Registerrensning
New York efter sju månader
Ska Israel bojkottas?
Arabamerikaner som maktfaktor
Hundra oskyldigt dödsdömda
Bush stoppar stamcellskloning
Ny politikerstil: Värna det privata
Terrorism och skattekontroll
Världens bästa tidning får konkurrens
Biometrics, ny svensk spetsteknologi
Seinfeld Rules
Från slum till inne
Svensk matvecka i New York
Registerrensning
Jag har försökt rensa i registret för att få bort dubbla adresser och liknande.
Den som inte vill ha nyhetsbrevet, vill byta email eller liknande – var snäll berätta det:
olle@wastberg.nu
New York efter sju månader
Fortfarande lägger TV-stationerna då och då ut platsen där World Trade Center fanns i direktsändning. Men nu är mycket av dramatiken borta. Ground Zero ser nu ut som en byggarbetsplats. På flera veckor har heller inga kvarlevor av mördade hittats.
Det är nu mindre terrorattacken än dess följder som präglar amerikanska medier. Kriget i Mellanöstern kommer först i alla nyhetsprogram och i tidningarna. Många drar självfallet paralleller mellan Sharons krig på Västbanken och amerikanernas i Afghanistan. Eftersom presidenten dock gått så hårt ut mot Sharon är sympatierna långt mer splittrade än tidigare när Israel varit pressat. Utanför vårt fönster hemma ser vi varje vecka demonstrationer mot PLO:s representation ett kvarter bort. Men staden har också sett stora pro-palestinska demonstrationer.
De utländska turisterna har bara i begränsad utsträckning kommit tillbaka till New York. Men det kompenseras av amerikanska turister. Broodway går för fullt och de längsta köerna är till Abbas Mama Mia! Det är svårt att få bord på de populära restaurangerna. Utländska affärspersoner flyger återigen in och företag etablerarar sig. Nu senast startar Brummer&Partner ett analyskontor för sina fonder på Manhattan.
Ska Israel bojkottas?
Ett antal opinionsbildare, kulturarbetare, biskopar, journalister och en och annan politiker har uppmanat till ekonomisk bojkott av Israel. En bedövande majoritet av de ca 7000 som svarat på en dn.se-fråga tyckte likadant.
Stats- och utrikesministrarna har däremot i tydliga ordalag sagt nej till bojkottkraven.
Det gör de rätt i. Bojkott mot länder i en akut krigssituation är ineffektiv, om man inte klarar att totalt isolera landet. (Jag talar nu inte om vapenembargo.) Bojkotter kan vara ett bra medel för att uppnå politiska mål. Vi som arbetade för bojkott av Sydafrika gjorde det därför att det var rimligt att den kunde bli effektiv och för att den krävdes av den viktigaste motståndsrörelsen, ANC. De förutsättningarna finns inte för Israel.
Men dessutom har en bojkott mot Israel ett obehagligt eko. Nazisterna uppmanade till bojkott mot judiska affärer och också svenska företag ägda av judar blev tvingade att byta styrelser för att de skulle kunna ha kontakter med Tyskland.
Efter kriget 1948 kompletterade arabstaterna det militära kriget med ekonomisk krigföring, en bojkott. Den riktade sig länge både mot israeliska företag och företag som ägdes av judar. Bojkotten är ännu i kraft.
I USA är det olagligt att gå med på krav om bojkott eller ens att intyga att produkter inte är tillverkade i Israel. Den som vill läsa mer om den amerikanske lagstiftningen kan göra det på
http://www.bxa.doc.gov/AntiboycottCompliance/Default.htm
Arabamerikaner som maktfaktor
Det finns fler muslimer än judar i USA. Många av dem är svarta amerikaner. Gruppen arabamerikaner har haft relativt lågt valdeltagande och spelat en mindre politisk roll. Men i vissa delstater, t ex Michigan har de börjat bli politiskt viktiga som grupp. Det är intressant att George Bush i sin valkampanj var den förste kandidat som systematiskt talade om ”arabamerikans” och försökte få röster från den gruppen. Här spelade säkert också Bushs starka band till oljeindustrin en roll.
