Nyhetsbrev 21 MAJ 2002

Ny hemsida
New York har förlorat något för gott
En fantastisk bok
Högerextremism leder till klyfta Europa-USA
USA nu Sveriges viktigaste exportmarknad. Vi har mycket att lära
Misstänksamhet mot amerikanska aktier. Starkare krona
Amerikanska subventioner till jordbruket försvårar för Sverige
Bra med bättre riksdagsjournalistik
Journalistförbundet vill ha statens hjälp
Mediekritik nu!
Personlig insats för flyktingar
Tufft med studentvisum
New Yorks restaurang-Oscar
Aktiviteter i New York

Ny hemsida


Min hemsida har en tid varit vanskött och illa uppdaterad. Nu finns den dock i helt ny version, tack vare utmärkt hjälp av Emil Waldersten (waldersten@yahoo.com, för den som vill anlita honom). Hemsidan innehåller alla gamla nyhetsbrev, artiklar, lite om Inger och mig, den pjäs jag skrev för några år sedan, matrecept och New York-tips. Välkommen in: www.wastberg.nu (för den som har gammal browser: http://home.swipnet.se/~w-88957)

New York har förlorat något för gott


Att bedöma stämningen i en jättestad är att ta risker, men för mig känns det som staden genomgått flera faser efter den 11 september. Den första förtvivlan byttes i heroism, i känslan av att terroristerna inte ska få vinna utan att livet måste gå vidare. Nu går livet vidare men mot bakgrund av en dov sorg. Skolstyrelsen i New York redovisade nyligen att den ansåg att drygt 25 procent av alla skolbarn påverkats så mycket av terrorattacken att de borde ha kontakt med psykolog eller psykiater.
Krig på amerikansk mark har inte (bortsett från Pearl Harbour) förekommit i USA sedan inbördeskriget slutade 1865. Därför har amerikaner känt trygghet i det egna landet. Nu tror 82 procent av amerikanerna att det kommer nya terrordåd på amerikansk jord och att amerikaner kommer att dödas. Tryggheten är borta.

En fantastisk bok

 
Få saker gjorde större intryck än de korta porträtt av de mördade vid terrorattacken den 11 september som New York Times började publicera några dagar efter händelsen. Dag efter dag fylldes en eller två sidor av små bilder och korta berättelser som gav glimtar av det liv de dödade hade levt – som vänner, fotbollsspelare, mödrar, söner. Efter ett halvår upphörde de dagliga porträtten, men varje lördag publiceras en ny sida.

143 reportrar skrev om de dödade och det blev en hederssak för också de mest seniora journalisterna att delta i det anonyma arbetet. De människor som dödades kom från många olika länder, många olika bakgrunder och hade många olika sorts jobb. Porträtten ger en bild av USA.

New York Times har nu givit ut en bok med 1910 porträtt. Alla intäkter går till en fond för de mest behövande. Boken heter Portraits 9/11/01 och går att få tag på i alla amerikanska bokhandlar, på Hedengrens i Stockholm och på  www.amazon.com

På sidan 495 porträtteras den 25-årige döde svensken David Tengelin.

Davids mor, syster och bror har bidragit till en unik samling berättelser om människors reaktioner på tragedin den 11 september. Den kommer så småningom ut som bok, men går redan nu att läsa på http://digilander.iol.it/september11/

Högerextremism leder till klyfta Europa-USA.


När Woody Allen öppnade filmfestivalen i Cannes häromdagen berättade svenska och europeiska medier om hur Allen älskade Frankrike. I USA var vinklingen en annan: Hur kunde Allen resa till Frankrike efter bombningarna av synagogor och just till Cannes där LePen fick många röster?

Så här skriver en ledare i New York Daily (17 maj) om att Woody Allen försvarar Frankrike: ”…the recent firebombings of French synagogues, the stonings  of yeshiva students, the desecration of Torah scrolls…It is reckless to ignore threats flowing from a country whose collaborationist culture in World War II led to the deportation of 76,000 Jews from France to Auschwitz.”  

Amerikanska medier överflödar av artiklar där man drar en linje mellan de högerextremistiska partiernas frammarsch, angrepp på synagogor i Frankrike, Belgien, England och Ukraina, misshandel av enskilda judar och kritiken mot Israel.
Under de ca 30 år jag har följt amerikansk politik har jag aldrig sett en så stark europakritik i medierna – och aldrig sett den så lite återspeglad i Europa.

USA nu Sveriges viktigaste exportmarknad. Vi har mycket att lära.


