25 APRIL 2019

Mueller-rapportens två sidor
Grundlagsändring nödvändig för demokratin
The Overfly States
Vem blir Demokraternas presidentkandidat?
Sveriges bostadsbrist blir bara värre
Dramateneländet ingenting nytt
Stoppa gubbväldet?
Hälften av newyorkarna vill flytta
Takskulptur på Metropolitan
Prärievarg i Central Park
Blomkålshuvud med löjrom
Manhattans bästa hamburgarställenNya svenska butiker i New York
Svenskt i New York

Mueller-rapportens två sidor

Den nästan 500 sidor långa rapporten från Robert Mueller om den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016 visar att Ryssland på ett omfattande sätt försökte påverka valet och att Putin gärna ville se Trump som president.

Dock klargör rapporten att varken Trump eller hans familjemedlemmar gjort sig skyldiga till något kriminellt. Det lyfts fram som en fördel för Donald Trump. New York Posts förstasida löd ”Trump Clean!” Trumps förtroendesiffror har förbättrats och de flesta bedömmare menar att Muellers rapport gjort det troligare att Trump omväljs 2020.

Samtidigt visar rapporten hur Trump försökte stoppa Muellers undersökning på ett sätt som kan beskrivas som rättsövergrepp. Den har en rad exempel på Trumps auktoritära styrmetoder:
http://nymag.com/intelligencer/2019/04/mueller-report-excerpts-confirm-trump-runs-white-house-like-the-mob.html

Visserligen kan Demokraterna välja att starta en process för ”impeachment” (riksrätt), men det är helt osannolikt att Trumpå skulle bli fälld. Dock kan Trump, när han avgått, ställas inför rätta i vanlig domstol. Det talar än starkare för att Trump ställer upp till omval.


Grundlagsändring nödvändig för demokratin

Vi vet naturligtvis inte hur Sveriges politiska framtid ser ut. Men vi vet att en helt ny sorts regering snabbt skulle kunna ta kontroll över domstolsväsendet och public service. Och om vi får en ny majoritet skulle den kunna inskränka den liberala demokratin genom snabba grundlagsändringar.

I få länder är det så lätt att ändra grundlagarna som i Sverige. På 18 månader skulle man rent teoretiskt kunna avskaffa demokratin: I Sverige skulle man kunna ändra grundlagen med en rösts majoritet i riksdagen, utlysa extraval och därefter upprepa beslutet. Finland är också här en förebild. Där beslutar man om grundlagsändring med enkel majoritet, inväntar nästa ordinarie val och därefter måste beslutet konfirmeras med två-tredjedels majoritet. 

I januariöverenskommelsen för den nya svenska regeringen ingår att en utredning för att grundlagsskydda domstolarna och public service ska tillsättas. Bra, men man borde också utreda hur demokratin ska skyddas mot plötsliga grundlagsändringar.
http://www.liberaldebatt.se/2018/09/vargen-står-för-dörren-stärk-grundlagarna-nu/


The Overfly States
I New York hör man då och då det föraktfulla uttrycket ”the overfly states” eller ” fly over states”, d v s de delstater man flyger över mellan Kalifornien och New York. Det är ett uttryck som speglar synen på de mindre delstaterna, ett förakt mot landsorten. Vilket är en delförklaring till Trumps chans att bli omvald 2020.
https://www.svd.se/den-geografiska-polariseringen-avspeglas-i-politiken


Vem blir Demokraternas presidentkandidat?

Som jag skrivit åtskilliga gånger kan man inte utesluta att Donald Trump blir omvald 2020.  För att det inte ska ske måste Demokraterna dels överbrygga den nuvarande interna splittringen mellan socialister och mitten, dels kunna enas om en karismatisk kandidat.

Steget dit är långt. Det finns många kandidater och en viss tyngdpunkt på socialister, något som inte brukar vara attraktivt i USA. Här har Washington Post listat 15 tänkbara kandidater.
https://www.washingtonpost.com/opinions/2019/03/15/its-time-democrats-make-huge-choice-republicans-too/

Eftersom presidentvalen avgörs i ”Electoral College” är det nödvändigt att Demokraterna hittar en kandidat som går hem också i småstaterna. Dessutom är valdeltagandet alltid rätt lågt och det är nödvändigt att kandidaten verkligen entusiasmerar väljarna, så de inte stannar hemma.

Erfarenheten säger att det inte så här långt i förväg går att spå vem som blir Demokraternas kandidat. Redan i sommar blir det några debatter mellan kandidater. Därefter hålls det i november guvernörsval i Kentucky, Louisiana och Mississippi samt några fyllnadsval till Representanthuset. Där kommer ambitiösa kandidater att agera.

