Nyhetsbrev 6 APRIL 2006

Ingen ny ekonomi
USA:s dubbla underskott bara växer
Våldtäkter: Umeå, Sverige, New York
Dirty Tricks och negativa kampanjer
Att hitta i bloggosfären
New York Times gör om webben
College Consulting
Top Models ­ kulturskillnader, skola och arbetsmarknad
Rickshaws ­ bort från Calcutta, kommer till USA
En stjärna född
Ny svensk musik i New York
Etiopiska restauranger: Stockholm ­ New York
Överkurs New York: Brooklyn
Nyhetsbrevet

Ingen ny ekonomi


År 2000 anslöt sig den försiktiga Wall Street Journal till tanken att vihade fått en ²ny ekonomi². Det behövde inte komma en lågkonjunktur eftergoda tider. Tvärtom var världen inne i en ständigt uppåtgående ekonomi. Ettdrygt år senare kraschade IT-marknaden och börserna föll över hela världen,arbetslösheten ökade och tillväxten minskade.

Idag visar Amerika, Europa och Asien alla hög tillväxt. Den japanskaekonomin repar sig och i Sverige går det bättre än på de flesta ställen. Deflesta tror att 2006 blir ett mycket bra år, men ingen talar numera om atttillväxten kommer att vara för evigt.

Åtskilligt av uppgången är rimligen tillfälligt. För tror någon att svenskekonomisk framtid ska bygga på börsnoterade poker-företag? Räntorna är lågaoch riskkapitalet billigt.

Effekten är att staten får mycket pengar. De svenska statsfinanserna har desenaste 15 åren varit extremt konjunkturkänsliga. Det naturliga för statenhade i dag varit att rätta till konstigheter i ekonomins funktion, stramaåt, öka sparandet och samla i ladorna för sämre tider. I stället kommer nuen rad permanenta utgiftsökningar. De är lätta att finansiera idag, men bliren kvarnsten om halsen när ekonomin vänder.

Den keynsianska ekonomin byggde på ökade offentliga utgifter i dåliga tideroch minskade i goda. Men Keynes levde i en tid då de offentliga utgifternavar en tredjedel av dagens och där medborgarna var sämre informerade. Nu vetalla när det finns pengar i de offentliga kassorna och förväntningarna byggsupp. Därför kommer vi att få åtstramningar i nästa lågkonjunktur.

USA:s dubbla underskott bara växer


Nu har siffror kommit som visar att Kina har världens största valutareserv,större än Japans. Det innebär att Kina sitter på världens största innehav avamerikanska dollar och de största placeringarna av amerikanskastatsobligationer. Annorlunda uttryckt finansierar Kina såväl USA:sbytesbalansunderskott som det växande budgetunderskottet.

Ingen tror att Kina kommer att använda sin finansiella styrka mot USA; detskulle slå tillbaka. Men riktigt borde inte Vita huset uppskatta att Kinasitter med fingret mot den ekonomiska pulsådern.

USA:s budgetunderskott ökar. Medan statsutgifterna minskade under RonaldReagan och ökade mycket måttligt under Clinton ökar de nu ­ även när mandragit bort socialförsäkringarna och militärutgifterna ­ med mer än åttaprocent om året. Kombinationen av att den nuvarande administrationen tyckssäga ja till varje utgift och stora skattsänkningar skapar ett underskottsom den ekonomiska tillväxten inte rår på.

Bruce Bartlett, medarbetare till Reagan och till Bush Sr, har startat en enmanskampanj från höger mot den statsekonomiska erosionen. Han menar att Bush-administrationen bäddar för stora skattehöjningar i framtiden. Hans bok ”Impostor: How George W. Bush Bankrupted America and Betrayed the Reagan Legacy² är övertygande.
http://tinyurl.com/gagu4

Våldtäkter: Umeå, Sverige, New York


I diskussionen kring Haga-mannen i Umeå har flera tidningar publiceratstatistik från Brottsförebyggande rådet om antalet anmälda våldtäkter iSverige. 2005 var det 2756 anmälda våldtäkter. Det är en ökning från 1355för sedan tio år, d v s mer än en fördubbling.

Det bör jämföras med utvecklingen i New York City (som har något färreinvånare än Sverige). Där var antalet anmälda våldtäkter 2005 betydligtfärre än i Sverige: 1636, vilket är närmast en halvering på 10 år.