Den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att USA tagit över positionen som Sveriges viktigaste exportmarknad. Skälet är rimligen att konsumtionen ökar i USA samtidigt som Tysklands ekonomi inte visar många tecken på återhämtning. Sverige exporterar till USA för 85 miljarder SEK. Våra största exportvaror är bilar, telekomprodukter och läkemedel. Fortfarande har Sverige dock en negativ handelsbalans gentemot USA.

Med tanke på USA:s betydelse borde Sverige och svenska företag satsa mer på USA-marknaden. Det kräver mycket. USA är inte bara stort, kulturskillnaderna är enorma. Skillnaderna mellan Boston och San Diego kan jämföras med dem mellan Stockholm och Athen. Marknadsföring går till på helt annat sätt än i Sverige. Sättet att göra affärsuppgörelser skiljer sig mycket. Också sättet att umgås och knyta de nödvändiga kontakterna är annorlunda.

För en svensk är USA förrädiskt. Vi känner lätt igen oss och tycker det mesta är likt. Det tar lång tid att förstå hur lite man förstår.

Misstänksamhet mot amerikanska aktier. Starkare krona.


Den amerikanska börsen har drabbats av flera skandaler på rad. Främst är det energijätten Enrons konkurs, som nu leder till nya redovisningsregler. Ratingföretaget Standard&Poor’s har beslutat att använda sig av nya definitioner, betydligt striktare än vad den amerikanska finansinspektionen (SEC) tillämpar. Det innebär att man rensar bort alla engångsintäkter ur resultatet. Chefsåklagaren i New York Eliot Spitzer har gått till storms mot mäklarfirmorna och har lyckats bevisa att det stora mäklar- och fondföretaget Merrill Lynch gav kunder råd att köpa aktier i företag som Merrill Lynch representerade och visste var övervärderade.

SEC, Securities and Exchange Commission, som ungefär motsvarar den svenska finansinspektionen har börjat undersöka vad man kallar ”en explosion av transaktioner som enbart syftar till att pumpa upp resultatet i företag.”  Allt detta leder till en känsla av att det kommer att komma fram fler företag som gjort interntransaktioner för att blåsa upp sina resultat. Detta har en allmänt dämpande effekt på börsen i USA.

Dessutom gör det amerikanska aktier mindre attraktiva för utlänningar och gör dollarn svagare. Vilket talar för en starkare krona.

Amerikanska subventioner till jordbruket försvårar för Sverige


Den amerikanska kongressen har just beslutat om närmare 200 miljarder USD i jordbrukssubventioner under de närmaste tio åren. Det innebär att de 4 miljonerna jordbrukare i USA per år får lika mycket som engångsanslaget från de federala myndigheterna till New York, som har 8 miljoner invånare,  för att kompensera de ekonomiska effekterna av 11 september.

Beslutet togs med demokraterna som pådrivare och är ett ytterligare ett exempel på hur budgetdisciplinen verkar ha upphört detta valår.

Jordbrukssubventioner i rika länder innebär att det blir svårare för fattiga länder att exportera och att man i praktiken beskattar breda konsumentgrupper för att ge till en liten näring. För Sverige, som i EU verkar för minskade subsidier till jordbruket, är det amerikanska beslutet knappast någon hjälp.

Bra med bättre riksdagsjournalistik


Johan Hakelius, en gång politisk redaktör för Svenska Dagbladet ska nu skriva krönikor i både Aftonbladet och SvD. Det är ett tecken på att ägandet (båda tidningarna ägs av norska Schibsted) är viktigare än den politiska färgen.

I SvD ska Hakelius sitta på riksdagsläktaren och iaktta. Det är bra och borde leda till efterföljd. När jag var 20-årig ledarsidesvikarie på Expressen fick jag nästan dagligen sitta på riksdagsläktaren. Chefredaktör Per Wrigstad menade att tidningen skulle följa vad som sades i parlamentet. Det var en riktig princip, även om det ofta var rätt trist för den unge journalisten. Sedan dess har det blivit ganska tomt på pressläktaren. Det är delvis beroende av att den politiska debatten flyttat ut i medierna och att riksdagen inte förmått hävda sin ställning. Men också en oförmåga från medierna att göra journalistik av riksdagspolitik. I bästa fall innebär Hakelius krönikor en vändpunkt.

Journalistförbundet vill ha statens hjälp


Det svenska Journalistförbundet kräver att regeringen tillsätter en bred medieutredning. Det kan man väl alltid göra. Public service, presstöd, journalistutbildning och liknande behöver ses över då och då. Men Journalistförbundet vill något mer: Utredningen ska titta på ”journalistikens roll och uppgifter”. Journalistförbundets ordförande säger att ”vi måste få ett tydligt besked om vad samhället ska ha journalistiken till”.

