OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 27 februari 2023
Trump mot Nato
Turkiet med Erdogan hör inte hemma i Nato
Is Sweden Still ”Sweden”?
Nästa president I USA?
Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York har blivit negativ
Statens hyror måste ta hänsyn till kulturen
Fina fotomuséer
Lista på skandinaviska restauranger i New York
Bästa fiskrestaurangerna i New York
Svenskt i New York
Trump mot Nato
Som jag nämnt tidigare anser Donald Trump att USA ska lämna Nato. Det har att göra med att Trump – med sin paroll ”America First” – är motståndare till att USA ska agera utanför sina egna gränser. ”America First” är ett uttryck som inga andra amerikanska politiker använt. Det beror på att svenskättlingen Charles Lindberg på 1940-talet hade en liten organisation med det namnet och som gick ut på att USA inte skulle gå in i Andra världskriget och i stället ha en positiv kontakt med Hitler.
Trumps Nato-inställning är ytterligare ett skäl för Sverige att hoppas att inte Trump blir vald nästa år.
Turkiet med Erdogan hör inte hemma i Nato
Nato bildades för 74 år sedan av de som krigat mot Nazi-Tyskland och Norge/Danmark som varit ockuperade av Hitler. Nato samlade från början främst demokratier. Men Turkiet, som hittills inte släpper in Sverige i Nato, har blivit auktoritärt och är det enda Nato-land som har goda relationer till Putin. Det är starkt negativt att Sverige lämnar ut flyktingar till fängelse i Turkiet. Om Turkiet inte släpper in oss bör Sverige ta nära kontakter med Joe Biden och få USA att agera hårt och vägra sälja krigsflygplan till Turkiet. Så nu bör vi ligga lågt och släppa kontakterna med Erdogan. Jag har skrivit om detta:
https://esvd.svd.se/shared/article/rimligt-att-pausa-processen-med-turkiet/XWwW2zgu
Dessutom tar Erdogan inte avstånd från det folkmord som Osmanska riket, Turkiets föregångare, genomförde 1915–25. Planerat av rikets högsta ledning, mördades 1,5 miljoner kristna invånare: assyrier, syrianer, armenier, pontiska greker. Turkiet bildades strax efteråt och blir nu 100 år. Sveriges riksdag fattade år 2010 beslut om att erkänna det gamla osmanska folkmordet och dess minnesdag – naturligt eftersom assyrierna är en ganska stor invandringsgrupp och många av dem har släktingar som blev mördade. Erdoğan var premiärminister till för tio år sedan. I den rollen protesterade han mot att Sverige erkände folkmordet. Erdogan har sagt att ”det är inte möjligt för en muslim att begå folkmord”.
Dagens Turkiet har naturligtvis inte ansvar för vad som hände för hundra år sedan, men det är talande att Erdogan vägrar att erkänna folkmordet. Och han har sett till att Turkiet bombat de delar av Syrien och Irak där det bor kurder. Dessutom har man fängslat flera valda liberala parlamentariker. Turkiet hör inte hemma i Nato. Jag har skrivit om detta:
https://www.dagensarena.se/opinion/turkiet-hor-inte-hemma-nato/
Is Sweden Still ”Sweden”?
Det är rubriken på en intressant essä från Harvard Business School. Som ofta i analyser i mängder av länder utgår essän från det inflytande ”The far-right Sweden Democrat party” (SD) numera har. Men ändå är sammanfattningen rätt positiv.
https://hbswk.hbs.edu/item/is-sweden-still-sweden-a-liberal-utopia-grapples-with-an-identity-crisis
Nästa president I USA?
Det skrivs en del i amerikanska medier kring presidentvalet 5 november nästa år. Det mesta i medierna handlar om Donald Trump som för en omfattande propaganda om att han bör bli ny president och som samlat in mycket pengar för sin kampanj.
Trumps eget tema är i hög grad kritik mot Joe Biden, främst när det gäller invandringen som ju Trump är emot.
USA kommer att ha två primärval – alltså val där partianhängare röstar på kommande kandidater – i maj och juni i år. Trump kommer att vara aktiv genom att försöka främja de kandidater som stödjer honom.
Det primärval hos republikanerna som hålls nästa år kommer att vara avgörande och mot Trump står främst Ron DeSantis, floridaguvernör, som i förra årets val blev stort omvald. Republikanernas nyutnämnde talman i Representanthuset, Kevin McCarthy, nämns också som tänkbar republikansk presidentkandidat. Liksom Mike Pence som var Trumps vice president och numera är kritisk till Trump.
Republikanen Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör, har deklarerat att hon ställer upp i presidentvalet 2024. Men USA har bara en gång haft en kvinna nominerad, Hillary Clinton, och aldrig haft någon kvinnlig president. Att republikanerna skulle acceptera henne är osannolikt.
Dessutom kandiderar republikanen Vivek Ramaswamy, välkänd affärsman. Tydligt är att det i republikanerna kommer att bli en omfattande omröstning om vilken kandidat det ska bli. Om Trump tror att han kommer att förlora är det inte osannolikt att han hotar att starta ett eget parti.
Om man bara följer de senaste opinionsundersökningarna skulle Trump bli kandidat, men det är fullt möjligt att det förändras och att han inte får en majoritet i Repåublikanerna.