Visst har svenska delegationer varit i New York och tittat påbrottsbekämpning, men jag är förvånad över att de är så få och att man tagitså lite intryck.
http://www.bra.se
http://www.nyc.gov/html/nypd/pdf/chfdept/cscity.pdf

Dirty Tricks och negativa kampanjer


På sistone har vi haft en diskussion om förtal och nedsmutsning av depolitiska kampanjerna i Sverige. Vi har lyckligtvis långt till denamerikanska situationen där förtal och ryktesspridning spelar en inteoväsentlig roll, främst i primärval och i lokala val.

Tyvärr tycks de flesta forskare och analytiker vara överens om attsmutskastningskampanjer lönar sig. Samtidigt sänker de det totalavaldeltagandet och politikens anseende.

Två intressanta artiklar om detta:
http://www.thisnation.com/question/031.html
http://pcl.stanford.edu/common/docs/research/iyengar/1996/goingneg.html

Den som vill se att amerikansk politik nog alltid låit på samma sätt kan läsa Mark Twains klassiska novell ”Running for Governor” från 1870: http://www.twainquotes.com/Galaxy/187012c.html

Att hitta i bloggosfären


Tillväxten i antalet bloggar är enorm. Många är dagböcker på nätet.Åtskilliga är löpande politiska krönikor. Ju närmare vi kommer valet, destofler kandidater skaffar sig en blogg som en del av personvalskampanjen. Attförsöka surfa runt på bloggar kan bli rätt rörigt. Ett bra löpande utrval avblogginlägg, främst med samhällsinriktning, finns på intressant.se.
http://www.intressant.se

En liknande amerikansk site med highligts från 70 bloggar är
http://pajamasmedia.com

New York Times gör om webben


New York Times har en mycket besökt webb, 17 miljoner unika besökare varjemånad. I dagarna har man bytt utseende på sin site. Den ser nu modernare utoch är mer lättöverskådlig. Samtidigt tar man bort den särskildawebb-redaktionen och det 50-tal journalister som arbetat där integreras medredaktionen i övrigt (som består av över tusen journalister).

New York Times har svårt med lönsamheten både på papperstidningen ochwebben. Senaste försöket är att göra delar av webben enbart öppen förbetalande eller för prenumeranter på International Herald Tribune eller NewYork Times. Hittills har sådana försök i USA gått dåligt. Wall StreetJournal fick lov att släppa sin betaltsite. Aftonbladets Plus-tjänster gårdock bra.
http://nytimes.com

College Consulting


Just nu sitter hundratusentals amerikanska familjer och väntar på besked ombarnen kommit in på college. På bloggar berättar sökande ungdomar både omväntan och om hur absurda universitetens frågor och krav ofta är.

Att få in sina barn på något av de bästa universiteten är inte lätt. Viträffar i USA personer som börjar planeringen när barnet är något årgammalt. Det gäller att komma in på rätt dagis för att kunna komma in pårätt förskola, för att därefter kunna gå vidare till rätt skola som kan ledatill ett bra universitet.

Det kostar ca 50.000 USD att gå på ett bra universitet, men det går inte attbetala sig in. Det gäller att ha bra betyg, men också bidra med något extrai personligheten eller intresseinriktningen.

Detta har lett till en ny bransch ­ College Consulting. Det är extraläraremed goda kontakter med universiteten. De läser extra, granskar de personligauppsatser de sökande ska lägga in, förbereder högskoleprovet (SAT), fixarlämpliga praktikplatser som kan göra eleven mer attraktiv. Dyrast , och mestinne i New York är Kathrine Cohen. Hon tar 28.995 dollar för 24extralektioner samt en telefontimme i veckan.

Top Models ­ kulturskillnader, skola och arbetsmarknad


Svenska TV3 har i år först visat amerikanska Top Models ­ programmet där ettantal unga kvinnor tävlar om att bli ny toppmodell. Och därefter den svenskavarianten på samma program. Det har blivit en ganska intressant uppvisning ikulturskillnader.

DN:s TV-recensent Lotta Olsson skriver : Amerikanskorna hojtar av glädje,tårarna sprutar, de bråkar och försonas och tindrar om vartannat. Svenskornabetraktar uttryckslöst, tystlåtet och aningen missnöjt det mesta som falleröver dem, och beklagar sig över att det inte är lika roligt som man tänktsig². Amerikanskorna accepterar domarnas utslag och påpekanden; svenskornafnyser och argumenterar emot.

