Nyhetsbrev 21 DECEMBER 2003

Fortsatt dollarfall ­ varför sänks inte räntan?
USA skadas av nya visumrestriktioner
Lite politik i amerikansk TV
Howard Dean, förste internetpolitikern
Presidentsnurra
Antisemitism i Sverige
Att röka på krogen
Vittula=Appalackerna
”Sweden launches a cultural invasion”
Äntligen ­ Lars Norén till Manhattan
Ung svensk konstnär i New York
Svensk bokkonst på Park Avenue
Victor Sjöström-serie på MoMA
Anna Kraitz, svensk formgivare
Nordic Reach ­ tidskrift om Skandinavien och USA
Krogar i stockholmska hemkvarter
Boken om Sverige i New York
Ny website för svenska generalkonsulatet
God jul!

Fortsatt dollarfall ­ varför sänks inte räntan?


I ett stort antal nyhetsbrev har jag förutspått att dollarn kommer attförsvagas. Det har blivit en allt mindre originell spådom. Jag tror att detkommer att bli fortsatt dollarfall under första halvåret 2004. Med ettbetalningsbalansunderskott på fem procent av BNP måste USA låna tvåmiljarder dollar om dagen. Fortsatta offentliga underskott (=lånebehov)leder till att USA antingen måste höja räntorna eller låta marknaden sänkadollarn så att balansunderskotten jämnas ut. Det smärtfriaste är att låtadollarn falla.

Dollarn har fallit med 31 procent mot Euron på två och ett halvt år ocheuron fortsätter att stärkas. Det har i huvudsak samma effekt i Europa somen penningpolitisk åtstramning; de europeiska exportföretagen (inklusive desvenska) förlorar på dollarförsvagningen, konjunkturen bromsas ocharbetslösheten tenderar att öka. Därför är det märkligt att inte denEuropeiska Centralbanken sänker sin ränta ­ liksom att den svenskariksbanken ligger kvar på sin höga ränta.

USA skadas av nya visumrestriktioner


Jag skrev i förra nyhetsbrevet om hur USA efter 11 september och skapandetav den nya supermyndigheten för Homeland Security skärpt sin visumpraxis,men främst hamnat i ständiga förseningar av visumbeslut. Det har lett tillfärre utländska studeranden och vetenskapsmän i USA. Två av åretsamerikanska nobelpristagare varnade för att det fria forskningen I USA hotasav att det är så svårt att få visum.

Nu visar nya siffror att den växande handeln med Kina förhindras av attkinesiska affärsmän och handelsdelegationer inte kommer iväg. Antaletkineser som släppts in i USA har på tre år gått ner med ca 80.000.

Alla förstår att USA tvingades öka sin säkerhet sedan närmare 3000 människormördats av terrorister. Det är heller inte avslagen på visumansökningar somär det mest besvärande, utan att så många inte får besked.

För svenskar gäller samma sak och det det viktigaste rådet för den som skaha visum till USA är att vara ute i mycket god tid.

Lite politik i amerikansk TV


Det amerikanska primärvalet är en viktig händelse. Det kan avgöra vem somblir USA:s nästa president. Ändå får nog en svensk TV-tittare merinformation än en amerikansk. Under den intensiva början på kampanjen de treförsta höstmånaderna ägnade de tre stora nationella TV-kanalerna sammanlagt74 minuter (om man så vill i snitt 16 sekunder per kanal och dag) åtpresidentkanidaterna. 1988 var motsvarande siffra 214 minuter.

Politik spelar liten roll i amerikanernas vardag.

Howard Dean, förste internetpolitikern


Howard Dean, som just nu leder i de flesta undersökningar om vem som ska blidemokraternas presidentkandidat, är den förste amerikanske politiker sedanRobert Kennedy eller möjligen George McGovern som har lyckats bygga enentusiastisk folkrörelse av unga människor omkring sig. Det har skett genomwebben.

Dean använder inte sina olika websites (främst www.deanforamerica.com) föratt sprida ett budskap uppifrån utan har på ett innovativt sätt använtwebben för att bygga en decentraliserad folkrörelse. Fenomenet Dean ärintressant. Om han sedan har en reell chans är en annan sak. Om detta harjag skrivit en minikrönika hos det svenska informationsföretaget Springtime.
http://extranet.springtime.nu/kronika.asp?id=20

Presidentsnurra


En liten webtest, av det slag som varit så populära i de senaste svenska valrörelserna finns nu inför det amerikanska presidentvalet. Det är bara att gå in, svara på frågorna och få reda på vem man egentligen sympatiserar med.
http://www.selectsmart.com/PRESIDENT/

Antisemitism i Sverige


Det tycks nu som Ahmed Rami (Radio Islam) återigen kommer att åtalas förhets mot folkgrupp. Rami har redan tidigare suttit i fängelse i Sverige förantisemitisk rashets. Denna gång gäller det hans web-site, därbevissvårigheterna är långt större, bl a för att de ligger på amerikanskaweb-företag.

