Nyhetsbrev 14 JUNI 2002

NewYork, Ground Zero – inte avslutat
Skräck då och nu
Terrorweb
Kronan kommer att fortsätta stärka
Nytt nyhetsankare och åsiktsTV
Bättre bemöta än tiga ihjäl
Bojkott mot Israel, en dålig historia
En tidning som rättar alla fel
Medievåld och TV-reklam
Klotter borta och hemma
Politikens villkor i internet-samhället
Slut på Casul Fridays
200 miljoner i p-böter
Chelsea, bilverkstäder och gallerier
Nordpolsfarare med Bluetooth
Nu är Ulf Samuelsson svensk, också
New York-succe för Dramaten
Glad midsommar!

NewYork, Ground Zero – inte avslutat


Formellt har Ground Zero förvandlats från uppröjningsområde till byggarbetsplats. Men arbetet med identifikation av kvarlevor är långt ifrån avslutat. För några dagar sedan hittades en människokäke inkilad i fasaden på ett av de kvarvarande husen. 19 000 oidentifierade delar av människokroppar finns bevarade. New Yorkarna får ständiga påminnelser om vad som hänt.

Skandalerna kring FBI och CIA och vad de borde vetat gör också att människor känner sig mer oskyddade. Terrorvarningarna sprider oro. De som kan kommer nog att ta en längre semester än vanligt utanför New York. Inte för att något egentligen har förändrats, utan därför att oron på nytt kommit upp till ytan.

Skräck då och nu


– Amerikanerna har idag bara en fråga: ”When will I be blown up?”

Den stämningsbilden av sitt eget land redovisade författaren William Faulkner när han tog emot sitt nobelpris 1950.
1950 höll det kalla kriget höll på att bli hett. Koreakriget förde världen nära ett nukleärt krig. Amerikaner byggde skyddsrum i villorna, lagrade vatten och mat. Många förortsvillor har fortfarande ett skyddsrum nedgrävt under gräsmattan. Även om hoten den här gången blivit verklighet är det inte första gången amerikanerna lever i skräck.

Terrorweb


En bra website om hur USA är organiserat för att ta hand om terrorism och större olyckor, vilka myndigheter som finns samt goda råd etc är

www.first.gov/Topics/Usgresponse.shtml

Kronan kommer att fortsätta stärkas

Jag skrev i ett nyhetsbrev för tre månader sedan att den svenska kronan kommer att fortsätta förstärkas gentemot dollarn. Hittills har förutsägelsen stämt. Kronans kurs bestäms nästan helt av flödena, d v s efterfrågan. Flera faktorer talar för ett minskat kron-flöde till USA:

* AP-fonderna och de stora försäkringsfonderna har genomfört sin engångs-portföljjustering. Miljardflödet av pensionskronor till den amerikanska finansmarkanden har övergått till en rännil.
* Enron, Tyco, Merrill Lynch och andra skandaler på den amerikanska börsen har gjort amerikanska aktier mindre attraktiva.

* USA passerade nyligen den av kongressen uppsatta låneramen och går in i kraftiga budgetunderskott. Det kommer att leda till ökad upplåning och högre räntor.

* Fortsatta terroristhot skapar större osäkerhet och större vilja till riskspridning,
Tillsammans gör detta dollarn mindre attraktiv. En dollar mot nio kronor verkar inte osannolik inom ett år.

Nytt nyhetsankare och åsiktsTV


Det amerikanska TV-bolaget NBC:s ”nyhetsankare” för kvällsnyheterna, Tom Brokaw, kommer att om två år ersättas av Brian Williams från NBC:s utmärkta kabelkanal CNBC. Det är ett lyft för Williams. Kabelkanaler i USA har som regel mindre än en miljon tittare, de stora etersända TV-bolagen når ca 10 miljoner med sina nyhetssändningar. Dessutom får Williams några miljoner dollar mer i lön. Brokaw har drygt 70 miljoner svenska kronor per år.

