Nyhetsbrev 14 DECEMBER 2006

Dollarn fortsätter neråt

Nu värvar Irland amerikaner


Regeringen tillsätter globaliseringsråd


New York Post – en streetsmart tabloid


Förnekarkonferens och en arabisk Schindler


Anders Krisar, en av de mest framgångsrika unga konstnärerna


Mats Gustafson ställer ut akvareller i New York


Jakob Trollbäck på New Yorks designmuseum


Bergman på bio i New York ­ som vanligt


Hus- ny skandinavisk butik i New York


Att äta i NoLita


Fika svenskt i New York


Stiftelsen Isaak Hirschs minne


USA-kunnig författare får litteraturpris

Dollarn fortsätter neråt


Dollarn tycks ha förankrat sig under sju kronor. Betydelsen av detta för den svenska ekonomin på kort sikt ska inte överdrivas. De flesta stora kontrakt är valutasäkrade. På lite längre sikt kan det bli bekymmersamt, eftersom USA är Sveriges största exportland och vi kommer att få sämre betalt för vår export eller också minskar amerikanerna sin konsumtion av exportvaror.

Allvarligare är om den amerikanska ekonomin kraschlandar. Hittills tyder inte mycket på det. Världsekonomin drivs av att amerikanerna fortsätter att konsumera på lån. Bromsas den amerikanska ekonomin kan den amerikanska riksbanken komma att sänka räntan. Då blir det mindre lönsamt att hålla dollar och dollarkursen faller ytterligare.

Dollarkursen har stor betydelse för världsekonomin. Tretton länder har ingen egen valuta, utan använder dollar. En rad andra länder har dollar som parallellvaluta.

En läsare av nyhetsbrevet frågade om jag någonsin haft rätt i mina prognoser om dollarkursen. När jag går igenom nyhetsbreven finner jag att jag oftast haft rätt – inte nödvändigtvis i den kortsiktiga nivån, men i tendensen. Också nu kan dollarn gå upp igen en kort tid, men tendensen är neråt.

Det är inte rimligt att USA kan fortsätta att ha det största underskottet i bytesbalansen något land någonsin haft, utan att det sänker kursen på dollarn. Det räcker att Kina väljer att valutasäkra sig genom att föra över några procent av sin dollarreserv till euro för att dollarn ska ta ett ordentligt språng neråt.

Nu värvar Irland amerikaner


Irland är det land där störst del av befolkningen en gång utvandrade till USA.

Nu bedriver Irland rekryteringskampanj för att få amerikaner att komma till Irland och arbeta. I New York har man arrangerat en särskild mässa för att locka kvalificerad arbetskraft till Irland. På en web-sida berättar man om den irländska arbetsmarknaden, hälsovården, skolsystemet och om hur lätt det är att få visum och arbetstillstånd. (http://www.fas.ie).

Frågan är om vi i Sverige hänger med inför vad som både i Sverige och i våra europeiska grannländer om några år hotar att bli en svår brist på arbetskraft.

Regeringen tillsätter globaliseringsråd


Demografin är en av Sveriges stora utmaningar i den snabba globaliseringens tid. Annat är risken för att företag och produktion flyttar till andra länder. Men i grunden är globaliseringen önskvärd och hoppingivande. Människor får större frihet. Konkurrensen blir bättre och världen blir öppnare.

I Danmark tillsatte regeringen ett globaliseringsråd som kom att bli motorn i en rad framgångsrika förändringar bl a i forsknings- och arbetsmarknadspolitiken. Nu hoppas den svenska regeringen kunna göra något liknande. Under ledning av forskningsminister Lars Leijonborg har ett svenskt globaliseringsråd presenterats. Bland de 22 medlemmarna finns fem ministrar, ledarna för arbetsmarknadsorganisationerna, rektorerna för Karolinska institutet och Chalmers och företagsledare som Carl-Henrik Svanberg och Marcus Wallenberg. Också jag själv utsågs att vara med i rådet.