Det är rätt träffande. I det amerikanska ligger att gilla läget ochacceptera order från chefen. I det svenska finns långt mer ifrågasättande.Skälet är säkert svårfångade kulturskillnader. Men jag tror också att detberor på att den svenska skolan uppmuntrar kritik och ifrågasättande och påen arbetsmarknad där man inte kan få sparken för att man säger emot chefen.Det är i grunden bra.

Rickshaws ­ bort från Calcutta, kommer till USA


Nyligen beslöt guvernören i indiska Calcutta (eller Kolkata som det numerheter) att förbjuda rickshaws. Det finns ca 18.000 cykeltaxis, oftastcyklade av män som lever i extrem fattigdom. De ger den växande staden felimage, menar borgmästaren.Samtidigt har rickshaws börjat dyka upp i de allra rikaste miljöerna. I enav Amerikas vackraste städer, Charlestone, startade några studenter för endel år sedan ett rickshawföretag. I stället för att cykla på gymet kunde detjäna en slant.

I New York har det nu på samma sätt dykt upp rickshaws. Charlestones gamlastad är dock bilfri, vilket gör att det känns tryggare än i New York.

En stjärna född


Som utförligt rapporterats i svenska medier gjorde svenskan Erika Sunnegårdhen fantastisk debut på Metropolitan Opera nyligen. Efter 20 år i New York,med grundlig amerikansk musikutbildning men utan roller fick hon rycka in ihuvudrollen i Beethovens Fidelio. Det är hundra år sedan en okänd artistfått en liknande chans på Metropolitan. Hon möttes med överväldigandeovationer av publiken. Erika har jobbat som servitris och sjungit påbegravningar. Vi hörde henne flera gånger sjunga i Svenska kyrkan i NewYork.

Hennes debut på Metropolitan ledde till flera artiklar i New York Times:
http://www.nytimes.com/2006/04/01/nyregion/01erika.html
http://www.nytimes.com/2006/04/02/arts/music/02met.html

Ny svensk musik i New York


Två av de mest uppmärksammade svenska moderna musikerna uppträder i veckan iNew York. Det är rockbandet The Sounds med Maja Ivarson som sångerska somkommer till Irving Plaza den 12 april.
http://www.the-sounds.com

Två dagar senare uppträder Nicolai Dunger, singer/songwriter, med countryand blues på Webster Hall.
http://www.nicolaidunger.com

Båda har uppträtt på de ”Swedish Showcases” som vi var med och ordnade under vår tid i New York. The Sounds hade t o m sin USA-debut där. Båda har blivit framgångsrika i USA, men med olika strategier. Dunger genom att slå sig ihop med en känd amerikansk musiker, Rhett Miller. The Sounds genom att vara lika amerikanska som amerikanerna. De har huggit på varje chans och stått på hårt. Nu kommer deras första album, Dying to Say This to You, ut på den amerikanska marknaden.

Etiopiska restauranger: Stockholm ­ New York


Etiopiska restauranger dyker upp lite här och var i världen. I Sverige harmästerkocken Marcus Samuelsson (restaurang Aquavit i New York) lanseratetiopiska rätter. Det finns flera i hans kokbok En smakresa:
http://www.bokbolaget.se/b_en_smakresa.htm

I Stockholm finns trevliga krogen Ethiostar där man blir varmt omhändertagenoch får stora portioner. Den ligger i Jutas backe, men flyttar snart tillSaltmätargatan.
http://www.ethiostar.se

I New York finns några etiopiska restauranger. Stökiga L’Enfant Terrible är populär och blandar olika afrikanska kök. Bästa etiopiern ligger i Nolita: Ghenet.
http://ghenet.com

Överkurs New York: Brooklyn


Brooklyn känns just nu som den mest vitala av New Yorks stadsdelar. Den somsällan är i New York kommer inte ofta utanför Manhattan. Jag har dockskrivit en liten snabbguide med Brooklyn-tips för den som vill tatunnelbanan två hållplatser utanför Manhattan. Den finns i aprilnumret avlivsstilsmagasinet Bona Vita och finns under Talat&skrivet på min hemsida:
https://www.wastberg.se

Nyhetsbrevet


Nyhetsbrevet har normalt kommit sista helgen i varje månad utom i juli. Denhär gången har det varit ett lite längre uppehåll beroende på att jag hållerpå att återhämta mig efter en omfattande operation av ett medfött hjärtfel.