Ny hemsida
Dödsdans i ekonomin?
Amerikansk politik: Håll ögonen på Nevada
Svarta lungor i presidentvalet
Första You Tube-valet
Är länder varumärken?
Konspirationsteorier kring 9/11
Bevara Sveriges radios självständighet
Staden en befrielsegenerator
Ta chansen att förändra Stockholms hjärta
Teddy Kollek, en favoritpolitiker
En välgörande skillnad
Jag älskar entreprenörer!
Svenska Ekovaruhuset till New York
New York och Sverige på fotouställning
Kristofer Dan-Bergman på The Curb Arts Space
Snöröjning Stockholm-New York
Små tips om krogar New York, just nu
Ny hemsida
Min hemsida har fått ny layout, uppfräschat innehåll, nya recept och nya New York-tips.
https://www.wastberg.se
Dödsdans i ekonomin?
Den ansedde investment-experten Marc Faber har ett newsletter, The Gloom, Boom & Dome Report. Senaste året har det varit mest Gloom & Dome. Nyligen skrev Faber i Time Magazine och kritiserade den dominerande uppfattningen att ekonomin kommer att fortsätta uppåt under 2007.
http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1580051,00.html
Faber pekar på de stora obalanserna i världsekonomin. Den som har läst det här nyhetsbrevet vet att jag håller med honom. Den sexåriga framgångsperioden för världsekonomin har burits av billigt amerikanskt kapital, ökande huspriser i USA och amerikanernas villighet att konsumera på lån. Detta har i sin tur byggt upp ett jättelikt amerikanskt bytesbalansunderskott och motsvarande överdimensionerade valutareserver i asiatiska och arabiska stater. Det skapar en riskabel situation.
Nu håller pengar på att bli dyrare i USA, huspriserna stagnerar och Kina börjar försiktigt titta på hur man ska säkra värdet av sin valutareserv.
En del, som erkänner världsekonomins grundläggande problem, tror på mjuklandning för ekonomin. I en ekonomi som i så hög grad är styrd av konsumenter och små aktörer är det mindre sannolikt. Alla vill hoppa av just på toppen; när uppfattningen att toppen är nådd blir spridd hoppar alla samtidigt.
När SIA-glass lanserade sina nya smaker serverade man bl a ostron och avrugakaviar. Förra året ökade försäljningen av Prosche Carrera med 300 procent, av Lamorghini med 225 procent. Det är sådana små notiser som brukar vara tecken på att ekonomin står på topp.
Marc Fabers nyhetsbrev inleds med en svit 1600-talsmålningar av Kaspar Meglinger: Dödsdansen.
Amerikansk politik: Håll ögonen på Nevada
En vanlig gissningslek för USA-intresserade är vem som blir president 2008. De demokratiska kandidaterna är ute på banan tidigare än någonsin och medieintresset koncentreras på Hillary Clinton och Barak Obama.
Primärvalen borde vara utgångspunkt för analysen. De börjar med lokala möten i Iowa den 14 januari 2008. Sedan kommer det första riktiga provvalet fem dagar senare i Nevada. Inom ytterligare två veckor har minst tio stater haft primärval.
Nevada, med Las Vegas som huvudort, är den stat i USA som vuxit snabbast de senaste tjugo åren. Nu kan staten bli avgörande för presidentvalet. I Nevada ligger förre vicepresidentkandidaten John Edwards bäst till. Nevada är fackföreningsdominerat och Edwards är fackens man. Han har dessutom sedan länge en stark organisation i delstaten.
Att primärvalen är så koncentrerade i tid gynnar dem som har mest pengar och starkast organisation d v s Clinton och Edwards. Det enda säkra är dock att det inte går att spå ett år innan primärvalen börjar.
Svarta lungor i presidentvalet
Att Barack Obama är afro-amerikan kommer inte att hindra hans kandidatur. USA klarar en svart kandidat; rasismen spelar mycket liten roll i politiken. Men Obama har en annan nackdel han är rökare.
Att han erkänt att han prövat marijuana i sin ungdom betyder ingenting för hans popularitet. Värre är att han röker idag. Rökningen är på väg neråt i USA, krogar och offentliga lokaler har förbjudit rökning. Bara en knapp fjärdedel av amerikanerna röker och de som röker är dessutom i hög grad sådana som inte röstar i val och än mindre i primärval.
Nu säger Obama att han försöker sluta röka. Misslyckas han kan det ses som ett tecken på svaghet.
Första You Tube-valet
You Tube är den site på nätet där vem som helst kan lägga upp små videoklipp. Folk lägger ut små snuttar på sig själva, sina barn, sina katter eller vad de spelat in på stan. Och video spelas numera in med mobiltelefon.
Det innebär att varenda politiker vet att allt han eller hon säger inför en aldrig så liten grupp kan hamna på nätet. Varenda sidokommentar kan bli offentlig.