Tillsammans med Dan Rather, CBS, och Peter Jennings, ABC, tillhör Tom Brokaw de legendariska TV-journalisterna. De är förtroendeingivande herrar som börjar närma sig de 70. De stora nyhetsprogrammen förlorar dock tittare. Fler och fler väljer annat på TV eller annat än TV. Det är långa resor, familjeliv, barn och arbete som konkurrerar ut de långa TV-nyheterna enligt en undersökning av Columbia School of Journalism.

Trots detta ökar utbudet av nyheter. Kabelkanalerna satsar på nyheter, men av annat slag. De är mer aggressiva och programledarna driver tydliga uppfattningar. ”Du har fel, dina åsikter är direkt farliga, men du får ändå sista ordet”, kan vara en avslutning på en intervju.

Det är en utveckling som gynnar åsikterna och missgynnar analysen. Men den är i alla fall bättre än den infotainment som är i morgon-TV då allt ska avslutas med ett skämt.

Bättre bemöta än tiga ihjäl.

Sverige har varit förskonat från fascistpartier. Ian Wachtmeisters Ny demokrati försökte för några år sedan exploatera flyktingfientligheten. Det gick bra för Ny demokrati i valet 1991, men misslyckandet i den praktiska politiken och sabotagen mot den borgerliga regeringen gjorde att partiet inte kom igen.

Sverige är dock ingalunda vaccinerat. Därför är det viktigt att argumenten finns, om en stark ledare på yttersta högerkanten dyker upp. Två av tre dagstidningar kommer i valet att publicera debattartiklar av Sverigedemokraterna, enligt en undersökning nyligen i tidningen Journalisten.

Det gör de rätt i. Om de samtidigt argumenterar bra för sin egen ståndpunkt.

För några år sedan ordnade doktoranden Karolina Matti en föreläsning i Umeå med nazisten Dan Berner. Jag tillhörde de ganska få som både i offentliga debatter och i TV tog debatt mot Matti och Berner. En del ansåg det bättre att de tegs ihjäl.

Men jag hade sett filmen från Berners framträdande inför Umeåstudenterna. När han argumenterade om utlänningar och judar och påstod att Förintelsen aldrig existerat klarade inte studenterna att bemöta honom. Han vann debatterna. Men när han började fara ut mot homosexuella hade han inte en chans mot toleransens argument. Varför? Jo, de argumenten kunde studenterna. Frågan hade varit uppe, de hade tvingats ta ställning och argumentera. Därför är det bra att argumenten kommer fram – och bemöts.

Bojkott mot Israel, en dålig historia


Jag argumenterade i ett tidigare nyhetsbrev mot tanken på en bojkott mot Israel. Inte minst mot bakgrund av den historiska klangbotten som finns i bojkottskravet. Om detta har jag skrivit en lite utförligare artikel:

Arabbojkott, Sverker

En tidning som rättar alla fel


Nyligen blev en journalist på New York Times varnad och omplacerad. Skälet var att han under de senaste tre åren haft sammanlagt 13 fel i sina artiklar. Under samma tid hade han skrivit 273 artiklar. De flesta felen var helt betydelselösa och inte till skada för någon.

New York Times är en av världens bästa tidningar och lägger stor vikt vid att allt ska vara rätt. På sidan två i tidningens olika sektioner finns rättelserna, varje dag 10-15. Ofta små: ”Huvudpersonen i dataspelet Tomb Raider kallades beklagligtvis Laura Croft. Det skall vara Lara Croft.” Lara Croft är ju en påhittad figur som inte gärna kan protestera mot att hennes förnamn stavats fel. Eller också rättar man att en av huvudpersonerna i Sofokles drama Antigone hetter Kreon, inte Kleon. Om en svensk tidning till äventyrs skulle ha skrivit om Sofokles, skulle man aldrig rättat ett stavfel.

Genom att alltid rätta sätter tidningen en press på sina journalister och redigerare att kolla och åter kolla. Den förflyttade journalisten hade förekommit i rättelsespalten mer än en gång i kvartalet. Det blev för mycket.

