Nyhetsbrev 10 DECEMBER 2000

Kronan igen.
En stark grundlag
Också i Sverige
Bunkrarna
Drudge och mediekonkurrensen
Lugnt val i Sydafrika
Vad lärde sig svenska politiker.
Nätet gjorde det möjligt.
Ironi
Dead man walking I
Dead man walking II
I New York
I Stockholm

Kronan igen


Jag har fått frågan om jag fortfarande tror att kronan kommer att försvagas, trots att tecken tyder på att USA har passerat konjunkturtoppen och att kronan stärks.

Att spå växelkurser är nästan så långt från vetenskap man kan komma — valutor värderas ju på en marknad – men jag menar att det finns ett antal argument för att kronan kommer att försvagas mot dollarn under närmaste året. Till vad jag skrev i förra nyhetsbrevet har tillkommit Carl Johan Åbergs förslag om AP-fondernas framtida förvaltning. Går förslaget igenom får de rätt att öka sin valutaexponering till 40 procent (från nuvarande mindre än 10). Det skulle leda till ytterligare valutautflöde under våren.

En stark grundlag


Efterspelet till det amerikanska valet väcker visst löje på många håll i världen. Många amerikaner känner dock en, berättigad, stolthet för att ett så bittert omtvistat val ändå kan lösas utan tanks på gatorna, t o m utan slagsmål och starka känsloutbrott, men genom argumentation i domstolar om lagtolkning.

Intressant är att nästan alla ledande amerikanska politiker kan argumentera på ett insiktsfullt sätt om konstitutionens mening och tolkning. Grundlagen har en stark ställning och är just därför mycket svår att ändra. I USA kan varje skolbarn citera grundlagens portalparagraf; i Sverige knappast några. Professor Olof Petersson har visat hur 45 procent av grundlagens paragrafer ändrats sedan dess tillkomst 1970. I Sverige ses ofta grundlagen som ett besvärligt hinder för politiken, inte som en förutsättning för beslutens legitimitet.

Också i Sverige


Jag är övertygad att om man sände in 50 amerikanska advokater i vilket svenskt valdistrikt som helst skulle de hitta mängder av konstigheter. Inte valfusk, men misstag och praxis som avvek från lagen.
Också i Sverige har vi haft omval på grund av felaktigheter i valförfarandet (Piteå 1973). Valet 1958 avgjordes med 13 röster i Örebro. Valet 1973 ledde till exakt lika mandatfördelning i riksdagen och viktiga frågor fick avgöras med lott.

I Sverige avgörs om tveksamma valsedlar ska avgöras eller inte av valprövningsnämnden. De som partierna utser till den sitter inte där enbart för sitt fina sätt.

Bunkrarna


Det talas en del om att den nya amerikanska administrationen kommer att ha så svagt mandat och att valet var så jämnt att det nu måste bli mycket arbete över partigränserna. Jag tror att det blir på precis motsatt sätt. Bitterheten är stor och revanschlusten likaså. De som ställer upp för motståndarpartiet kommer att bli straffade av sina egna. I ett läge som det här målar partierna upp hatbilder av varandra och gräver sig ner i bunkrarna.

En jämförelse kan göras med Sverige 1976 då Olof Palme menade att Thorbjörn Fälldin lurat honom på regeringsmakten genom att i valet lova stoppa Barsebäck och direkt efter valet gick med på att ladda det. Palme vägrade t ex ge Krister Wickman sitt medgivande att sitta kvar som riksbankschef under en borgerlig regering.

Enda chansen för en svag regering att skapa legitimitet är att agera som om den hade stor majoritet. Sverige som nästan oavbrutet haft minoritetsregeringar har denna erfarenhet. Så gjorde ju Bildtregeringen 1991. Det främsta exemplet är när Erlander-regeringen 1958 genomdrev ATP med en röst.

Drudge och mediekonkurrensen


Innan valet i USA lovade alla de stora TV-kanalerna att de inte skulle släppa opinionssiffror om hur folk när de kom ut ur vallokalerna uppgivit att de röstat. Skälet var att det kunde påverka dem som ännu inte röstat — viktigt i ett land med flera tidszoner. Det gick man dock ifrån och kungjorde — på grundval av enkäter — segrare i stat efter stat allt eftersom vallokalerna stängde just i den staten.

Orsaken till strategibytet var The Drugde Report. Det är en internetsite som Matt Drugde, självlärd journalist, sköter från sin tvårummare i Los Angeles. Drudge har specialiserat sig på att publicera rykten om Clinton. Några dagar innan valet gick Drudge ut och sa att han skulle lägga ut vallokalsundersökningarna så fort han fick tag i dem. Denne enmansföretagare upplevdes som en så stark konkurrent av några av världens största medieföretag att de ändrade sin policy.

Lugnt val i Sydafrika


Förra valkampanjen i Sydafrika präglades på vissa ställen av våld under själva kampanjen. Valdagen var dock lugn och ingen ifrågasatte rösträkningen och valresultatet. Alla röster räknades med maskiner. Nya maskiner från Microsoft… Tekniken finns!

Vad lärde sig svenska politiker?


Närmare hundra svenska politiker besökte USA under den amerikanska valrörelsens sista dagar. Vad lärde de sig?
Det är de sista dagarna som avgör. Båda partierna satsade oerhört de sista dagarna. Ca en miljard kronor gjorde de av med. Demokraterna, som låg illa till, lyckades bäst med de avslutande dagarna. I USA är det lite lättare att nå målgruppen eftersom alla väljare måste registrera sig i förväg och göra det för något av partierna. Man söker alltså i princip upp de trogna och försöker få dem att gå till valurnorna.