Vilken roll rådet kommer att spela beror naturligtvis främst på dess ordförande och på huvudsekretetraren professor Pontus Braunerhjelm.

http://www.regeringen.se/sb/d/7596/a/73388

New York Post – en streetsmart tabloid


New Yorktidningen New York Post har nyligen avancerat till att bli USA:s femte största tidning. Medan de flesta amerikanska dagstidningar minskar i upplaga ökar Post. Jag delar inte New York Posts högervulgära åsikter, men tidningen är en riktigt välgjord tabloid. Den görs i samma journalistiska tempo som de gator den säljs på, prioriterar hårt och slår hårt.
http://www.nypost.com

Förnekarkonferens och en arabisk Schindler


En svensk komvuxlärare, Jan Bernhoff, tillhör deltagarna i en konferens i Teheran, en konferens som förnekar existensen av förintelsen och som samlar kända nynazister som t ex den för hets mot folkgrupp dömde svensken Ahmed Rami, den franske historierevisionisten Robert Faurisson (som Jan Myrdal naturligtvis försvarat) och ku-klux-klanledaren David Duke. Bakom konferensen står den iranske presidenten Mahmoud Ahmadeiejad, som ju gång på gång både förnekat förintelsen och hotat Israel med utplåning. På palestinska Hamas hemsida, engelska versionen, kallas förintelsen för en ”påstådd och påhittad historia”.

Robert Satloff, chef för The Washington Institute for Near East Policy har nyligen publicerat en bok ”Among the Righteous: Lost Stories from the Holocaust’s Long Reach into Arab Lands.” Han berättar om många araber som hjälpte tyskarna, men också om imamer som hjälpte judar, om arabiska ledare som varnade judar och bl a om en arabisk Schindler, tunisiern Si Ali Sakkat. Det är en historia som borde lyftas fram av islamiska ledare.
http://www.washingtoninstitute.org/

Boken finns här
http://tinyurl.com/y249rd

Anne Appelbaum ­ som skrivit lysande om Stalins mördande, har en artikel om konferensen i Teheran i Washington Post:
http://preview.tinyurl.com/y593oe

Anders Krisar, en av de mest framgångsrika unga konstnärerna


Anders Krisar är en av Sveriges mest begåvade och uppmärksammade yngre konstnärer. Han rör sig nästan alltid teman kring beroende inom familjen. Hans bror och mor spelar stor roll i hans konst.

Främst har Anders Krisar arbetat med fotografi, men också med andra material, bla silikon. Han bodde i New York några år i början av 2000-talet.

Det gör han i den nu aktuella kollektionen. Anders Krisar har Mia Sundberg i Stockholm som sin gallerist och i dagarna öppnas hans utställning på Galllerie Lelong på 528 W 26th Street. Det är ett av New Yorks mest ansedda gallerier och utställningen är Anders Krisars tredje separatutställning i New York, vilket är närmast unikt.
http://www.galerielelong.com/

Mats Gustafson ställer ut akvareller i New York


Konstnären Mats Gustafsons utställning av variationer i olja på samma ansikte (²Vera²) på Galleri Charlotte Lund i Stockholm för någon månad sedan fick stor uppmärksamhet. Nu ställs hans akvareller ut på Glenn Horowitz Bookseller på 50 1/2 East 64th Street. Mats bor främst i New York och har gjort sig ett viktigt namn som tecknare och akvarellmålare.

Jakob Trollbäck på New Yorks designmuseum


Jakob Trollbäck är en av de unga svenskar som flyttat till New York utan mycket på fickan och genom talang blivit framgångsrika. Jakob Trollbäck tyckte inte att han fick utvecklas som grafisk designer i Sverige, sålde sin skivsamling och flyttadwe till New York. Nu har han ett företag på Fitfth Avenue i New York med filial i Los Angeles.

Jakob gör innovativ grafisk design med speciell inriktning på TV. Bl a har han gjort designen för Family Chanell, CBS och Court TV.

Nu finns han med på The National Design Triennial på Cooper Hewitt Museum i New York, som fram till i sommar visar USA:s mest innovativa design.
http://ndm.si.edu/
http://www.trollback.com

Bergman på bio i New York ­ som vanligt


Fram till den 19 december visar Film Forum i New York två gånger om dagen Marie Nyeröds dokumentär om Ingmar Bergman. Det är hennes tre filmer för SVT som klippts ihop till en: Bergman Island. Det är en titel som anspelar både på Bergmans egen värld som på det geografiska Fårö ­ där för övrigt det också i sommar blir Bergmanvecka.