Medievåld och TV-reklam


En amerikansk psykolog och tidigare militär, David Grossman, har varit i Sverige och predikat mot medievåld. Skolskjutningarna i USA och nu senast i Tyskland beror på medievåld och dataspel, hävdar han.

Det förefaller inte riktigt belagt och Grossman bortser från den viktigaste faktorn i USA: Att vapen är lättillgängliga och att en så stor andel amerikaner har vapen hemma.

Däremot har jag aldrig förstått dem som kan hävda att TV inte alls påverkar värderingar och beteenden. Varför skulle företagen annars lägga ner miljarder på TV-reklam?

Klotter borta och hemma


Stockholms tunnelbana har i dagarna blivit nedklottrad. Siri Derkerts konstverk på Östermalmstorg är kanske oreparabelt förstört, flera andra stationer svårt klottrade och vagnar tagna ur trafik med förseningar till följd.

Just klottret tillhör det som New York lyckats få bort, både på fasader och i tunnelbanan. Tunnelbanan i New York är allmänt säker och helt klotterfri. För 6-7 år sedan var det annorlunda. 1990 anmäldes ca 18.000 brott i tunnelbanan, Nu är man nere i ca 3 000, lägst på 30 år trots att passagerarantalet flerdubblats. Hur har man burit sig åt?

Helt enkelt genom att risken att bli fast för den som smiter in utan att betala är mycket stor. Den som blir tagen får handbojor och förs till jourdomstol. Har inte personen någon brottslig bakgrund, vilket många har, blir det 70 dollar i böter. Men upptäcktsrisken är så stor att få försöker. Och eftersom klottrare och rånare inte gärna betalar avgift först, har man blivit av med problemen. Det bidrar till att allt fler åker tunnelbana, vilket i sin tur skapar större säkerhet.

Politikens villkor i internet-samhället

Första intrycket i politiken är viktigare än någonsin förut. Det skriver två av de mest framstående politiska konsulterna (åt demokraterna) James Carville och Paul Begala i en ny, rolig bok, en sorts handbok i politik.

Numera finns LexisNexis och en del vanliga sökmotorer som gör att allt gammalt omedelbart grävs upp. Det första en journalist gör som fått ett uppdrag är att låta datorn ta reda på vad alla andra skrivit i ämnet: ”They are noty really reporters, they’re repeaters.” Allting finns i de digitala mediearkiven
Boken heter Buck up, suck up. Finns också nedladdningsbar som e-bok.

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0743224221/qid=1023573824/sr=1-1/ref=sr_1_1/104-5852608-6976767

Slut på Casul Fridays


Kostymförsäljningen har ökat med 12 procent första kvartalet i år i USA i jämförelse med motsvarande tid förra året. Det stämmer både med egna iakttagelser och med undersökningar.

Amerikanska företag har ju policy för det mesta. Antalet företag som tillåter medarbetarna att vara klädda som de vill minskar. Det populära att tillåta fri klädsel på fredagarna, men inte övriga dagar, håller också på att försvinna.
Den nya ekonomin förlorar, den gamla är tillbaka.

200 miljoner i p-böter


New York torde ha världens största samling diplomater. 168 konsulat och ännu flera FN-ambassader. Det uppskattas inte alltid av New Yorkarna. Utanför residens och ambassader finns särskilda diplomatrutor medan andra bilister får jaga runt efter parkeringsplats. Ändå har olika länders diplomater mer än 200 miljoner kronor i utestående parkeringsböter till New York. Leder gör Egypten som har obetalde böter med 17 miljoner kr, följt av Kuwait, Nigeria och Indonesien.

Sverige finns inte med på listan. Svenska diplomater måste betala sina eventuella böter och får inte hänvisa till diplomatisk immunitet i sådana sammanhang.

Chelsea, bilverkstäder och gallerier


Chelsea i New York är området som har sin tyngdpunkt väster om Nionde Avenyn, mellan 20:a och 26:e gatorna. I väster avgränsas det av Chelsea Piers med rullskridskobana, bergsklättring och inomhusgolf. Chelsea är ett område med lätt industri och massor av bilverkstäder. Industrin trängs dock allt mer ut av konstgallerierna.

