Nyhetsbrev 27 AUGUSTI 2006

Vändningen i ekonomin på väg

Folkmordsgastronomi


Partier radikaliseras när de förlorar


Libanon och fanatikerna


Staden som varumärke


Våldtäkter och jämförelsen Sverige-New York


Vågar svenskar säga ifrån på jobbet?


Svenska myter: Stambyte igen


Ny bok mot den nya vidskepelsen


Peter Åström ? konstnär från New York och Gotland


Världens främsta konstkluster


Carl Sandburg i Östergötland


Ny New Yorksite för svenskar


Fika i New York

Vändningen i ekonomin på väg


Allt fler amerikanska ekonomer förutspår nu en recession i USA. Optimisterna talar om mjuklandning, men marknadsberoende ekonomier mjuklandar sällan. För många husägare och småsparare försöker snabbt rädda det som räddas går och fallet kan bli häftigt.

I USA är det bostadsmarknaden som står i centrum. Omsättningen av bostäder är den lägsta på tio år och priserna har stagnerat. Eftersom en stor del av USA:s ekonomiska boom på senare år har burits av en konsumtion som grundats i att husägare kunnat låna pengar på ökande fastighetsvärden är risken stor för att också konsumtionen bromsas. I motsats till i Europa är amerikaner beredda på att flytta och sälja sina hus när ekonomin blir sämre. Därför kan fallet snabbt accelereras.

Kombinationen av höjda energipriser, höjda räntor, fallande priser på bostäder och den höga skuldsättningsgraden hos amerikaner kan sparka den amerikanska konsumtionen nedför trappan – och därmed efterfrågan på konsumtionsvaror över hela världen. Det sägs ibland att den amerikanska ekonomin inte betyder lika mycket, nu när Indien och Kina börjar bli egna konsumtionsmarknader. Men det är marknader som försörjs av amerikansk efterfrågan.

Den federala regeringen har ingen möjlighet att stimulera ekonomin eftersom USA:s statsbudget redan har historiskt höga underskott. För Sveriges del ökar likviditeten i banksystemet kraftigt. Det kan leda till något av en ekonomisk bubbla och därmed snabbare ränteökningar än vi tidigare trott. För de sju partier som nu tycks planera för en ständig tillväxt som dagens kan det vara klokt att tänka på att det inte är sommar jämnt.

Folkmordsgastronomi


I Mumbai (Bombay) i Indien öppnade en ung restaurangägare nylogen Hitlers Cross, en bar med Führerporträtt och hakkors. Det blev naturligtvis kraftiga och berättigade protester. Att öppna en krog av det här slagit förminskar världshistoriens största brott. Restaurangen tvingades snabbt byta namn. Vilket inte hindrar att KGB Bar finns såväl i Lyon som på Lower East Side och i Stockholm. Populära och

framgångsrika krogar med hammaren och skäran i logon och byster av Lenin och i några fall porträtt av Stalin.

Protesterna har i stort sett uteblivit. Som om det vore mer pittoreskt med kommunismens folkmord.
http://www.kgb-bar.com
http://www.kgbbar.com

Partier radikaliseras när de förlorar


Den amerikanske senatorn Joe Lieberman förlorade det demokratiska primärvalet i Connecticut. Själv har jag hastigt träffat Lieberman och alltid gillat hans politik. Han ingår i den amerikanska traditionen från 1900-talssenatorn Scoope Jackson: Ganska hökaktig i utrikespolitiken och liberal i inrikespolitiken.

Liebermans nederlag berodde helt och hållet på hans stöd till Irakkriget. De demokratiska väljarna i Connecticut (men inte nödvändigtvis de i Colorado) är emot kriget. Dessutom är demokraterna nere i en svår svacka och står långt från politiskt inflytande. I ett sådant läge tar aktivisterna, de mest partitrogna, över. Och de tillhör också aktivisterna mot Irakkriget.

Alla partier i opposition tenderar att ”återvänder till sina rötter”, de blir mer ideologiska och mer renläriga. Vänta bara vad som kommer att hända med de svenska partier som förlorar valet i Sverige om någon månad…

Libanon och fanatikerna


Vapenvilan i Libanon har naturligtvis dåliga förutsättningar. I strid med FN-beslutet strömmar nya vapen till Hizbollah – som sannolikt blivit uppmuntrat av Israels misslyckande i kriget. Det är dystra framtidsutsikter för de redan så hårt krigsdrabbade i Libanon och norra Israel.

