har under överskådlig tid ett stort elöverskott, som är ineffektivt att exportera. Vi har stort fordonskunnande genom Scania, Volvo och SAAB. Vi har en tradition, ASEA, av elkunnande. Elektricitet för fordonsdrift är flera gånger mer energieffektivt än bensin och etanol.

Detta har regeringens Globaliseringsråd, där jag sitter med, tagit tag i och föreslår en massiv insats ­ forskning och infrastrukturstöd ­ för att göra det möjligt att ställa om Sveriges transportsystem till el (elhybrider).
http://www.regeringen.se/sb/d/10402/a/106187

Nu vill också Polisförbundet bekämpa brott som i New York


Det svenska Polisförbundet menar att Rikspolisstyrelsen prioriterar ingripanden i stället för brottsbekämpning. Man rapporterar småbrott i stället för att gå till angrepp mot yrkeskriminaliteten. Det görs för lite förebyggande arbete.

Polisförbundet hänvisar direkt till den lyckade brottsbekämpningen i New York. Den som innebär att man mäter sju brottstyper och endast mäter brottsutvecklingen – inte ingreppen, utan effekten
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=777072

New Yorks brottsutveckling är en humanitär framgångssaga. Siffrorna finns här:
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

Lika dollarsedlar diskriminerande mot synskadade


Alla amerikanska dollarsedlar har samma storlek och samma färg. De flesta har nog någon gång tagit fel sedel. För människor med synskador är det naturligtvis omöjligt att skilja en endollarsedel från en hundradollars.

Nu har en amerikansk domstol slagit fast att sedelstorlekarna innebär en diskriminering mot synskadade. Det dröjer nog länge innan domstolsbeslutet leder till en förändring ­ men som så ofta skulle en åtgärd som underlättar för människor med funktionshinder också vara bra för alla andra.

http://www.nytimes.com/2008/05/22/nyregion/22blind.html?_r=1&oref=slogin

SvT ­ bara för stockholmare?


De som brukar beskylla Sveriges Television för att vara ”statstelevision” har fel. Staten har inga möjligheter att styra anställningar, programurval eller nyhetsvinklingar. Vad staten kan göra är att i avtalen med public servicebolagen ­ som normalt endast sluts vart femte eller sjätte år – dra upp riktlinjer.

Problemet är ett annat: SvT struntar alltför ofta i avtalen. Jag var med i en statlig public serviceutredning för mer än tio år sedan. Då fanns inom utredningen en stark kritik mot att SvT var så stockholmscentrerat. Utredningen prövade tanken att förlägga en nyhetsredaktion (Rapport) till Malmö eller Göteborg. Av ekonomiska skäl föreslog vi inte det, utan skrev in dels att en hög procent av alla program skulle göras utanför Stockholm dels att SvT skulle ha två helt självständiga nyhetsredaktioner. Detta skrevs in i avtalet ­ varefter SvT i stort sett struntade i det.

Nu kritiserar Granskningsnämnden för radio och TV för att de centraliserar programproduktionen till Gärdet i Stockholm. Allt för få produktioner läggs ut på fristående bolag. Samtidigt meddelar SvT att de tänker minska produktionen ute i landet.

Det finns en stor risk att SvT produceras av människor som bor på samma ort, gått igenom samma utbildningar, hänger på samma barer och delar samma erfarenhet. Inte så bra för ett företag som är till för att garantera mångfald inom media.

IKEA ­ i Red Hook och cyberrymden


Den 18 juni öppnar IKEA i Brooklyn, i den allt trendigare stadsdelen Red Hook. När matvarubutiken Fairway öppnade i Red Hook för några år sedan vände det. Sedan kom Good Fork, en hygglig restaurant. Och nyöppnade Annabelle¹s drivs av stjärnkocken Neil Ganic.

IKEA blir säkert ytterligare ett steg, särskilt som IKEA renoverar en ”waterfront esplanade”. Red Hook har utsikt över frihetsgudinnan och södra Manhattans skyline. Det går färja från Manhattan ­ förutom tunnelbana.

Dessutom kommer man att kunna möblera med IKEA-möbler i dataspelet The Sims. Där lägger IKEA upp närmare 60 olika produkter. Redan tidigare finns IKEA-möbler i den svenska representationen i 3D-världen Second Life. Där finns bl a IKEA-möbler och när man klickar på dem kommer man till IKEA:s hemsida och kan beställa demo.

Svenskar umgås annorlunda än amerikaner


Frederic Cho som är Asienchef hos HQ Bank säger i en intervju att svenskarna ”överdriver skillnaderna mellan oss och kineser och vi underdriver skillnaderna mellan svenskar och amerikaner”.

Det ligger mycket i det. När man varit länge i USA inser man hur lite man förstår. Ta en enkel vardagsupplevelse: Den som ser en svensk och amerikan som står och för ett samtal ser en konstig dansliknande rörelse: Amerikanen tar ett steg bakåt, svensken följer efter, amerikanen backar igen.

Det handlar inte om dålig andedräkt, utan om att det personliga utrymmet ­ hur mycket man måste ha till en annan människa utan att det känns påträngande ­ är lite större i USA än i Sverige.

Svenskar umgås också annorlunda än amerikaner. Svensken är exotisk i sitt sätt att umgås skriver Roland Poirier Martinsson i en träffande krönika i Svenska Dagbladet.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1317059.svd

Japansk krog med största hypen i New York


Momofuku Ko är inte New Yorks bästa japanska krog. Det är nog löjligt dyra Per se. EN (i Tribeca, Hudson Street) och Geisha (Upper East, 33 East 61st) håller riktigt hög klass. Morimoto i Chelsea (88 Tenth Ave) är min egen favorit.

Men Momofuku Ko (163 First Ave, vid10th Street) tillhör toppen och har lyckats skapa en, också med New York-mått kraftfull, hype kring sig. Momofuku Ko serverar endast middag, har bara 12 platser, alla vid baren.

Det kostar 85 USD, finns ingen matsedel utan kocken bestämmer vilka 7-8 rätter man får.

Det är sättet att få plats som är grejen. Det handlar inte om kontakter eller att vara ute månader i förväg. Sex dagar i förväg, exakt klockan tio och endast på
http://www.momofuku.com/ko/ kan man beställa plats. 20 sekunder efter klockan tio har alla platserna gått år.

Midsommar i New York


Den som finns i New York och längtar efter en traditionell svensk midsommar kan också i år ta sig till Battery Park på Manhattans sydspets vid femtiden. Där kan man dansa små grodorna, med Frihetsgudinnan i bakgrunden.
http://www.nycmidsummer.com

Nyhetsbrevet återkommer i augusti. TREVLIG SOMMAR! %