Sedan börjar primärvalen i februari och pågår till sommaren. Utfallen avgör hur det går på det demokratiska konventet som hålls i Wisconsin i juli 2020.

Så det är långt kvar.


Sveriges bostadsbrist blir bara värre

Sverige har bostadsbrist i 240 kommuner; nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Trots att det behövs 67 000 nya bostäder de närmaste åren väntas antalet påbörjade nya bostäder nu bli det lägsta på över fem år. Amorteringskraven drar ner efterfrågan, och dessutom är bostadsbyggandet dyrt.

När jag – tillsammans med Göran Persson och Agneta Dreber – för fem år sedan lade fram förslag från Nybyggarkommissionen kunde vi konstatera att Sverige byggde dyrast i EU och så är det fortfarande. Ett av våra huvudförslag var att Sverige måste öppna upp för konkurrens på byggmarknaden så att det svenska oligopolet för byggföretag bryts. Men de komplicerade regelverken – där grannkommuner kan ha olika regler – gör att utländska företag håller sig borta. Vi föreslog därför att hela Sverige skulle ha samma byggregler och att man skulle försöka få samma regler att gälla i hela Norden.

I en viktig artikel nyligen från ett antal företrädare för de allmännyttiga bostadsföretagen visar de på hur utländska anbudsgivare diskvalificeras oftare än inhemska och att de i den mån de över huvud taget deltar sällan vinner, trots att de har billigare anbud. 

Detta är ännu ett bevis på hur konkurrensen hålls nere.
https://www.dn.se/debatt/trots-lagt-pris-far-utlandska-byggbolag-inte-bygga-i-sverige/


Dramateneländet ingenting nytt

Dramateneländet med en skådespelares våld och övergrepp är tyvärr intet nytt. För nio år sedan kom frågan om sexuella trakasserier mot skådespelare upp. Jag skrev om detta då. Att teatrarnas ensembler minskat drastiskt i storlek så att allt färre redan då hade fast anställning skapade större otrygghet, vilket gjorde att övergrepp inte omedelbart anmäldes. Det är en utveckling som tyvärr gått vidare.

De långa perioderna av tystnad har att göra med den ökande bristen på trygghet i arbetet på teatrar. Något som också kan påverka det konstnärliga.
https://www.svd.se/otryggheten-har-ett-pris


Stoppa gubbväldet?

Tidigare har jag skrivit om hur synen på ålder skiljer sig mellan amerikansk och svensk politik. I USA ser man mer till individen än till åldern.

I Sverige var en tredjedel av väljarna över 65 år men bara 2,3 % av de valda. Det kan jämföras med Senaten där där 45 procent av ledamöterna är över 65 och 11 procent över 75.

Själv började jag min politiska aktivitet med att vara i ledningen för kampanjen ”Stoppa gubbväldet!” Någon ny sådan kampanj behövs inte i Sverige – möjligen i USA.
https://www.dn.se/kultur-noje/en-tredjedel-av-valjarna-ar-aldre-anda-blir-politikerna-bara-yngre/

 
Hälften av newyorkarna vill flytta

Som svenskar tycker vi att det är dyrt i New York – och i USA som helhet. Det beror främst på den svaga svenska kronan.

Att bo i New York är dock väldigt dyrt. Nästan häften av newyorkare säger att de inte har råd att bo i delstaten New York, enligt en ny undersökning. Förra året minskade antalet invånare i New York City med 39.523 personer. Det tyder på att New York står inför en svår framtid.
https://ny.curbed.com/2019/3/21/18275604/nearly-half-nyc-cant-afford-ny-state-quinnipiac-poll


Takskulptur på Metropolitan

Metropolitan Museum har en takterrass där man i april varje år sätter upp en samtida skulptural utställning. Brukar alltid vara bra att besöka både för konsten och för utsikten över Central Park. Dessutom går det att ta en drink och äta något smått.

I år har konstnären Alicja Kwade skapat en ”rymdbalett” “ParaPivot” 
https://nypost.com/2019/04/19/met-rooftops-kwade-exhibit-dazzles-with-skyline-views/


Prärievarg i Central Park

Central Park tillhör New Yorks mest attraktiva platser. Att promenera runt The Reservoir tillhör vad vi ofta gör.  En särskilt fin oas är Conservatory Garden i höjd med 115e gatan.