Det finns 170 gallerier i Chelsea, många flera trappor upp och det är klokt att läsa på i New York Times på fredagen, i Time Out eller New York Magazine innan man ger sig ut. De flesta gallerier ligger på 22-23-24:e gatorna. Dia Center for the arts (West 22) har en bra bokhandel. De mest ansedda gallerierna är Gagosian, Max Protech Gallery, Paula Cooper och Sonnabend.

Är man i området ska man inte missa modebutiken Comme des Garcon (W 22), en installation i sig själv. Inte heller gamla Chelsea Hotel på West 23:e, fast fasaden är bäst.

Restauranger finns det gott om i Chelsea. Här några: The Park, en gammal ölpub som blivit smart och har stor trädgård, Tionde Ave, vid 17:e gatan. Klassiska, dygnet-runt-öppna Empire Diner på Tionde Ave, vid 22:a gatan. Bottino, Tionde Ave, vid 24:e gatan, har halvhygglig italiensk mat, men en trevlig gårdsservering. Red Cat, populär italienare, Tionde Ave, vid 23:e gatan. Senaste tillskottet är Open, 550 W 22nd, bar och sent hangout.

Jag har i tidskriften BonaVita skrivit en liten artikel:
New York, back in business

Nordpolsfarare med Bluetooth


Tina och Tom Sjögren är två unika svenskar: De har varit på såväl Mount Everest som både Syd- och Nordpolen. Tina är den enda kvinna som varit på alla tre. Dessutom är de unika i att på samma säsong och ensamma på skidor besökt både Syd- och Nordpolen. De hörde av sig i närheten av Nordpolen och frågade om vi kunde göra något för att uppmärksamma dem. Därför kom de direkt från Nordpolen till 600 Park Avenue för att träffa medier och IT-folk.

Arrangemanget gjordes i samarbete mellan oss och Ericssons eftersom Tom&Tina kommunicerat med Ericssons Bluetooth-teknologi. Ericssons Mr Bluetooth, Skip Bryan talade om Bluetooth möjligheter till trådlös överföring av stora datamängder.

http://www.thepoles.com

Nu är Ulf Samuelsson svensk, också


Ulf Samuelsson är en av Sveriges genom tiderna största ishockeyspelare. Legendarisk i NHL. Men i det svenska laget vid olympiaden i Nagano 1998 fick han inte vara med eftersom han blivit amerikansk medborgare och därmed tvingats avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

Sedan 1 juli förra året tillämpar också Sverige dubbelt medborgarskap och de som tidigare avsagt sig sitt svenska kan nu enkelt få tillbaks det. Därför kunde jag på nationaldagen överlämna ett svenskt pass till Ulf Samuelsson. Den som vill läsa mer om den nya medborgarskapslagen kan göra det på

http://www.swedeninfo.com

New York-succe för Dramaten


Det fleråriga samarbetet mellan Brooklyn Academy of Musik (BAM), Dramaten i Stockholm och det svenska generalkonsulatet i New York har resulterat i att Maria Stuart, i regi av Ingmar Bergman och med Lena Ende och Pernilla August i huvudrollerna just haft premiär. (Förra årets föreställning av Spöksonaten fick för någon vecka sedan en speciell utmärkelse, The Off-Broadway Award, OBIE.) Alla de stora tidningarna skriver om uppsättningen av Maria Stuart. New York Times i två stora artiklar.

http://www.nytimes.com/2002/06/09/arts/theater/09MCNU.html
http://www.nytimes.com/2002/06/14/arts/theater/14MARI.html

Glad midsommar!


Den som befinner sig i New York är välkommen att fira svensk midsommar i Central Park (på Swedish Cottage Lawn, Central Park West/79th). Midsommaren arrangeras av svenska generalkonsulatet och City of New York Parks. Vi har fått generös hjälp och sponsoring av organisationen Swea och de svenska företagen H&M, SEB, SHB, Nordea och Swedbank.

www.nycmidsummer.com

Trevlig sommar! Nästa nyhetsbrev kommer i augusti.