Nyhetsbrev 11 JUNI 2006

Svensk kokbok fick världspris för bästa foto

Dollarn och den amerikanska ekonomin


Demokratiexperiment


Bush vill göra de illegala invandrarna till medborgare


Grymhet och Hamas


Trådlösa parker – och demokrati


New York Sun bättre än sitt rykte


Ny konst från Apple


Design och vin


På taket i värmen


Svenska myter: Stambyte


Sommardrink


Trevlig sommar!

Svensk kokbok fick världspris för bästa foto


Catarina Lundgren åström är fotografen för kokboken .En smak av Sverige. . där Inger Claesson Wästberg och jag skrivit texten.

Boken nominerades till den internationella kokbokstävlingen The Gourmand World Cookbook Awards i avdelningen .Bästa foto.. Det är världens förnämsta kokbokstävling, grundad 1995 av Edouard Cointreau. Och Catarina åström vann! På kokböckernas Oscarsgala . detta år i Kuala Lumpor . i maj fick hon ta emot plaketten.
Den som vill ha boken kan köpa den i svensk bokhandel eller beställa den på http://www.smakavsverige.se/
David Johansson har skrivit recepten i boken. Han öppnar om några veckor en svensk espressobar på 41 W 58th Street i New York.

Dollarn och den amerikanska ekonomin


Jag kommer just från några veckor i USA. Den ekonomiska aktivitet man kan iaktta med ögonen (och det spelar roll också när professionella ekonomer, t ex Internationella valutafonden, gör sina bedömningar) är sjudande. Bostadspriserna slår nya rekord, lyxkonsumtionen tycks öka, folk använder servicetjänster på ett sätt som är okänt i Europa.

Det innebär att de underliggande problemen i amerikansk ekonomi ännu inte kommit upp till ytan. Jag tror att de är på väg. Dollarn är i varje fall på väg ner.

Det som, trots att enorma underskott i USA:s bytesbalans borde sänka dollarn, hållit uppe kursen är dels de asiatiska långivarnas intresse av en hög dollarkurs, dels den relativt höga räntan i USA.
Nu händer två saker. De senaste veckornas dollarfall gör Japan, Kina och en del andra länder mer intresserade att sprida sina valutarisker. Det kan sänka dollarn ytterligare. Dels minskar räntegapet till främst Euro-området. Vill USA bibehålla det måste man höja räntorna på ett sätt som skadar den amerikanska ekonomin.

En av världens främsta på området Harvardprofessorn Martin Feldstein skriver insiktsfullt och pessimistiskt om de amerikanska underskotten i senaste Foreign Affairs. Han pekar på att det amerikanska sparandet är det lägsta på 50 år och att hushållssparandet, som för tio år sedan låg på ca sju procent nu är negativt och att det inte i längden är hållbart. http://tinyurl.com/lwskp
Johan Schück skriver i Dagens Nyheter insiktsfullt om makroekonomi. Han skrev klokt för några dagar sedan: .Längre fram kan diskussionen om hur bra det just nu går för Sverige framstå som aningslös och oansvarig. Men det behöver inte vara fel att glädja sig nu, om man inser att dagens framgångar är kortvariga och flyktiga..
http://tinyurl.com/hwwdx

Demokratiexperiment


Ett litet experiment om opinion kan påverka EU-byråkratin utspelas nu med utgångspunkt från EU-parlamentet. Cecilia Malmström, liberal EU-parlamentariker, har tröttnat på det bisarra att EU-parlamentet med sina 732 ledamöter omväxlande håller sina möten i Bryssel och Strasbourg – till en kostnad av 200 miljarder kr per år, och med betydande ineffektivitet till följd. Därför har hon startat en medborgaromröstning på nätet.