Inte kommer det att göra politiken roligare.
Är länder varumärken?
Att ett land är ett varumärke kan låta lite krasst. En och annan säger att de lever och dör för fosterlandet, men de ställer nog inte upp på att göra det för ett varumärke.
Nation branding nationen som varumärke är egentligen bara ett nytt sätt att beskriva det som nästan alla länder ägnar sig åt, med varierande framgång: Att skapa sig ett så gott internationellt rykte att människor i andra länder vill turista i, göra affärer med eller lyssna till det landet.
Om Sveriges ställning i den internationella opinionen har jag nyligen skrivit i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=605201
Att populärkulturen betyder mycket för ett lands anseende visas av det slag Kazakstan drabbats av genom filmen Borat. http://www.vk.se/Article.jsp?article=95242
Konspirationsteorier kring 9/11
Stora händelser med stora effekter leder ofta till konspirationsteorier. Efter 11 september 2001 berättade många arabiska medier att ”alla judar” varnats och därför klarat sig. En ren lögn, bevisad av de hundratals judar som dödades i World Trade Center.
En annan teori som cirkulerar är att tornen inte skulle kunna rasa ihop som de gjorde; de måste ha preparerats med sprängmedel.
Den senaste token heter Dan Blomberg, krönikör i tidningen City, som är ”fett nyfiken på hur World Trade Center-skraporna, som byggdes för att klara av just flygplan på felaktig kurs, kunde rasa ihop trots att brinnande flygplansbränsle inte kan uppnå tillräckligt hög temperatur för att smälta skrapornas stålbalkar. Och ser inte tvillingtornen ut att falla ihop precis så där läskigt kontrollerat som när man medvetet spränger gamla skyskrapor?” Aftonbladet är inte mycket bättre som i punkt.se publicerar en nätkrönika där skribenten tycker att terrorattackerna 9/11 ”också var ett slag för friheten”.
Den som vill ha en sansad genomgång av konspirationstänkandet kan gå till engelska upplagan av Le Monde Diplomatique, där Alexander Cockburn i två artiklar går igenom den vänsterpräglade ockultismen kring 11 september. Cockburn är ansedd undersökande journalist och starkt kritisk till Bush-regeringen och Irak-kriget.
Cockburn tillägger att Irak-kriget dessutom visat att Bush och Cheney knappast hade klarat en så komplicerad hemlig operation som 09/11.
http://mondediplo.com/2006/12/02conspiracy
http://mondediplo.com/2006/12/02dconspiracy
Bevara Sveriges radios självständighet
Förra SvT-chefen Christina Jutterström vill slå samman Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. En och annan politiker tycks se det som ett bra sätt att rationalisera verksamheten.
Att rationaliseringar är möjliga är uppenbart. Om man idag skulle ha drygt 6 miljarder kr (vad SR och SvT kostar) och få uppdraget att sända radio och TV i allmänhetens tjänst tror jag det är få som skulle bygga två hus på Gärdet och fylla dem med 5000 personer (antalet anställda på SvT och SR).
Men att slå samman SR och SvT? Detta motiveras med att tekniken gjort radio och TV mer lika, ettor och nollor i båda fallen. Alltmer av web-distribution i båda fallen. Samma journalister skulle kunna skriva versioner för flera medier samtidigt. Visst, men att Året runt, Slitz och DN alla trycks på tryckpressar brukar inte användas som argument för sammanslagning.
Två starka skäl talar mot en sammanslagning av SvT och SR:
– Radio är ett unikt medium med en unik uttrycksform. Radio konsumeras annorlunda än TV (medan man städar eller kör bil t ex). Risken är uppenbar att det är radion som får stryka på foten om medierna slås samman.
– Mångfalden skulle bli mindre. Det är illa nog att Aktuellt och Rapport i så hög grad blivit samma program. Ska samma journalist göra inslag för båda medierna och utrikeskorrespondenterna rapportera för både Ekot och TV:s nyhetsprogram skulle vinklar och aspekter blir färre. Vi behöver mer mångfald i kvalitetsmedierna, inte mindre.
Staden en befrielsegenerator
I år kommer för första gången majoriteten av världens befolkning att leva i städer. Staden har en lockelse, vid sidan om den ekonomiska nödvändighet som driver så många till städerna. Många hamnar i slum, men också slumområdena utvecklas. Nu upptäcker banker och McDonalds att slummen består av konsumenter. Till Sydamerikas slumstäder kommer elektricitet, badrum och skolor.
I flera intressanta artiklar i tidskriften Arena koncentrerar man sig på Staden. Varför, frågar Magnus Linton, ²är staden den enda effektiva befrielsegeneratorn för så många?² Det är staden som upplöser klassgränser och ger människor nya chanser.
http://tinyurl.com/2xe6rv
Ta chansen att förändra Stockholms hjärta
Alliansens partiledare vände innan regeringen tillträdde tummen ner för citytunneln under Riddarfjärden. Efter valet har man låtit snabbutreda möjligheten till ett tredje spår i stället för ett av körfälten på Centralbron. Det har utretts förr med samma negativa resultat. Ett tredje spår räcker inte och förstör ytterligare en sargad stadsmiljö.