Antisemitismen i Sverige är allmänt sett inte utbredd och den svenskaregeringen har gjort storartade insatser genom de fem konfererenserna kringförintelsedagen i januari. Antisemitismen har ändå blommat upp igen iSverige, inte minst finns det också hos oss en antisemitism bland muslimer iSverige, som bl a redovisats i en rapport av historieforskaren MikaelTossavainen och utgiven av Svenska kommittén mot antisemitism. Det blir,enligt rapporten, allt vanligare att elever från muslimska hem gör gällandeatt Förintelsen aldrig har ägt rum. Det händer också att föräldrar förbjudersina barn att närvara när överlevande från nazisternas koncentrationslägerhåller föredrag

Det är skamligt att så mycket rasistisk propaganda, t ex ²vit makt-musik²produceras i Sverige. Å andra sidan har vi ett starkt tryckfrihetsskydd,vilket också innebär att gräsliga uppfattningar är svåra att stoppa med lag.Ofta är också den offentliga debatten effektivare. Troll spricker som bekanti solsken.

Rapporten om antisemitismen i Sverige finns på
http://www.skma.se/pdf/dfh_v2.pdf

Att röka på krogen


I New York är sedan ett år rökning förbjuden på restauranger. Det har gåttbra med förbudet ­ i denna frihetens stamort på jorden. Varken kunder elleranställda har protesterat särskilt. En del barer har förlorat kunder,restauranger med uteserveringar har vunnit. De som bor i hus medrestauranger har klagat över att folk står på gatan, röker och grisar nermed fimpar.

Nu lägger den svenska regeringen ett förslag om rökförbud på svenska krogaroch caféer. Folkhälsominister Morgan Johansson var tidigare i New York ochstuderade rökförbudets effekter. Det kommer säkert att bli encivilisationshöjare också i Sverige.

Och en åtgärd som fått Aftonbladets inbitne New York-korrespondent FredrikVirtanen att sluta röka kan bara inte vara fel.

Vittula=Appalackerna


Mikael Niemi är författaren till romanen Folkmusik från Vittula, som sålt i750.000 ex i Sverige och översatts till en rad språk. Vi hade honom i NewYork nyligen, inför att översättningen, Popular Music from Vittula, skullelanseras i USA. Niemi visade sig vara en lusande stand-up-comedian.

Nu har New York Times Magazin ägnat två sidor åt Niemi, unikt för en svensk författare. För att beskriva Mikael Niemis Pajala försöker tidningen med en liknelse ”imagine Appalachia flattened and covered over in ice, and you’re there.”
http://www.nytimes.com/2003/12/21/magazine/21PAGE.html

”Sweden launches a cultural invasion”


Style.com ­ den gemensamma siten för tidningarna Vouge och W ­ har gjort ensärskild slideshow om Sverige: ²Sweden launches a cultural invasion. A newgeneration of bands, models, artists, and entrepreneurs is putting the oncesleepy Scandinavian backwater back on the international map².

Det är kul att konstatera att av de 19 svenska företeelser, personer ochprodukter som tas upp i Style.com har vi redan presenterat tio på detsvenska residenset i New York.
http://www.style.com/trends/stylenotes/112903/

Äntligen ­ Lars Norén till Manhattan


Lars Norén är enligt min mening Sveriges störste nu levande dramatiker, efter Ingmar Bergman. Norén har översatts till närmare 30 språk och går bra i bl a Tyskland och Frankrike. I USA har det varit svårare att lansera honom, trots att han borde passa bra, inte minst för en Manhattan-publik.