I Parken ligger också ett Zoo, med sälar och björnar. Men sedan finns också vilda djur. Inte sällan dyker det upp falkar och i skogen ”The Ramble” finns både rävar och ugglor. Nu senast dök en prärievarg upp.
https://www.centralpark.com/news/a-coyote-in-central-park/


Blomkålshuvud med löjrom

Det var en tid sedan jag la ut ett av mina recept. De hittas på https://wastberg.se/category/recept/

Här en förrätt eller lätt lunchrätt:

Ta ett blomkålshuvud, skär bort stammen och skär och dela bitarna så de inte är mer än någon cm höga. Lägg blomkålen på ett bakplåtspapper och pensla eller spraya olivolja över.
Sätt i ugn 220 grader i en halvtimme.

Lägg på ett fat eller fördela på tallrikar. Pressa citron över. Strö på färsk dill.

Gör en sås av gräddfil eller smetana med pressad vitlök och rikligt med svartpeppar.
Samt löjrom eller forellrom till.


Manhattans bästa hamburgerställen

 
Hamburgare finns på menyn på nästan alla restauranger med ”American food” i New York. Men här några som är specialiserade just på hamburgare.
 
En klassiker är J G Melon:
http://jgmelonnyc.com
 
21 Club – f ö Donald Trumps favoritställe – började redan 1950 med ”gourmetburgare”.
https://www.21club.com
 
Eats (specialiserad på hamburgare, ostron och martinis) på Upper East Side
https://www.eatsonlex.com
 
P J Clarke’s är en av mina egna favoriter:
http://pjclarkes.com
 
Upland vid Park Avenue South är en av Barack Obamas favoriter.
https://uplandnyc.com
 
Burger Heaven har många sorts hamburgarer på menyn.
https://www.burgerheaven.com/about
 
Vill man ha vegetariska hamburgare är Superiority Burger bästa stället.
www.superiorityburger.com


Nya svenska butiker i New York

Designern Johan Lundell har nyligen startat det egna, online-baserade märket Blankdays. Med fokus på hållbarhet logistik vill han visa upp sina basplagg (underkläder, tröjor, skjortor m m) för en internationell publik och kommer att ha en första pop up-butik på 224 Mulberry Street mellan 9 maj till 9 juni
https://blankdays.com

Svenska bagerikedjan Fabrique har just öppnat i Meatpacking District,  på 348 W 14th St (vid 9:e Avenyn).

IKEA har öppnat en affär för beställningar på Upper East side, 999 Third Avenue


Svenskt i New York

Det händer åtskilligt med svensk anknytning i New York i maj. Här ett urval. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svens. ka generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

I övermorgon, den 27 april, spelar The Field, svensk techno-artist i Brooklyn
https://babysallright.ticketfly.com/event/1840032-adhoc-field-brooklyn/

Den unika svenska butiken Modernity, med fint urval av moderna antikviteter är med på utställningen TEFAF, 3-7 maj på Park Avenue Armory. Också svenskägda New York-galleriet Skarstedt är med.

Filmen ”Ted: För kärlekens skull ” i regi av Hannes Holm visas på Scandinavia House 1 och 3 maj
http://www.scandinaviahouse.org/events/a-moon-of-my-own-ted-for-karlekens-skull/

Sophie Mörners Company Gallery ställer ut på Frieze 2-5 maj. Liksom Peter Blum Gallery med konstnären Paul Fägerskiöld)
https://frieze.com/fairs/frieze-new-york

Margit Brundin ställer ut skulpturer, “A Place Behind the Oak Tree” på galleriet Dienst+Dotter från  16 maj.
https://www.dienstanddotter.com

Zara Larsson uppträder på Irving Plaza 9 maj
https://concerts1.livenation.com/event/00005656F8AA99D5

Neneh Cherry uppträder på Elsewhere i Brooklyn 14 maj
https://www.elsewherebrooklyn.com/events/2019-05-14-neneh-cherry/

Stockholmsbaserade konstnären Ellie Ga medverkar i Whitney Biennial 17 maj
https://whitney.org/exhibitions/2019-Biennial

Svenska designföretagen Blå Station, Materia och Nordgröna ställer ut på den stora möbelmässan ICFF, 19-22 maj
www.icff.com,

Uppsala universitets alumnigrupp ordnar en valborgsfest
https://www.facebook.com/events/739343099795173/

Ouaga Girls i regi av Theresa Traore Dahlberg visas på BAM i Brooklyn. 24 maj
https://www.bam.org/film/2019/ouaga-girls

100 konstnärer från hela världen visas på en utställning, från 12 maj, på Corning Museum of Glass, i norra New York State. Svenske Fredrik Nielsen är en av dem, liksom Frida Fjellman, Karin Forslund, Hanna Hansdotter.
https://www.cmog.org