Ingmar Bergman är nog Sveriges främsta ikon utomlands. I intellektuella grupper ger Bergman den snabbaste associationen till Sverige.
http://www.filmforum.org/

Hus – ny skandinavisk butik i New York


På 11 Christoffer Street ­ i West Village ­ har nyss den skandinaviska butiken Hus öppnats. Där finner man produkter från Tretorn, Efva Attling, Tiger, WeSC, Tjallamalla, Filippa K och många andra. http://husliving.com

Att äta i NoLita


NoLita ­ North of Little Italy ­ har under några år varit ett av New Yorks trendigaste områden med trevliga krogar och massor av småbutiker för mode, smycken, design. Man fattar inte att denna mängd kan bära sig.

Senast vi var i New York lånade vi en lägenhet på Elisabeth Street i NoLita. Här några krogtips:

Trevligaste bar;: Von, Bleeker Street vid Elisabeth Street Bra restauranger av det lite dyrare slaget: Public (210 Elisabeth) och The Tasting Room (264 Elisabeth), som just flyttat dit från East Village. Bästa judiskt/östeuropeiska restaurangen: Sammy¹s Roumanian (157 Christies). Ganska tungt, men en upplevelse. Brunch-café, lite stökigt, men mycket inne: Cafe Gitane, 242 Mott Street och Cafe Habana, Prince Street vid Elisabeth Street Trevligaste brunchen, värt en omväg: Barmarché, Spring Street vid Elisabeth Street.

Fika svenskt i New York


Nu finns ett ställe i New York dit den kan gå som får Sverigelängtan ­ eller bara i största allmänhet vill ha något gott att äta, gott kaffe eller köpa med sig fina chokladpraliner.

Det är David Johansson och Lars åkerlund som kommit upp i varv med minimala FIKA på 41 W 58th Street i New York. De har startat en svensk espressobar (kanske den första i en kedja) som snabbt fylls på luncherna av människor som arbetar i trakten. De kan bl a få smörgåsar med skagenröra, gravlax eller köttbullar, olika sorts sallader, laxpudding, kaffe av olika slag och hemtillverkad choklad.
http://fikanyc.com

Stiftelsen Isaak Hirschs Minne


Isaak Hirsch var en känd stockholmare för ungefär 100 år sedan. Han var byggare och fastighetsentreprenör och drev en rad företag. Han stödde också olika välgörenhetsprojekt. När han dog 1914 gick pengarna till boende för människor som kommit på obestånd på äldre dagar. Stiftelsen lever kvar, även om ändamålet förändrats. Stiftelsen är nu en fastighetsägare med stort socialt ansvar.

Det finns närmare 300 lägenheter i fastigheter i Vasastaden och Kungsholmen. Tack vare sjuksköterskor och hemtjänstpersonal kan de boende få en trygg ålderdom och kunna bo hemma också när de är mycket gamla. Tack vare fonder kan stiftelsen genomföra olika aktiviteter som önskas av de boende.

Nyligen efterträdde jag Ingemar Mundebo som ordförande i Stiftelsen Isaak Hirschs Minne. Isaak Hirsch var en släkting till mig.
http://www.sihm.se/

USA-kunnig författare får litteraturpris


Författaren Lars Jakobson fick årets litteraturpris av Svenska Dagbladet för romanen ”Vid den stora floden”, en bok som mycket handlar om terrorattackerna den 11 september. Han skriver just om vad tvillingtornen stod för: ”Viljan till enande. Samlande. Stärkandet av namnet/varumärket. Den globala handeln som ett språk som alla talar.”

Lars Jakobson är kunnig om USA. I sin förrförra bok, ”I den Röda damens slott” skriver han träffande om kulturskillnader som ofta är subtila:

”En kopp kaffe i Sverige är inte a cup of coffee i USA, därför att det handlar om historia, om olika handelsvägar, vår och deras uppfattning (och brist på) om imperialism, kolonialism, lokala, för att inte säga familjemässigt privata, traditioner, minnet av att någon äldre släkting mindes ransonering och cikoria. Det är varmt och det är brunt, men inte ens den nyansen kan vi bli helt ense om, och när jag ber om en kopp så kan det lika gärna komma in en mugg på bordet. ”