Nu kommer dock hans familjedrama ”The Last Supper” till La MaMa Theatre i New York med premiär den 22 januari. Vi hoppas också kunna ordna ett samtal eller ett seminarium i New York om Lars Noréns dramatik med honom själv som medverkande.
http://www.lamama.org

Ung svensk konstnär i New York


Anders Krisár är en av de främsta konstnärerna i sin generation (född 1973). När vi kom till New York fanns han här och arbetade som art director på en stor annonsbyrå. Nu är han tillbaka i Sverige som heltidskonstnär. Han har ställt ut på flera ställen i Sverige och fyller nu det mycket ansedda Galerie Lelong (528 W 26th Str) i New York med foto och skulptur. Det är en unik uppmärksamhet för en ung svensk konstnär

Vi hade ett event för honom på det svenska residenset. Hans utställning i Chelsea har öppet hela januari.
http://www.artnet.com/lelong.html

Svensk bokkonst på Park Avenue


Svenska grafiska designers har under det senaste året tagit hem flera viktiga pris på reklamområdet. Svensk grafisk formgivning håller toppklass. Det visas också av de 25 böcker som väljs ut av föreningen Svensk Bokkonst varje år och som visas på Kungliga biblioteket. Vi hade glädjen att för en utvald samling biblioteksfolk, samlare och journalister visa utställningen på 600 Park nyligen.

Samtidigt visade en av världens främsta bokbindare, Johanna Röjgård-Sjöberg ett urval av sina band.
http://www.kb.se/SvBok/Default.htm

Victor Sjöström-serie på MoMA


Victor Sjöström, som levde 1879-1960, är en av Sveriges störste filmskapare någonsin. Han mest kända film är Körkarlen från 1920. Sjöström har också haft stor betydelse för Ingmar Bergmans filmkonst.

Nu presenterar Museum of Modern Art i New York en av de största tillbakablickarna någonsin på Sjöströms filmkonst: Victor Sjöström, A Pioneering Innovator Restored. Tjugo filmer visas med start på annandagen.
http://www.moma.org/visit_moma/momafilm/sjostrom_2003.html

Anna Kraitz, svensk formgivare


Anna Kraitz, som just fyllt 30, har alla förutsättningar att bli en av de stora svenska formgivarna. I en artikel i Dagens nyheter nyligen stod det: ”Jag vill att saker jag gör ska kännas levande”, säger Anna Kraitz, vars möbler livat upp inte minst det svenska konsulatet i New York. Ljusstaken, som gärna ”parar sig lite”, är Anna Kraitz svar på den klassiska svenska träljusstaken med tre kulor som fötter.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1062&a=211186
http://www.kraitz.se/

Nordic Reach ­ tidskrift om Skandinavien och USA


Nordic Reach, som utges av USA-svensken Ulf Mårtensson, har funnit sin form som en modern, väldesignad tidskrift som, skildrar Skandinavien för en amerikansk publik. Den är helt ensam på sitt område.
http://www.nordicreach.com/

Krogar i stockholmska hemkvarter


Vi bor ju nu i New York, men ”hemma” är Mariaberget på Söder i Stockholm. I november bodde vi en vecka på nya designhotellet Rival på Mariatorget och kunde uppleva hur hemkvarteren snabbt förvandlats på fem år. På några kvarter kring Mariatorget har ett tiotal nya barer och restauranger dykt upp. Indiskt, japanskt, grekiskt, libanesiskt, franskt ­ allt inom några kvarter.

Främst gäller det just Rival. En nyskapelse som hotell med en restaurang, som leds av den duktige Robban Andersson, som tidigare hade Lagerlöfs uppe på Mariaberget. I hotellet finns också en bistro och två barer. Samt en biograf/konferenslokal. Det gör att det alltid är aktivitet. Dessutom ligger Kafé Rival i anslutning med nästan fullsatt från morgon till kväll.
http://www.rival.se/

Många av de gamla krogarna i trakten håller sig: grekiska Esperia på St Paulsgatan, klassiska Söders Hjärta på Bellmansgatan, trendiga Sjögräs på Timmermansgatan.

Kul nytillskott är libanesen Tabbouli på Tavastgatan. Liksom en nästan ny cocktailbar, Cobra på St Paulsgatan 22.

Boken om Sverige i New York


Inger Claesson Wästberg och jag har tillsammans skrivit boken Sverige i New York (Wahlström&Widstrand). Nyhetsbrevets läsare kan köpa den till förmånspris direkt från förlaget. Den kostar då, inklusive moms och porto: Sverige 224 SEK; Europa 330 SEK; USA 340 SEK.

Skicka beställningen till marknad@wwd.se. Glöm inte att uppge fullständiga adressuppgifter.

Ny website för svenska generalkonsulatet


Det svenska generalkonsulatet i New York har fått en ny chef för informations- och kultursektionen, pressrådet Amelie Heinsjö. Hon var tidigare ansvarig för uppbyggandet av den nya web-platsen http://www.sweden.se/ . Nu har hon gjort om generalkonsulatets web. Så läs gärna mer om det svenska generalkonsulatet i New York på vår uppdaterade website:
http://www.swedennewyork.com/

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!