Dagens nyheter driver nu en berättigad kampanj för att tågtunnneln under Stockholm ska gå från Söder till Kungsholmen med Fridhemsplan som ny knutpunkt.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=610903
Men de beslutsfattande politikerna borde ta chansen till ett helhetsgrepp. Också Slussen ska byggas om och det finns numera helt nya möjligheter att däcka över trafik med parker.
http://tinyurl.com/2m8hvx
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=211
Teddy Kollek, en favoritpolitiker
Några timmar efter att Israel i sexdagarskriget 1967 erövrat östra Jerusalem höll Jerusalems judiske borgmäster Teddy Kollek ett tal vid Klagomuren. Han talade inte om historien eller om templet. Hans budskap var att nu var det dags att introducera rinnande vatten och fungerande sophämtning i östra Jerusalem.
Kollek var borgmästare i 25 år innan han förlorade till den konservative Ehud Olmert (som nu är premiärminister i Israel). Kollek accepterade att Jerusalem var en stad inte bara för judar och såg det mångkulturella Wien före andra världskriget som ett ideal.
Men främst var han en praktisk politiker som direkt svarade på människors klagomål och såg politikens uppgift som att tjäna människor i vardagen.
http://tinyurl.com/wvcgp
En välgörande skillnad
En del av mångfalden och vitaliteten i det amerikanska samhället beror på viljan att bidra till andra människor och institutioner. Ingen annanstans är sponsring och välgörenhet vanligare än i USA. Det finns olika skäl till att kulturen numera! skiljer sig så mycket
Om amerikanerna och det ideella har jag skrivit i livsstilsmagasinet Bona Vita.
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=206
Jag älskar entreprenörer!
Tidskriften Entreprenör bad mig skriva under rubriken ”Jag älskar entreprenörer”. Jag valde att skriva om en av Sveriges främsta entreprenörer, Carl Jan Granqvist. Han har förnyat ett gammalt gästgiveri, skapat ett måltidens rike av en bygd och förändrat synen på vad en måltid är.
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=207
Svenska Ekovaruhuset till New York
Efter många år i New York flyttade Johanna Hofring hem till Sverige
och öppnade Ekovaruhuset på Österlånggatan 28. Johanna är kläddesigner – numera enbart med ekologiska material.
I New York drev hon Art Fiend Foundation på 123 Ludlow Street. Nu öppnar Ekovaruhuset i den lokalen.
http://www.ekovaruhuset.se
New York och Sverige på fotouställning Den svenska fotografen Lina Haskel, som är utbildad i och mest bor i New York, ställer just nu ut fotografier ur sin serie ”Williamsburg vs Sweden” på cafeet Fika i New York. Chans till två upplevelser på en gång.
http://www.linaphoto.com
http://www.fikanyc.com
Kristofer Dan-Bergman på The Curb Arts Space
Ännu någon dag kan man se Kristofer Dan-Bergmans bilder på The Curb Arts Space (535 W 34th Street). Kristofer Dan-Bergman är en uppmärksammad fotograf, som bl a ställde ut på Queens Museum of Art för ett år sedan.
http://www.kristoferdanbergman.com
Snöröjning Stockholm-New York
Den som halkar kring på istäckta trottoarer på Söder i Stockholm kan fråga sig varför isen hackas bort så snabbt i New York.
Visst, när det blir snöfall i New York utbryter kaos i trafiken. Snöröjningen består till stor del av sopbilar som fäster plog längst fram. Men snön kommer snabbt bort och, vilket är viktigt, den farliga isen hackas bort från trottoarerna.
Man kan tycka att den amerikanska skadeståndskulturen är negativ. Risken att bli stämd hindrar många goda initiativ. Men den leder också till att husägare (som oftast har ansvaret för gatstumpen utanför sitt hus) och staden inte har råd att ta risken att någon ramlar på deras oskottade trottoar. Södermalms stadsdelsnämnd gör inte samma analys av fördel och risk.
Små tips om krogar New York, just nu
Bästa delin: Katz’s Delicatessen, Houston/Ludlow Bästa brunch: Barmarché, Spring Street vid Elisabeth Street Bästa kondis: Bouchon i Time Warner eller Blue Ribbon Bakery, 35 Downing Str Mest tacky: Buddha Bar i Meatpacking District Trevligast just nu Frankies 17 Sputino, Clinton Street Äldsta baren: Bridge Cafe 1794, 279 Water St Trevligaste baren: Temple Bar, 332 Lafayette Street Nyaste Skandinaven: Smorgas Chef, 283 W 12th St
Se också mina New York-tips
https://www.wastberg.se/newyorktips.php