En intressant iakttagelse för den som både läser svensk och amerikansk press är de kartor över bombningar och döda som förekom varje dag i tidningarna. I svenska tidningar visar de enbart Libanon, i amerikanska både Libanon och norra Israel.

Det finns mycket att läsa om konflikten i Mellanöstern. Bland det klokaste som skrivits är den israeliske författaren Amos Oz i en tunn bok: Hur man botar en fanatiker. Köp den!
http://www.bokus.com/b/9146214917.html

Staden som varumärke


Länder och företag blir i allt högre grad utbytbara för dem som ska investera, lokalisera eller turista. Tallin eller Norrköping? Två grannstäder med helt olika förutsättningar. Stockholm eller Beijing. Totalt olika, helt avlägsna från varandra. ändå kan den amerikanske turisten eller den italienska investeraren sitta med ett sådant val.

Om Place Branding och staden som varumärke har jag skrivit en text i en skrift som Stockholms Stadsbyggnadskontor givit ut. Texten finns på
https://www.wastberg.se/text.php?id=1205

Våldtäkter och jämförelsen Sverige-New York


Första halvårets siffror över våldtäkter i Sverige har t o m fått statliga Brottsförebyggande rådet (Brå) att anse det faktiskt skett en ökning och inte bara en förändring i definitioner och benägenhet att anmäla. Under första halvåret 2006 anmäldes 19 procent fler våldtäkter jämfört med samma period förra året.

New York har en löpande veckostatistik över brottsligheten. För första halvåret visar den på en minskning med 0,5 procent. än mer alarmerande för Sverige är de absoluta talen. I Sverige anmäldes 1966 våldtäkter första halvåret. I New York (8 miljoner invånare): 893 våldtäkter. Medan de svenska talen pekar dystert uppåt har antalet våldtäkter i New York minskat med 51.4 procent på de tretton år som gått sedan den nya, effektivare, brottsbekämpningen började tillämpas.
http://tinyurl.com/mnvkb
http://www.nyc.gov/html/nypd/pdf/chfdept/cscity.pdf

Sveriges radios tidigare New York-korrespondent Johan Wangström har i sommar vikarierat på sin gamla arbetsplats och berättade i en hörvärd krönika om hur mycket större han upplever tryggheten i New York jämfört med Stockholm:
http://tinyurl.com/ry6lk

Vågar svenskar säga ifrån på jobbet?


Almedalsveckan i Visby har utvecklat sig till ett mellanting mellan ett politiskt tivoli och en jättelik studiecirkel. I år fanns det ca 500 olika seminarier att välja mellan – öppna för alla. årets Almedalsvecka präglades naturligtvis av att det snart är val – men den som vill vara med nästa år bör nog snart boka rum.
http://www.gotland.se/almedalsveckan/1018

En av de många undersökningar som presenterades i Almedalen var från fackförbundet Seko. Den visade att 43 procent av allmänheten tror att anställda inte vågar föra fram kritik till arbetsgivaren. Det är dock bara 20 procent som anser att det gäller på den egna arbetsplatsen. Kvinnor tror i högre grad att arbetskamraterna inte vågar säga ifrån.

Man kan diskutera om siffrorna är höga eller inte. Själv tror jag att kombinationen av starka fack och anställningstrygghet gör att det är ovanligt högt i tak på svenska arbetsplatser, åtminstone i jämförelse med vad jag sett i USA.

Det är också en konkurrensfördel för Sverige. Lars-Ingvar Nilsson, ordförande i Svensk projektexport intervjuas i Roger Mörtviks nyutkomna bok Turboekonomin: ”Kineserna är väldigt duktiga och energiska, men de vågar inte ifrågasätta och ta eget ansvar. De är uppfostrade att ta emot och utföra order. Vi är vana vid en annan företagskultur. Här vill individen ta ett eget ansvar, föreslå förbättringar och man har rätt att göra misstag. Detta kan vi dra nytta av. Medan kineserna jobbar utvecklar vi nya idéer. Det är en stor konkurrensfördel för oss.”

Svenska myter: Stambyte igen


I förra nyhetsbrevet frågade jag läsare om de hade hört talas om totala stambyten i andra länder än Sverige. Jag fick ett 30-tal svar. I Norge och Finland fanns det – inte på andra ställen. Där byter man när och på den sträcka av rören där det behövs.

