EXTRA NYHETSBREV – DESIGN PUBLICITET
Unik design-publicitet
Idag har vi fått en nästan unik uppmärksamhet i en av världens mest inflytelserika tidningar, New York Times.
I förra nyhetsbrevet skrev jag om den Josef Frank-installation vi har på det svenska residenset på Park Avenue. Under två veckor gör vi om fyra rum på tre plan till en utställning om svensk design, främst de stora 30-talisterna Josef Frank, Gunnar Asplund och Björn Trädgårdh. Men också ny design av Gunilla Allard. Utställningen har gjorts av den unga svenska arkitekten Anki Linde, som främst är verksam i London.
Det är två länkar vi vill uppmärksamma med utställningen:
o Den mellan Sverige och USA. Josef Franks design tillhör det största som kommit från Sverige och Europa. Franks rum på världsutställningen i New York 1939 formade begreppet ”Swedish Modern”. Han verkade under kriget i New York.
o Den mellan den klassiska designen och den nutida. Det gör vi genom att visa svensk design i hemmiljö. Det intressanta med Josef Franks möbler är att de fortfarande säljs (genom Svenskt Tenn i Stockholm). Amerikanerna frågar om de är kopior, men i själva verket har möbler och tyger tillverkats hela tiden och på samma sätt sedan 1930-talet.
Detta uppmärksammar New York Times genom en tredjdels förstasida (med den vajande svenska fanan och generalkonsulsparet) på en av sina sektioner och en helsida inuti. Sammanlagt 15 färgbilder på svenska möbler.
Inger Claesson Wästberg har tagit initiativet och hållit i utställningen. Hon säger bl a i New York Times artikel: ”När jag kom till New York i september 1999 blev jag lite chockad av hur vårt nya hem såg ut. Det ingår ju i vårt uppdrag att visa det bästa av svensk design och det officiella residenset speglade inte det uppdraget.” Delar av utställningen kommer -om sponsorer ställer upp – att bli kvar. Vi driver också ett samarbete med Konstfack i Stockholm för att förnya delar av residenset.
Den som vill se New York Times-artikeln kan gå in på www.nytimes.com och orientera sig fram till House&Home och artikeln ”The Essence Of Sweden, On Park Avenue”. Där finns text och slideshow.
Websida
Vi har också på generalkonsulatet lagt upp en rundtur på utställningen samt mingelbilder och annat på www.swedeninfo.com/600park Uppdateras dagligen.
New York Times, aldrig ett fel
Det har varit fascinerande att se New York Times arbeta med artikeln. Fotografen var hemma hos oss sammanlagt åtta timmar under två dagar.
Journalisten har ringt minst tjugo gånger för att kontrollera olika fakta. Hennes chefer gick sedan igenom det färdiga manuset och ställde en rad frågor som måste besvaras.
New York Times har varje dag en rättelsespalt där allt rättas som blivit fel. Också t ex felstavade namn. För journalisterna är det ett nederlag att något de skrivit måste rättas i tidningen. Därmed har det blivit en kultur att kolla och kolla igen tills allting är rätt.
Ingen svensk tidning skulle ha resurser att ens tillnärmelsevis göra liknande kontroller.
Till för sina läsare
Intressant var också att New York Times ställde som villkor för att göra reportaget att residenset, åtminstone någon tid, skulle vara öppet för allmänheten. Den skriver för sina läsare och det läsarna inte har en chans att ta del av underviker den att skriva om.
Modernister på väggarna
Samtidigt som utställningen pågår visar Bukowskis och Stockholms Auktionsverk modernister på residenset. Så Josef Frank har samsats med Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Hilding Linnqvist, Olle Olsson Hagalund och GAN.
Över 1000 människor hemma
Också unikt är att vi etablerat samarbete med tre viktiga kulturinsitutioner under utställningsveckorna. Vi har seminarium och visning tillsammans med Bard Graduate Center, vi har en kväll med American Craft Museum och en annan med Jewish Heritage Museum. (Josef Frank flydde från Österrike till Sverige 1934 eftersom han som jude och som socialist var hotad.)
Sammanlagt har vi över tjugo olika arrangemang hemma under två veckor. Vi tror att 1500-2000 människor kommer att besöka residenset under dessa dagar. Också en metod att sätta Sverige på kartan i New York.
Mer om generalkonsulatet finns på www.swedennewyork.com.