Nyhetsbrev 25 JANUARI 2004

USA-ekonomin och den svenska räntan
Äckliga virus
Mediakritik i presidentvalstider
Skriket i Iowa
Glöm framtiden!
Sverige, USA och pensionsskulden
Imanerna och antisemitismen
Ett rent nyår
.nu, svenskdomän i Söderhavet
Sergel i New York
Svenskt på Metropolitan
Svensk gummistol till MoMA
A new Face in New York
Svenska mammor och andra listor
Sofo ­ nytt på Stockholms Söder
Innehotell i New York
New York-boken, igen

USA-ekonomin och den svenska räntan


Jag tillhör de relativt pessimistiska när det gäller den amerikanska ekonomin. Det finns en motsättning mellan att bygga tillväxt på ökad privat konsumtion och kunna bemästra allt större underskott både i budget och bytesbalans. USA kan i slutet av året tvingas att höja räntan för att attrahera pengar. Under tiden fortsätter dollarkursen att sjunka.

Höjd ränta i USA innebär att egnahemsbubblan spricker; folk får börja betala räntor i stället för att konsumera.

Min tro är att kronan under de närmaste veckorna försvagas något (när pensionsfonderna gör sina utlandsplaceringar), men sedan stärks på nytt mot dollarn och dollarn snart går ner under sju kr. Det har en starkt åtstramande effekt på svensk ekonomi och borde mötas av en räntesänkning. Den finns ingen anledning att Sverige för närvarande ska ha högre ränta än euro-området.

Om detta skrev jag nyligen en artikel i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_6779329.asp

Äckliga virus


Under en lång tid har jag, och alla andra med stor aktivitet från nätet, fått mail om viagra och bantningsmedel, nigeriabrev och virusmail. Ofta har de haft som avsändare folk jag känner. Då är det ett virus som tagit sig in i någons dator, hämtat upp namn och sänt iväg brev utan den personens vetskap. För att råka ut för att hamna som avsändare räcker det med att adressen finns med i ett sparat mail i någons dator och att den datorn blir infekterad.

Lyckligtvis hindrar nästan alla mailförmedlare och datorer virusen från att slippa igenom.

Nu har också jag råkat ut för att någon kidnappat mitt namn på en annan dator och använt det så att ett virusmail i mitt namn gått ut till tusentals adresser. Egentligen är det märkligt att det finns databegåvade människor som tycker det är kul att sitta och konstruera saboterande datavirus.

Mediakritik i presidentvalstider


I USA finns en livlig och ofta välunderbyggd debatt om hur medierna behandlar olika företeelser. Nu senast har Columbia Journalism Review startat en web-site som analyserar hur medierna behandlar presidentkandidaterna och deras kampanjer. http://www.campaigndesk.org

Den bredaste allmänna mediekritiken finns annars på http://www.poynter.org, där också Jim Romanesko har sin avdelning för medieskvaller.

I Sverige finns inte mycket av detta. Men http://www.mediekritik.nu är värd att besöka.

Skriket i Iowa


Den demokratiske presidentkandidaten Howard Dean gjorde ett klassiskt misstag när han skulle hålla modet uppe på sina anhängare efter nederlaget i Iowa. Dean höll ett aggressivt, närmast skrikande tal. Syftet var att få valarbetarna att ta bussen till nästa primärval och jobba där. Men de flesta som tittade stod inte i rummet, utan satt hemma framför TVn.

Det finns ett råd som varje politiker som ska tala när TV är närvarande får:

– Tala till TV-tittarna. De sitter hemma ensamma.

Dean tycks inte ha fått, eller lyssnat, på det rådet. Det som fungerar i ett förtätat rum fyllt av anhängarna kan verka fanatiskt hemma i vardagsrummet. I Sverige drabbades Olof Palme av den effekten i TV:s barndom; den som satt i salen blev upplyft av retoriken, TV-tittarna tyckte ofta han var aggressiv.

Samma internet som hjälpte fram Howard Dean sprider nu hans Iowa-tal i olika versioner, ofta omgjort och tonsatt. Se t ex http://www.deangoesnuts.com

Glöm framtiden! Sverige, USA och pensionsskulden


Den amerikanska kongressens utmärkta och mycket fristående prognosorgan Congressional Budget Office publicerade nyligen en rapport om de kommande långsiktiga jättelika underskotten i USA:s offentliga ekonomi. De beror på ofinansierade skattesänkningar, snabbt ökande statsutgifter och inte minst på att efterkrigstidens stora generationer nu kommer att börja gå i pension. Bara president Bushs reform om fria mediciner för äldre kommer att kosta ca 110 miljarder dollar per år (en procent av BNP) när den är klar.