Joe Biden har inte formellt deklarerat att han kommer att ställa upp. I sitt nationaltal nyligen betonade han hur USA:s ekonomi stärkts och att det under senaste året blivit väldigt många nya jobb. USA har aldrig haft en så gammal president som Biden och det används mot honom. En majoritet av demokratiska väljare vill inte ha Biden. Dock drar kan i åtskilliga medier slutsatsen att Biden kommer att ställa upp:
https://www.thenation.com/article/politics/biden-state-of-the-union-2024-reelection/
Det finns ingen självklar som alternativ till Biden. Hans vicepresident Kamala Harris ligger dåligt till i opinionsundersökningarna. Och USA har aldrig haft en kvinnlig president. Dock nämns senatorn Elizabeth Warren, som själv har ställt sig positiv till att ställa upp. De som också nämns är två guvernörer: Phil Murphy, guvernör i New Jersey och främst Gavid Newsom, guvernör i Kalifornien.
Enligt en mätning i Washington Post nyligen skulle varken Trump eller Biden få majoritet, men Trump fler väljare än Biden.
Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York har blivit negativ
Rudy Giuliani träffade jag rätt ofta när han var framstående borgmästare i New York för närmare 30 år sedan. Andrew Kirtzman skrev då en positiv bok om Giuliani, men kom i höstas med en starkt kritisk bok om honom. Jag skriver om hur jag håller med. Giuliani var lysande på att drastiskt minska brottslighet i New York, men de senaste åren har han stått bakom Donald Trump och drivit att förra presidentvalet skulle underkännas. Jag har en essä i kvalitets-tidskriften Fokus kring detta:.
https://www.fokus.se/kultur/bokrecension/rudy-giuliani-besegrade-brottsligheten-nu-allmant-foraktad/
Statens hyror måste ta hänsyn till kulturen
Tillsammans med många andra undertecknade jag en artikel i Expressen om hur hyrorna höjs för kulturaktiviteter. Bl a har Statens Fastighetsverk kraftigt höjt hyran för musikaliska kvarteret vid Nybrokajen. Det är inte bra. Själv lyckades jag stoppa sådant när jag för länge sedan var statssekreterare i finansdepartementet.
https://www.expressen.se/debatt/musikaliska-kvarteret–ar-hotat-av-byrakrater/
Fina fotomuséer
Det främsta fotografiska muséet i New York var svenskt och skapades av Fotografiska i Stockholm . Och liksom i Stockholm har man en fin restaurang.
https://www.fotografiska.com/nyc/
Och häromdagern öppnade ett mycket fint nytt fotografiskt stort galleri vid Mariatorget (St Paulsgatan 29) i Stockholm. Det heter Picture This Gallery och etablerar sig som ett av Skandinaviens främsta galleri för fotokonst.
https://picturethis.art
Lista på skandinaviska restauranger i New York
Det finns en hel del skandinaviska restauranger i New York och de flesta har en svensk bakgrund. Här är en lista, inklusive IKEA. Jag har nämnt alla tidigare, men här kan man hitta dem:
https://restaurantguru.com/scandinavian-New-York-c74
Bästa fiskrestaurangerna i New York
I New York finns många bra fiskrestauranger. Allra bäst – och dyrast – är Le Bernardin.
https://www.le-bernardin.com
En annan riktigt bra är Marea på Central Park South.
https://www.marearestaurant.com
Liksom The Fulton nere vid South Harbour.
https://www.thefulton.nyc
En mer familjär men bra fiskkrog är The Clam på Hudson Street.
https://www.theclamnyc.com
Min egen favorit är Docks Oyster Bar, som ligger i Grand Central.
https://docksoysterbar.com
Svenskt i New York
Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
American Swedish Institute i Minneapolis sätter också ut information.
https://asimn.org
Det kan vara värt att följa de kommande teaterföreställningarna hos Scandinavian American Theater Company:
https://satcnyc.org
Utställningen på Whitney Museum I New York ( i Meatpacking District) med Emily Roysdon, som är en artist I Stockholm och New York, och professor på Konstfack i Stockholm. Hon ställer ut på Whitney till 2 april.
https://whitney.org/exhibitions/every-ocean-hughes
Det stora konstnärliga glas-galleriet Culture Object gallery (344 West 38th Street) hade i höstas en stor utställning av svenska glas-konstnärer. Och fortfarande ställs verk av Barro Levén och Jonathan Nilsson ut till den 25 mars.
http://www.cultureobject.com
Och svensken Mattias Schulstad spelade gitarr på Metropolitan Museum och de har lagt ut det på Facebook:
https://www.facebook.com/reel/1610066929509256/
Konstnären Katja Larsson ställs fortfarande ut på Aicon Gallery på Lower East på Manhattan
http://www.aicongallery.com/exhibitions/katja-larsson-myth-machine
Svenska ambassaden i Washington har det stora House of Sweden. Där sker mycket, bl a Öppnar 1 mars en stor utställning av fotografen Lars Tunbjörk. Och under mars flera utställningar om Sverige.
De har också en utställning som illustrerar hur Sverige ställer upp bakom Ukarina. Viktigt!
https://www.houseofsweden.com