Bryr sig EU-medborgarna? De borde de . och rösta på
http://www.oneseat.eu

Bush vill göra de illegala invandrarna till medborgare


Ett stor debatt pågår om invandringen inom det republikanska partiet. På ena sidan en hel del av den konservativa basen samt de flesta medlemmar i representanthuset, å den andra president Bush och de flesta senatorer. De konservativa vill i princip stoppa invandringen, de andra skapa kontroll vid gränserna och ge de illegala miljonerna av invandrare medborgarskap. När Bush i valrörelsen fick aggressiva frågor om illegala invandrare från Mexico svarade han: .They just want the same thing for their families as you want for yours..

I sitt stora tal om invandringen nyligen betonade Bush språkets roll: .English allows newcomers to go from picking crops to opening a grocery, from cleaning offices to running offices, from a life of low-paying jobs to a diploma, a carreer and a home of their own. . Det är samma insikt som delades av Karl Oskar och de svenska invandrarna. De ville att barnen snabbt skulle lära sig engelska för att det skulle gå bra för dem i det nya landet.

Bush vill att så många som möjligt av de nyinvandrade ska kvalificera sig för medborgarskap, för vilket krävs att man ska ha varit en tid i USA, kunna grundläggande engelska och samhällskunskap.
Under den amerikanska örnen i riksvapnet står: E pluribus unum. (Av många blev ett.) Det känns som vi skulle ha något att lära.

Grymhet och Hamas


Den 14 maj avled den sextonårige amerikanen Daniel Wultz av de svåra skador han en månad tidigare fått i självmordsattentat i Tel Aviv under den judiska påsken. över 60 människor skadades och 20 dog.
Al Aqsamartyrernas Brigad och Islamistiska Jihad tog på sig ansvaret för dådet. Abu Nasser från Al Aqsamartyrernas Brigad kommenterade 16-åringens död med att säga att han var ”the best target combination we can dream of . American and Zionist.”

Abu Nasser, en av ledarna för Islamistiska Jihad, sa: ”This is a gift from Allah. We wish this young dog will go directly with no transit to hell.”

Blodtörsten hos de mest extrema palestinierna ursäktar inga övergrepp från annat håll och de är inte representativa för vanliga palestinier . men det vore klädsamt med tydliga avståndstaganden från självmordsbombningar från det palestinska majoritetspartiet Hamas sida. Det har inte kommit.
http://www.jihadwatch.org/archives/2006/05/011443print.html

Trådlösa parker . och demokrati


I slutet juli ska hela Central Park bli en hotspot, d v s att man ska kunna koppla upp sig trådlöst med datorn var man än befinner sig. Redan nu är Washington Square Park, Bryants Park, Tompkins Square och Battery Park hotspots.

Innebörden är ju att vem som helst som har en dator eller en avancerad mobiltelefon har tillgång till TV, telefonkatalog, filmer och hela internet.

Philiadelphias innerstad är redan hotspot. San Fransisco och indiska Bangalore är på väg. Taiwans huvudstad Taipei, med 2,6 miljoner invånare, vill bli världens första trådlösa stad. Redan i sommar är 90 procent av staden täckt. Sverige ligger helt på efterkälken.
Intressant är att trådlösa städer kräver demokrati. Om människor var som helst kan koppla upp sig kan inte regimen kontrollera informationen.

New York Sun bättre än sitt rykte


På Manhattan röstade 14 procent på Bush i förra presidentvalet. Och folk läser New York Times . lysande liberal journalistik. Därför fnyser också många över den konkurrerande lilla New York Sun. Den är konservativ, Bush-positiv, men också engagerat demokrati- och israelvänlig. Dessutom är den en riktig lokaltidning, som ofta har lokala nyheter som storebror Times missar. Jag delar inte Suns uppfattningar i många frågor, men tycker den är läsvärd.
http://www.nysun.com

Ny konst från Apple


Apples datorbutik i hörnet av Spring och Green har ofta prisats som en musealt vacker butik. Nu har man öppnat på Femte avenyn, mellan 58 och 59 gatan. En glaskub står upp framför General Motors Building. Man stiger ner i något som kan liknas en modern klubbmiljö . med hög rockmusik. Butiken är ritad av den svenskättade arkitekten Peter Bohlin, som just nu håller på med anläggningen åre Björnen. Hela butiken signalerar Apples varumärkestänkande.