Staten ska alltså tala om vad resten av samhället ska ha journalistiken till? Staten tillhör det som ska granskas av bra journalistik och medierna brukar vilja stå fria från staten. Nu vill Journalistförbundet sätta bocken till trädgårdsmästare.

Mediekritik nu!


En utmärkt ny web-site har lanserats. På Mediekritik kan vem som helst skriva och fråga eller kritisera saker i medierna – allt från reportage om piercing är farligt till skildringen av statskuppen i Venezuela. Mediekritik vidarebefordrar synpunkterna till medierna som oftast svarar, förklarar eller ber om ursäkt.
http://www.mediekritik.nu

Personlig insats för flyktingar


För en tid sedan dog Barbro Strömberg från Västerås. Vi lärde känna varandra i styrelsen för Assyriska/syrianska flyktingfonden, en liten organisation som arbetade för kristna flyktingar från Mellanöstern. Barbro skrev inga resolutioner, men med stiftsgården i Västerås som utgångspunkt, såg hon till att gömda flyktingar fick mat och kläder. Hon lärde sig flyktinglagstiftningen och arbetade för enskilda familjer. Många har Barbro att tacka för att de kunnat stanna i Sverige. Hon fortsatte att hålla kontakt med familjerna, stöttade för att barnen skulle fortsätta studera.

Själv levde hon på det enklaste sätt och alla hennes inkomster gick till flytingarbetet. Hon var en speciell person, okänd för allmänheten, som visade vad personligt engagemang betyder.

Tufft med studentvisum


Flera av 11-september-terroristerna hade studentvisum. Systemet för visum i USA har som regel varit slappt och landet har ca 10 miljoner illegala invandrare. Nu skärps dock regler och övervakning för de ca en miljon utlänningar som har studentvisum.

74.000 amerikanska college och universitet kommer att vara länkade till immigrationsmyndigheterna. Vad man vill kolla är att de som har studentvisum verkligen finns på plats och följer undervisningen. Det kommer heller inte att gå att komma på turistvisum och sedan börja studera. College får inte ta emot andra utländska studenter än de som har studentvisum.
Den amerikanska immigrationsmyndigheten har en utmärkt hemsida: www.ins.gov

New Yorks restaurang-Oscar


James Beard Foundation är högkvarteret för New Yorks ”foodies”, de som antingen professionellt sysslar med mat eller är starkt matintresserade. Det är ett Town House i West Village, fyllt med matminnen och matlitteratur. Nästan varje kväll ordnas en middag på något tema. (Vi var medbjudna av svenska restaurangen Aqvavits ägare Håkan Swahn för något år sedan då det var mat av svenska kockar från olika delar av USA.)

James Beard Foundation utser varje år New Yorks bästa restaurang. Det blev i år Gotham Bar & Grill på 12 E12th, en traditionell restaurang som genomgått en grundlig förnyelse. Bäste kock blev Mario Batali på Babbo, 110 Waverly Place.

Aktiviteter i New York


Det fortsätter att hända saker i New York. Serien av investerarseminarier fortsätter, närmast med ett seminarium den 13 juni kring proteomics, d v s ett steg i utnyttjandet av cellterapi för läkemedelsframställning. Vi låter svenska nya företag träffa amerikanska företag, investerare och analytiker. Detta blir det sjätte seminariet och vi har funnit en enkel form som attraherar amerikanska venture capital-företag.

På Bard Graduate Center of Design fortsätter den stora svenska utställningen ”Utopia&Reality. Swedish Design 1900-1960”. Den har blivit uppmärksammad och Bard ordnar rader av aktiviteter kring utställningen.

Just nu har ICFF, en av världens största möbelmässor avslutats. Det svenska bidraget fick mässan pris som bästa utställning, Generalkonsulatet var medarrangör till ett seminarium med de svenska designerna Claesson-Koivisto-Rune och vi ordnade på det svenska residenset ett nätverksmöte mellan de fem svenska möbelföretag som ställde ut och amerikanska designjournalister, inredningsarkitekter och designers. Svenska Möbelindustriförbundet har fått en ny och dynamisk ledning som nog kommer att satsa på USA-marknaden.

Svensk filmmånad pågår på Scandinavia House med nya filmer varje onsdag.


Den 6 juni ska vi för första gången fira nationaldag på residenset. Det här året är speciellt. Med den nya medborgarskapslagen har flera hundra svenskar, som släppt sitt svenska medborgarskap för att bli amerikaner, nu tagit tillbaka det. De ska uppmärksammas.

Och så väntar vi på Dramatens uppsättning av Maria Stuart som vi tar till Brooklyn Academy of Music i juni. Det kommer att bli en stor kulturhändelse för Sverige.