Det bekräftar min teori: Stambyten passar Sverige – de är centralt planerade och drabbar alla med lika

lidande.

Ny bok mot den nya vidskepelsen


Det tycks ibland som vår tid har blivit mindre rationell. Bisarra rykten far runt på internet och tycks vinna tilltro av massor av människor. I samband med 11 september träffade jag på folk som trodde att planen var fjärrstyrda, att Bush arrangerat katastrofen – för att inte tala om alla anti-semitiska rykten av typen att alla judar som arbetade I World Trade Center blev förvarnade. Då upptäckte jag den utmärkta siten
http://www.snopes2.com/rumors

Den ägnar sig åt att punktera myter och irrationella rykten.

Den som vill ha en snabbkurs i rationalitet och humanism kan läsa Christer Sturmarks pedagogiska nya bok Tro och vetande 2.0. Den handlar inte bara om religion, utan tar också upp new age-flum, kristallterapi, astrologi mm.
http://www.bokus.com/b/9157804850.html?pt=search_result

Sturmark har f ö – med hjälp av bl a Björn Ulveus – ryckt upp Förbundet Humanisterna:
http://www.humanisterna.se

Peter åström – konstnär från New York och Gotland


Peter åström är en intressant konstnär. Sedan 30 år finns han i New York och är en av de ledande i den grupp svenska konstnärer som finns i staden. Men han har också sina sommarband till Hellvi på Gotland. Som nybliven sommargotlänning fick jag öppna hans utställning New York – Gotland, Tur och retur på Gotlands konstmuseum och skriva en liten text till katalogen: ”Peter åström utmärks av linjen. Han kämpar med linjen, baxar och boxar på linjen, ramar in och töjer ut. Mycket kommer igen. Kanske är skillnaden mellan Gotland och New York inte så stor? Vi kan se hur picknicken vid raukarna – i Peter åströms fyra stora målningar – börjar likna snöfallet över Times Square. Olika ljus, men färgernas mångfald.”

Hela texten finns på
https://www.wastberg.se/text.php?id=1206

Världens främsta konstkluster


Chelsea i New York är nog världens största samling av konstgallerier. På några kvarter – från 28 till 19 gatorna mellan Tionde och Elfte Avenyerna finns över 300 gallerier. Det finns naturligtvis konstgallerier på många andra ställen i New York – Madison Avenue, 57:e gatan, Soho, Williamsburg och Dumbo. Men det är till Chelsea det mesta dras. Ett exempel är att Brooklyns främsta galleri Schroeder Romero nyligen känt sig tvunget att flytta till 637 W 27th Street. Därmed flyttar Schroeder Romero till den nyaste och hetaste delen av Chelsea. En stor byggnad mellan Elfte och Tolfte Avenyerna och 27 och 28 gatorna. Det är en underbart vacker gammal godsterminal som nu tagits över av konsten.

Carl Sandburg i östergötland


Carl Sandburg ingår USA:s litterära kanon. Han läses av alla barn i skolan. Sandburg (1878-1967) var av svensk härkomst, familjen kom från åsbo i östergötland. I Atterbomshuset i åsbo pågår en utställning om Sandburg. Den är endast öppen 3-4 september.
http://tinyurl.com/fysp6 http://www.carl-sandburg.com

Ny New Yorksite för svenskar


Thomas Noe som driver nätverket Internationalswede, www.internationalswede.com har nu också startat siten http://www.nyinewyork.com med tips om boende, visum, turism, svenskt i New York och mycket annat.

Fika i New York


När newyorkarna kommer hem efter Labour Day slår David Johanssons och Lars åkerlunds svenska espressobar FIKA upp dörren på 41 W 58th Street i New York (strax öster om Sjätte Avenyn).

Ofta möter jag människor som säger att kaffet skulle vara dåligt i New York. Det är en klar överdrift, kaffet är oftast bra och urvalet är långt större än i t ex Stockholm. Men FIKA kan bli något speciellt med Löfbergs Lila, kanelbullar, lax och polarbröd. Liksom egentillverkad chokladtryffel. Allt i miniformat. Det ska vara lätt att få i sig. Och svensk, modern design.

David Johansson var f ö kock på svenska residenset i New York under våra sista år och den som skrivit recepten i kokboken En smak av Sverige.
http://fikanyc.com/
http://www.smakavsverige.se