Apples ny butik har öppet dygnet runt . och det är folk där dygnet runt. Skulle, någon sällsynt gång, något haka upp sig på en Apple-dator kan man uppsöka .The Genius Bar. i butiken . när som helst. Killarna (det är bara killar) som sitter där har ändå inte lärt sig skillnaden mellan natt och dag.
http://www.panoramas.dk/newspanos/f20-apple-store.html

Design och vin


New Yorks designbutik nr 1 är Moss på Green/Houston. Moss lade för något år sedan till ett designgalleri till butiken. Holländska staten gick mycket strategiskt in som sponsor till en rad utställningar i galleriet och bidrog därmed starkt till de stora holländska designframgångarna de senaste åren.
Nu har Moss också öppnat en italiensk vinrestaurang i anslutning till butik och galleri: Centovini 25 W Houston (vid Green) .The designs snobs have partnered with the wine geeks., skrev en tidning. Jag tillhör väl ingendera, men var i alla fall bjuden till invigningen . som var ett av de stora festerna i samband med möbelmässan i New York. 100 italienska viner, per glas, flaska eller låda. Också inredningen kan köpas.
http://tinyurl.com/owu53

På taket i värmen


Nu har New York gått in i den tropiska perioden. Ofta varmt och fuktigt. Kloka turister håller sig borta, Newyorkarna flyr när de kan till stränderna (som bara ligger en timme med tunnelbana från Manhattan).

är man ändå i New York bör man njuta av de varma kvällarna . och varför inte på en bar eller krog?
Det finns många .rooftops.. Här några av helt olika slag:

The Roof Garden Cafe at the Metropolitan Museum of Art. Småplock och dryck. öppet när museet har öppet. Till 20.30 under helgerna.

The Pen-Top Bar and Terrace, 700 Fith Avenue. Elegant klassisk bar.
Plunge at Gansevoort Hotel. Inneställe i Meatpacking District med vidsträckt utsikt. öppet till 4 på morgonen.

Ava Lounge på The Dream Hotel, 210 W 55th. Lite elegantare. Fantastisk utsikt över Times Square.
The Delancey, 168 Delancy Street. Mest dryck och rockmusik, men det grillas på tisdagsnätterna. Med utsikt över Williamsburg Bridge. Ligger alldeles vid restauranggatan Clinton Street.
BED New York, 530 West 27th Street, alltså i Chelsea. Man tar frakthissen direkt från gatan upp till sjätte våningen. Måltider och brunch intas liggande i stora sängar.
http://www.ontherooftop.com/

I Brooklyn finns sedan några år en tradition att visa film på hustak. Det är en fascinerande upplevelse att sittta i den ljumma luften med stadens ljus under sig och se film.
http://www.rooftopfilms.com/calendar.html

Svenska myter: Stambyte


Många av nyhetsbrevets läsare bor utanför Sverige. Det skulle vara intressant att få reda på om de varit med om totala stambyten i flerbostadshus.

Ett stambyte innebär att man byter samtliga rör i hela huset samtidigt. Det är plågsamt för dem som bor som få använda bajamajor på gatan, får se sina lägenheter inpyrda med damm etc. I de flesta länder tror jag man byter när det uppstår problem, och just där problemet uppstått.
Min känsla är att stambytena är svenskt på det sättet att det är planerat, organiserat, storskaligt och innebär lika lidande för alla.

Sommardrink


En egenkomponerad sommardrink:
Ta några jordgubbar . 2-4 per person beroende på jordgubbsstorleken. Mosa dem och pressa dem genom en sil. Späd med några centiliter sockerlag (socker kokat i vatten).

Per drink 1 cl cointreau 4 cl vodka 5 cl sockerlag med jordgubbar
Skakas snabbt med is och hälls upp

Trevlig sommar!


Den som vill fira svensk midsommar i New York kan bege sig till Battery Park City, Manhattans sydspets. http://www.swedenabroad.com/pages/general____13256.asp