Nyhetsbrev 27 JANUARI 2008

Ekonomin ­ förutsägelser och framtid
Presidentvalet ­ en amerikansk folkrörelse
Alla kandidaterna finns på cyberrymden!
Amerikanska presidentvalssiter
Bloomberg och de 50 valen
Västvärlden tiger om antisemitism
Brottsligheten i New York fortsätter att minska år efter år
Jämo fattar inte förtrycket
Gränsen mellan virtuellt och verklighet suddades ut i Washington
Inte så skoj med KGB
Nytt Norén-försök i New York
Nytt museum öppnar nytt galleriområde
Mermaid ­ fiskrestaurant x

Ekonomin ­ förutsägelser och framtid


Det här nyhetsbrevet har under mer än ett år inletts med tämligen pessimistiska reflektioner om amerikansk ekonomi och om dollarkursen. Tyvärr har pessimismen visat sig berättigad. Ekonomi är ingen exakt vetenskap, alla ekonomer tvingas välja variabler och fokusera på några saker. För mig har utgångspunkterna varit: – USA:s rekordstora bytesbalansunderskott, rekordlåga sparande, är inte hållbart. – Grunden för ekonomisk tillväxt är efterfrågan. Det är ganska självklart, om få vill ha de varor och tjänster som produceras kommer de inte att produceras. USA:s lånebaserade konsumtion har drivit världsekonomin. Amerikanerna är, eller är tvingade att vara, flexibla.

När ekonomin vänder drar de drastiskt ner sin konsumtion. – De nya och växande ekonomierna, främst Indien och Kina, har stora tillväxttal, men betyder än så länge ganska lite för den totala efterfrågan. Dessutom beror en stor del tillväxten på export till USA. Därför smittar den amerikansk nedgången hela världsekonomin. Och sannolikheten är stor för att dollarn kommer att falla ytterligare. Bushadministrationen för en keynesiansk politik och vräker på med ekonomiska stimulanser. Hillary Clintons ekonomiska rådgivare ­ Gene Sperling, Bob Rubin och Larry Summers ­ vill ha ännu mera. Men vi lever i ett mediesamhälle där varje stimulansåtgärd omedelbart analyseras sönder och vänds till skrämsel om att de visar hur allvarligt läget är. Den förra recessionen, 2001, blev bara nio månader lång. Amerikansk ekonomi är anpassningsbar och har visat sig kunna återhämta sig snabbt.

Presidentvalet ­ en amerikansk folkrörelse


Det sägs ofta att amerikansk politik inte har partier och folkrörelser. I en formell jämförelse med Sverige stämmer det.

I praktiken är folkrörelseinslaget starkt. Det märks främst på Barak Obamas valrörelse. Tusentals ungdomar avbryter sina studier, sätter sig på bussen och anmäler sig på lokala kampanjkontor. Och man ser betydligt fler märken på bilar, affischer i privata trädgårdar och fönster än i Sverige. När Obama vunnit i Iowa tickade det in ca tre miljoner kronor om dagen till hans kampanj, i småbidrag på 20-50 dollar.

Även om inte partiorganisationerna är lika fasta som i Sverige finns det politiska maskiner, väl så starka som t ex socialdemokratins i Sverige. Hillary och Bill Clinton har under två decennier byggt upp lojaliteter och ekonomiska band med lokala demokratiska politiker och fackföreningsledare över hela landet. Därigenom finns det en organisation som i dessa dagar mobiliseras.

Alla kandidaterna finns på cyberrymden!


Amerikanska (och franska) politiker är duktiga på att utnyttja nya medier. Långt mer än svenska politiker. De finns på 3d-världen Second Life och framförallt på Facebook. Den som är inregistrerad på Facebook kan söka på ”barakobama”. Obama har en kvarts miljon ”friends” på Facebook och kampanjen har systematiskt använt Facebook för att rekrytera valarbetare.

Alla kandidaterna finns också på Youtube
http://www.youtube.com/youchoose

Närvaron på nätet gör att yngre lätt hittar information om hur man gör när man röstar. Det kan ha spelat en roll för det ökade ungdomsröstandet i de amerikanska primärvalen.

Amerikanska presidentvalssiter


Om man är verkligt intresserad av de amerikanska primärvalen kan man ha nytta av siterna för presidentkandidaterna.

http://www.hillaryclinton.com/
http://www.barackobama.com/
http://johnedwards.com/
http://www.johnmccain.com/
http://www.mittromney.com/
http://www.mikehuckabee.com/
http://www.joinrudy2008.com/

Bästa översikten av aktuella artiklar, kommentarer och opinionsundersökningar får man på
http://www.realclearpolitics.com/

Bloomberg och de 50 valen


Ingen politiskt insatt amerikan jag talar med utesluter att näste president kan heta Mike Bloomberg, New Yorks nuvarande borgmästare. För första gången skulle det vara möjligt för ett tredje parti att verkligen vinna. Men enbart om demokraterna väljer kandidater som väcker mycket motstånd. Skulle det bli Clinton mot Romney finns det möjlighet för Bloomberg, blir det Obama mot McCain är det två kandidater som attraherar utöver det egna partiet, vilket inte lämnar utrymme för en tredje kandidat.
http://tinyurl.com/3dhbta http://www.uniteformike.com/

Bloomberg själv funderar på allvar och måste bestämma sig i slutet av februari om han ska ha en chans att komma upp på valsedlarna i alla 50 stater. Han har satt sina jurister på att gå igenom de 50 olika vallagarna. Eftersom USA har 50 presidentval med olika regler och principer.

Västvärlden tiger om antisemitism


Risken att bli anklagad för islamofobi gör att västvärlden tycks tiga om judehetsen i ett stort antal arabiska medier. Med teckningar, filmer och artiklar som liknar nazisternas framställs judar (inte enbart staten Israel) på det mest rasistiska sätt.