Arabamerikanerna har också fått en ny grupp offentliga företrädare: Akademiker och andra generationens amerikaner. De är långt från sterotypen skäggstubb och palestinaschalar. Det gör att de också når fram bra i TV med sina argument.
Hundra oskyldigt dödsdömda
Första veckan i april kom beskedet att Ray Krone, efter tio år i döscell i Arizona, blev frisläppt. DNA-test visade att han var oskyldig. Enligt den amerikanska organisationen Death Penalty Information Center är Krone den hundrade dödsdömde sedan 1973 som visat sig vara oskyldig. Tack vare DNA-testerna har möjligheterna att fastställa vem som är skyldig eller inte ökat drastiskt de senaste åren.
Hundra oskyldigt dödsdömda. Den som skulle behöva nya argument mot dödsstraffet har fått dem.
Bush stoppar stamcellskloning
President Bush har lagt hela sin tyngd bakom ett förslag i kongressen som skulle innebära förbud mot att framställa klonade embryon för forskning eller medicinsk användning eller att till USA importera mediciner eller medicinska metoder som framställts av klonade embryon.
Presidenten motiverar förslaget helt och hållet etiskt, en parallell med hans bestämda abortmotstånd.
Sverige och Storbritannien är de länder som kommit längst med ett regelverk som accepterar medicinsk forskning på embryon. Enigheten är stor om att kloning för att framställa nya människor ska vara förbjuden. Men de flesta forskare anser att genteknik kan betyda mycket för att behandla människor med t ex Parkinson eller Alzheimer.
Samma dag som presidenten framträdde genomförde vi på det svenska residenset ett seminarium riktat till investerare om just biotech och genforskning. Tre svenska företag presenterade sig för amerikanska fonder och venture-capitalists. (För några månader sedan hade vi ett liknande seminarium just om utvecklingen av stamcellsforskning.)
Den som vill läsa mer om seminariet kan göra det på
http://www.swedeninfo.com/geneticresearch/
Vår diskussionsledare råkade vara den journalist på Wall Street Journal som skrev om presidentens tal. Vill man läsa propositionen finns den på
http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query
Ny politikerstil: Värna det privata
Ledande amerikansk politiker har en ny stil. Både George W Bush och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg håller medierna borta från sitt privatliv.
Det handlar om personligheter. I motsats till sina företrädare (Clinton respektive Guiliani) lever inte Bush och Bloomberg av och i medierna. De är båda tämligen privata personer som inte trivs med att dygnet runt vara i strålkastarljuset. Bloomberg har blivit kritiserad för att han inte offentligt berättar till vilket av sina fem hus han tar något av sina privata jetplan på helgerna.
Men det handlar också om politik. ”Familiarity breeds contempt”, säger en av Bloombergs rådgivare och personer i Bush närhet har sagt liknande saker. Detta, att den politiker som finns i TV-rutan i varje sammanhang, lätt råkar ut för förakt kan kanske vara värt att fundera på också för svenska politiker.
Terrorism och skattekontroll
Amerikanska skattemyndigheterna har tvingat Visa att lämna över uppgifter på folk som har Visakort knutna till konton i vissa andra länder. Det finns ca 42 länder i världen med betydande sekretess kring ekonomiska transaktioner. Västvärldens ekonomiska organisation OECD har i åratal försökt få större genomlysning och många länder har velat komma åt undangömda skattepengar. Intresset har dock varit ringa
I och med 11 september har USA nu satt hela sin styrka bakom samma krav – i syfte att komma åt ekonomiska strömmar som kan komma terrorister till godo.
Världens bästa tidning får konkurrens
The New York Times är förmodligen USA:s bästa tidning och en av världens bästa. Det visade sig nyligen när de mest ansedda priserna för publicister, Pulitzerprisen, delades ut. Av de 14 priser som gick till journalister fick New York Times sju. Det har aldrig hänt att en enda tidning fått så många priser.
New York Times lägger nu om tidningen för att bli mer nationell. De olika bilagorna som tidigare förbehållits New York går nu ut över hela landet och våra vänner bland tidningens journalister berättar att de blivit strängt tillhållna att ha nationella vinklingar på materialet.
Samtidigt kommer en ny New York-tidning med inriktning på kvalitet. Den heter The New York Sun och kommer att ha samma stora format som New York Times. En tidning med samma namn fanns i New York 1833-1950.
