Soros, Lööf och judehatet

Corren 16 januari 2018

Soros, Lööf och judehatet

George Soros – 88-årig amerikansk liberal miljardär – spelar en viktig roll i den politiska diskussionen i Ungern och i USA. Nu börjar hans namn dyka upp också i Sverige.

I den väldiga strömmen av hatiska kommentarer mot Annie Lööf på sociala medier de senaste dagarna dyker Soros upp. Det sägs att Annie Lööf ”lyder” honom. Bakgrunden är att hon uttalade sig positivt om Soros när han blev utsedd till ”årets person” i Financial Times i slutet av förra året. De högerextrema Fria tider och NewsVoice liksom nazistiska Nordfront gick då till angrepp mot Annie Lööf. 

Soros har grundat stiftelsen Open Society vars inledande uppgift var att stötta de demokratiska krafterna i de tidigare sovjetkontrollerade öststaterna. När högerauktoritära regeringar tagit över i länder som Ungern har stiftelsen tvingats lämna, bl a stänga det universitet man finansierade i Budapest. Soros har också stött demokratiska kandidater i USA – vilket naturligtvis lett till angrepp från Trump.

Det Soros stiftelse gör internationellt skiljer sig egentligen inte från svenskt bistånd. I veckans uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna fick Liberalerna in en punkt om att svenskt bistånd ska fokusera på demokrati. Det är en parallell till vad Soros stiftelse gör.

I agitationen spelar det en tydlig roll att Soros har judisk bakgrund – även om han är en sekulär person. När Annie Lööf skrivit positivt om honom på twitter kallades hon i ett inlägg på Flashback ”judehoran Annie Lööf”.

I det ungerska valet förra året använde det dominerande illiberala partiet Fidesz, med premiärminister Victor Orbán, Soros som vapen med tydlig antisemitisk retorik.

Soros tjänade miljarder på att spekulera i det brittiska pundets fall i september 1992. Det är knappast någon moralisk skillnad mellan att göra bedömningen att en valuta kommer att falla än att spekulera i lägre kurs för t ex H&M eller Eriksson. I båda fallen kan det skynda på kursnedgång. Samtidigt fanns det en saklig grund för den europeiska valutakrisen: Underskott, inflation, belåning.


Ofta sägs att Soros låg bakom den svenska kronans fall 1992. Jag var statssekreterare i Finansdepartementet under valutakrisen. Vi försökte se om det fanns tecken på att Soros fonder agerade. Vi hittade inte det. Inte heller förre riksbankschefen Bengt Dennis tror att Soros spelade någon roll för den svenska valutan. Han anser också i sina memoarer att den betydelse som Soros Quantumfond hade för den europeiska valutamarknaden har överdrivits. Den svenska kronan föll flera månader efter pundet och Soros hade då dragit sig tillbaka från den europeiska valutamarknaden. Att kronan föll berodde på den ekonomiska kris som började 1989 och valutautflödet främst på att svenska storföretag trodde att kronan skulle falla och därför väntade med att ta hem vinster och utländska betalningar.

Att konspirationsteorier av olika slag börjar få fotfäste också i Sverige är allvarligt. Alldeles speciellt när de har antisemitiska tendenser, som när påståendet om att ”judarna” låg bakom 11-september-attentatet mot World Trade Center i New York cirkulerar på nätet. Det är dags för medier och opinionsbildare att i högre grad bemöta konspirationsteorierna.

OLLE WÄSTBERG