I USA liksom i Sverige tittar de flesta beslutfattare åt andra hållet när effekterna av pensionsavgångar och en åldrande befolkning nämns. Sverige har genomfört en pensionsreform som innebär en viss realism, men stat, landsting och kommuner ska alla betala tjänstepensioner som inte finns fonderade och som hotar att sluka det framtida ekonomiska utrymmet. http://www.cbo.gov

Imanerna och antisemitismen


I förra nyhetsbrevet (finns på http://www.wastberg.nu) skrev jag om den antisemitism som finns bland muslimer i Sverige och som redovisats i en rapport av historikern Mikael Tossavainen (http://www.skma.se/pdf/dfh_v2.pdf). I riksdagen uttalade sig statsminister Göran Persson om rapporten: ³Det är också min bild av verkligheten och den smärtar mig djupt.²

I förra numret av Judisk Krönika kommenterar två ledande svenska muslimer Tossavainens rapport. Yasin Ahmed, ordförande i Sveriges unga muslimer säger ³Judehat är oacceptabelt och oförsvarligt. Vi fördömer all typ av antijudisk hets.²

Imanen Abd al Haqq Kielan, ordförande för Svenska Islamiska samfundet: ³Hat riktat mot judar har aldrig haft någon legitimitet i islam.² Det är bra uttalanden.

Hoppas bara att Abd al Haqq Kielan för detta vidare till sin styrelsemedlem Jan Samuelsson som i en artikel i Dagens Nyheter skrev att ²hat eller stark motvilja mot judar² är ²både förståeligt, rimligt och befogat². Ett lyckligtvis unikt försvar för antisemitism i en ledande tidning.

Ett rent nyår

För en knapp månad sedan var det nyår. Flera hundratusen new yorkare tog sig till Times Square för det kyliga och något överskattade nöjet att se kristallbollen falla för att markera det nya året. P g a terrorrisken fanns inga papperskorgar (som skulle kunna gömma bomber) och folk slängde skräp och burkar på gatan.

Här visade det nya New York sitt rätta ansikte: Kl 11 nästa morgon var varenda kolapapper bortstädat.

.nu, svenskdomän i Söderhavet


En och annan har frågat vad den i Sverige så populära toppdomänen .nu ­ som jag använder ­ står för. Svaret är att den går till Niue Island, som är ett självstyrande örike söder om Tongaöarna i Stilla havet, i närheten av datumlinjen. Med 1700 invånare är Niue associerad medlem i FN. När internet introducerades fanns mycket strikta regler för vad man fick kalla mail-adresser och web-sites. Det utnyttjade Niue till att erbjuda en domän där de inte lade sig i vad som stod framför punkten.

Det finns f n 110.000 .nu-domäner. 70.000 av dem är svenska. Internet har blivit en viktig inkomstkälla och hela ön har numera trådlöst bredband och alla invånare har gratis e-post.

Niue är något av en paradisö och råkade ut för en svår storm för några veckor sedan. Huvudstaden Alofi ödelades till stora delar.

Om Niue kan man läsa i boken Blue Latitudes av Tony Horwitz http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0805065415/nunames/102-0487226-9886 535

Josef Frank i USA


Josef Frank är fortfarande stor i USA. Nu senaste har den kända butiken Ballantyne Cashmere (Madison Avenue/75th Street) klätt sin butik i Frankmönster och senaste Elle Decor visar två Frank-stolar. På det svenska residenset på 600 Park har vi tack vare generösa sponsorer fått två Frank-rum som brukar väcka uppmärksamhet och har lett till flera stora reportage. Frank Statement kallades Interior Design sitt reportage.

Tidskriften Decoration citerar i sitt senaste nummer mig om Josef Franks mönster: ”They’re not spartan, but they reflect the Swedish love for nature.”

Josef Frank var ju österrikaren som flydde antisemitismen och blev en av Sveriges främsta formgivare. När kriget kom kändes Sverige osäkert och han bodde några år i New York. Hans design förs vidare och nyproduceras av Svenskt Tenn i Stockholm. http://www.svenskttenn.se

Sergel i New York


Johan Tobias Sergel, som levde mellan 1740 och 1814, är Sveriges genom tiderna största skulptör och en viktig tecknare. Nationalmuseums Sergelsamling är en av Sveriges nationalskatter.