Båda partierna hade en särskild del av partiorganisationen som under hela valrörelsen arbetade med att förbereda de sista dagarnas fyrverkeri. Det bestod av tre saker:

– telefonuppringningar med inspelade röster. President Clinton ”ringde” till svarta väljare, Liebermann till judiska. Sarah Jessica Parker – känd från ”Sex in the City” – ringde kvinnliga väljare i åldern 25-35 i storstäder och varnade för att rätten till abort skulle försvinna. General Colin Powell ”ringde” medelålders republikanska väljare etc.

– Erbjudanden om valskjuts. (Det var bl a det som gjorde att väljare som aldrig röstat förut kom till vallokaler i Florida.)
En kvarts miljon frivilliga över hela landet jobbade bara med valdagen. Alla större särintressen satte in frivilliga för att få de egna att rösta.

– E-mail i form av kallelser till möten, mallar för att skriva e-mail till vänner, kedjemail etc spelade en stor roll i de sista dagarnas kampanj.

Instant response, d v s aldrig låta ett angrepp eller en anklagelse stå oemotsagd. De som ansåg att de bara skulle ge spridning åt motståndarens påståenden genom att bemöta dem kom i underläge. Tvärtom gav svaret ofta längre medietid än angreppet.

Nätet gjorde det möjligt


Mike Collins — en 26-årig vatteningenjör som ibland sände in politiska teckningar till insändarsidan på den lokala tidningen i Elmira, New York – blev rik på valröran i USA. Han satt onsdagen efter valet och såg på TV om alla kompliktionerna med röstsedlarna i Florida, gjorde en teckning som han mailade till 30 vänner och la upp den på sin web-site.

Dagen efter hade hans hemsida 34.000 träffar och flera hundra e-mail från tidningar som ville publicera den. Inom några dagar hade över 800 tidningar över hela världen publicerat teckningen.

Ironi


Den bästa skämtsiten om amerikansk politik just nuär www.onion.com. Pröva den!

Dead Man Walking I


I Louisiana blev en person som varit död i en månad vald till senator. Louisiana var för länge sedan känt för sina korrumperade val där personer som varit döda i årtionden stod kvar i vallängderna. Den gamle guvenören Earl Long sa en gång:

– När jag dör vill jag bli begraven i Louisiana så att jag kan fortsätta vara politiskt aktiv.

Dead Man Walking II


I Missouri blev en person som varit varit död i en månad vald till senator. Det kan inge förtröstan hos en och annan svensk politiker.

I New York


När jag var nyutnämnd generalkonsul frågade Aftonbladet vad jag helst skulle vilja göra i New York. Jag svarade att det vore fantastiskt att få Stockholms Stadsteaters uppsättning av Strindbergs Drömspel uppförd i New York, särskilt som den hade en amerikansk regissör. Nu — ett drygt år senare har det lyckats. Drömspel gick för fulla hus på Brooklyn Academy of Art i en knapp vecka. Det krävde mycket arbete — inte minst för att skaffa sponsoring — för att få hit dem, men utdelningen blev fantastisk: Två helsidor i New York Times, artiklar i New York Magazine, Newsday och Daily News. Det är en uppmärksamhet som inte kan värderas i pengar (eller snarare, om man översätter det i annonskronor skulle det motsvara mer än två miljoner kr.) Framför allt kunde Sverige bjuda New Yorkarna på en fantastisk teaterföreställning.
Stor uppmärksamhet — också flera helsidor i New York Times — fick den nordiska unga designutställning som invigde det nybyggda Scandinavian House. Under senaste månaden har vi också haft god svensk representation på två stora antikutställningar. Sverige är hett vad gäller Art Deco — konsthantverk och möbler från 20-, 30- och40-talen.
Den svenske skådespelaren Björn Olsson (känd bl a från Fantomen på Operan) har flyttat till New York och gjort uppmärksammad debut i en av huvudrollerna i ”From Berlin to Broadway”.

I kväll fullföljer vi en tradition från 1957 och har en middag för tidigare amerikanska nobelpristagare i vårt svenska residens på Park Avenue. Ett 20-tal nobelpristagare — och många andra — kommer, bla Tony Morrisson och Elie Wiesel. De får äta förra årets nobelmiddag och lyssna på Susan Sontag som talar om ”Are there such thing as a world litterature?

I Stockholm


Nästa vecka är jag fyra dagar i Stockholm — och håller tre anföranden. Huvuduppgiften är att berätta om amerikansk mediepolitik inför den statliga public service-beredningen. Jag ska också tala på en konferens Statskontoret ordnar om 24-timmarsmyndighet, nämligen hur myndigheter med hjälp av internet kan bli tillgängliga dygnet om. Det har vi försökt åstadkomma på generalkonsulatet i New York.

Dessutom ska jag hålla årets Bertil Ohlinföresläsning tisdagen den 12 december kl 18.00 på Sheraton Hotell — Hagasalen. Den handlar om ”Liberalism och populism”. Alla är välkomna, efter att ha anmält sig till kansliet@ohlininstitutet.org. En miniessä i ämnet kommer att finnas på www.ohlininstitutet.org.