Jackie Jakubowski har skrivit en utmärkt artikel om detta i tidskriften Axess.
http://tinyurl.com/2pe65v

Den som vill se på en del av grundmaterialet kan gå in på
http://www.memri.org/antisemitism.html

Brottsligheten i New York fortsätter att minska år efter år


Nu har helårssiffrorna för brottsutvecklingen i New York kommit. Slutsatsen är att brottsligheten fortsätter ner ­ för 17:e året i följd. I jämförelse med 1990 har antalet mord minskat från 2.262 till 496, antalet våldtäkter från 3.126 till 1.303, antalet inbrott från 122,055 till 21,555 och antalet bilstölder från 146,925 till 13,255.
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

Att detta är en höjning av livskvaliteten för miljoner människor och en politik som räddat liv borde vara uppenbart. Dessutom innebär färre brott också färre människor i fängelse.

Jämo fattar inte förtrycket


I länder som Saudiarabien och Iran förekommer vad som kan kallas en kvinnoapartheid. Kvinnor får inte köra bil, inte gå till läkare ensamma, inte handla utan att ha en man med sig. Och har inga politiska rättigheter. På Saudiska köpcentra finns särskilda bänkar för män och kvinnor, kvinnor måste ha håret täckt och i Saudi bära särskilda fotsida rockar.

Det är självfallet en svår påfrestning för en kvinna att vara diplomat i ett sådant land, på ett helt annat sätt än för en man, som kan uppträda långt friare.

Därför får kvinnor som är i utrikesdepartementets tjänst i Iran och Saudiarabien en extra s k hardship-resa ­ en andningsmöjlighet för dem som arbetar under svåra situationer ­ per år.

Män, som ju inte drabbas av diskrimineringen, har inte denna extraresa. Det är Jämställdhetsombudsmannen kritisk till i ett uttalande. Det har brunnit i proppskåpet hos Jämo.
http://www.rod.se/politikomraden/internationellt/Jamo-kritisk-till-UD-resor/

Gränsen mellan virtuellt och verklighet suddades ut i Washington


För någon vecka sedan skedde en ask-i-ask-händelse i Washington. Second House of Sweden (Svenska institutets ambassad i 3d-världen Second Life) presenterades i det riktiga House of Sweden, med möjligheter att ringa och gå mellan de två värdarna, Virtu-Real kan det kallas.
http://tinyurl.com/3xaap3

Det skedde i samband med en större aktivitet om svenska innovationer som pågår i flera månader. Amerikanska TV-bolaget Fox gjorde f ö ett långt reportage i direktsändning om presentationen
http://www.myfoxdc.com/myfox/pages/ContentDetail?contentId=5446836

Inte så skoj med KGB


KG Bergströms utmärkt samhällsprogram i SvT hette från början KGB. Kanske inte så konstigt ­ det är vad Bergström ofta kallas. Men många tittare reagerade och det heter numera Rakt på sak.

Lite märkligt är det att TV-ledningen inte reagerade på egen hand. I Sverige finns många vars anhöriga mist livet på grund av Sovjetiska KGB. En person ringde och sa ”Om du hetat Sigurd Svensson, hade du haft SS på väggen då”? Ingen skulle komma på idén att kalla ett program Gestapo.

Inte heller skulle en bar kunna få namnet Gestapo. Men såväl i Stockholm, Paris som New York finns barer som heter KGB. Med chica minnen från sovjetdiktaturen.

En talande småsak.

Nytt Norén-försök i New York


Vi gjorde i New York flera försök att lansera Lars Noréns pjäser. Norén är stor i Frankrike och Tyskland och borde på många sätt passa New York. Det gick dock inget vidare.

Nu görs ett nytt och ambitiöst försök: Samtal om Noréns dramatik på City University. Två filmer om Norén. Och främst börjar hans pjäs War spelas på Rattlestick Playwrights Theater den 31 januari.
http://tinyurl.com/2z7um4 http://www.rattlestick.org/content/buyTicketsCurrentShow/

Nytt museum öppnar nytt galleriområde


På 80-talet tog gallerierna vägen från SoHo till Chelsea. Nu menar många att de är på väg till Bowery, inspirerade av det nyöppnade New Museum of Contemporary Art (235 Bowery). http://www.newmuseum.org

Mer än 20 gallerier har flyttat till området på kort tid. Flera av Upper East Side-gallerierna har öppnat filialer. Lehman Maupin från Chelsea har öppnat en mer experimentell filial på 201 Chrystie Street. Nu finns också två prestigegallerier på den lilla undanskymda Freeeman Alley, där f ö den trevliga krogen Freeman¹s ligger.

Bowery var, fram till för ungefär femton år sedan, en droggata där människor sov på gatan. Nu är den uppsnyggad, fylld med klubbar. Nya Bowery Hotel får bra omdömen.

Två av de tre i den avhoppade ledningen för Tensta Konsthall finns nu i Bowery. Konstnären Ylva Ogland representeras av Smith-Steward Gallery på Stanton Street. Rodrigo Mallea Lira har öppnat Fruit and Flower Deli, ett galleri som i New York Times hyllats som nutänkande. Det är dock klokt att maila om man vill gå dit. ”Fruit and Flower Deli is Never Open, nonetheless You are Always Welcome”. http://www.fruitandflowerdeli.com/

Mermaid ­ fiskrestaurant x 2


En av mina favoritrestauranger i New York är den lilla och opretentiösa fisk- och skaldjurkrogen Mermaid Inn på Andra avenyn, mellan 5:e och 6:e gatan. Nu har man öppnat en filial på Upper West Side, Amsterdam Avenue vid 88 gatan. Lite större och med något större pretentioner.