Nu kommer flera av Sergels terrakottaskulpturer att visas på Metropolitan Museum i New York i en utställning som öppnar 28 januari: Playing with Fire: European Terracotta Models, 1740-1840.

I maj kommer delar av utställningen till Nationalmuseum i Stockholm: Sergel och hans romerska krets. Europeiska terrakottor 1760-1840. Nationalmuseum har helt riktigt vinklat om utställningen och tillfört långt mer av Sergel. http://www.nationalmuseum.se/NMTemplates/NMSingleExhibition____2991.aspx

Svenskt på Metropolitan


Den svenska sopranen Katarina Dalayman sjunger i februari mot Plaicido Domingo i Spader Dam. Katarina Dalayman är en flitig gäst på Metropolitan. Metropolitans föreställning lördagen den 14 februari direktsänds i P2 i Sveriges Radio kl 19.30.

Svensk gummistol till MoMA


Källemo är ­ fortfarande med nestor Sven Lundh som kreativ drivkraft ­ ett av de mest nytänkande möbeldesignföretagen i Sverige. Senast har deras stol Non, gjord i hårdgummi förvärvats till Museum of Modern Art i New York.

Stolen är designad av dansk-ryske Boris Berlin och danske Poul Christiansen. Den ställdes ut i den svenska montern på Möbelmässan i New York 2001 och fick stor uppmärksamhet.

A new Face in New York


Face Stockholm, det nytänkande svenska kosmetikföretaget som driva av Gun Nowak och Martina Arfwidson, öppnar den 5 februari sin sjättebutik i New Yorkområdet och bidrar på så sätt till bilden av Sverige som ett elegant och väldesignat land. Den nya butiken ligger i nybyggda Time Warner Building på Columbus Circle.

Svenska mammor och andra listor


Nätet må ha sina nackdelar, men är i grunden ett underbart sätt att föra samman människor. Svenskan Michelle Cadeau startade för tre år sedan www.svenskamammor.com http://www.svenskamammor.com/ . Det var från början en site för nyblivna mödrar i New York och har snabbt utvecklats över hela USA och har medlemmar i 26 länder. Det är den främsta mötesplatsen för svenska föräldrar (också pappor) som bor utomlands.

Den som t ex kommer som ensam svensk mamma till Egypten kan snabbt hitta andra svenskar i samma situation. Man köper och säljer begagnade barnvagnar, ger tips och stämmer möte.

I Sverige finns Kanalen http://www.kanalen.org/ som startades för några år sedan av Jesper Mårtenson och Lena Tingstam när de väntade barn. Den har vuxit snabbt och där finns nu 175 listor och nyhetsbrev bl a för föräldrar med barn i olika åldrar, på olika ställen i landet, med barn som matvägrar etc. Samt massor av andra listor.

Sofo ­ nytt på Stockholms söder


I New York finns ministadsdelar som NoLita (North of Little Italy), SoHo (South of Houston), Tribeca (Triangle Below Canal). Med en anglocism har barer, restauranger, designställen, butiker och andra gått samman och proklamerat ett område på Södermalm till SoFo (South of Folkungagatan). Gränserna går vid Folkungagatan – Götgatan – Ringvägen ­ Renstiernas gata. Kul initiativ för ett område som blir allt populärare. I bästa fall lite East Village-känsla.

Innehotell i New York


Vi får ofta frågan om var man ska bo i New York. Och det beror ju på vad man vill betala. Det finns bra vandrarhem från 40 USD och lyxsviter för 12.000 USD. Men den som vill hålla sig till normala New York-priser (200-400 USD) och vill vara inne har just nu följande att välja mellan:

The 60 Thompson Hotel. Nydesignat hotell som just nu är det smartaste man kan bo på.

Mercer Hotel i Soho håller sig fortfarande. Liksom Philip Stark-designade Hudson. För den som nödvändigtvis ska bo i Midtown är det fortfarande W på Lexington Avenue som gäller. SoHo Grand är trendigt och drar artister, reklamare och designers. Rockbanden tar in på Gramercy Park Hotel, mer charmigt än designat.

New York-boken, igen


Inger Claesson Wästberg och jag har tillsammans skrivit boken Sverige i New York (Wahlström&Widstrand). Vi vill återigen ge nyhetsbrevets läsare möjlighet att köpa den tillförmånspris direkt från förlaget. Den kostar då, inklusive moms och porto: Sverige 224 SEK; Europa 330 SEK; USA 340 SEK.

Skicka beställningen till marknad@wwd.se. Glöm inte att uppge fullständiga adressuppgifter.