The NewYork Sun kommer att ha en politiskt konservativ profil, i motsats till den vänsterliberala New York Times. Och den nya tidningen utnyttjar den lucka som uppstår när New York Times blir mer nationell. Nyheter från New Yorks alla fem stadsdelar ska alltid finnas på förstasidan.
Biometrics, ny svensk spetsteknologi
Vårt jobb är till stor del att peka på områden där Sverige ligger långt framme. Biometrics innebär att man med hjälp av fingeravtryck, ansiktsform eller ögats iris samt IT kan på ett sätt som är omöjligt att förfalska fastställ människors identitet.
Det är en teknik som tyvärr blivit mycket aktuell, t ex för säkerhetskollar på flygplatser. I förlängningen kan den få stor betydelse för utvecklingen av e-handel och elektroniska ekonomiska transaktioner. Flera svenska företag har visat framfötterna.
Vi lät dem framträda i det svenska residenset på en kapitalmarknadsdag inför amerikanska investerare.
Seinfeld Rules
I ett av New Yorks finaste bostadsrättshus beslöt styrelsen nyligen, efter det att Jerry Seinfeld genomfört en långdragen renovering av sin våning, att införa nya regler: Ingen får ägna mer än tio dagar åt att riva och 90 dagar för att bygga om. Därefter utgår böter med 500 dollar per dag som därefter stiger till 2000 dollar per dag. I andra hus får man bara bygga om på sommaren.
Bostadsrättsstyrelserna är mäktiga. De bestämmer enväldigt vilka som ska få köpa lägenheter. I en del fall krävs enhällighet, vilket gör att den styrelsemedlem som inte gillar unga människor eller familjer med hundar helt enkelt säger nej.
En vän till oss menar att bostadsrättsföreningens genomgång av hans ekonomi var mer noggrann än någonting skattemyndigheten någonsin gjort. Hela familjen fick därefter framträda inför styrelsen innan den godkändes.
Från slum till inne
Område efter område vänder i New York. Ett av de roligaste är Meatpacking District, som ligger i kvarteren söder om West 14:e gatan, väster om Nionde Avenyn/Hudson Street. För några år sedan bestod området av slakterier, gatuprostitution och två matställen: Det dygnet-runt-öppna Florent och motorcykelsstället Hogs&Heifers. Meatpacking District var ett sådant område dit taxi inte gärna körde och helt inte plockade upp någon.
För drygt tre år sedan började något hända. Gallerier öppnade. Den mest exklusiva modebutiken i New York, Geoffreys, öppnade på 14:e gatan. Pastis, ett franskt brasserie uppbyggt i stil med vad som fanns vid gamla Hallarna i Paris öppnade i hörnet av Nionde Avenyn och Little West 12. Senaste halvåret har ett antal mycket dyra modebutiker öppnat portarna.
Slakterierna ligger kvar, man kan snubbla över en grisfot på gatan, men de samsas med ca 20 restauranger och barer, lika många butiker och ett tiotal gallerier.
Det svenska i Meatpacking är butiken H55 (17 Little West 12th Street) som är specialiserad på svensk och dansk 50-talsdesign. New Yorks bästa glasgalleri är Heller Gallery (420 W 14th Street) och har ofta svenska glaskonstnärer.
Trevliga restauranger är Pastis, Dinern Florent (69 Gansevoort Str)), det belgiska brasseriet Markt (401 W 14th Street). Kanske öppnar New Yorks restaurangkung Jean-Georges Vongerichten en ny lyxrestaurang i området.
Svensk matvecka i New York
Tillsammans med generalkonsulatet genomför fyra av de fem svenska restaurangerna i New York en matvecka med start den 22 april. Krogarna har specialmenyer. Förhandsintresset från medierna är stort.
Vi började med att ordna ett seminarium för matjournalister på residenset.. Lisa Förare Winbladh (som gör programmet Köket i TV4) talade. Sedan bjöd vi på en riktig gourmetmiddag tillagad av residensets duktige kock Jan Wikström. Detta för att journalisterna skulle få material att skriva om det nya svenska köket som en företeelse.
www.culinarysweden.com